Meniu

Fibrilatia atriala si alcoolul: Efecte si riscuri asupra sanatatii inimii

Actualizat pe:

Fibrilația atrială (FA/FiA) și alcoolul este un subiect destul de controversat, deoarece este printre cele mai consumate droguri și pacienții se despart greu de el. Fibrilația atrială și alcoolul au o strânsă legătură și o relație negativă, motiv pentru care se recomandă limitarea sau eliminarea totală a alcoolului în viața de zi cu zi, chiar dacă aveți deja fibrilație atrială sau suntem sănătos din acest punct de vedere.

Fibrilația atrială și alcoolul, ce legătură au?

Alcoolul este un excitant al inimii. Adică, în urma ajungerii lui în sânge, inima va reacționa la alcool, indiferent de cantitatea și tipul acestuia. Reacția normală care vine odată cu fibrilația atrială și alcoolul, este de a vă bate inima mai repede, ceea ce s-a dovedit prin studii că poate duce și la fibrilație atrială.

Fibrilația atrială și alcoolul, ce spun studiile?

Un studiu recent a descoperit o legătură puternică între fibrilația atrială și alcoolul consumat în cantitate de 1-3 băuturi pe zi (considerată o cantitate moderată).

Băutul excesiv, sau mai mult de trei băuturi pe zi, crește și mai mult riscul. Și se pare că acesta continuă să crească cu cât bei mai mult. Studiile sugerează că, pentru fiecare băutură zilnică în plus, riscul crește cu 8%.

Trebuie să evitați consumul de alcool dacă aveți un ritm cardiac anormal. Un studiu, efectuat în Australia, a constatat că pacienții cu fibrilație atrială care nu au băut pe o perioadă de 6 luni au avut mai puține episoade de fibrilație atrială. Dacă luați anticoagulante, alcoolul vă poate crește riscul de sângerare. 

Fibrilația atrială și alcoolul au aparent o legătură foarte strânsă, deoarece alte studii arată că chiar și consumul a unei singure băuturi pe lună crește semnificativ riscul de a face FiA sau de a crește numărul de episoade și intensitatea simptomatologiei.

Ce se întâmplă în organism?

Mecanismele care leagă alcoolul și FA sunt probabil multifactoriale. Consumul acut de alcool poate servi drept declanșator al FA, în timp ce excesul cronic de alcool poate duce la apariția remodelării electrice (adică circuitul electric al inimii)  și structurală pentru a crea un substrat vulnerabil. Ambele par să cauzeze scurtarea unei acțiuni de la nivelul inimii care are rol în excitabilitate (adică crearea impulsului electric care duce la bătaia inimii), precum și încetinirea conducerii interatriale, potențând astfel mecanismul de reintrare (adică conducerea impulsului electric dintre atrii este afectată și crește riscul ca fibrilația atrială să apară prin faptul că impulsul electric se întoarce de unde a venit, în loc să se ducă doar pe calea corectă).

Aritmiile cardiace pot fi, de asemenea, exacerbate de tulburările electrolitice (adică problemele cauzate de deshidratare, atunci când natriul, potasiul, magneziul, cu rol important în ritmul cardiac), care apar frecvent în cazul fibrilației atriale și alcoolul Pot fi implicate mai multe căi, inclusiv aportul deficitar, malabsorbția, diureza crescută, vărsăturile sau diareea.

Ce complicații pot apărea?

Dacă pacientul cu fibrilație atrială deja instalată nu oprește consumul de alcool, pot apărea complicații foarte grave și inclusiv decesul. Acestea apar din cauza faptului că puseele de fibrilație atrială sau accentuarea lor pot duce la apariția de cheaguri, care se pot deplasa oriunde și să dea accident vascular cerebral, atac de cord, infarct renal, splenic sau mezenteric, insuficiență cardiacă și alte boli cardiace precum probleme ale valvelor și nu numai.

De reținut

Fibrilația atrială și alcoolul au o legătură strânsă, în cadrul căreia alcoolul chiar și consumat în cantități mici și foarte rar (spre exemplu o dată pe lună) are un efect extrem de nociv asupra inimii și crește riscul foarte mult. Pacienții cu un consum modest de alcool care reușesc să se abțină de la alcool sunt susceptibili de a obține beneficii semnificative în ceea ce privește gestionarea FA. Cu toate acestea, această abordare poate fi considerată inacceptabilă pentru mulți dintre acești pacienți. Este absolut necesar ca pacienții să înțeleagă că alcoolul trebuie eliminat total din consum, altfel riscurile cresc foarte mult.