Cafeaua crește tensiunea?

Actualizat pe:

Cafeaua crește tensiunea? Este o întrebare pe care absolut toată lumea consumatoare de cafea și-o pune, deoarece este un aliment consumat la scară largă. Oamenii se întreabă deseori dacă cafeaua și tensiunea se află într-o relație bună sau rea, sau dacă poți consuma cafea pentru tensiune mică. Se știe că de cele mai multe ori cafeaua crește tensiunea, dar nu se știe ce cantitate de cafea poate fi consumată în siguranță sau cine nu are voie să consume deloc cafea.

Cafeaua crește tensiunea? Introducere

Cafeaua face parte din dieta umană de aproximativ 1.000 de ani. În cea mai mare parte a acestui timp, ea a stimulat controverse . O parte din presa negativă a cafelei pare să depindă de credința larg răspândită că orice lucru care are un gust atât de bun trebuie să fie rău pentru tine.

Cafeaua și tensiunea au o relație controversată, dar există și o parte serioasă a argumentului conform căreia cafeaua face rău: Cafeaua stimulează sistemul nervos, sporind vigilența. Dar mulți oameni sunt sensibili chiar și la o singură ceașcă de cafea, simțindu-se nervoși sau interferând cu somnul. Pe când alții, pot consuma cantități mari de cafea și nu are efectele dorite. 

Cu siguranță cafeaua crește tensiunea, dar lucrurile nu sunt nici pe departe așa de rele precum sunt percepute și consumul de cafea, cu câteva excepții, poate fi continuat zilnic, în siguranță.

Cafeaua crește tensiunea sau pulsul? Cum lucrează cofeina în organism

Cofeina este un vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că reduce dimensiunea vaselor de sânge și astfel cafeaua crește tensiunea arterială. Cofeina își exercită efectele prin interacțiunea cu diferiți receptori din creier. Experții consideră că alți compuși din cafea, cum ar fi antioxidanții, au un efect protector asupra vaselor de sânge.  De aici și practica conform căreia are loc consumul de cafea pentru tensiune mică.

Beneficiile și riscurile consumului de cafea rămân oarecum controversate, deoarece cercetările efectuate până în prezent nu sunt concludente.

Prin urmare cafeaua crește tensiunea sau pulsul, dar pentru cât timp? Este totuși nociv? O să vă răspundem la aceste întrebări.

Cafeaua crește tensiunea sau o scade?

Deși cafeaua crește tensiunea arterială temporar, imediat după ce o beți, acest efect nu pare să se extindă mult dincolo de termenul scurt.

Cu toate acestea, cafeaua crește tensiunea în cazul persoanelor cu tensiune mare? Pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, cercetările actuale sugerează că este puțin probabil ca consumul zilnic de cafea să aibă un impact semnificativ asupra tensiunii arteriale sau asupra riscului general de boli de inimă.

De fapt, cafeaua poate oferi unele beneficii pentru sănătate. În cazul persoanelor sănătoase, cercetările indică faptul că consumul a 2-3 cești de cafea zilnic este legat de o reducere cu 15% a riscului de boli de inimă și de un risc mai mic de deces prematur.

Cafeaua conține mai mulți compuși bioactivi care sunt cunoscuți ca având efecte antioxidante puternice și care pot reduce stresul oxidativ în corpul dumneavoastră 

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine modul în care cafeaua afectează sănătatea umană pe termen lung. Deocamdată, se pare că este perfect sigură și ar putea fi chiar un obicei util de avut.

Creșterea consumului de cafea este asociată cu o mică scădere a hipertensiunii arteriale, potrivit unei analize din 2017. 

