Meniu

Ecografie Doppler carotidiana

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O scanare cu ultrasunete a carotidei poate fi numită și duplex carotidian sau Doppler carotidian. Acest test folosește ultrasunetele pentru a produce imagini ale arterelor principale din gât care transportă sângele către ochi și creier. Este o modalitate sigură și eficientă de a evalua fluxul sanguin și poate determina dacă există îngustare sau blocaje în artere. Testul este nedureros și nu utilizează radiații sau ace. Nu există riscuri asociate cu acest test.

Ce este imagistica cu ultrasunete carotidiană?

Imagistica cu ultrasunete este un test medical neinvaziv, sigur și nedureros, care ajută medicii să diagnosticheze și să trateze afecțiuni medicale. Acesta produce imagini ale interiorului corpului cu ajutorul undelor sonore. Imagistica cu ultrasunete se mai numește și sonografie. Procedura utilizează o sondă mică numită transductor și un gel plasat direct pe piele. Undele sonore de înaltă frecvență se deplasează de la sondă prin gel în corp. Sonda colectează sunetele care ricoșează înapoi. Un computer folosește aceste unde sonore pentru a crea o imagine. Examenele cu ultrasunete nu utilizează radiații (raze X). Deoarece ultrasunetele captează imagini în timp real, pot arăta structura și mișcarea organelor interne ale corpului. Imaginile pot arăta, de asemenea, sângele care curge prin vasele sangvine.

O ecografie a celor două artere carotide ale corpului, care sunt situate de fiecare parte a gâtului și care transportă sângele de la inimă la creier, oferă imagini detaliate ale acestor vase de sânge și informații despre sângele care circulă prin ele. Un studiu ecografic Doppler este, de obicei, o parte integrantă a unei examinări ecografice a carotidei. Aceasta este o tehnică specială de ultrasunete care evaluează mișcarea materialelor în organism. Ea permite medicului să vadă și să evalueze fluxul de sânge prin arterele și venele din corp.

Care sunt unele utilizări comune ale procedurii?

Scopul principal al ecografiei Doppler carotidiene este de a depista la pacienți blocajul sau îngustarea arterelor carotide, care, dacă sunt prezente, pot crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral. În cazul în care se detectează o îngustare semnificativă, se poate iniția un tratament cuprinzător. Cea mai frecventă utilizare a ecografiei este detectarea îngustării sau stenozei arterei carotide, o afecțiune care crește substanțial riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, poate fi efectuată dacă un pacient are tensiune arterială ridicată sau un zgomot carotidian, un sunet anormal în gât care se aude cu stetoscopul. În unele cazuri, este efectuată și în pregătirea pentru o operație de bypass coronarian. Alți factori de risc care solicită o ecografie carotidiană sunt:

 • Diabetul
 • Colesterolul din sânge ridicat
 • Un istoric familial de accident vascular cerebral sau de boli de inimă

O ecografie carotidiană se efectuează, de asemenea, pentru:

 • Localizarea unui hematom, o colecție de sânge coagulat care poate încetini și, în cele din urmă, opri fluxul sanguin.
 • Verificarea stării arterei carotide după o intervenție chirurgicală pentru a restabili fluxul sanguin normal.
 • Verificarea poziției unui stent metalic plasat pentru a menține fluxul sanguin carotidian.

Ecografia Doppler îl ajută pe medic să vadă și să evalueze:

 • Blocajele în calea fluxului sanguin (cum ar fi cheagurile)
 • Îngustarea vaselor
 • Tumorile și malformațiile vasculare congenitale
 • Fluxul sanguin redus sau absent către diverse organe, cum ar fi testiculele sau ovarul
 • Creșterea fluxului sanguin, care poate fi un semn de infecție

La copii, ecografia Doppler este utilizată pentru a:

 • Evalua fluxului sanguin
 • Prezice un risc mai mare de accident vascular cerebral la copiii cu anemie falciformă
 • Depista anomaliile la nivelul vaselor de sânge, al ganglionilor limfatici și al vaselor limfatice.

Cum se efectuează o ecografie Doppler carotidiană?

Nu este necesară nicio pregătire înainte de examinare și puteți mânca și bea ca de obicei înainte de test. Nu trebuie să vă scoateți aparatul auditiv sau ochelarii, dar poate fi util să vă scoateți orice alte accesorii/îmbrăcăminte, astfel încât gâtul să fie ușor de investigat. Un cercetător clinic vascular va efectua și va interpreta ecografia dumneavoastră. Vi se va cere să vă așezați pe o canapea, cu capul pe o pernă. Luminile vor fi diminuate pentru a permite obținerea unor imagini calitative. Vi se va aplica un gel pe gât, iar cercetătorul va deplasa sonda cu ultrasunete în sus și în jos pe gât pentru a vizualiza lungimea arterelor carotide. În timpul testului, este posibil să auziți niște zgomote de la aparatul cu ultrasunete. Aceste sunete sunt normale.

Întrebări frecvente

 1. Cât durează o ecografie Doppler carotidiană?
  După ce ajungeți la cabinetul medicului și începe procedura, aceasta va dura aproximativ 30-45 de minute. Dar, uneori, timpul depinde de problemele care sunt identificate cu ajutorul ecografiei Doppler carotidiană.
 2. Ce puteți simți în timpul examinării?
  Nu vă faceți griji, deoarece nu există ace sau alte lucruri introduse în corpul dumneavoastră, testul este complet nedureros și nu are efecte secundare. Vi se va cere să vă întindeți pe o targă și se va aplica un gel pe zona care trebuie examinată. Acest gel poate fi un pic rece și poate provoca un mic disconfort, dar nimic mai mult.
 3. Care sunt limitările ecografiei Doppler carotidiene?
  Ecografia Doppler carotidiană poate fi dificil sau imposibil de efectuat dacă pacientul are un pansament care acoperă o rană sau o cicatrice chirurgicală în gât sau depozite de calciu în peretele arterei carotide. O cantitate mică de placă moale care produce ecouri de nivel scăzut poate trece neobservată. Ecografia Doppler carotidiană nu poate vizualiza întreaga lungime a vasului deoarece ultima porțiune a arterei carotide trece prin osul de la baza craniului. Pentru o evaluare mai completă, este posibil ca pacienții să trebuiască să fie supuși unei tomografii computerizate sau unui RMN al arterelor carotide.

Concluzie

Ecografia Doppler carotidiană utilizează unde sonore pentru a produce imagini ale arterelor carotide din gât, care transportă sângele de la inimă la creier. Un studiu ecografic Doppler este o tehnică care evaluează fluxul sanguin printr-un vas de sânge. Este cel mai frecvent utilizat pentru a depista la pacienți blocarea sau îngustarea arterelor carotide, o afecțiune numită stenoză care poate crește riscul de accident vascular cerebral.