Cum se măsoară tensiunea

Actualizat pe:

Deși măsurarea tensiunii arteriale este un proces foarte răspândit, mulți pacienți se întreabă cum se măsoară tensiunea. Această întrebare apare din cauza faptului că există o lipsă de informare corectă, dar și din teama pacienților de a nu face ceva greșit. Tensiunea arterială este printre cele mai ușoare semne vitale de urmărit, fie la medic la control, fie acasă. Tensiunea se măsoară prin mai multe metode, iar acum urmează să vă primiți răspunsurile corecte la întrebările cel mai des întâlnite: cum se ia tensiunea, la ce mână se ia tensiunea și la ce oră se măsoară tensiunea arterială.

Cum se măsoară tensiunea? – Ce este tensiunea arterială ?

Înainte de a vă spune cum se ia tensiunea arterială, trebuie să știți ce reprezintă. Tensiunea arterială este presiunea pe care sângele o pune pe pereții vaselor dumneavoastră. Aceasta trebuie să se afle în limite normale, respectiv în jur de 100-130/60-90 mmHg (în funcție de vârstă, sex, boli adiacente) pentru a nu crea complicații și mari probleme de sănătate. 

Dacă tensiunea este 140/90 mmHg este considerată la graniță, iar orice este peste această valoare se consideră hipertensiune arterială.

Cum se măsoară tensiunea? – Ce este măsurarea tensiunii arteriale?

Inima alimentează organele și țesuturile corpului cu sânge. Pe măsură ce sângele se deplasează în jurul corpului, exercită presiune asupra pereților vaselor. Măsurarea tensiunii arteriale este măsurarea acestei presiuni din vasele de sânge.

Citirile tensiunii arteriale sunt alcătuite din două valori:

 • Tensiunea arterială sistolică este presiunea din momentul în care inima bate – în timp ce mușchiul cardiac se contractă (se strânge) și pompează sânge bogat în oxigen în vasele de sânge. Cum se ia tensiunea sistolică? Cu un aparat de tensiune manual sau electronic.
 • Tensiunea arterială diastolică este presiunea asupra vaselor de sânge atunci când mușchiul inimii se relaxează. Presiunea diastolică este întotdeauna mai mică decât presiunea sistolică. Cum se ia tensiunea diastolică? Cu același aparat de tensiune manual sau electronic.

Cum se măsoară tensiunea?

Tensiunea arterială se măsoară în unități de milimetri de mercur (mmHg). Citirile sunt întotdeauna date în perechi, cu valoarea superioară (sistolică) mai întâi, urmată de valoarea inferioară (diastolică).

Așadar, cineva care are o citire de 150/96 mmHg, auzită deseori ca: 150 cu 96, are o

tensiune arterială sistolică de 150mmHg și o valoare diastolică de 96 mmHg.

Unde se măsoară tensiunea arterială?

Tensiunea arterială se poate măsura la braț sau picior. La picior tensiunea arterială va fi în mod normal mai mare ca la braț.

Cum se măsoară tensiunea? – Cine trebuie să își măsoare tensiunea arterială?

Un test de tensiune arterială este o parte de rutină a celor mai multe controale medicale. Controlul tensiunii arteriale este o parte importantă a îngrijirii generale a sănătății.

Cât de des ar trebui să vă verificați tensiunea arterială depinde de vârsta și de starea generală de sănătate. Prin urmare, la fel de importantă ca întrebarea: cum se ia tensiunea arterială, este și cui i se măsoară tensiunea arterială. 

 • Persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, cu tensiune arterială optimă și fără factori de risc de boli de inimă, ar trebui să își măsoare tensiunea arterială anual, în lipsa unor simptome sau a unor alte boli de sănătate. Cei tineri nu sunt excluși din a ști cum se măsoară tensiunea arterială și când se ia tensiunea. De asemenea, femeile tinere care iau anticoncepționale trebuie neapărat să își măsoare constant tensiunea arterială!
 • Persoanele cu vârsta de 40 de ani și mai mult – sau cele mai tinere cu un risc crescut de hipertensiune arterială – ar trebui să facă un test de tensiune arterială cel puțin de două ori pe an. Factorii de risc pentru hipertensiune sunt: obezitatea, sedentarismul, boli hormonale sau renale, antecedente heredo-colaterale – rude de gradul I cu hipertensiune, fumatul, alimentația necorespunzătoare. Această categorie de persoane, trebuie să știe la fel de bine cum se măsoară tensiunea arterială. 
 • Persoanele care au afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată sau scăzută sau boli de inimă, necesită monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale, cel puțin o dată pe zi, dar cel mai bine este de două ori pe zi. Persoanele din această categorie se întreabă cel mai des cum se măsoară tensiunea,  la ce mână se ia tensiunea și la ce oră se ia tensiunea arterială.

