Meniu

Eco Doppler

Actualizat pe:

O ecografie Doppler este un test neinvaziv, care poate fi utilizat pentru a estima fluxul sanguin prin vasele de sânge prin intermediul undelor sonore de înaltă frecvență (ultrasunete), care se reflectă în celulele roșii din sângele în circulație. O ecografie obișnuită utilizează unde sonore pentru a produce imagini, dar nu poate arăta fluxul sanguin.

Ce este o ecografie Doppler?

O ecografie Doppler este utilizată pentru a detecta fluxul sanguin, prin măsurarea ratei de schimbare a frecvenței acestuia. Ea arată dacă este prezent un puls și dacă există un flux sanguin la nivelul membrelor. Ecografia poate diagnostica sau ajuta la gestionarea unor afecțiuni precum boala arterială periferică (BAP) sau ulcerul piciorului diabetic. În comparație cu palparea pulsului cu vârful degetelor, care poate fi nesigură, o ecografie Doppler portabilă are o valoare mult mai mare. De asemenea, aceasta poate fi utilizată pentru a verifica dacă există un flux sanguin adecvat la mână sau la picior în urma unor operații sau leziuni, inclusiv fracturi ale oaselor, care pot reduce fluxul sanguin la nivelul membrelor.  În cazul în care există incertitudini cu privire la existența unui puls, ar trebui efectuată o ecografie Doppler.

Ecografiile Doppler sunt utile înainte de o intervenție chirurgicală. De exemplu, fiecărui pacient care vine pentru o intervenție chirurgicală ortopedică sub șold, ar trebui să i se facă un test Doppler la gleznă. Acest lucru se datorează faptului că, dacă aveți o operație la picior și există un flux sanguin slab, este posibil ca acesta să nu se vindece bine. O ecografie Doppler la picior este, de asemenea, recomandată înainte de o operație de bypass (o cale alternativa de irigare cu sange, a zonelor in care artera nativa este sever ingustata sau infundata) cardiac. Acest lucru se datorează faptului că o venă poate fi prelevată de la picior ca să fie folosită pentru bypass, dar rana de la picior s-ar putea să nu se vindece dacă nu există o bună alimentare cu sânge. În timpul unei ecografii Doppler, un tehnician instruit în domeniul imagisticii cu ultrasunete (ecografist) apasă un mic dispozitiv portabil (transductor), cam de mărimea unui săpun, pe pielea dumneavoastră pe zona corpului care trebuie examinată, trecând de la o zonă la alta, după cum este necesar.

Există diferite tipuri de teste ecografice Doppler. Acestea includ:

 • Doppler color. Acest tip de Doppler folosește un computer pentru a schimba undele sonore în diferite culori. Aceste culori arată viteza și direcția fluxului sanguin în timp real.
 • Power Doppler, un tip mai nou de Doppler color. Acesta poate oferi mai multe detalii ale fluxului sanguin decât Dopplerul color standard. Dar nu poate arăta direcția fluxului sanguin, ceea ce poate fi important în unele cazuri.
 • Doppler spectral. Această ecografie arată informații despre fluxul sanguin pe un grafic, mai degrabă decât imagini color. Aceasta poate ajuta să arate cât de mult dintr-un vas de sânge este blocat.
 • Duplex Doppler. Acest test folosește ultrasunetele standard pentru a lua imagini ale vaselor de sânge și ale organelor. Apoi, un computer transformă imaginile într-un grafic, ca în cazul Dopplerului spectral.
 • Doppler cu undă continuă. În acest test, undele sonore sunt trimise și recepționate continuu. Acesta permite o măsurare mai precisă a sângelui care curge cu viteze mai mari.

De ce am nevoie de o ecografie Doppler?

O ecografie Doppler este, în general, o procedură neinvazivă și nedureroasă, care nu utilizează radiații. Acest test se face ca prim pas pentru a examina arterele și venele. Uneori, arteriografia și venografia pot fi necesare ulterior. Testele cu ultrasunete Doppler sunt folosite pentru a-i ajuta pe medici să afle dacă pacienții au o afecțiune care reduce sau blochează fluxul sanguin. De asemenea, ecografia poate fi folosită pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor boli de inimă.

