Meniu

Operatie de micsorare a stomacului

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O operație de micșorare a stomacului este îndepărtarea chirurgicală a întregului stomac sau a unei părți din el. Stomacul este un organ în formă de J situat în partea superioară a abdomenului. Acesta face parte din sistemul digestiv, care procesează nutrienții (vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi, proteine și apă) din alimentele consumate și ajută la eliminarea deșeurilor din organism.

Tipuri de operații la stomac

  • O operație de micșorare de stomac parțială constă în îndepărtarea unei părți a acestuia. De obicei, se îndepărtează jumătatea inferioară. De asemenea, se pot îndepărta ganglionii limfatici din apropiere dacă pacientul are celule canceroase în ei. În cadrul acestei intervenții chirurgicale, medicul va închide duodenul, care este prima parte a intestinului subțire ce primește alimentele parțial digerate din stomac. Apoi, partea rămasă din stomac va fi conectată la intestin.
  • O operație de micșorare de stomac completă, numită și operație de micșorare de stomac totală, îndepărtează complet stomacul. Chirurgul va conecta esofagul direct la intestinul subțire. Esofagul face în mod normal legătura între gât și stomac.
  • O operație de micșorare de stomac numită gastric sleeve constă în îndepărtarea părții stângi a stomacului. Aceasta se efectuează de obicei ca parte a unei intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate. Până la trei sferturi din stomacul pacientului poate fi îndepărtat în timpul acestei intervenții. Chirurgul va tăia partea laterală a stomacului pentru a-l transforma în formă de tub. Acest lucru creează un stomac mai mic și mai lung.
  • Esofagooperația de micșorare de stomac constă în îndepărtarea părții superioare a stomacului și a unei părți a esofagului (gâtului), tubul care face legătura între gât și stomac.

Îndepărtarea stomacului face ca alimentele să se deplaseze mai rapid prin intestinul subțire, ceea ce duce adesea la sindromul de dumping gastric, o afecțiune care poate fi tratată prin schimbarea dietei. Îndepărtarea stomacului nu înlătură capacitatea de a digera lichidele și alimentele. Cu toate acestea, este posibil să trebuiască să se facă mai multe schimbări în stilul de viață după procedură.

Când este necesară operația de micșorare a stomacului?

Adesea, această operație face parte din tratamentul pentru cancerul de stomac. În funcție de locul în care se află cancerul și cât de mult s-a răspândit, chirurgul va decide ce tip de tratament are nevoie pacientul. De exemplu, dacă se propune o operație de micșorare de stomac totală aceasta înseamnă că medicul va îndepărta întregul stomac. Uneori însă, este nevoie să se scoată doar o parte din stomac, medicii numesc acest lucru operație de micșorare de stomac subtotală sau parțială. Chiar dacă nu pot îndepărta tot cancerul, o operație de micșorare a stomacului parțială poate oferi o oarecare ușurare. Aceasta nu este un leac, dar poate ușura simptomele precum durerea și sângerarea.

Operația de micșorare de stomac este utilizată pentru a trata problemele stomacale care nu sunt ajutate de alte tratamente. În cele mai multe instanțe, medicul poate recomanda procedura de micșorare de stomac pentru a trata:

  • Tumorile benigne sau necanceroase
  • Sângerarea
  • Inflamația
  • Perforațiile în peretele stomacului
  • Polipii, sau creșterile în interiorul stomacului
  • Cancerul de stomac
  • Ulcerul peptic sau duodenal sever

Unele tipuri de operație de micșorare de stomac pot fi folosite și pentru tratarea obezității, făcând stomacul mai mic, acesta se umple mai repede. Acest lucru poate ajuta o persoană să mănânce mai puțin, însă procedura de micșorare de stomac este un tratament adecvat pentru obezitate doar atunci când alte opțiuni au eșuat. Tratamentele mai puțin invazive includ:

  • Dieta
  • Exercițiile
  • Medicamentele
  • Consilierea

Cine nu ar trebui să-și facă o operație de micșorarea stomacului?