Când se ia tensiunea? 

Înainte de mai multe detalii, vă răspund la întrebarea: când se măsoară tensiunea arterială.

 • Orice vârstă, în lipsa factorilor de risc, a bolilor asociate sau a antecedentelor familiale – cel puțin o dată pe an.
 • Apariția unei simptomatologii precum: dureri de cap, amețeli, tulburări de vedere, greață și vărsături, senzație de leșin, palpitații, senzație de căldură.
 • Aveți factori de risc.
 • Știți că aveți tensiune mare.

Mai sus am spus când se ia tensiunea arterială raportat la vârstă și starea de sănătate, însă acum urmează să aflați momentele zilei și de câte ori se ia tensiunea.

În cazul în care bănuiți că aveți tensiune mare, vă luați tensiunea atunci când aveți simptome sau această bănuială. Următorul pas este să alertați serviciul de ambulanță sau să vă prezentați la urgențe dacă tensiunea este peste 180/100 mmHg sau dacă aveți simptome. 

În cazul în care vă luați tensiunea după un efort fizic intens sau într-o stare emoțională intensă, dar nu aveți simptome, factori de risc sau antecedente, așteptați să vă liniștiți și luați-vă iar tensiunea. 

Când știți că aveți tensiune arterială mare, dar nu luați medicamente pentru că vi s-a recomandat doar schimbarea stilului de viață, trebuie să vă luați tensiunea la aproximativ 30 de minute de la trezire și cam cu 30 minute înainte de culcare. De preferat ar fi să vă luați tensiunea și după-amiaza.

De asemenea, când aveți tensiune arterială mare și o țineți sub control cu medicamente, trebuie să vă monitorizați tensiunea ca atunci când ați fi doar sub schimbarea stilului de viață.

Prin urmare, când se măsoară tensiunea arterială depinde de ce boli aveți sau în ce situație vă aflați.

Cum se măsoară tensiunea arterială – când este o urgență medicală?

O singură citire ridicată nu reprezintă un motiv imediat de alarmă. Dacă obțineți o citire care este ușor sau moderat mai mare decât normalul, mai luați tensiunea arterială de câteva ori și consultați-vă cu un medic pentru a verifica dacă există o problemă de sănătate sau dacă pot exista probleme cu aparatul de tensiune arterială.

Dacă valorile tensiunii arteriale depășesc brusc 180/120 mm Hg, așteptați cinci minute și testați din nou. Dacă valorile sunt în continuare neobișnuit de ridicate, contactați imediat medicul dumneavoastră. S-ar putea să vă confruntați cu o criză hipertensivă.

Dacă tensiunea arterială este mai mare de 180/120 mm Hg și prezentați semne de posibile leziuni ale organelor, cum ar fi dureri în piept, dificultăți de respirație, dureri de spate, amorțeală/slăbiciune, modificări ale vederii, dificultăți de vorbire, nu așteptați să vedeți dacă tensiunea vă scade de la sine. Sunați la ambulanță.

Cum se măsoară tensiunea arterială? Tipuri de aparate/proceduri

Cum se ia tensiunea arterială? Există trei metode principale, dintre care două sunt practicate la medic și la domiciliu. Una dintre ele se practică doar intraoperator sau în spital în cursul unei internări sau spitalizări în secția de terapie intensivă.

La domiciliu și în cabinetul medicului, cum se măsoară tensiunea este prin două metode: cu aparat de tensiune manual – sfingomamometru sau electronic.

Cum se măsoară tensiunea cu un aparat de tensiune manual? 

Un aparat de tensiune manual are 3 componente:

 • o manșetă care poate fi umflată cu aer,
 • un manometru pentru măsurarea presiunii aerului din manșetă 
 • Un stetoscop pentru a asculta sunetul pe care îl face sângele în timp ce curge prin artera brahială (artera principală care se găsește în partea superioară a brațului).

