Meniu

Cardiomiopatie alcoolica

Actualizat pe:

Cardiomiopatia alcoolică este o afecțiune în care inima își schimbă forma din cauza consumului excesiv de alcool pe termen lung. Modificările de formă ale inimii provoacă ulterior modificări pe termen lung, ducând la insuficiență cardiacă și probleme grave. Abținerea de la alcool îi poate ajuta pe unii oameni să se recupereze, dar alții vor avea nevoie de medicamente sau chiar de o intervenție chirurgicală.

Cardiomiopatie alcoolică – ce este?

Cardiomiopatia alcoolică este o formă de boală cardiacă cauzată de abuzul de alcool. Abuzul de alcool pe termen lung slăbește și subțiază mușchiul cardiac, afectând capacitatea acestuia de a pompa sângele. Atunci când inima nu poate pompa sângele în mod eficient, lipsa fluxului sanguin perturbă toate funcțiile majore ale organismului. De asemenea, acest lucru presupune lipsa oxigenului în organism. Acest lucru poate duce la insuficiență cardiacă și la alte probleme de sănătate care pun viața în pericol. 

La cine este întâlnită mai des și când există riscul să apară?

Cardiomiopatia alcoolică este cea mai frecventă la bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, dar afecțiunea poate afecta și femeile. Persoanele cu cardiomiopatie alcoolică au adesea un istoric de consum de alcool intens și pe termen lung, de obicei între cinci și 15 ani. 

Consumul excesiv de alcool reprezintă un consum de alcool care depășește limitele zilnice recomandate. Cercetările disponibile arată că, dacă vă limitați consumul de alcool la o anumită cantitate, este mai puțin probabil să dezvoltați probleme de sănătate legate de alcool, inclusiv cardiomiopatie alcoolică.

O băutură este egală cu 14 grame de alcool pur, care poate lua mai multe forme diferite, deoarece unele forme au o concentrație mai mare de alcool decât altele.

Pentru bărbați, consumul excesiv de alcool înseamnă mai mult de patru băuturi pe zi sau mai mult de 14 băuturi pe săptămână.

Pentru femei, consumul excesiv de alcool înseamnă mai mult de trei băuturi pe zi sau mai mult de 7 băuturi pe săptămână.

Însă, cardiomiopatia alcoolică  este o afecțiune relativ neobișnuită, care apare la aproximativ 1% până la 2% dintre persoanele care consumă cantități de alcool mai mari decât cele recomandate.

Indiferent de aceste convenții, consumul zilnic de alcool, indiferent de cantitate, poate crea probleme severe.

Cardiomiopatie alcoolică – cum afectează organismul ?

Cardiomiopatia alcoolică este un tip de cardiomiopatie dilatativă, adică atunci când forma inimii se modifică deoarece mușchii acesteia se întind prea mul și se lărgesct. Pe măsură ce mușchii se întind din ce în ce mai mult, aceștia slăbesc și ei. Efectul este asemănător cu modul în care un elastic se slăbește atunci când este întins prea mult.

Mușchii care controlează camerele inferioare ale inimii dumneavoastră, ventriculul stâng și drept, sunt în special predispuși la acest tip de întindere. Aceste camere sunt importante, deoarece ele fac cea mai mare parte din munca inimii dumneavoastră, ventriculul drept pompând sângele către plămâni, iar ventriculul stâng pompând sângele către întregul corp. 

În caz de cardiomiopatie alcoolică, acești mușchi ai inimii nu mai pot funcționa corespunzător și nu mai pompează sângele cum trebuie în întreg organismul.

Modificările apărute în cardiomiopatie alcoolică pot perturba, de asemenea, sistemul electric al inimii. Un curent electric călătorește prin întreaga inimă cu fiecare bătaie, determinând pașii pe care urmează să îi facă inima. Forma inimii dvs. face parte din modul în care funcționează acest proces, iar atunci când părți ale inimii se întind, aceasta poate perturba procesul.. Dacă durează prea mult – chiar și cu mici fracțiuni de secundă – această întârziere poate face ca inima dumneavoastră să bată necorespunzător. În mod similar, alcoolul poate avea un efect toxic asupra inimii dumneavoastră și poate provoca formarea de țesut cicatricial. Acel țesut cicatricial poate provoca, de asemenea, aritmii (ritmuri cardiace neregulate) potențial amenințătoare de viață.

