Meniu

Ecografie cardiaca copii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Ecocardiografia este un test de imagistică. Acesta utilizează unde sonore pentru a realiza imagini detaliate ale inimii. Medicii pot solicita o ecocardiogramă pentru a căuta orice problemă cu pereții și supapele inimii, cu vasele de sânge care duc spre și dinspre inimă și cu puterea de pompare a inimii.

Ce este ecocardiografia?

O ecocardiogramă este un test care utilizează unde sonore (ultrasunete) pentru a crea imagini ale inimii. Un test Doppler utilizează unde sonore pentru a măsura viteza și direcția fluxului sanguin. Prin combinarea acestor teste, un cardiolog pediatru obține informații utile despre anatomia și funcția inimii unui copil. Ecocardiografia este cel mai frecvent test utilizat la copii pentru a diagnostica sau a exclude bolile de inimă și, de asemenea, pentru a urmări copiii care au fost deja diagnosticați cu o problemă cardiacă. Acest test poate fi efectuat la copiii de toate vârstele și dimensiunile, inclusiv la fetuși și nou-născuți. Ecocardiografia diagnostichează problemele cardiace și, de asemenea, ghidează intervențiile chirurgicale pe cord și cateterizările cardiace complexe. 

De ce ar putea un copil să aibă nevoie de ecocardiografie?

Ecocardiografia este un test imagistic important pentru problemele cardiace la sugari și copii. Poate ajuta la diagnosticarea problemelor cu care s-a născut copilul (congenitale) sau la diagnosticarea celor care s-au dezvoltat (dobândită). Mai jos sunt prezentate motivele pentru efectuarea ecocardiografiei.

Congenitală

  • Semne sau simptome care pot indica o problemă cardiacă. Acestea pot fi o culoare albăstruie a pielii (cianoză) sau un suflu cardiac.
  • Verificarea inimii din cauza altor probleme congenitale legate de aceasta
  • Antecedente familiale de boală cardiacă congenitală
  • Alte rezultate anormale ale testelor

Dobândite

  • Infecții sau alte afecțiuni care pot afecta inima
  • Tensiune arterială ridicată
  • Bătăi neregulate ale inimii

Alte afecțiuni cardiace pot fi detectate prin ecocardiografie, inclusiv următoarele:

  • Dureri toracice
  • Anevrism
  • Cardiomiopatie
  • Pericardită
  • Boală valvulară

Cum trebuie pregătit copilul pentru ecocardiografie?

Copilul dumneavoastră nu va trebui să facă nimic special înainte de o ecocardiografie. Dacă acesta este suficient de mare pentru a înțelege, explicați-i că va trebui să stea nemișcat pentru a i se face poze. În cazul unei ecocardiografii transesofagiene sau toracice este posibil să i se administreze medicamente pentru a adormi. 

Asigurați-vă că copilul știe că procedura nu provoacă durere. De cele mai multe ori, puteți rămâne cu copilul în timpul examinării. De asemenea, este posibil să poată ține în mână o jucărie sau să se uite la televizor sau la un film în timpul examinării. Pentru orice instrucțiuni speciale, discutați cu medicul pentru a vă asigura că copilul dumneavoastră se simte confortabil și nu este speriat în timpul acestei proceduri.

Cum se efectuează o ecocardiogramă pentru copii?

Testul cu ultrasunete se face cu copilul întins confortabil pe un pat sau pe o masă de examinare. În cazul bebelușilor este posibil să se întindă în poala părinților lor. Testul este efectuat de către un ecografist cardiac (un tehnolog cu o pregătire extinsă în domeniul ecografiilor) și/sau de către cardiologul dumneavoastră pediatru. Examinatorul va pune pe copil câțiva plasturi lipiți, numiți electrozi, pentru urmărirea (EKG) în timpul examinării. De asemenea, va fi pus un mic dispozitiv portabil (numit transductor) pe piept și abdomen. Acesta trimite și primește undele sonore și este conectat printr-un cablu la aparatul cu ultrasunete. Aparatul cu ultrasunete este un computer care convertește undele sonore în imagini. Între transductor și piept se folosește o cantitate mică de gel transparent pentru a se asigura că există un contact adecvat. Gelul nu pătează și se șterge când se termină testul. 

Examinatorul poate selecta și afișa o varietate de imagini pe un ecran TV. Veți putea vedea o imagine a inimii care bate și este posibil să vedeți și să auziți fluxul de sânge. Imaginea se schimbă în mod normal atunci când transductorul este mișcat. Așteptați-vă să auziți sunete puternice de la instrumentul cu ultrasunete. Porțiuni ale testului pot fi înregistrate pe bandă video sau stocate ca fișiere de calculator pentru măsurători ulterioare, interpretare și stocare ca parte a dosarului pacientului. 