Medicul va analiza tipul și stadiul cancerului, precum și orice alte probleme de sănătate pe care le are o persoană, deoarece unele, cum ar fi anemia și hipoproteinemia (niveluri scăzute de proteine în sânge), fac mai probabilă apariția unor probleme grave după această operație.

Micșorarea stomacului explicată

Cum se face pregătirea pentru operația de micșorare de stomac?

Medicul va recomanda recoltarea de analize de sânge și teste imagistice înainte de operație, pentru a se asigura că pacientul este suficient de sănătos pentru procedură. De asemenea, acestuia i se va face un examen fizic complet și o analiză a istoricului medical. În timpul consultației, pacientul trebuie să informeze medicului dacă trece printr-o cură de medicamente. În cazurile în care pacientul urmează un curs medicamentos, va trebui să întrerupă administrarea unora dintre ele înainte de operație. Totuși, se recomandă ca acestea să fie evitate, sau trebuie incluse doar cele fără prescripție medicală. De asemenea, pacientele trebuie să anunțe medicul dacă sunt însărcinate, dacă cred că ar putea fi însărcinate sau dacă au alte afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul. În cazul persoanelor fumătoare, se recomandă insistent întreruperea fumatului, respectiv eliminarea acestuia din stilul de viață, deoarece acest obicei adaugă timp suplimentar la recuperare și poate crea mai multe complicații, în special cele care implică infecții și probleme pulmonare.

Metodele utilizate pentru a efectua o operație de micșorare a stomacului

Există două moduri diferite de a efectua operația de micșorare de stomac. Toate se efectuează sub anestezie generală. Acest lucru înseamnă că pacientul va fi într-un somn profund în timpul operației și nu va putea simți nicio durere.

  • Chirurgia deschisă pentru micșorare de stomac
    Aceasta presupune o singură incizie mare. Chirurgul va trage înapoi pielea, mușchii și țesuturile pentru a avea acces la stomac.
  • Operație laparoscopică pentru operație de stomac
    Chirurgia laparoscopică este o intervenție chirurgicală minim invazivă, care implică incizii mici și instrumente specializate. Această procedură este mai puțin dureroasă și permite un timp de recuperare mai rapid, fiind cunoscută și sub numele de chirurgie prin gaura cheii sau operație de micșorare de stomac asistată laparoscopic. Aceasta este de obicei preferată operației deschise, fiind mai avansată, cu o rată mai mică de complicații. Chirurgul poate recomanda chirurgia deschisă în locul celei laparoscopice pentru a trata anumite afecțiuni, cum ar fi cancerul de stomac.
    Persoanele care au o operație laparoscopică se recuperează de obicei mai repede și au mai puțină durere după procedură decât cele care au o operație de micșorare de stomac deschisă. De asemenea, este posibil ca pacientul să se poată externa din spital ceva mai devreme. Ratele de complicații după intervenția chirurgicală laparoscopică sunt similare cu cele pentru operația de micșorare a stomacului deschisă, cele din urmă fiind, de obicei, mai eficiente în tratarea cancerului de stomac avansat decât este chirurgia laparoscopic. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, este mai ușor de îndepărtat ganglionii limfatici afectați (glandele mici care fac parte din sistemul imunitar) în timpul unei operații de micșorare de stomac deschise. Înainte de a vă decide asupra tipului de procedură, este esențial să se discute avantajele și dezavantajele cu un chirurg.

Cum se efectuează operația de micșorare a stomacului?