Per general, aceasta este utilizată pentru a:

 • Verifica funcția cardiacă, acordând atenție deteriorării vaselor de sânge și oricăror defecte în structura inimii. Se face adesea împreună cu o electrocardiogramă, un test care măsoară semnalele electrice din inimă. 
 • Căuta blocaje în fluxul sanguin. Blocarea fluxului sanguin în picioare poate cauza o afecțiune numită tromboză venoasă profundă (TVP),  sau poate verifica dacă există tumori vasculare la nivelul brațelor sau picioarelor.
 • Ajuta la determinarea presiunii sanguine în interiorul arterelor. De asemenea, poate arăta cât de mult sânge circulă în prezent prin artere și vene.
 • Căuta îngustarea vaselor de sânge. Îngustarea arterelor din brațe și picioare poate însemna că pacientul poate avea o afecțiune numită boală arterială periferică (BAP). Îngustarea arterelor din gât poate însemna că există o afecțiune numită stenoză a arterelor carotide.
 • Monitoriza fluxul sanguin după operație.
 • Verifica dacă fluxul sanguin este normal la o femeie însărcinată și la copilul nenăscut.
 • Verifica scăderea fluxului sanguin în arterele sau venele picioarelor, brațelor sau gâtului.
 • Verifica și monitoriza tromboflebita superficială  (o inflamație a venelor datorată unui cheag de sânge într-o venă aflată chiar sub suprafața pielii), arterioscleroza (o îngustare și o întărire a arterelor care alimentează cu sânge picioarele), tromboangioza obliterantă (o boală rară în care vasele de sânge de la mâini și picioare se inflamează).

Este posibil să vi se recomande o ecografie Doppler dacă întâmpinați simptome de flux sanguin redus sau o boală de inimă. Simptomele variază în funcție de afecțiunea care cauzează problema. Dacă suferiți de o boală arterială periferică (BAP), puteți întâlni simptome precum: amorțeală sau slăbiciune la nivelul picioarelor, crampe dureroase la nivelul șoldurilor sau al mușchilor picioarelor atunci când mergeți sau urcați scări, senzație de frig în partea inferioară a piciorului, schimbarea culorii și/sau pielea lucioasă de pe picior. În schimb, dacă suferiți de probleme cardiace, este posibil să aveți simptome precum dificultăți de respirație, umflături la nivelul picioarelor și/sau abdomenului și oboseală. De asemenea, o persoană ar putea avea nevoie de o ecografie Doppler dacă:

 • A suferit un accident vascular cerebral. După un accident vascular cerebral, medicul poate solicita un tip special de test Doppler, numit Doppler transcranian, pentru a verifica fluxul sanguin către creier.
 • A avut o leziune a vaselor de sânge.
 • Este tratată pentru o tulburare a circulației sângelui.
 • Este însărcinată și medicul crede că mama sau copilul nenăscut ar putea avea o problemă de circulație a sângelui. Astfel de probleme pot fi suspectate dacă bebelușul nenăscut este mai mic decât ar trebui să fie în acest stadiu al sarcinii sau dacă mama are anumite probleme de sănătate. Printre acestea se numără boala celulelor secerătoare sau preeclampsia, un tip de tensiune arterială ridicată care afectează femeile însărcinate.

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii Doppler?

Testul se efectuează, de obicei, în departamentul de radiologie al unui spital, cabinet medical sau laborator vascular periferic. Pentru a vă pregăti pentru o ecografie Doppler, este posibil să trebuiască să vă scoateți hainele și bijuteriile din zona corpului care va fi testată. Cu toate acestea, nu este nevoie să vă scoateți ochelarii, lentilele de contact, protezele dentare sau aparatele auditive. Este posibil să vi se ceară să purtați un halat de spital. Evitați țigările și alte produse care au nicotină cu până la două ore înainte de test. Nicotina determină îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate afecta rezultatele. Pentru anumite tipuri de teste Doppler, vi se poate cere să nu mâncați sau să beți timp de câteva ore înainte de test. De obicei, medicul vă informează despre orice fel de pregătire din timp.

