Cafeaua și fibrilația atrială

Actualizat pe:

Dacă suferiți de fibrilație atrială, este posibil să fi auzit că ar trebui să renunțați la cafea. Cafeaua și fibrilația atrială însă, în majoritatea cazurilor nu reprezintă o combinație interzisă în cazul acestei aritmii. Cercetătorii au realizat studii și încă fac acest lucru, pentru a demonstra că produsele cu cofeină sunt chiar bune în aritmii, nicidecum interzise. 

Ce este fibrilația atrială?

Fibrilația atrială este atunci când inima nu mai bate cum trebuie – regulat și cu maxim 100 de bătăi/minut, ci bate foarte repede – între 100-200 bătăi pe minut, neregulat. Acest lucru se întâmplă din cauză că zone din camerele superioare ale inimii (atriile) prezintă zone care inițiază impulsuri electrice. Zone care în mod normal nu ar trebui să existe.

Cafeaua și fibrilația atrială – există vreo legătură?

S-au făcut multe studii și nu pare să existe o legătură între consumul de cafea și apariția fibrilației atriale. Însă, studiile sunt într-o continua evoluție, deoarece contează mai multe aspecte: tipul de cafea, tăria ei și cantitatea ei. 

Un studiu amplu, care a cuprins date despre sute de mii de persoane, a constatat că consumul de cafea nu a fost asociat cu un risc crescut de fibrilație atrială.

Un alt studiu de amploare efectuat pe bărbați a găsit dovezi că consumul de cafea ar putea reduce de fapt riscul de fibrilație atrială. Acesta a constatat că cei care au declarat că beau una până la trei cești de cafea pe zi aveau un risc mai mic de fibrilație atrială. Iar un altul realizat în 2021 a arătat că fiecare ceașcă de cafea pe care o bea o persoană , este corelată cu un risc cu 3% mai mic de a dezvolta un ritm cardiac anormal (numit și aritmie).

Cafeaua și fibrilația atrială prezintă o legătură pusă sub semnul întrebării deoarece cafeina se știe că este un stimulent cardiac, care dă cel puțin tahicardie (bătăi mai rapide, regulate) ale inimii. Astfel, s-a considerat o perioadă lungă de timp că poate declanșa fibrilația atrială.

Cafeaua și fibrilația atrială –  Cantitatea de cafeină pe care o consumați influențează fibrilația atrială?

Nu există studii cu privire la cea mai sigură cantitate de cofeină pentru persoanele cu fibrilație atrială. Dar, potrivit unei analize a cercetărilor pe această temă, publicată de Journal of the American College of Cardiology, consumul regulat de până la 300 de miligrame de cofeină pe zi ar trebui să fie sigur și poate chiar să protejeze împotriva aritmiilor cardiace.

Tot mai multe studii din ultimul timp evidențiază faptul că o cantitate moderată de cafea poate ajuta în cazul fibrilației atriale, nicidecum să o declanșeze. Cafeaua are multiple beneficii cunoscute pentru organism, printre care se află și efectul antiinflamator – care poate ajuta inclusive inima să funcționeze mai bine. 

În cele mai multe studii, o cantitate de 2-3 cafele pe zi, până în ora 14 aproximativ nu provoacă nicio problemă, ci din contră are multiple beneficia pentru organism per total, nu doar pentru inimă. Cafeaua și fibrilația atrială pare din ultimile studii că prezintă o legătură benefică.

Cafeaua și fibrilația atrială paroxistică

În unele cazuri, cafeaua poate declanșa tahicardia, respectiv fibrilația atrială paroxistică (apare brusc și dispare) prin stimularea zonelor electrice din camerele superioare ale inimii. Însă, acest lucru se întâmplă în puține cazuri. Cu siguranță aceste persoane trebuie să evite sau să oprească consumul de cafea.

 Cafeaua și fibrilația atrială permanentă

Persoanele care au fibrilație atrială permanentă, de obicei nu au probleme cu consumul de cafea, deoarece ei au deja această aritmie și cei care știu de ea, au deja și medicația antiaritmică începută Deci, cafeaua nu le-ar mai putea declanșa fibrilația atrială. Sunt persoane cărora le crește însă pulsul în urma consumului de cafea, pe termen scurt. Dacă acest lucru este deranjant, este recomandată diminuarea cantității de cofeină sau întreruperea ei.

Cafeaua și fibrilația atrială – contează ce cafea consumați?

