Meniu

Ingrasarea dupa gastric sleeve

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Un subgrup de pacienți își pot recăpăta cea mai mare parte din greutatea pierdută în câțiva ani după intervenția de gastric sleeve. Recuperarea semnificativă a greutății poate duce la reapariția comorbidităților legate de obezitate și la scăderea calității vieții. Deși majoritatea pacienților pot pierde peste 50% din excesul de greutate la un an după gastric sleeve, unii pacienți pot avea o pierdere inadecvată (relativ mică).

Care sunt cauzele îngrășării după gastric sleeve?

Dacă o persoană observă o creștere graduală în greutate, se poate întreba ce s-a schimbat. Ar putea fi vorba de o dilatare de evacuare a orificiului, numit și anastomoză gastrojejunală, creat în timpul procedurii inițiale. Acesta este esențial pentru a crea senzația de sațietate și de plenitudine, dar dilatarea (sau lărgirea) acestui orificiu afectează capacitatea unei persoane de a se simți sătulă, ceea ce contribuie apoi la creșterea în greutate. 

Schimbarea obiceiurilor alimentare

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții vor vedea că greutatea lor crește este comportamentul lor alimentar. De obicei, aceștia recuperează greutatea după un an postoperator, deoarece revin la vechile obiceiuri alimentare. Două comportamente care sunt aproape întotdeauna culpabile pentru îngrășarea după gastric sleeve sunt gustările frecvente și consumul excesiv de carbohidrați. Gustarea între mese poate duce la o creștere semnificativă în greutate după o operație de gastric sleeve, din cauza calității și cantității de alimente consumate. De cele mai multe ori, gustările sunt pline de carbohidrați și zahăr, iar acestea sunt considerate alimente cu densitate scăzută din cauza lipsei de nutrienți. Atunci când o persoană nu se așează la mesele planificate, este ușor să mănânce în exces sau să consume alimente care nu se regăsesc în planul de nutriție. Deși, pacienților bariatrici li se sugerează să mănânce cinci mese mici pe zi, este la fel de importantă planificarea acestora.

Al doilea motiv pentru care o persoană poate avea fluctuații de greutate după gastric sleeve este consumul excesiv de carbohidrați. Deși organismul are nevoie de o anumită cantitate de carbohidrați pentru a se alimenta, o persoană va lua în greutate dacă nu arde mai mult decât consumă. Prin urmare, se recomandă pacienților bariatrici să evite alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi fructele, legumele cu amidon și cerealele (inclusiv pastele și pâinea). Organismul va primi suficienți carbohidrați din celelalte alimente din planul de nutriție pentru a funcționa corect și pentru a ajuta în continuare o persoană să piardă în greutate.

Schimbarea obiceiurilor de exerciții fizice

Un alt motiv pentru care un pacient se poate îngrășa după gastric sleeve este schimbarea activității fizice. Pierderea în greutate este rezultatul arderii mai multor calorii decât cele consumate. Dacă o persoană a început sau a încheiat recent o rutină de exerciții fizice, greutatea se poate ajusta pentru a reflecta schimbarea în arderea caloriilor, mai ales dacă nu se schimbă consumul de calorii. În mod similar, dacă o persoană a început recent o rutină de antrenament axată pe exerciții de forță și observă că greutatea crește (mai ales după ce s-a stabilizat o perioadă de timp), nu este un motiv de alarmă. Antrenamentul de forță crește masa musculară, crescând astfel greutatea, deoarece mușchii cântăresc mai mult decât grăsimea. 

Schimbarea nivelului de stres

Se știe că stresul provoacă fluctuații ale greutății, iar după gastric sleeve, vor exista momente în care o persoană se va confrunta cu un nivel ridicat de stres. Atunci când o persoană se simte stresată fizic și emoțional, corpul produce un hormon numit cortizol. Acesta ajută organismul să producă glucoză din proteine, prin urmare, dacă o persoană are niveluri ridicate de acest hormon, acest lucru ar putea duce la dereglarea glucozei, adică la creșterea în greutate. În mod similar, atunci când nivelurile de cortizol sunt dezechilibrate, metabolismul este redus, iar funcția tiroidiană este afectată, ceea ce determină creșterea în greutate. De asemenea, nivelurile ridicate de cortizol sunt adesea asociate cu depresia, dependențele alimentare și pofta de zahăr. Dimpotrivă, unii oameni fac față stresului prin faptul că nu au deloc grijă de ei înșiși, inclusiv prin faptul că nu mănâncă, prin urmare, o persoană ar putea experimenta o pierdere în greutate legată de stres după gastric sleeve. 