Cauze

Alcoolul are efecte toxice, dar organismul dumneavoastră poate limita daunele și poate descompune alcoolul în forme netoxice dacă nu beți prea mult și prea repede. Alcoolul este foarte toxic pentru organism și atunci când nu este limitat, provoacă probleme semnificative.

Consumul excesiv de alcool în mod constant suprasolicită aceste procese de protecție – în special în ficat – făcându-le mai puțin eficiente. În cele din urmă, corpul dumneavoastră nu poate ține pasul cu efectele negative provocate, inclusiv la inimă.

În timp ce boala numită cardiomiopatie alcoolică provine din abuzul de alcool pe termen lung, nu există o limită sau un număr de băuturi pe zi care să vă spună sigur că sunteți protejat de această boală sau că o veți dezvolta sigur. Cu toate acestea, cercetătorii au identificat anumite comportamente care fac mai probabil să dezvolți această afecțiune.

  • Consumul excesiv de alcool – Cercetările disponibile arată că consumul a 80 g de alcool sau mai mult zilnic, timp de cel puțin cinci ani, poate crește considerabil riscul de a dezvolta această afecțiune.
  • Consumul frecvent de alcool în exces – Există dovezi că un consum repetat de alcool în exces poate fi, de asemenea, suficient pentru a vă crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Definiția consumului excesiv de alcool este consumarea, într-o singură ocazie (cum ar fi o petrecere sau un eveniment), a minim 4 băuturi pentru femei și minim 5 băuturi pentru bărbați.
  • Mutații genetice – Unele persoane au o mutație genetică care face ca organismul lor să proceseze alcoolul mai lent decât altele. Pentru aceștia, intoxicația – și efectele negative aduse organismului de efectele toxice ale alcoolului – durează mai mult timp și apar mai repede. În timp, poate apărea cardiomiopatia alcoolică. 

Ca factori de risc trebuie să amintim și consumul de tutun sau droguri interzise care afectează și ele de sine stătătoare sever inima. 

Simptome

Multe dintre simptomele în caz de cardiomiopatie alcoolică apar din cauza modului în care această afecțiune modifică structura inimii. Simptomele includ:

  • Dureri în piept, în special atunci când faceți efort.
  • Tuse – care apare fie din cauza apei la plămâni (pleurezie) cauzată de insuficiența cardiacă sau din cauza circulației necorespunzătoare a sângelui în plămâni.
  • Oboseală sau slăbiciune – care apar în caz de cardiomiopatie alcoolică deoarece nu mai ajunge sânge cu oxigen la organe în mod corespunzător, inclusiv la creier.
  • Senzație de amețeală sau leșin – din cauza cantității de sânge mai mici care ajunge la creier.
  • Palpitații (senzația neplăcută a bătăilor inimii în piept).
  • Dificultăți de respirație, mai ales când sunteți activ sau când ați stat întins mai mult de câteva minute (dispnee) din cauză că și plămânii suferă.
  • Jugulare turgescente – venele de la gât sunt mai proeminente și se vede cum circulă sângele prin ele – apar în caz de insuficiență cardiacă dreaptă (inima dreaptă care nu mai funcționează)
  • Edem (acumularea de lichide), în special la nivelul picioarelor, gleznelor și al părții inferioare a picioarelor.
  • Scădere vizibilă a apetitului dumneavoastră – lucru produs și de alcool în sine.
  • Pierderea masei musculare și slăbire – din cauza efectului toxic alcoolului.
  • Hepatomegalie – mărirea ficatului, putându-se ajunge inclusiv la insuficiență hepatică.

Cardiomiopatie alcoolică – diagnostic

Un medic poate pune diagnosticul de cardiomiopatie alcoolică pe baza unei combinații de teste, a istoricului dumneavoastră medical și punându-vă întrebări despre stilul de viață.