Scara manometrului variază de la 0 la 300 mmHg. Aparatul de măsurat presiunea are o pompă de cauciuc pentru umflarea manșetei și un buton pentru a lăsa aerul să iasă.

Cum se măsoară tensiunea? Pentru a măsura tensiunea arterială, manșeta se plasează în jurul brațului superior gol și întins și se umflă până când nu mai poate curge sânge prin artera brahială. Apoi, aerul este lăsat să iasă încet din manșetă.

De îndată ce presiunea aerului din manșetă scade sub presiunea sistolică a sângelui în artera brahială, sângele va începe să curgă din nou prin braț. Acest lucru creează un sunet de bătaie atunci când arterele se închid din nou și pereții vaselor se lovesc unul de celălalt după o bătaie a inimii. Sunetul poate fi auzit prin plasarea stetoscopului aproape de cot. Imediat ce începeți să auziți această bătaie pentru prima dată, puteți citi tensiunea arterială sistolică pe tensiometru.

Sunetul de bătaie se oprește atunci când presiunea aerului din manșetă scade sub presiunea arterială diastolică din artera brahială. Atunci vasele de sânge rămân deschise. Imediat ce bătăile se opresc, puteți citi tensiunea arterială diastolică de pe tensiometru.

Acesta este răspunsul la cum se ia tensiunea arterială cu un aparat de tensiune manual.

Cum se măsoară tensiunea cu un aparat de tensiune electronic?

În acest caz nu mai există pompa care se apasă pentru a umple cu aer manșeta și nu mai este nevoie nici de stetoscop.

Există două tipuri: aparatele de tensiune de mână și de braț. 

Cel de mână se plasează la încheietură și este mai incert ca cel de braț. Acesta nu este recomandat pentru monitorizarea tensiunii la domiciliu, da nici în cabinetele medicale.

Cel de braț, se plasează ca manșeta aparatului manual, deasupra cotului. Acesta este cel recomandat și utilizat la scară destul de largă acasă și în cabinetele medicale sau spital. Pentru a fi sigur de măsurătoare, este recomandat să se ia tensiunea și cu un aparat manual.

Cum se măsoară tensiunea cu acest aparat? În cazul aparatului electronic, acesta se acționează prin apăsarea unui buton care umflă manșeta automat. La final, pe ecran va apărea valoarea tensiunii și pulsul.

Atenție! Diferența dintre tensiunea arterială la picior versus braț este normală!

Cum se măsoară tensiunea invaziv, în spital?

În acest caz se va monta o arteră, respectiv o branulă. Diferența dintre branula clasică de tratament și aceasta, este că cea clasică se pune într-o venă, iar aceasta se va pune într-o arteră.

Cel mai des se montează la nivelul arterei radiale, dar se poate pune rapid și la nivelul arterei brahiale sau femurale. Sunt și alte artere care pot fi folosite pentru monitorizarea tensiunii arteriale intraoperator sau intraspitalicesc.

O măsurare a tensiunii mai exactă decât aceasta nu există și este utilizată atunci când acest semn vital este esențial – spre exemplu intervenții chirurgicale pe inimă și monitorizarea ulterioară în secția de terapie intensivă.

Cum se măsoară tensiunea arterială? Reguli generale.

Prima întrebare care apare de cele mai multe ori este: cum se ia corect tensiunea.

Este important să vă măsurați tensiunea arterială de mai multe ori, deoarece aceasta fluctuează pe parcursul zilei. De asemenea, se poate schimba din cauza unor factori precum efortul fizic, stresul, durerea sau căldura sau frigul extrem. Dar acest tip de creștere a tensiunii arteriale este doar temporară și revine curând la normal.

Cum se măsoară tensiunea, mai corect spus, de câte ori se măsoară?

Așadar, dacă tensiunea arterială este măsurată o singură dată și se constată că este ridicată, nu înseamnă neapărat că este întotdeauna prea mare. O citire a tensiunii arteriale făcută la cabinetul medicului poate fi, de asemenea, înșelătoare: Faptul de a merge la medic îi face pe unii oameni atât de tensionați, încât tensiunea lor arterială crește.

Așadar, pentru a obține citiri corecte, tensiunea arterială este măsurată în mai multe zile diferite și în timp ce vă odihniți. 

Cum se ia tensiunea?

Vă așezați și să vă relaxați pe un scaun și să așteptați aproximativ trei minute înainte de a face o măsurătoare, astfel încât sistemul circulator să se odihnească. Brațul care este folosit pentru măsurare trebuie să se sprijine pe o masă, la aproximativ aceeași înălțime cu inima, în timp ce se face citirea.