După ce sunteți pregătit pentru ecografia Doppler, medicul va plasa un gel solubil în apă pe un dispozitiv portabil numit transductor, care direcționează undele sonore de înaltă frecvență în arterele sau venele studiate. Pentru a vă examina arterele, persoana care vă administrează testul poate plasa manșete de tensiune arterială în jurul diferitelor zone ale corpului dumneavoastră. Manșetele vor fi aplicate, în general, pe coapsă, gambă, gleznă sau în diferite puncte de-a lungul brațului. Aceste manșete ajută la compararea tensiunii arteriale în diferite părți ale piciorului sau brațului dumneavoastră. Imaginile sunt create pe măsură ce transductorul este apăsat pe piele și deplasat de-a lungul brațului sau piciorului dumneavoastră. Transductorul trimite unde sonore prin piele și alte țesuturi ale corpului către vasele de sânge. Undele sonore se reflectă în vasele de sânge și trimit informațiile la un computer pentru a fi procesate și înregistrate. Calculatorul va produce grafice sau imagini care arată fluxul de sânge prin artere și vene. Transductorul va fi mutat în diferite zone pentru comparație. Este posibil să auziți un foșnit în momentul în care este detectat fluxul sanguin. Atunci când vă examinează arterele și venele picioarelor, medicul dumneavoastră va căuta îngustarea vaselor de sânge. Această afecțiune poate provoca decolorarea pielii, durere atunci când mergeți sau vă odihniți și ulcere pe picior sau gleznă.

Ecografia Doppler va fi finalizată în aproximativ o oră. În funcție de semnele și simptomele dumneavoastră, vi se poate cere să efectuați câteva exerciții ușoare după procedură. Nu există instrucțiuni speciale în urma unei ecografii Doppler, deci vă puteți relua imediat activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel.

Întrebări frecvente

 1. Va durea o ecografie Doppler?
  De obicei, nu. Uneori, manșeta trebuie aplicată pe un picior rănit sau pe un picior cu un ulcer care poate fi inflamat, dar manșeta va fi umflată doar pentru 30 de secunde. Este un test neinvaziv. Pentru majoritatea oamenilor sănătoși este nedureroasă. Nu există riscuri sau efecte secundare.
 2. Care sunt cele mai recente evoluții în domeniul imagisticii cu ajutorul ultrasunetelor?
  Tehnologia de imagistică a arterelor prin ultrasunete se dezvoltă într-un ritm impresionant. Imagistica bolilor arterelor este mai clară cu ultrasunetele duplex decât cu angiogramele prin RMN și CT. De asemenea, are avantajul de a arăta viteza fluxului sanguin și orice turbulență. Viteza fluxului vă spune cât de îngustă este artera, ceea ce face ca ecografia Doppler să fie de departe cel mai bun test pentru a arăta gravitatea îngustării sau a bolii arteriale. Specialiștii tocmai au început să introducă modalități de a crea imagini 3D ale arterelor și venelor, permițând medicilor să vadă cu ochii lor amploarea bolii arteriale. Acest lucru le va permite să privească în interiorul arterelor, ca o și cu o endoscopie virtuală, fără a fi nevoie de teste invazive.
 3. Care sunt riscurile unei ecografii Doppler?
  O ecografie Doppler este un test neinvaziv, cu risc scăzut. Nu necesită substanțe de contrast injectabile, precum o angiogramă, și nici nu utilizează radiații precum razele X sau tomografiile. Ecografiile nu sunt dăunătoare sau dureroase. Ele sunt suficient de sigure pentru ca furnizorii să le folosească pe o persoană care este însărcinată.
 4. Ce ar trebui să-l întreb pe medicul meu?
  Înainte de a vă face un test ecografic Doppler, este posibil să doriți să vă întrebați medicul:
  – De ce tip de ecografie am nevoie?
  – Ce ar trebui să fac pentru a mă pregăti pentru ecografie?
  – Când voi primi rezultatele testului?
  – Voi avea nevoie de teste suplimentare?
 5. Există cineva pentru care un test Doppler nu ar fi potrivit?
  Nu. Cu toate acestea, o ecografie Doppler nu este utilizată de obicei la nivelul pieptului, deoarece ultrasunetele nu pot călători prin aerul din plămâni.
 6. Cum funcționează un test Doppler?
  O ecografie Doppler înregistrează undele sonore care se reflectă în obiectele în mișcare, cum ar fi celulele sanguine, pentru a măsura viteza acestora și alte aspecte legate de modul în care curg. Prin urmare, este ușor diferit de metodele tradiționale de ecografie, care utilizează unde sonore care ricoșează în organele și structurile corpului, cum ar fi vasele de sânge, pentru a crea imagini.

Concluzie

O ecografie Doppler este o modalitate sigură și nedureroasă folosită de medici pentru a evalua sănătatea vaselor de sânge și pentru a verifica dacă există probleme cardiovasculare. O ecografie Doppler oferă informații importante despre fluxul sanguin prin sistemul circulator. Aceste informații pot ajuta furnizorul dumneavoastră să depisteze boli, să diagnosticheze o problemă și să evalueze eficacitatea tratamentelor.