Pacientul va trebui să meargă la spital pentru o operație de micșorare a stomacului. Aceasta poate dura între 4 și 5 ore dacă medicul face o incizie mare (o tăietură) pentru a scoate stomacul, sau poate dura mai puțin dacă medicul apelează la operația de micșorare a stomacului laparoscopică. În primul rând, pacientul va primi anestezie, astfel încât să doarmă în timpul procedurii. Odată ce pacientul este adormit, un chirurg va face o incizie în burtă, iar prin aceasta, va îndepărta o parte sau tot stomacul, precum și unele țesuturi din apropiere, cum ar fi ganglionii limfatici. Deoarece această procedură se face de cele mai multe ori pentru a trata cancerul, medicii vor testa ganglionii pentru a se asigura că cancerul nu s-a răspândit, fiind esențial să se îndepărteze cât mai mult din acesta. În funcție de tipul de procedură pe care o are pacientul, chirurgul va decide care este cea mai bună modalitate de a reconstrui tractul digestiv.

Recuperarea după operația de micșorare a stomacului

Imediat după operația de micșorare a stomacului

După o operație de micșorare a stomacului, este posibil ca pacientului să i se monteze o sondă nazogastrică timp de aproximativ 48 de ore. De asemenea, i se va plasa un cateter cu tub flexibil în vezica urinară, iar acesta are rolul de a monitoriza fluidele și de a drena și colecta urina în timp ce se recuperează. Până când se poate mânca și bea în mod normal, nutriția va fi administrată direct într-o venă (intravenos) sau printr-un tub introdus prin burtă în intestin. În general, pacienții se pot întoarce acasă la 1 sau 2 săptămâni după ce au suferit o operație de micșorare de stomac.

Adaptarea la o nouă dietă după operația de micșorare a stomacului

Oricare ar fi tipul de operație de micșorare de stomac pe care a suferit-o o persoană, va trebui să-și schimbe dieta. Este posibil să treacă luni de zile până când aceasta va putea reveni la o dietă normală, însă un dietetician poate fi de ajutor în adaptarea noilor obiceiuri alimentare. Alimentele sau băuturile de care se bucura înainte de operație un pacient, pot provoca indigestie, astfel este posibil să fie util să se țină un jurnal alimentar pentru a înregistra efectele pe care anumite tipuri de alimente le au asupra digestiei. 

Modificări ale stilului de viață

Odată ce un pacient se întoarce acasă, este posibil să trebuiască să-și adapteze obiceiurile alimentare. Unele schimbări pot include:

  • Mâncarea unor mese mai mici pe parcursul zilei
  • Evitarea alimentelor bogate în fibre
  • Administrarea de suplimente de vitamine
  • Consumul de lichide și mese la ore diferite

Beneficiile operației de micșorare a stomacului

Operația la stomac va avea ca rezultat schimbări în stilul de viață, dar aceasta poate îmbunătăți calitatea vieții și chiar poate salva viața în unele cazuri. Din acest motiv, este important să fie urmate instrucțiunile echipei chirurgicale și ale altor profesioniști din domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician sau un fizioterapeut. Acest lucru va asigura o recuperare mai rapidă și o revenire la activitățile și dieta normală cât mai curând posibil. Menținerea unei greutăți sănătoase este o parte importantă a recuperării pe termen lung și urmarea unui plan de dietă compatibil cu operația de micșorare de stomac va ajuta la atingerea acestui obiectiv. În unele instanțe, poate fi nevoie de timp pentru a dezvolta un plan de fitness și de dietă care să prevină pierderea mușchilor, să mențină nivelurile de vitamine și minerale și să susțină o greutate optimă. Cu ajutorul profesioniștilor din domeniul sănătății, beneficiile unei operații de micșorare a stomacului pot fi păstrate.

Operația de micșorare a stomacului – efecte secundare și riscuri

Efectele secundare ale operației de micșorare a stomacului

Pacientul care a urmat o operație de micșorare a stomacului este susceptibil să facă ceea ce se numește sindromul de dumping. Atunci când intestinul subțire trebuie să digere o cantitate mare de alimente deodată, este posibil ca o persoană să vomite sau să aibă greață, crampe sau diaree. Mulți oameni observă aceste simptome la o oră după ce au mâncat. Dacă, în schimb, o persoană se simte rău câteva ore mai târziu, este posibil ca glicemia acesteia să crească și să scadă prea repede. Este obișnuit ca o persoană să transpire, să aibă un ritm cardiac accelerat sau să se simtă obosită sau confuză. Schimbarea obiceiurilor alimentare poate ajuta la gestionarea acestor simptome. Este important ca o persoană să aibă, de asemenea, răbdare. După operație, perioada de adaptare poate dura între 3 și 6 luni.