 • Mai întâi, o asistentă medicală sau un medic, vă înfășoară o manșetă gonflabilă în jurul brațului, deasupra cotului. 
 • Manșeta se umflă mai apoi și se strânge ușor pe brațul dumneavoastră – acest proces are loc cu ajutorul unei pompe acționate manual sau acționată cu ajutorul aparatului electric. Manșeta are un manometru (aparat de măsurat presiunea) pe ea care va măsura tensiunea arterială. 
 • Personalul medical va lăsa încet aerul să iasă din manșetă în timp ce vă ascultă pulsul cu un stetoscop și urmărește manometrul. Acest proces este rapid și nedureros. 
 • În cazul în care se utilizează o manșetă digitală sau automată pentru tensiunea arterială, profesionistul din domeniul sănătății nu va trebui să folosească un stetoscop.

Cum se măsoară tensiunea? Lucruri de care trebuie să se aibă grijă înainte de măsurare.

 • Este important ca manșeta să se potrivească. Valorile tensiunii arteriale pot varia dacă manșeta este prea mare sau prea mică.
 • Este imperios necesar să nu vă luați tensiunea (sau să nu vi se ia) imediat după un efort fizic, nici măcar de intensitate mică, ca mersul.
 • Brațul trebuie neapărat să stea relaxat, pe lângă corp, dar sprijinit pe o masă și așezat în dreptul inimii.
 • Atenție la tensiunea de halat alb! Până la 1 din 3 persoane care au o tensiune arterială ridicată la cabinetul medicului pot avea valori normale ale tensiunii arteriale în afara acestuia.
 • Ceea ce ați mâncat, ați băut sau ați făcut înainte de citire. Dacă ați fumat, ați consumat alcool sau cofeină sau ați făcut exerciții fizice în primele 30 de minute înainte de a vi se măsura tensiunea arterială, citirea dumneavoastră ar putea fi mai mare.
 • Modul în care stați. Faptul că vă încrucișați picioarele și vă lăsați brațul să cadă pe lângă dumneavoastră în loc să se sprijine pe o masă la înălțimea pieptului poate face ca tensiunea arterială să crească.

Cum se măsoară tensiunea – cât timp durează?

Este nevoie de aproximativ un minut pentru a obține o măsurare a tensiunii arteriale.

La ce mână se ia tensiunea arterială?

Nu contează mâna la care se măsoară tensiunea arterială! De preferat însă este să fie măsurată mereu la aceeași mână! Dacă aveți simptome severe precum durere în piept, senzație de lipsă de aer, palpitații, leșin, sincopă – tensiunea arterială trebuie măsurată la ambele mâini și să sunați de urgență la ambulanță (sau cineva de lângă dvs.).

Cum se măsoară tensiunea arterială – monitorizare la domiciliu

Ghidul de hipertensiune arterială din Europa spune astfel: Tensiunea arterială la domiciliu este media tuturor citirilor TA efec tuate cu un monitor semiautomat, validat, timp de cel puţin 3 zile şi preferabil pentru 6-7 zile consecutive înaintea fiecărei vizite la clinică, cu citiri dimineaţa şi seara, luate într-o cameră liniştită după 5 minute de odihnă, cu pacientul aşezat, cu spatele şi braţul spriji- nite. La fiecare sesiune de măsurare a TA, două citiri ar trebui efectuate, la 1-2 minute distanţă. 

Definiţii ale hipertensiunii arteriale conform valorilor din cabinet, ambulator şi de la domiciliu, conform Ghidului European pentru managementul hipertensiunii arteriale:

 • TA în cabinet  ≥140 şi/sau ≥90 
 • TA la domiciliu dimineața: sistolica minim1 35 +/-  diastolica minim 85
 • TA la domiciliu noaptea: sistolica minim 120 +/- diastolica minim 70
 • Ta la domiciliu – media pe 24 ore: sistolica minim 120 +/- diastolica minim 80
 • Media TA la domiciliu: sistolica minim 135 +/- diastolica minim 85

La domiciliu vă puteți lua tensiunea cu un aparat electronic de braț sau cu unul manual, dacă aveți ajutor sau puteți face acest lucru singur.