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că variația genetică dintre indivizi ar putea afecta modul în care aceștia metabolizează cafeina. Adică ca răspuns la întrebarea: cafeaua crește tensiunea? Trebuie să vă spunem că depinde de fiecare persoană în parte. Unele persoane metabolizează cafeaua mai ușor, alții mai greu. De asemenea, unii au nevoie de cantități mai mari de cafea pentru a avea efecte, alții au nevoie doar de o simplă gură de cafea. În cazul persoanelor sănătoase, poate chiar scădea tensiunea, iar în cazul celor cu hipertensiune, cu excepția momentului în care pacientul este hipersensibil la cafea, tensiunea nu este de cele mai multe ori semnificativ influențată.

Prin urmare, concluzia este că cafeaua crește tensiunea, dar o și scade. Totul depinde de cantitatea de cafea și de felul cum este metabolizată în organismul fiecăruia.

În cadrul aceleiași discuții, răspundem la întrebarea: nesul scade sau crește tensiunea? Răspunsul este exact același ca pentru cafeaua clasică.

Totodată, obiceiul de a bea cafea pentru tensiune mică, poate fi o soluție pe termen foarte scurt sau nu poate funcționa deloc. Totodată, efectul placebo poate funcționa în acest caz.

Cafeaua și tensiunea

Studiul ajută la explicarea motivelor pentru care investigațiile anterioare au produs rezultate atât de variabile – cafeaua crește tensiunea, dar în același timp cafeaua scade tensiunea.

Conform studiilor, cafeaua crește tensiunea arterială la persoanele care nu sunt obișnuite cu ea, dar nu și la băutorii obișnuiți de cafea; tinerii par mai sensibili la cafea. Iar efectele hipertensive ale cafelei par să depindă de alte ingrediente decât cofeina. Băutorii obișnuiți de cafea se obișnuiesc cu aceste ingrediente, astfel încât tensiunea lor nu crește mai mult de un punct sau două, dar persoanele care nu sunt obișnuite cu cafeaua se pot aștepta la o creștere temporară a tensiunii după ce beau cafea normală sau decofeinizată.

Desigur, există excepții și în aceste cazuri, de aceea trebuie să discutați cu medicul înainte de a consuma cafea.

Cafeaua crește tensiunea? Câtă cafea este sigur să consumați zilnic?

Un studiu din 2015 a indicat o creștere a tensiunii arteriale sistolice doar la persoanele care nu consumau cafea frecvent. O altă analiză a constatat că un consum obișnuit de cafea de peste 3 cești pe zi nu a crescut riscul de hipertensiune arterială. Cu toate acestea, a existat un risc ușor crescut asociat cu 1-3 cești pe zi. 

Studiile încă mai au mare nevoie de timp, pentru a trage niște concluzii clare, însă se știe că în cazul persoanelor care nu au probleme de sănătate grave sau hipersensibilitate la cafeină, cafeaua nu are efecte nocive. 

Consumul a 3 cești simple de cafea pe zi (nu espresso!) este sigur, atâta timp cât nu observați efecte adverse precum creșterea tensiunii.

Cu toate acestea, ei au concluzionat că un consum regulat de până la 300 de miligrame de cofeină pe zi pare să fie sigur și poate fi chiar protector împotriva tulburărilor de ritm cardiac. 

Nesul scade sau crește tensiunea de asemenea, dar studiile sunt mai puține în cazul lui, deoarece cafeaua este mult mai consumată. Datele despre el sunt prea puține și incerte.

Cafeaua trebuie consumată până în ora 12 de preferat, deoarece durează minim 8-12 ore până când iese din organism, iar la ora 22:00 somnul odihnitor ar trebui deja să se instaleze.

Nu consumați cafea seara, deoarece somnul va lipsi sau nu va fi odihnitor, iar un somn neodihnitor duce la creșterea tensiunii mai mult decât cafeaua.

Cafeaua creste tensiunea sau pulsul? Când nu trebuie să consumați cafea?

După cum am stability, cafeaua crește tensiunea sau pulsul, dar atâta timp cât reacțiile adverse nu sunt constituite din hipertensiune arterială sau tahicardie (puls mare), consumul este sigur de către hipertensivi, dar și de către cei sănătoși.