Schimbarea anatomiei zonei chirurgicale

Modificările anatomice sunt ultimul și cel mai puțin frecvent motiv pentru care un pacient poate experimenta fluctuații de greutate după gastric sleeve. În timp, pacienții își pot antrena punga stomacală să acomodeze un volum mai mare de alimente fără să se plângă la fel de mult. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate, deoarece o persoană nu va mai avea senzația inițială de plenitudine pe care o avea odată. Un alt motiv anatomic pentru îngrășarea după gastric sleeve ar putea fi o fistulă gastrică cauzată de o scurgere a liniei de capse sau o complicație tehnică derivată din divizarea incompletă a stomacului în timpul creării pungii. O fistulă este clasificată ca fiind alimentele care intră în stomacul ocolit și care călătoresc prin anatomia intestinală de dinainte de operație. Atunci când apare o fistulă, efectele de pierdere în greutate devin ineficiente. Alte motive anatomice pentru fluctuațiile de greutate după gastric sleeve sunt stricturile și ulcerele. În mod similar, dacă un pacient dezvoltă un ulcer, acesta se poate simți grețos și, prin urmare, mănâncă mai puțin. 

Prevenirea îngrășării după gastric sleeve?

În timp ce îngrășarea după gastric sleeve este comună, există câteva sfaturi pentru a menține pierderea în greutate:

Obținerea sprijinului post-operator pentru un succes pe termen lung

Procedura de gastric sleeve necesită o îngrijire fizică și psihică pe termen lung, iar dezvoltarea unei rețele de sprijin este esențială. A avea ocazia de a discuta liber despre preocupări, așteptări și provocări cu alte persoane care au trecut prin aceeași experiență poate fi de ajutor. Grupurile de sprijin oferă răspunsuri la multe întrebări și pot ghida o persoană în moduri pe care chirurgii nu le abordează. Acestea oferă sprijin informațional despre gestionarea alternativelor alimentare pentru diferitele etape de recuperare. Unii pacienți își identifică tendința de a mânca emoțional,dar își pot schimba obiceiurile nocive, dacă permit grupurilor de prieteni sau familiei să se implice în împiedicarea acestui proces.

Consultarea unei echipe de medici

Un adaos important la fiecare sistem de sprijin este o echipă de experți care să ghideze o persoană pe parcursul procesului, inclusiv un terapeut specializat în alimentația emoțională și un nutriționist. Mai multe studii au observat o pierdere mai mare în greutate la pacienții care consultă în mod obișnuit un dietetician înregistrat. Sleevul gastric este doar un instrument din setul de instrumente pentru un succes pe termen lung în procesul de slăbire în greutate. Angajamentul față de o schimbare permanentă a stilului de viață este o necesitate, iar lucrul alături de o echipă de experți poate ajuta un pacient să se angajeze și să mențină aceste schimbări. Dieteticienii înregistrați oferă sprijin și răspund la întrebări vitale, menținând în același timp o persoană responsabilă în prevenirea revenirii vechilor obiceiuri alimentare.

Regândirea relației cu mâncarea

Pentru mulți pacienți care se supun sleevului gastric, relația cu mâncarea este una complicată. Reconfigurarea sinelui pentru a se gândi la alimente ca la un combustibil, în loc de un confort emoțional, este o parte esențială a procesului. Recuperarea greutății poate apărea dacă relația cu alimentele rămâne neschimbată. Dacă o persoană s-a luptat cu mâncatul emoțional înainte de operație, acest obicei poate persista. Lucrul la crearea unei relații sănătoase cu alimentele, astfel încât bagajul emoțional care a dus la creșterea în greutate inițial să fie temperat sau chiar înăbușit, este esențial. Cu ajutorul unui medic sau a unei echipei de asistenți medicali, se pot identifica legăturile emoționale pe care o persoană le are cu mâncarea și se poate lucra pentru a schimba aceste tipare înainte și după operație pentru a avea cele mai bune rate de succes.

Crearea noilor obiceiuri alimentare 

Pe măsură ce pierderea în greutate începe să încetinească, poate fi ușor pentru o persoană să se întoarcă la vechile obiceiuri și să se concentreze mai puțin asupra directivelor alimentare. O persoană trebuie să se asigure că acordă prioritate alimentelor dense în nutrienți. Proteinele slabe sunt importante imediat după operație și continuă să fie, dar trebuie incluse fructele și legumele. În anii care urmează operației, pe măsură ce stomacul se extinde încet și apetitul începe să crească, încorporarea în dietă a alimentelor cu conținut caloric scăzut și volum mare, cum ar fi legumele, poate fi esențială pentru a preveni îngrășarea.

Adoptarea unui stil de viață activ, începând cu procesul de recuperare

Corpul este făcut să se miște și cu cât face mai mult, cu atât funcționează mai bine. Se recomandă activitatea fizică în majoritatea zilelor săptămânii și încorporarea atât a exercițiilor cardiovasculare, cât și de rezistență pentru a păstra și a construi masa musculară, o componentă esențială pentru un metabolism sănătos. După operație, mersul pe jos este baza exercițiilor fizice. Este necesar să se stabilească obiective mici și realizabile, pe baza cărora o persoană poate evolua. Se poate crește distanța sau timpul de mers pe jos cu 10% în fiecare săptămână, sau la fiecare 2 săptămâni dacă acest lucru pare prea obositor. 

