Dacă suferiți de fibrilație atrială, este posibil să fi auzit că ar trebui să renunțați la cafea. Cafeaua și fibrilația atrială însă, în majoritatea cazurilor nu reprezintă o combinație interzisă în cazul acestei aritmii. Cercetătorii au realizat studii și încă fac acest lucru, pentru a demonstra că produsele cu cofeină sunt chiar bune în aritmii, nicidecum interzise.
Ce este fibrilația atrială?
Fibrilația atrială este atunci când inima nu mai bate cum trebuie – regulat și cu maxim 100 de bătăi/minut, ci bate foarte repede – între 100-200 bătăi pe minut, neregulat. Acest lucru se întâmplă din cauză că zone din camerele superioare ale inimii (atriile) prezintă zone care inițiază impulsuri electrice. Zone care în mod normal nu ar trebui să existe.
Cafeaua și fibrilația atrială – Există vreo legătură?
S-au făcut multe studii și nu pare să existe o legătură între consumul de cafea și apariția fibrilației atriale. Însă, studiile sunt într-o continua evoluție, deoarece contează mai multe aspecte: tipul de cafea, tăria ei și cantitatea ei.
Un studiu amplu, care a cuprins date despre sute de mii de persoane, a constatat că consumul de cafea nu a fost asociat cu un risc crescut de fibrilație atrială.
Un alt studiu de amploare efectuat pe bărbați a găsit dovezi că consumul de cafea ar putea reduce de fapt riscul de fibrilație atrială. Acesta a constatat că cei care au declarat că beau una până la trei cești de cafea pe zi aveau un risc mai mic de fibrilație atrială. Iar un altul realizat în 2021 a arătat că fiecare ceașcă de cafea pe care o bea o persoană , este corelată cu un risc cu 3% mai mic de a dezvolta un ritm cardiac anormal (numit și aritmie).
Cantitatea de cafeină pe care o consumați influențează fibrilația atrială?
Nu există studii cu privire la cea mai sigură cantitate de cofeină pentru persoanele cu fibrilație atrială. Dar, potrivit unei analize a cercetărilor pe această temă, publicată de Journal of the American College of Cardiology, consumul regulat de până la 300 de miligrame de cofeină pe zi ar trebui să fie sigur și poate chiar să protejeze împotriva aritmiilor cardiace.
Tot mai multe studii din ultimul timp evidențiază faptul că o cantitate moderată de cafea poate ajuta în cazul fibrilației atriale, nicidecum să o declanșeze.
În cele mai multe studii, o cantitate de 2-3 cafele pe zi, până în ora 14 aproximativ nu provoacă nicio problemă, ci din contră are multiple beneficia pentru organism per total, nu doar pentru inimă. Cafeaua și fibrilația atrială pare din ultimile studii că prezintă o legătură benefică.
Ce efecte au alte băuturi care conțin cofeină?
În majoritatea studiilor, cafeaua este principala sursă de cofeină. Cafeaua conține nu numai cofeină, ci și grăsimi, carbohidrați, minerale, vitamine și antioxidanți – deci este o băutură foarte diferită de sucurile carbogazoase sau de băuturile energizante.
Un studiu din 2016 a constatat că consumul de ceai verde ar putea proteja împotriva fibrilației atriale, dar numai în doze mici. Ceaiul verde a scăzut atât fibrilația atrială paroxistică (Cea care apare uneori și dispare), cât și fibrilația atrială persistentă (care durează mai mult timp, dar nu este permanentă). Dar cu cât oamenii beau mai mult ceai, cu atât mai puțină protecție aveau.
Băuturile energizante conțin adesea niveluri foarte ridicate de cofeină, precum și ierburi și alte ingrediente care acționează ca stimulente. Deși nu există încă prea multe cercetări cu privire la aceste băuturi, au existat cazuri de fibrilație atrială la tineri după ce au consumat băuturi energizante cu și fără alcool.
În concluzie, se poate consuma cafea?
Cu riscul repetării, trebuie menționat faptul că legătura dintre cafea și fibrilație atrială încă se află în studii, însă, rezultatele obținute până acum pot cu siguranță să susțină faptul că o cantitate moderată de cafea (2-3 cafele pe zi, mai slabe, 1 espresso și o cafea mai slabă spre exemplu) nu declanșează fibrilația atrială, ci din contră, chiar poate micșora crizele de fibrilație atrială. De menționat faptul că acest lucru este valabil pentru majoritatea oamenilor, dar nu toți.
Alți factori pot determina modul în care cafeaua are un impact asupra sănătății dumneavoastră. Un studiu efectuat pe persoane cu fibrilație atrială, a constatat că stresul major al vieții vă poate face să beți mai multă cafea, ceea ce duce la un risc mai mare de fibrilație atrială, deoarece stresul este extrem de iritativ pentru organism și se suprapune peste el consumul de cafea.
Dacă observați că mereu după consumul de cafea, intrați în fibrilație atrială sau sunteți deja și vi se mărește pulsul, trebuie să opriți consumul. Teoretic, cafeaua nu poate fi cauza fibrilației atriale, dar poate duce la iritarea țesutului din cauza faptului că stimulează pulsul și astfel la inițierea fibrilației (care există acolo deja, dar nu a fost declanșată de alți stimuli).