Riscurile operației de micșorarea stomacului

  • Refluxul de acid
  • O infecție în piept
  • Sângerarea internă
  • Un blocaj al intestinului subțire
  • Deficiența de vitamine
  • Pierderea în greutate
  • Dificultățile de respirație
  • Pneumonia
  • Afectarea structurilor adiacente

Este important ca o persoană să anunțe medicul despre istoricul său medical și despre medicamentele pe care le ia. La fel de important este să se urmeze toate instrucțiunile care i se dau unui pacient pentru a se pregăti pentru procedură, deoarece în acest mod se vor reduce la minimum riscurile.

Complicații asociate cu operația de micșorare a stomacului

Ca orice tip de intervenție chirurgicală, o operație de micșorare de stomac prezintă un risc de complicații. Problemele pot apărea și din cauza schimbărilor în modul în care sunt digerate alimentele.

Operație de micșorare de stomac pentru tratarea cancerului

Operația de micșorare a stomacului pentru tratarea cancerului prezintă un risc mai mare de complicații, deoarece majoritatea persoanelor care se supun acestui tip de intervenție chirurgicală sunt în vârstă și adesea au o stare de sănătate precară. Complicațiile pot apărea și după o operație de micșorare de stomac pentru tratarea cancerului esofagian.

Complicațiile posibile ale unei operații de micșorare de stomac includ:

  • Infecția rănilor
  • Scurgerea de la o îmbinare făcută în timpul operației
  • Infecția toracică
  • Sângerarea internă
  • Blocajul intestinului subțire
  • Acidul gastric se poate scurge în esofag și provoacă cicatrizare, ceea ce duce la îngustarea și constricția esofagului în timp.

O infecție poate fi tratată, de obicei, cu antibiotice, dar unele complicații necesită o intervenție chirurgicală suplimentară. Înainte de operație, este important ca o persoană să ceară chirurgului să i se explice riscurile posibile și cât de probabile sunt acestea.

Operația de micșorare a stomacului pentru tratarea obezității

Complicațiile posibile ale unei operații de micșorare de stomac pentru obezitate includ:

  • Greața și vărsăturile, dar acestea se ameliorează de obicei în timp
  • Sângerarea internă
  • Cheagurile de sânge
  • Scurgerile din locul în care stomacul a fost închis
  • Refluxul de acid, în cazul în care acidul gastric se scurge înapoi în esofag
  • Infecția

Deficiența de vitamine

Una dintre funcțiile stomacului este de a absorbi vitaminele, în special vitaminele B12, C și D din alimentele consumate. Dacă întregul stomac a fost îndepărtat, este posibil să nu se obțină toate vitaminele de care organismul pacientului are nevoie din alimentație. Acest lucru ar putea duce la afecțiuni de sănătate, cum ar fi:

  • Anemia
  • Vulnerabilitatea crescută la infecții
  • Oasele fragile (osteoporoză) 
  • Mușchii slăbiți

Schimbarea dietei personale poate ajuta la compensarea incapacității stomacului de a absorbi vitaminele. Cu toate acestea, este posibil să fie necesare suplimentele de vitamine chiar și după schimbarea dietei. Profesioniștii din domeniul sănătății care tratează pacienții pot oferi sfaturi în acest sens.

Pierderea în greutate

Imediat după intervenția chirurgicală, este posibil să se constate că până și o masă mică poate face o persoană să se simtă inconfortabil de plină. Acest lucru ar putea duce la pierderea în greutate. Acest rezultat poate fi de dorit dacă o persoană a suferit o operație de micșorare de stomac pentru că este obeză, dar poate fi un risc pentru sănătate dacă persoana a fost tratată pentru cancer. Unele persoane care au suferit o operație de micșorare a stomacului își recapătă greutatea după ce s-au adaptat la efectele intervenției chirurgicale și și-au schimbat dieta. Dar dacă o persoană continuă să piardă în greutate, trebuie să consulte un dietetician. Aceștia pot oferi sfaturi despre cum să se crească masa corporală sănătos fără a supăra sistemul digestiv.