Ce se poate observa în cadrul anamnezei și a examenului fizic:

  • Modificări ale formei inimii – Care va fi mai mare – se poate simți la palpare, confirma prin radiografie toracică și mai ales ecografie cardiacă.
  • Excluderea altor cauze – Diagnosticarea cardiomiopatiei alcoolice înseamnă să se excludă orice altă cauză posibilă ale cardiomiopatiei dilatate. Alte cauze includ medicamente (cu prescripție medicală sau droguri), afecțiuni moștenite sau genetice și altele.
  • Consumul cronic de alcool în exces – După excluderea altor cauze, confirmarea consumului excesiv de alcool este ultimul pas. Trebuie să fiți sincer cu medicul dumneavoastră pentru un diagnostic corect.

Ce teste se vor face ?

Examen fizic

Acest lucru presupune ca medicul să vă examineze pentru semnele vizibile de afectare cardiacă, cum ar fi umflarea picioarelor sau venele umflate de la gât. Aceștia vor folosi, de asemenea, un stetoscop pentru a vă asculta sunetele inimii și ale plămânilor. 

De asemenea, inima și plămânii vă vor fi ascultați și ficatul palpat (plus alte organe din abdomen).

Ficatul mărit este un semn care poate duce diagnosticul către cardiomiopatie alcoolică.

Anamneza

Anamneze înseamnă discuția medicului cu dvs. în care acesta va afla ce simptome aveți, când apar, când dispar, ce alte boli aveți, ce medicamente luați și stilul dumneavoastră de viață.

Teste imagistice

Pentru cardiomiopatie alcoolică, sunt utile următoarele teste:

  • Ecocardiografia –  Este cea care pune diagnosticul de cardiomiopatie dilatativă – același tip de cardiomiopatie dat de cea alcoolică. Medicul poate vedea dacă inima este groasă sau lărgită, dacă valvele au probleme și dacă se mișcă cum trebuie sau nu,
  • Electrocardiografia (EKG sau ECG) – EKG-ul este un test rapid și ușor, care poate da indicii despre mărimea inimii dumneavoastră, dacă există modificări în sistemul electric al acesteia în caz de cardiomiopatie alcoolică și nu numai sau dacă valvele au probleme.
  • Radiografie toracică – Cu ajutorul ei, nu se poate pune diagnosticul de cardiomiopatie alcoolică, dar se poate vedea dacă inima este mai mare decât trebuie și dacă plămânii suferă deja sau nu.
  • Tomografie computerizată (CT) cardiacă – Cu ajutorul CT-ului, se poate observa dacă inima este mai mare decât trebuie și se pot vedea modificările mai de finețe.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă (IRM) – Această investigație arată de asemenea dimensiunile inimii și poate vedea și alte modificări apărute. 

În cazul în care se bănuiește coexistența unei alte probleme sau se dorește excluderea altora diagnostice posibile, pentru a nu pute direct diagnosticul de cardiomiopatie alcoolică,  este posibil să vi se mai recomande coronarografia pentru a vedea dacă vasele de sânge de pe inimă sunt blocate de grăsime sau nu. 

Teste de laborator – teste de sânge

Testele de laborator nu sunt utile în diagnosticarea cardiomiopatiei alcoolice. Cu toate acestea, ele îl pot ajuta pe medicul dumneavoastră să verifice gradul de disfuncție a inimii, precum și să verifice dacă alte organe sunt afectate. Medicul dumneavoastră poate solicita următoarele teste pentru a evalua modul în care funcționează celelalte organe ale dumneavoastră:

  • Teste pentru funcția hepatică – pentru a vedea dacă ficatul este afectat.
  • Teste de colesterol, care verifică nivelul de colesterol din sânge.
  • Teste pentru a verifica în sânge dacă inima se distruge.