Odată ce o persoană simte că a atins o distanță sau un timp bun, poate începe să lucreze la viteză. Este important de reținut că derapajele sunt inevitabile, dar nu trebuie să devină eșecuri majore. Dacă o persoană simte că alunecă spre vechile obiceiuri alimentare, nu trebuie să ezite să caute ajutor. Prin construirea unui sistem de sprijin puternic, îmbunătățirea relației cu mâncarea și crearea unor obiceiuri noi, sănătoase, sleevul gastric poate fi un instrument valoros în promovarea succesului pe termen lung în ceea ce privește pierderea în greutate. Aceste constatări subliniază faptul că sleevul gastric singur nu este o soluție permanentă la obezitate, dar este un instrument pentru a pierde în greutate. Odată ce aceasta apare, o persoană trebuie să facă exerciții fizice și să mănânce inteligent pentru a rămâne în formă. 

Revizuirea bariatrică

Revizuirea bariatrică este o procedură care se aplică în cazul în care creșterea în greutate este rezultatul unei dilatări a orificiului de evacuare. Revizuirea bariatrică, cunoscută oficial sub numele de reducere transorală a orificiului de evacuare gastrică, este o procedură concepută pentru a rezolva problema lărgirii orificiului de evacuare. Cu ajutorul câtorva suturi, orificiul revine la dimensiunea sa inițială postoperatorie. Atunci când dimensiunea acestuia este revizuită, o persoană se simte mai sătulă în timp ce mănâncă. Aceasta este o procedură non-chirurgicală care se bazează pe un endoscop pentru a livra câteva suturi în locurile necesare, iar deoarece este nechirurgicală, nu există incizii, respectiv, este mai puțin invazivă și este o procedură mult mai rapidă. De asemenea, o persoană supusă intervenției are o rată de pierdere în greutate ca și în cazul procedurii inițiale.

Medicamente pentru pierderea în greutate

În plus față de modificarea dietei și a stilului de viață, utilizarea medicamentelor pentru pierderea în greutate trebuie luată în considerare pentru pacienții care se confruntă cu îngrășarea după gastric sleeve. Începerea unui curs medicamentos pentru pierderea în greutate după sleevul gastric ar trebui să fie o decizie individualizată. Sunt încurajați toți pacienții cu probleme de recădere în greutate să discute această opțiune cu chirurgul bariatric. 

Conversia la gastric Roux-en-Y

Pentru pacienții care se confruntă cu îngrășarea după gastric sleeve, se recomandă să se facă o operație de conversie. În timpul acesteia, stomacul este divizat și se creează o pungă mică, apoi intestinul subțire este conectat la aceasta. Dacă indicația pentru conversie se datorează îngrășării/pierderii insuficiente în greutate, pacienții se pot aștepta să piardă 30-70% din excesul de masă corporală. Odată cu acest proces, mulți pacienți trebuie să rezolve comorbiditățile legate de obezitate. 

Conversia la bypass gastric cu o singură anastomoză

Conversia de la gastric sleeve la mini bypass se realizează prin crearea mai întâi a unui sac gastric lung (mult mai lung decât bypass-ul gastric standard Roux-en-Y). Apoi, intestinul subțire este conectat la această pungă gastrică lungă. Membrul biliopancreatic (150-200 cm) în mini bypass este mai lung decât în cazul bypass-ului gastric Roux-en-Y standard (50 cm). Pacienții se pot aștepta să piardă 50-85% din excesul de greutate cu această procedură.

Care este greutatea optimă pentru o persoană care a avut o intervenție de gastric sleeve?

Riscurile pentru sănătate asociate cu îngrășarea după gastric sleeve sunt proporționale cu cantitatea de greutate recuperată. În această privință, majoritatea procedurilor bariatrice sunt de succes. Succesul este definit ca fiind păstrarea a 50% din greutatea pierdută la cinci ani de la efectuarea procedurii inițiale. Deși sleevul gastric este considerat singura cale pentru pierderea permanentă în greutate, variabilitatea procedurilor chirurgicale în sine poate afecta succesul. Procedurile sunt încă în evoluție și nu există o standardizare. Încă sunt studiate variabilele ce contribuie la succes. De asemenea, unii pacienți aleg sau sunt sfătuiți să se supună unei proceduri diferite de cea recomandată pentru particularitățile lor individuale și nu obțin aceleași beneficii pe care le-ar fi obținut cu o altă procedură bariatrică.

Concluzie

Pierderea în greutate (și menținerea acesteia) ajută la reducerea riscului de apariție a afecțiunilor asociate obezității. Îngrășarea după gastric sleeve poate anula munca depusă și poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă, anumite tipuri de cancer și diabet. Redresarea, respectiv, diminuarea șanselor de creștere în greutate de îndată ce o persoană observă acest fenomen, este mai ușoară pentru organism decât întârzierea acțiunii. Fie că o persoană trebuie să reia dieta sau să se supună unei revizuiri bariatrice, există mai multe opțiune de încurajare a menținerii unei greutăți optime.