Vărsăturile matinale

După o operație de micșorare a stomacului parțială, un număr mic de persoane pot prezenta vărsături matinale. Acestea apar atunci când bila, un lichid folosit de sistemul digestiv pentru a descompune grăsimile, și sucurile digestive se acumulează în prima parte a intestinului subțire (duodenul) peste noapte, înainte de a se muta în ceea ce a rămas din stomac. Din cauza dimensiunii reduse a acestuia, este posibil ca stomacul să se simtă inconfortabil de plin, declanșând un reflex de vomă pentru a scăpa de excesul de lichide și de bilă. Administrarea de medicamente pentru indigestie, cum ar fi hidroxidul de aluminiu, poate ajuta la reducerea simptomelor de vărsături matinale. Se recomandă consultarea unui medic de familie dacă simptomele sunt deosebit de grave.

Diareea

În timpul unei operații de micșorare a stomacului, uneori este necesar să se taie un nerv numit nervul vag, ceea ce face ca multe persoane să aibă crize de diaree. Nervul vag ajută la controlul mișcării alimentelor prin sistemul digestiv. Se poate discuta cu medicul sau asistenta medicală dacă apare diareea, deoarece există tratamente disponibile.

Sindromul post-operație după micșorarea stomacului

Acest sindrom se caracterizează printr-o toleranță scăzută la mesele mari, golirea rapidă a alimentelor în intestinul subțire, dureri abdominale sub formă de crampe, diaree, amețeli după mâncare, precum și creșterea ritmului cardiac și scăderile bruște ale nivelului de zahăr din sânge. În cazul sindromului de dumping timpuriu, simptomele apar la aproximativ o jumătate de oră după masă, în timp ce în cazul sindromului de dumping tardiv acestea apar la două până la patru ore după masă. Componenta de carbohidrați atrage apă în lumenul intestinal, cauzând schimbări bruște de lichide în cazul dumpingului timpuriu, în timp ce dumpingul tardiv este cauzat de hipoglicemia reactivă. Se estimează că 25-50% din toți pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală gastrică au unele simptome de dumping gastric. Incidența și severitatea simptomelor sunt direct legate de amploarea intervenției chirurgicale gastrice.

Complicații ale sindromului post-operație de micșorare a stomacului

Complicațiile sindromului post-operație de micșorare a stomacului includ anemia ca urmare a malabsorbției de vitamina B12 sau de fier și osteoporoza. 

  • Anemia
    Aceste probleme apar, în general, la luni sau chiar ani după intervenția chirurgicală gastrică. Malabsorbția vitaminei B12 apare atunci când o proteină cunoscută sub numele de factor intrinsec nu este produsă de stomac (aceasta este o afecțiune numită anemie pernicioasă) sau atunci când este rezecat stomacul proximal (porțiunea din stomac care produce factorul intrinsec). În ambele cazuri, acea absență a factorului intrinsec duce la absorbția slabă a vitaminei B12. În condiții normale, factorul intrinsec se leagă de vitamina B12 și ajută la absorbția acesteia în porțiunea inferioară a intestinului subțire. Atunci când vitamina B12 este slab absorbită, poate apărea anemia și, în unele cazuri, o funcție nervoasă deficitară. În general, acest lucru nu se întâmplă timp de mai mulți ani, deoarece vitamina B12 este stocată în cantități mari în ficat.
    Anemia prin deficit de fier apare deoarece îndepărtarea stomacului duce adesea la o scădere marcantă a producției de acid gastric. Acest acid este necesar pentru a transforma fierul alimentar într-o formă care este mai ușor de absorbit în duodenum. Anemia nu apare, de obicei, timp de câțiva ani după intervenția chirurgicală gastrică, deoarece fierul este stocat în cantități moderat de mari în măduva osoasă, unde se produc celulele roșii din sânge.
  • Osteoporoza
    Osteoporoza se dezvoltă ca urmare a absorbției slabe a calciului, o altă problemă care apare după chirurgia gastrică. În condiții normale, absorbția calciului, care are loc în duoden și în partea proximală a intestinului subțire, este în cel mai bun caz modestă, cantități mari fiind pierdute în timpul tranzitului intestinal. În urma unei intervenții chirurgicale la stomac, absorbția calciului este și mai puțin eficientă, ca urmare a golirii rapide a stomacului. De asemenea, calciul se leagă strâns de grăsimile alimentare neabsorbite, ceea ce interferează și mai mult cu absorbția sa. Simptomele de osteoporoză pot apărea la zece sau mai mulți ani după o intervenție chirurgicală gastrică, din cauza cantității mari de calciu care este în mod normal stocată în oase.

