Meniu

Primul scaun dupa gastric sleeve: Constipatia, cauze si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Primul scaun după gastric sleeve poate fi însoțit de simptome, cum ar fi constipația și impactarea intestinelor, iar acestea nu trebuie ignorate. Impactarea intestinală poate duce la probleme critice, inclusiv la formarea de scaun întărit în organism, ceea ce duce la crampe stomacale chinuitoare și gaze blocate. O proporție semnificativă de pacienți cu gastric sleeve, mai exact, unul din patru, se confruntă cu constipație în primele șase luni după procedură, în plus, obezitatea în sine poate fi un factor care duce la constipație. Această corelație este atribuită mai multor factori, cum ar fi obiceiurile alimentare proaste care implică consumul de alimente bogate în grăsimi și sărace în fibre, pe lângă lipsa unor activități fizice adecvate.

De ce apare constipația la primul scaun după gastric sleeve?

Există câteva motive pentru care un gastric sleeve poate face un pacient să fie mai constipat decât de obicei.

Digerarea diferită a alimentelor

Sleevul gastric modifică anatomia stomacului, iar deoarece anumiți hormoni digestivi sunt produși în stomac, intervenția chirurgicală afectează modul în care organismul digeră alimentele. De asemenea, poate modifica viteza cu care alimentele digerate se deplasează prin organism și poate influența microbiomul intestinal, astfel acestea pot afecta mișcările intestinale.

Consumul redus de lichide

Scaunul are nevoie de umiditate pentru a se mișca mai ușor. În săptămânile care urmează după gastric sleeve, s-ar putea ca pacientul să aibă o senzație de greață sau sațietate prea mare, încât să-i fie greu să mănânce și să bea în același timp. De asemenea, acest lucru poate fi influențat de limitarea anumitor băuturi în noua dietă. 

Schimbările în dietă

După operația de gastric sleeve, stomacul este cu aproximativ 80% mai mic decât era înainte. Acest lucru înseamnă că pacientul se va sătura mai repede, dar înseamnă și că fiecare îmbucătură contează, astfel va trebui să mănânce alimente cu valoare nutritivă ridicată. Este posibil ca dieta să fie semnificativ diferită de cea de dinaintea operației, ceea ce poate afecta obiceiurile intestinale.

Administrarea medicamentelor pentru durere

Imediat după operație, este posibil ca unui pacient să i se administreze analgezice opioide. Totuși, opioidele sunt cunoscute pentru faptul că provoacă constipație.

Mișcarea insuficientă 

După operație, un pacient ar trebui să se poată întoarce imediat la nivelul normal de activitate fizică. Cu toate acestea, dacă resimte o stare de greață sau se simte slăbit din cauza modificărilor aduse regimului alimentar, este posibil să nu se miște atât de mult pe cât ar trebui. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra obiceiurilor intestinale.

Operația de gastric sleeve va provoca modificări ale mișcărilor intestinale. Un pacient ar trebui să se pregătească pentru mirosuri diferit a excrețiilor, flatulență frecventă și crampe ocazionale. Imediat după operație, pacientul va urma probabil o dietă lichidă timp de o săptămână, după aceea, va trece la alimente sub formă de piure. Motivul pentru care se face acest lucru este de a reduce stresul asupra noului stomac în timp ce se vindecă după intervenție. 

Pericolul de impactare intestinală 

Impactul intestinal sau fecal după gastric sleeve ar putea duce la consecințe periculoase,  una dintre acestea este obstrucția intestinală. O obstrucție intestinală mare este o afecțiune gravă care împiedică trecerea scaunelor sau a gazelor prin intestinul gros. Aceasta ar putea apărea oriunde în intestinul gros și poate duce la dureri abdominale severe și greață. Potrivit unui studiu, afecțiunea este rară și apare doar la (0,6%) dintre pacienți, dar rămâne una dintre cele mai îngrijorătoare complicații după operație. Este important, totuși, să se facă distincția între obstrucția intestinală care rezultă din impactarea fecalelor și cea care poate rezulta din alte cauze patologice sau chirurgicale. Înainte de toate, impactarea fecală este un tip comun de obstrucție care apare atunci când scaunul solid se acumulează în tractul digestiv și nu poate fi expulzat în mod obișnuit. În cazul unei obstrucții intestinale mari, intestinul poate fi complet sau parțial blocat, ceea ce poate provoca o infecție care pune viața în pericol.

Tratamentul de impactare intestinală după gastric sleeve

Dacă impactarea intestinului este continuă sau persistentă după operația de gastric sleeve, pacientul trebuie să se adreseze urgent medicului, deoarece unii au nevoie de spitalizare și supraveghere medicală. Cu toate acestea, dacă impactarea intestinală este ușoară, medicul poate prescrie anumite tipuri de laxative pentru a transforma scaunul dur în unul mai moale. În orice caz, se pot lua măsuri proactive pentru a preveni constipația și alte probleme gastrointestinale după operație.

 • Evitarea meselor grele 
  Unele alimente pot provoca constipație din cauza conținutului ridicat de amidon/scăzut de proteine, cum ar fi bananele, orezul și cartofii. Este mai bine să se excludă aceste alimente din dieta postoperatorie și să se urmărească mai atent mărimea porțiilor.
 • Consumarea meselor potrivite 
  Ar trebui să se adauge grăsimi sănătoase în dietă, care pot ajuta la eliminarea mai ușoară a scaunului. O sugestie este să se adauge felii de avocado la mesele cu carne. O altă alegere bună este să se amestece uleiul de in cu iaurt și să fie adăugat la legume și salate.
 • Mersul mai frecvent la baie 
  Pacienții ignoră sau rezistă frecvent impulsului de a merge la toaletă, cu toate acestea, ignorarea regulată a acestui semnal poate duce la constipație cronică, severă, dublată de gaze dureroase și balonare.
 • Efectuarea mișcării fizice 
  După operație, un pacient ar trebui să înceapă să facă exerciții fizice imediat ce medicul recomandă acest lucru. O rutină regulată de exerciții fizice, chiar dacă este vorba doar de mers pe jos timp de 10-15 minute o dată sau de două ori pe zi, poate îmbunătăți semnificativ simptomele constipației și poate ajuta la normalizarea obiceiurilor intestinale.
 • Alegerea poziției corecte 
  Se recomandă adoptarea unei poziții specifice pentru a facilita defecarea. Poziția ghemuită este mai bună decât cea de așezat. Dacă o persoană are un istoric de scaune prelungite sau senzații de golire inadecvată, ar putea încerca adoptarea unei poziții mai ghemuite.

Concluzie

Constipația după gastric sleeve și alte tipuri de operații de slăbire este normală și comună. Aceasta apare din mai multe motive, inclusiv schimbări fizice în tractul digestiv, o cantitate insuficientă de lichide și fibre și lipsa de exerciții fizice. Cu toate acestea, există multe modalități de a trata și de a preveni constipația pe termen scurt. Dacă aceasta durează cel puțin o lună după operație ar trebui să fie evaluată de un profesionist medical.