Meniu

Dieta in infarct miocardic

Actualizat pe:

După un infarct miocardic, în general pacienții sunt mult mai dispuși să își schimbe dieta și să consume ceea ce este sănătos. Dieta în infarct miocardic nu este cu nimic diferită față de cea care trebuia să fie și înainte de un atac de cord, însă în acest caz trebuie supravegheată înde-aproape atât de dvs., cât și de medicul care vă va efectua controalele medicale regulate. Sunt câteva alimente interzise după infarct, dar în esență totul este de fapt un nou stil de viață cu totul. Scopul alimentației corespunzătoare este de a preveni un nou infarct miocardic sau de a preveni alte boli.

Dietă în infarct miocardic – Principii generale

După un infarct miocardic, alimentația dvs. trebuie să fie foarte sănătoasă. În principiu, aceasta presupune: să consumați legume și fructe, să consumați alimente slabe, să nu consumați prăjeli sau dulciuri, să nu mâncați porții mari de alimente și să limitați consumul de sare și alcool.

Dieta în infarct miocardic, trebuie să fie în linii mari astfel:

  • Legume, fructe, cereale integrale – Consumați multe legume, fructe și cereale integrale (orez brun, pâine și cereale integrale – în cantitate mică). Încercați să consumați 5 porții de legume și 2 porții de fructe în fiecare zi. 
  • Proteine – Mâncați o varietate de alimente sănătoase pline de proteine pe parcursul săptămânii. De exemplu: ouă, pui slab, pește și fructe de mare și leguminoase (cum ar fi fasolea și lintea). Mâncați carne roșie mai rar (de 1-3 ori pe săptămână) și evitați carnea procesată și mezelurile. 
  • Lactate – Evitați lactatele foarte grase precum untul cu multă grăsime. De asemenea, nu consumați margarină sau alte astfel de alimente procesate sau semiprocesate.
  • Grăsimi – Alegeți grăsimi sănătoase, cum ar fi măslinele, avocado, nucile și semințele și uleiurile de gătit făcute din acestea. 
  • Sare – Folosiți ierburi și condimente pentru a adăuga aromă în loc de sare, deoarece sarea crește tensiunea.

Alimente recomandate pentru consum

Câteva dintre alimentele recomandate în dietă în infarct miocardic sunt:

  • Fructe și legume de orice tip.
  • Nuci și semințe. Atenție! Nu cele cu adaos de sare!
  • Fasole și leguminoase, inclusiv cartofi.
  • Pește și fructe de mare – atenție să fie proaspete!
  • Cereale integrale – nu cele cu ciocolată sau adaos de zahăr!
  • Uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline – care este recomandat să se consume chiar zilnic minim 1 linguriță!
  • Ouă (puteți mânca până la șase pe săptămână).
  • Carne slabă – tip piept de pui sau curcan. Atenție! Aceasta trebuie să fie fără piele!

Principii de gătire

În dieta în infarct miocardic este recomandat să încercați să consumați cât mai multe alimente gătite în casă, pentru a controla cantitatea de sare, condimente, dar și ce alimente folosiți per total.

  • Gătiți alimentele la aburi, prin fierbere, la cuptor sau la grătar.
  • Încercați să consumați cât mai multe fructe și legume crude.
  • Nu folosiți ulei de floarea soarelui sau de palmier, nici pentru gătire, nici pentru salate.
  • Consumați de minim 3 ori pe săptămână pește sau fructe de mare.
  • Consumați produse lactate și ouă în cantitate moderată – nu zilnic și nu mai mult de o dată pe zi!
  • Consumați legume și fructe zilnic!
  • Beți 1,5 -2 L de apă pe zi!

Tipuri de dietă

Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană a captat multă atenție în ultimii ani, și este recomandată la scară largă. 

O analiză recentă a studiilor pe termen lung evidențiază beneficiile cardiovasculare ale acestui stil de alimentație, care poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Această dietă se concentrează pe grăsimi sănătoase, leguminoase, pește, fasole și cereale, împreună cu multe legume și fructe proaspete. Lactatele și carnea pot fi consumate cu moderație. 

Dieta mediteraneană se concentrează, de asemenea, pe utilizarea uleiurilor pe bază de plante, cum ar fi uleiul de măsline, în locul untului.

Dacă alegeți să încorporați produse lactate în dieta dumneavoastră, alegeți opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi. Acest lucru vă reduce consumul total de grăsimi saturate. 

Ca dietă în infarct miocardic, dieta mediteraneană ajută foarte mult la scăderea în greutate și a grăsimilor din sânge.

DASH

Deși dieta DASH este recomandată în special pentru scăderea tensiunii, este înrudită cu cea mediteraneană și aduce și alte beneficii suplimentare.

La fel ca dieta mediteraneană, dieta DASH se concentrează pe alimentele pe bază de plante împreună cu cărnurile slabe. 

Încercați să preparați mai multe mese făcute în casă pentru a gestiona cantitatea de sare adăugată la alimentele dumneavoastră și verificați etichetele alimentelor ambalate și conservate pentru nivelurile de sodiu.