Tratamentul pentru sindromul post-operație de micșorare a stomacului

Tratamentul sindromului post-operație de micșorare a stomacului include inițierea unei diete post-operație, care este bogată în proteine, săracă în carbohidrați și săracă în dulciuri concentrate. Această dietă trebuie consumată sub forma a cinci sau șase mese mici, cu un aport limitat de lichide în timpul meselor. Ocazional, pot fi necesare medicamente pentru a ajuta la controlul acestor simptome. Deficitul de vitamina B12 poate fi prevenit prin administrarea de injecții cu vitamina B12 o dată pe lună, pe un termen stabilit de medic. Suplimentele orale de fier și calciu sunt deseori necesare pentru a preveni apariția deficiențelor în aceste minerale.

Întrebări frecvente

  1. Se poate trăi fără stomac?
    Este posibil să trăiți fără stomac, dar este posibil să vă confruntați cu unele deficiențe nutriționale. La urma urmei, acesta va afecta modul în care puteți digera anumite alimente și absorbi diferiți nutrienți. Medicul aproape sigur vă va prescrie unele suplimente pentru a rezolva această problemă.
  2. Care este cauza necesității unei operații de micșorare a stomacului?
    Pacienții cu un diagnostic de cancer gastric, traumă sau ulcer gastroduodenal complicat pot avea nevoie de o operație de micșorare de stomac, care reprezintă îndepărtarea chirurgicală a unei porțiuni sau, după caz, a întregului stomac. Modificările anatomice care rezultă după operație afectează timpul de golire a stomacului.
  3. Se poate trăi o viață normală după operația de micșorare a stomacului?
    Oamenii pot continua să ducă o viață normală după ce au suferit o operație de micșorare de stomac parțială sau totală, deși este important să se acorde o atenție deosebită alimentației și să se asigure că toate vitaminele și mineralele necesare sunt obținute prin dietă sau suplimente.

Concluzie

Funcția principală a stomacului este de a acționa ca un rezervor, de a iniția procesul digestiv și de a elibera treptat conținutul în duoden, astfel încât digestia în intestinul subțire să se desfășoare în mod optim. Pacienții cu un diagnostic de cancer gastric, traumatisme sau ulcer peptic complicat pot necesita o operație de micșorare de stomac, care reprezintă îndepărtarea chirurgicală a unei porțiuni sau, ocazional, a întregului stomac. Mulți oameni revin la o dietă variată după operația de micșorare a stomacului. Va fi important să se țină pasul cu vizitele regulate la medic pentru a fi la curent cu orice potențiale complicații. Deficiențele de vitamine și minerale pot duce la o mare varietate de dificultăți și alte afecțiuni (inclusiv anemie și osteopenie). Cu toate acestea, unele probleme pot fi prevenite printr-o urmărire atentă a nutrienților din alimentație. Altele ar putea fi prevenite prin suplimentarea care se face sub supravegherea unui medic și/sau a unui dietetician.