Examinările ecocardiografice durează între 20 și 40 de minute. Este important ca copilul să rămână nemișcat pentru a obține o examinare de o calitate acceptabilă. Copiii mai mici au adesea nevoie de sedare pentru a permite cardiologului dumneavoastră să obțină un studiu complet. În unele cazuri, copiii pot fi liniștiți prin vizionarea unei casete video sau a unui DVD. Dacă este nevoie de sedare, copilul va fi rugat să nu mănânce sau să bea timp de câteva ore înainte de testare. Înainte de administrarea medicamentelor, un medic sau o asistentă medicală se va asigura că nu există motive pentru care sedarea nu ar trebui să fie administrată (de exemplu, răceală puternică) și apoi vă va explica procedura. 

De obicei, copiii adorm în 30 de minute și dorm timp de aproximativ o oră. Chiar dacă ecocardiogramele sedate sunt foarte sigure, monitorizarea atentă a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a oxigenului se efectuează în timp ce copilul doarme. Când acesta se trezește, este posibil să aibă un echilibru deficitar (poate dura mai mult de o oră) și trebuie supravegheat îndeaproape. Medicul și asistenta medicală vor continua observația atentă până când copilul este complet treaz și tolerează sucul sau laptele. 

Copiii mai mari și adolescenții nu au nevoie, de obicei, de sedare și se pot bucura să urmărească testul. Pentru a evita orice fel de anxietate, asigurați-vă că acesta ă știe că testul este noninvaziv, că nu doare și că dumneavoastră sau oricine vă aduce copilul la test poate rămâne în sala de examinare și să fie alături de el/ea. Cu excepția cazului în care e nevoie de sedare, nu trebuie să faceți pregătiri speciale. Este util ca copilul dumneavoastră să poarte o cămașă sau o bluză care se încheie în față. Acesta poate mânca în mod normal înainte de test, iar dacă aveți un sugar aduceți un biberon sau un filmuleț video pe care să îl privească.

Întrebări frecvente

  1. Care sunt riscurile ecocardiografiei pentru un copil?
    Ecocardiografia nu prezintă niciun risc. În cazul în care copilul dumneavoastră are nevoie de medicamente de relaxare (sedare), poate exista un mic risc de probleme legate de aceasta. Dacă copilului i se administrează sedare, discutați cu medicul său despre orice îngrijorare pe care o aveți.
  2. Cum ar trebui săvă pregătiți pentru o ecocardiogramă?
    Copilul ar trebui să poată mânca și bea normal înainte de procedură, înafară de cazurile în care medicul vă recomandă altfel. Nu puneți loțiuni, creme sau pudre pe pieptul copilului în ziua ecocardiogramei. Acesta ar trebui să poarte o cămașă care poate fi scoasă cu ușurință pentru test. Copiilor mai mari li se va da un halat. De asemenea, puteți aduce cu dumneavoastră o jucărie, o carte sau un filmuleț video pentru copiii mai mici, ca să se simtă mai confortabil.
  3. Este posibil să rămâneți cu copilul în timpul ecocardiogramei?
    Părinții pot rămâne cu copilul lor în timpul unei ecocardiograme. Ajutați-l să rămână calm citind cărți sau vizionând un videoclip.
  4. Cât durează o ecocardiogramă?
    De obicei, durează între 30 și 60 de minute pentru a obține imaginile necesare. Dacă copilul este calm și stă întins nemișcat, testul poate să decurgă mai repede. Gelul și autocolantele sunt îndepărtate când testul se termină.
  5. Este dureroasă o ecocardiogramă pentru copii?
    Nu. Nici o senzație nu provine de la undele sonore în sine. Ocazional, există un ușor disconfort din cauza transductorului care este apăsat pe piele.
  6. Există alternative pentru o ecocardiogramă?
    În timp ce alte scanări, cum ar fi razele X, tomografia computerizată și RMN-ul, pot arăta structura inimii copilului dumneavoastră, ecocardiograma este cel mai bun mod de a arăta că aceasta funcționează cum trebuie. Efectuarea unei ecografii poate evita, de asemenea, necesitatea altor teste de diagnosticare, cum ar fi cateterizarea cardiacă și angiografia, care sunt invazive, sau alte scanări, cum ar fi RMN-ul sau tomografia computerizată, care ar putea fi efectuate sub anestezie generală.

Concluzie

Ecocardiografia este un test imagistic important pentru problemele cardiace la sugari și copii. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea problemelor cu care s-a născut copilul sau a celor care s-au dezvoltat pe parcurs. Dacă depistați simptome anormale la copilul dumneavoastră sau dacă acesta se plânge de dureri în piept, asigurați-vă că faceți o programare la medic. Toate problemele de sănătate pot fi prevenite sau pot fi ușor de rezolvat dacă problema este detectată cât mai curând posibil și dacă tratamentul este început la timp.