Unele persoane consideră că băutul cafelei provoacă insomnie, anxietate sau tremurături. Alții pot observa reflux și arsuri la stomac. Oricine se confruntă cu aceste simptome din cauza cafelei ar trebui să evite să o bea. Din nou, cafeaua crește tensiunea, dar mai mult provoacă insomnie dacă este consumată prea târziu și nu se elimină din organism până la ora instalării unui somn odihnitor.

Potrivit cercetătorilor, băutorii obișnuiți de cafea pot prezenta simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap și stare de spirit scăzută, dacă încetează brusc să o mai consume. Prin urmare, dacă doresc să își reducă consumul, ar trebui să reducă treptat numărul de cești. 

Unii medici recomandă ca persoanele cu fibrilație atrială sau alte afecțiuni care implică bătăi neregulate ale inimii să evite cafeaua. Dar acest lucru se întâmplă în urma analizării efectelor adverse. Cercetătorii au avertizat, totuși, că, dacă există o asociere clară între episoadele de aritmie și cofeină, o persoană nu ar trebui să bea cafea.

Cafeaua crește tensiunea? Detalii generale. 

Tensiunea arterială este un factor important de predicție a atacului de cord și a accidentului vascular cerebral. Chiar dacă cafeaua nu crește tensiunea arterială la băutorii obișnuiți, se ridică ea la nivelul reputației sale de cauză a bolilor de inimă? Într-un studiu de doi ani efectuat pe 45.589 de bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, oamenii de știință de la Harvard nu au descoperit nicio legătură între consumul de cafea și riscul de boală coronariană sau de accident vascular cerebral, chiar și la băutorii înrăiți. 

Dar, în timp ce cafeaua obișnuită s-a dovedit inofensivă, cafeaua decofeinizată a fost asociată cu un risc ușor crescut de boli de inimă, deși legătura a fost slabă. Studiul Scottish Heart Health Study a fost și mai liniștitor, raportând o reducere a riscului de boli de inimă la băutorii de cafea, cei care consumă multă cafea obținând cele mai multe beneficii. Și, deși unii băutori de cafea sunt deranjați de senzația de puls rapid, cafeaua nu pare să provoace tulburări grave ale ritmului cardiac, chiar și la pacienții care au suferit recent un atac de cord.

Cafeaua și tensiunea – cafeaua decofeinizată are același efect?

Deoarece cafeaua conține mulți compuși diferiți în afară de cofeină, alți compuși ar putea fi responsabili pentru efectele sale asupra tensiunii arteriale. 

Cu toate acestea, o persoană ar putea încerca să treacă la cafeaua decofeinizată pentru a vedea dacă îi scade tensiunea arterială.

Să nu uitați însă că produsul numit cafea decofeinizată nu este în totalitate fără cofeină. Are undeva la 2 mg de cafeină, în loc de 95 mg. 

De reținut

Cafeaua crește tensiunea sau pulsul, dar pentru câteva zeci de minute, iar creșterile de tensiune sunt în general, mici. În funcție de cantitatea de cofeină efectele pot fi inexistente, minore sau severe. De asemenea, efectele depind și de genetica persoanei care consumă cafeaua sau de obișnuința organismului cu cafeina. Consumul a 3 căni de cafea pe zi, în medie 300 mg pe zi, a dus la concluzia precum cafeaua scade tensiunea. Dacă observați că faceți parte din categoria persoanelor care are reacții adverse severe din cauza cafelei, inclusiv tensiune mare, opriți consumul de cafea. Dacă simțiți palpitații sau aveți alte simptome, de asemenea. Cafeaua și tensiunea se află încă într-o relație controversată, prin urmare trebuie să vă consultați medicul înainte de a lua decizia continuării consumului de cafea. Important este de asemenea să nu consumați cafea după ora 12!