Este nevoie de mai multe studii pentru a arăta exact legătura dintre tipul de cafea și fibrilația atrială, dar se știe că dacă o cafea este mai tare – espresso spre exemplu, are un efect mai puternic ca stimulent cardiac vs o cafea făcută la filtru sau la ibric. De asemenea, o cafea cu lapte (și aici se pot pune cantități variate de lapte) va stimula inima mult mai puțin ca o cafea fără lapte.

Dacă se adaugă zahăr în cafea, acesta va stimula și el inima, pe lângă cofeină.

Cafeaua și fibrilația atrială – ce efecte au alte băuturi care conțin cofeină?

În majoritatea studiilor, cafeaua este principala sursă de cofeină. Cafeaua conține nu numai cofeină, ci și grăsimi, carbohidrați, minerale, vitamine și antioxidanți – deci este o băutură foarte diferită de sucurile carbogazoase sau de băuturile energizante.

Un studiu din 2016 a constatat că consumul de ceai verde ar putea proteja împotriva fibrilației atriale, dar numai în doze mici. Ceaiul verde a scăzut atât fibrilația atrială paroxistică (Cea care apare uneori și dispare), cât și fibrilația atrială persistentă (care durează mai mult timp, dar nu este permanentă). Dar cu cât oamenii beau mai mult ceai, cu atât mai puțină protecție aveau.

Băuturile energizante conțin adesea niveluri foarte ridicate de cofeină, precum și ierburi și alte ingrediente care acționează ca stimulente. Deși nu există încă prea multe cercetări cu privire la aceste băuturi, au existat cazuri de fibrilație atrială la tineri după ce au consumat băuturi energizante cu și fără alcool.

Cafeaua și fibrilația atrială – în concluzie, se poate consuma cafea?

Cu riscul repetării, trebuie menționat faptul că legătura dintre cafea și fibrilație atrială încă se află în studii, însă, rezultatele obținute până acum pot cu siguranță să susțină faptul că o cantitate moderată de cafea (2-3 cafele pe zi, mai slabe, 1 espresso și o cafea mai slabă spre exemplu) nu declanșează fibrilația atrială, ci din contră, chiar poate micșora crizele de fibrilație atrială. De menționat faptul că acest lucru este valabil pentru majoritatea oamenilor, dar nu toți.

Alți factori pot determina modul în care cafeaua are un impact asupra sănătății dumneavoastră. Un studiu efectuat pe persoane cu fibrilație atrială, a constatat că stresul major al vieții vă poate face să beți mai multă cafea, ceea ce duce la un risc mai mare de fibrilație atrială, deoarece stresul este extrem de iritativ pentru organism și se suprapune peste el consumul de cafea.

Dacă observați că mereu după consumul de cafea, intrați în fibrilație atrială sau sunteți deja și vi se mărește pulsul, trebuie să opriți consumul. Teoretic, cafeaua nu poate fi cauza fibrilației atriale, dar poate duce la iritarea țesutului din cauza faptului că stimulează pulsul și astfel la inițierea fibrilației (care există acolo deja, dar nu a fost declanșată de alți stimuli).

În concluzie, dacă observați că nu vă face să aveți palpitații, cafeaua și fibrilația atrială prezintă o legătură care v-ar putea aduce beneficii.

De menționat faptul că există 3 situații posibile: pacientul care nu știe să aibă vreo problemă de aritmie și cel care știe de existența ei dar nu o tratează, și cel care știe de existența ei și o tratează. Efectele resimțite de cafea, pot varia în funcție de fiecare situație.

De asemenea, fiecare context al fiecărei persoane trebuie analizat atent. Poate sunt alți factori care duc la stimularea sistemului electric al inimii, nu cafeaua. Stresul este present zi de zi tot maim ult în viața fiecăruia și poate fi un factor iritativ important și intens pentru fibrilația atrială.

Dacă aveți orice problemă cu pulsul și observați orice modificare în viața dvs. de zi cu zi, trebuie să vă prezentați la medic pentru un examen complet și investigații!

De reținut

Cafeaua și fibrilația atrială este un context des întânit în viața de zi cu zi. Multe persoane vârstnice și nu numai, au fibrilație atrială, iar cafeaua este consumată la scară largă, în cantități și tipuri diferite. Actualele studii arată faptul că fibrilația atrială nu este declanșată de cofeină, ci din contra poate ajuta la ameliorarea aritmiei. Sunt necesare mai multe studii pentu a vedea exact care este situația. Dacă nu simțiți efecte adverse ale cafelei, puteți consuma în cantități moderate, fără nicio grijă. Orice problemă sau simptom trebuie imediat prezentate unui medic specialist și necesită efectuarea unor investigații medicale de specialitate.