Tratament

Abstinența de la alcool

Tratamentul pentru cardiomiopatie alcoolică începe prin a vă ajuta să reduceți consumul de alcool sau să vă opriți complet din băutură. Tratamentul supravegheat pentru sevraj este deosebit de importantă, deoarece unele dintre simptomele sale pot fi severe sau chiar amenințătoare de viață. Trebuie să fiți de acord cu acest tratament și să luptați pentru dificultățile care pot apărea. 

În multe cazuri – dacă nu în majoritatea cazurilor – abținerea de la alcool poate fi suficientă pentru a ajuta oamenii să se recupereze în caz de cardiomiopatie alcoolică. În cazurile în care oamenii nu se recuperează complet prin abținerea de la alcool, majoritatea oamenilor vor vedea totuși îmbunătățiri notabile ale simptomelor lor. În unele cazuri, chiar și simpla reducere a consumului de alcool la niveluri ușoare sau moderate poate duce, de asemenea, la îmbunătățiri.

Însă, cel mai bun tratament pentru cardiomiopatiei alcoolică este de a renunța complet la alcool.

Alte schimbări ale stilului de viață

Ar trebui, de asemenea, să faceți ajustări la dieta și stilul de viață. Medicul dvs. vă poate sugera să:

  • Urmați o dietă săracă în sare.
  • Să limitați cantitatea de lichide pe care o beți pentru a ușura presiunea asupra inimii din cauza retenției de lichide.
  • Să consumați alimente sănătoase precum fructe, legume, pește, carne slabă și să renunțați la prăjeli, alimente semipreparate sau procesate.

Medicamente pentru simptome

Următorul pas este de a primi medicație pentru simptomele apărute, acolo unde este cazul. 

Diuretice – pentru scăderea reținerii de apă și a umflăturilor de la picioare.

Mai puteți primi medicamente pentru tratarea altor probleme asociate precum tensiunea mare, pulsul prea mare sau pentru tratamentul altor simptome (beta-blocante, IECA etc.).

Proceduri

În unele cazuri, în caz de cardiomiopatie alcoolică, ar putea fi necesar un stimulator cardiac sau un alt dispozitiv implantabil pentru a trata probleme mai grave de ritm cardiac (dacă prea încet sau au apărut alte probleme de ritm cardiac). 

Intervenții chirurgicale

Uneori, în caz de cardiomiopatie alcoolică care nu este ameliorată de medicamente și abstinența de alcool este necesară și intervenția chirurgicală. Aceasta de cele mai multe ori presupune înlocuirea valvelor afectate de cardiomiopatia alcoolică. Nu de puține ori, în cazurile în care nimic nu funcționează, este nevoie de un transplant cardiac. În România, șansele de a avea parte de un transplant cardiac sunt foarte mici, deoarece nu prea există donatori.

Cardiomiopatia alcoolică este permanentă?

Pentru multe persoane, renunțarea la alcool poate duce la o recuperare completă, mai ales atunci când cazul dumneavoastră este mai puțin grav. Cu toate acestea, pentru alții, efectele cardiomiopatiei alcoolice pot dura toată viața. Chiar și în cazurile în care oamenii pot fi supuși unui transplant de inimă, persoanele cu antecedente de cardiomiopatie alcoolică au mai multe șanse de a se confrunta cu alte probleme de sănătate pe parcurs.

Este această afecțiune fatală? Ce complicații pot apărea.

Cardiomiopatia alcoolică, în special atunci când este mai severă, duce la probleme mortale precum atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă. Persoanele cu această afecțiune care nu se opresc din consumul excesiv de alcool sunt cele mai expuse riscului. Multe dintre persoanele care continuă să bea foarte mult nu vor supraviețui mai mult de 10 ani după ce au primit acest diagnostic.

De reținut

În caz de cardiomiopatie alcoolică, simptomele pot fi severe și inima poate fi afectată fără a se mai putea recupera vreodată în totalitate. Din fericire, în multe situații, dacă boala este depistată la timp, abstinența de la alcool poate încetini evoluția bolii și îmbunătăți simptomele. Alcoolul este foarte toxic pentru toate organele, iar inima va suferi sever în urma consumului excesiv de alcool.