Dacă aveți cardiopatie hipertensivă, cel mai probabil suferiți de hipertensiune arterială de mult timp. Cardiopatia hipertensivă apare de obicei atunci când tensiunea mare nu a fost controlată medicamentos și prin reglarea stilului de viață timp îndelungat. În timp, aceasta duce la o funcționare mai grea a inimii. De aceea, este important să știți dacă aveți tensiune arterială ridicată și să o tratați dacă o aveți.
Ce este diagnosticul de cardiopatie hipertensivă?
Cardiopatia hipertensivă este o afecțiune care se dezvoltă pe parcursul mai multor ani la persoanele care au tensiunea arterială ridicată. Aceasta înglobează mai multe suferințe ale inimii, care sunt date de tensiunea crescută netratată corespunzător pentru mult timp.
Inima care lucrează sub o presiune crescută cauzează unele tulburări cardiace. Cardiopatia hipertensivă include insuficiența cardiacă, îngroșarea mușchiului cardiac, boala coronariană și alte afecțiuni.
Ce modificări produce?
- Îngustarea arterelor
Arterele coronare transportă sângele către mușchiul inimii. Atunci când tensiunea arterială ridicată determină îngustarea vaselor de sânge, fluxul de sânge către inimă poate încetini sau se poate opri. Această afecțiune este cunoscută sub numele de boală coronariană.
- Îngroșarea și mărirea de volum a inimii
Tensiunea arterială ridicată îngreunează pomparea sângelui de către inima dumneavoastră. Ca și alți mușchi din corpul dumneavoastră, munca grea regulată face ca mușchii inimii să se îngroașe și să crească. Acest lucru modifică modul în care funcționează inima. Aceste modificări se produc de obicei în camera principală de pompare a inimii, ventriculul stâng.
Cauze
Tensiunea arterială ridicată care nu este gestionată timp de ani de zile cauzează boala numită cardiopatie hipertensivă.
Cauzele cardiopatiei hipertensive sunt multiple: antecedente heredo-colaterale (rude de gradul I cu hipertensiune), cauze necunoscute, consum crescut de sare, supraponderabilitate sau obezitate, lipsa de activitate fizică, anumite medicamente, alte boli ale vaselor de sânge, boli hormonale precum ar fi hipertiroidia sau boli de rinichi.
Simptome cardiopatie hipertensivă
Simptomele cardiopatiei hipertensive apar adesea după ce inima a fost deja afectată.
Simptomele în caz de cardiopatie ischemică includ:
- Dureri toracice ( dureri în piept/angină pectorală) – apar de obicei din cauza lipsei cantității de sânge suficiente la nivelul inimii.
- Dificultăți de respirație (senzație de lipsă de aer/dispnee).
- Tuse persistentă – din cauza posibilei existenței apei la plămâni (pleurezie).
- Palpitații – din cauza eventualelor perturbări ale sistemului electric al inimii cauzat de mărirea acesteia.
- Amețeli – din cauza faptului că ajunge ineficient sânge la creier..
- Leșin.
- Picioare umflate (edem) – din cauza retenției (reținerii) de apă care poate apărea din cauza cantității prea mari de sare din mâncare sau a insuficienței cardiace.
- Accident vascular cerebral – prin spargerea unui vas de sânge de pe creier din cauza tensiunii mari sau a formării unui cheag din cauza complicațiilor.
- Moarte cardiacă subită.
Complicații posibile
Din cauza îngroșării mușchiului inimii, sistemul electric al acesteia se poate perturba și pot apărea aritmiile cardiace (bătăi rapide și neregulate), care aduc și ele alte complicații.
Accidentul vascular cerebral ischemic poate apărea din cauza formării cheagurilor de sânge, dar și cel hemoragic din cauza cardiopatiei hipertensive netratate.
Moarte cardiacă subită, care poate apărea și din cauza infarctului, dar și din alte cauze.
Tratament
Tratarea bolilor adiacente
Medicul va trata cu medicamente sau diverse proceduri următoarele boli, dacă le aveți:
- Diabet.
- Boală pulmonară.
- Apnee în somn.
- Boală cronică de rinichi.
- Colesterolul ridicat.
Schimbarea stilului de viață
Pentru tratarea cardiopatiei hipertensive și ameliorarea problemelor asociate precum obezitatea sau supraponderabilitatea, medicul vă va recomanda:
- Să nu mai fumați sau să nu mai folosiți produse din tutun.
- Să beți mai puțin alcool.
- Să faceți mai multe exerciții fizice.
- Să consumați mai puțin sodiu (sare).
Medicamente
Medicamentele vă ajută inima într-o varietate de moduri. Principalele obiective sunt prevenirea coagulării sângelui, îmbunătățirea fluxului sanguin și scăderea colesterolului. De asemenea, au rolul de a ameliora simptomele de cardiopatie hipertensivă și tensiunea mare.
Medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale includ:
- Diuretice care fac ca organismul dumneavoastră să elimine excesul de lichid.
- B- blocanți ai canalelor de calciu care vă fac vasele de sânge mai deschise.
- Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei care ajută la scăderea tensiunii.
- Blocanți ai receptorilor de angiotensină II care ajută la relaxarea vaselor de sânge.
- Vasodilatatoare care ajută vasele de sânge să se lărgească.
- Beta-blocante care vă încetinesc ritmul cardiac și ușurează munca inimii dumneavoastră.
- Statine pentru colesterolul mare.
- Nitrați pentru ameliorarea durerilor din piept.
Este important să luați întotdeauna toate medicamentele exact așa cum v-au fost prescrise.
Intervenții chirurgicale și dispozitive
Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă regla ritmul sau frecvența inimii, medicul dumneavoastră poate implanta chirurgical în piept un dispozitiv cu baterii numit stimulator cardiac. Un stimulator cardiac produce o stimulare electrică care determină mușchiul cardiac să se contracte.
Defibrilatoarele sunt dispozitive implantabile care pot fi utilizate pentru a trata aritmiile cardiace grave, care pun viața în pericol.
Operația de bypass coronarian (BAC) tratează arterele coronare blocate. Aceasta se face doar în cazul unei boli coronariene severe.
Un transplant de inimă sau alte dispozitive de asistență cardiacă pot fi necesare dacă inima nu mai face față singură sau nu poate fi rezolvată problema prin alte intervenții.
De reținut
Hipertensiunea arterială este o afecțiune foarte frecventă, dar din cauză că simptomele sunt banale sau minime deseori, marea majoritate a oamenilor nu știe că o au. Dacă vi s-a spus că aveți tensiune arterială ridicată, este foarte important să luați medicamentele pe care vi le-a recomandat medicul. Diagnosticul de cardiopatie hipertensivă nu este unul de neglijat, dar marea majoritate a oamenilor îl ignoră cu desăvârșire.