În timp ce dieta mediteraneană nu abordează în mod direct limitele de sodiu, consumul mai multor alimente vegetale poate însemna un aport mai mic de sodiu în mod natural.

În general, DASH este concepută pentru a reduce tensiunea arterială prin reducerea naturală a aportului de sodiu și colesterol, ceea ce ajută la promovarea sănătății inimii.

Alimentația pe bază de plante

Cunoscută și sub numele de alimentație “plant-forward”, o dietă bazată pe plante constă în consumul de carne în cantitate mică sau deloc. 

După cum sugerează și numele, alimentația bazată pe plante se concentrează pe fructe și legume, alături de cereale, leguminoase și alte surse de hrană care nu provin de la animale. 

A mânca mai puțină carne înseamnă că veți consuma, de asemenea, mai puține grăsimi saturate și colesterol.

Sfatul general este de a avea și proteină animală în alimentație, dar să nu se consume carne zilnic.

Controlul porțiilor

Cât de mult mănânci este la fel de important ca și ceea ce mănânci. Supraîncărcarea farfuriei  și mâncatul până când vă simțiți sătui pot duce la consumul a mai multe calorii decât ar trebui. Porțiile servite în restaurante sunt adesea mai mari decât are nevoie cineva.

Încercați să umpleți jumătate din farfurie cu legume sau salată, un sfert din farfurie cu alimente proteice (aproximativ de mărimea palmei mâinii) și un sfert din farfurie cu alimente cu carbohidrați – în mod ideal cereale integrale (cum ar fi orez, paste, cartofi, porumb). Pot fi incluse și grăsimi sănătoase.

Consumul de alcool 

Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, colesterol ridicat, boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.  

Fundația Inimii recomandă ca bărbații și femeile să bea mai puțin de două băuturi alcoolice standard pe zi.  

Dacă aveți și alte afecțiuni medicale, este posibil să vi se recomande să beți mai puțin decât atât sau chiar să renunțați complet la băutură. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cât de mult alcool este sigur pentru dumneavoastră. Atunci când beți, alternați băuturile alcoolice cu cele fără alcool.  

Cu toate acestea, sfatul general este să NU CONSUMAȚI ALCOOL ZILNIC și să NU EXAGERAȚI cu consumul de alcool, deoarece încet și sigur, distruge organismul, indiferent de cantitatea în care este consumat.

Alimente interzise după infarct

Sunt câteva alimente interzise după infarct, acestea fiind în general cele pe care oricine trebuie să le evite, fie că a făcut un atac de cord sau nu.

Va trebui să limitați excesul de zahăr, sare și grăsimi nesănătoase. 

Următoarea este o listă parțială de alimente interzise după infarct:

  • Fast-food de orice tip.
  • Alimente prăjite, alături de uleiul de floarea soarelui/palmier.
  • Dulciuri de orice tip – fie preambalate, fie de la cofetărie, fie de la patiserie.
  • Chipsuri și alte snacksuri de tip floricele/pufuleți (conțin foarte multă sare și mult ulei).
  • Mâncăruri congelate procesate – pe care doar le încălziți sau care sunt preparate parțial deja.
  • Înghețată.
  • Sosuri de tip ketchup, maioneză, sos de usturoi sau altele asemănătoare. Dacă doriți să consumați sosuri, alegeți-le pe cele fără uleiuri și grăsimi.
  • Carne roșie (se consumă doar în cantități limitate) sau carnea de porc (conține multe grăsimi).
  • Alcool – crește tensiunea și distruge vasele de sânge.
  • Uleiuri vegetale hidrogenate (acestea conțin grăsimi trans).
  • Pizza, burgeri și hot dog (care fac parte din categoria de fast-food).
  • Sarea în cantități mai mari de 1,5 g pe zi! Alimentele conțin deja sare, orice sare supraadăugată nu face bine!
  • Nu consumați băuturi carbogazoase sau necarbogazoase din comerț! Conțin mult prea mult zahăr și multe substanțe nocive!

Evitarea consumului de tutun

Dacă fumați, renunțarea la fumat este importantă pentru sănătatea dumneavoastră, indiferent dacă aveți sau nu o afecțiune cardiacă. Nicotina și orice substanțe din țigările clasice sau vapeuri, distrug vasele de sânge și predispun la depunerea de celule pe acestea, deci la infarct miocardic.

Sport

De asemenea, alături de o alimentație corespunzătoare și renunțarea la fumat și alcool, trebuie să faceți efort de intensitate mică – moderată, conform recomandărilor medicului, de minim 3 ori pe săptămână.

De reținut

Dieta în infarct miocardic este extrem de important de respectat pentru prevenirea unui nou atac de cord care poate fi mortal, dar și a multor altor boli. Alimentele interzise după infarct trebuie știute și evitate în totalitate, deoarece viața este mai importantă ca orice altceva. Puteți apela la un medic nutriționist dacă aveți dificultăți în stabilirea alimentației și discutați cu medicul cardiolog orice modificare a stilului dvs. de sănătate și orice simptom care apare.