Măsurați-vă tensiunea arterială la ambele brațe atunci când începeți. Acestea vor da citiri ușor diferite. De atunci încolo, folosiți de fiecare dată brațul care v-a dat citirea cea mai mare. Diferența de 100 mmHg este normală, dar diferența mai are de atât și mai ales însoțită de simptome precum dureri în piept, poate fi amenințătoare de viață!

Folosiți întotdeauna același braț. Dacă este posibil, folosiți brațul pe care medicul sau asistenta medicală îl folosește atunci când vă măsoară tensiunea arterială.

La ce oră se măsoară tensiunea arterială?

Luați măsurătorile la aceeași oră în fiecare zi. De exemplu, la prima oră dimineața sau la ultima oră seara. Tensiunea dumneavoastră arterială poate varia pe parcursul zilei și în funcție de diferite activități, astfel încât acest lucru va însemna că veți compara lucruri asemănătoare. Este bine să aveți o rutină – cum ar fi să vă măsurați tensiunea arterială înainte de micul dejun.

Cum se ia tensiunea la domiciliu? Care sunt regulile pe care trebuie să le urmați?

Nu vă rotunjiți măsurătorile în sus sau în jos. Înregistrați-vă măsurătorile așa cum sunt afișate, deoarece ar putea afecta tratamentul care vă este prescris.

Nu vă faceți griji dacă obțineți o valoare neașteptat de mare. De obicei, o citire ridicată o singură dată nu reprezintă un motiv de îngrijorare; odihniți-vă cinci minute și citiți din nou. Dacă este încă ridicată, măsurați-vă din nou tensiunea arterială într-o altă zi. Dacă rămâne ridicată pentru o perioadă lungă de timp, în jur de două sau trei săptămâni, consultați medicul sau asistenta medicală.

Nu vă faceți griji pentru schimbările mici. Este normal să existe mici modificări ale tensiunii arteriale.

Nu vă verificați tensiunea arterială prea des. Unii oameni consideră că devin îngrijorați sau stresați din cauza micilor schimbări ale valorilor măsurate dacă le iau prea des. Îngrijorarea poate, de asemenea, să vă crească tensiunea arterială pe termen scurt, făcând ca citirea să fie mai mare decât ar trebui să fie.

Nu încetați să vă luați medicamentele dacă tensiunea arterială scade. Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe medicamentele, chiar dacă tensiunea arterială a scăzut mai mult decât trebuie.

Cum se măsoară tensiunea? Păstrarea unui jurnal al valorilor.

Păstrarea unei înregistrări vă va ajuta pe dumneavoastră și pe medicul dumneavoastră să vedeți cum răspunde tensiunea arterială la tratamente și la modificările stilului de viață și dacă aveți nevoie de o modificare a tratamentului. Luați cu dvs. înregistrarea împreună cu dvs. la întâlnirile dvs.

Vă puteți înregistra măsurătorile în memoria aparatului de tensiune, pe computer sau telefon sau pe hârtie – cum preferați. 

Este util să țineți un jurnal al citirilor tensiunii arteriale. Notați-vă toate citirile, chiar și pe cele pe care nu le includeți în medie. În mod ideal, notați ora și data, precum și ora la care ați luat medicamentele pentru tensiune arterială. De asemenea, este util să notați orice lucru care ar fi putut să vă afecteze tensiunea arterială, de exemplu schimbări de tratament, episoade de boală, simptome pe care le aveți în acel moment, cum ar fi dureri de cap sau senzație de amețeală, dar și ce făceați în acel moment sau ați făcut imediat înainte. Este esențial să faceți acest lucru pentru atunci când se ia tensiunea arterială. 

Măsurarea tensiunii – riscuri

În afară de a simți un mic disconfort din cauza umflării manșetei, nu există riscuri.

Cum se măsoară tensiunea, la ce mână se măsoară tensiunea sau la ce oră se măsoară tensiunea arterială sunt întrebări care se pun des și la care pacienții doresc să primească răspuns pentru a avea grijă cât mai bine de sănătatea lor. Tensiunea trebuie măsurată cu un aparat de tensiune manual sau electronic de braț, de două ori pe zi dacă aveți tensiune arterială, în condiții de repaus și liniște. Dacă tensiunea este peste 180/100 mmHg și mai ales dacă aveți și simptome trebuie să vă prezentați la spital de urgență. Trebuie să vă țineți un jurnal al valorilor tensionale și ce făceați atunci, pentru o mai bună monitorizare.