Meniu

Holter tensiune 24h

Actualizat pe:

Cu ajutorul unui holter de tensiune arterială, monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale pe 24 de ore este cea mai bună metodă de a pune un diagnostic. Tensiunea arterială este măsurată chiar și în timp ce dormiți. Datele continue obținute cu ajutorul unui holter de tensiune arterială, îl ajută pe medicul dumneavoastră să obțină o imagine mai precisă a cifrelor tensiunii dumneavoastră arteriale. 

Holter tensiune – ce este și cât timp se poartă?

Holterul de tensiune este un aparat care se aseamănă cu holterul EKG. Cel pentru EKG presupune a avea electrozi pe dumeavoastră, însă holterul de tensiune arterială va avea o manșetă de tensiune, la fel ca aparatele clasice pentru luarea tensiunii arteriale. 

În funcție de setări, holterul de tensiune va măsura valorile o data la 20 – 30 minute ziua sau 60 de minute noaptea.

Un dispozitiv Holter de tensiunea este purtat de pacient timp de douăzeci și patru de ore, indiferent dacă dormiți sau nu. 

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de douăzeci și patru de ore este o modalitate de măsurare și gestionare a tensiunii arteriale ridicate (hipertensiune arterială).

Hipertensiunea arterială este o valoare a tensiunii arteriale în care tensiunea arterială sistolică (primul număr) este egală sau mai mare de 140, iar tensiunea arterială diastolică (al doilea număr) este egală sau mai mare de 90 (sau 140/90). 

Holter tensiune – de ce este important de monitorizat tensiunea arterială?

Tensiunea ridicată, respective peste 140/90 mmHg, care poate ajunge și la valori extrem de mari de peste 180/100 mmHg (chiar și 240/120-250/140 mmHg) poate duce inclusiv la deces prin complicații acute (imediate). Dacă nu duce la complicații severe precum accident vascular cerebral hemoragic sau infarct miocardic, poate duce la boli cronice severe, ireversibile – afectarea rinichilor ducând până la dializă (incapacitatea rinichilor de a mai forma urină și a elimina substanțele nocive din corp) sau afectarea ficatului.

Un holter de tensiune poate fi salvator de viață de cele mai multe ori, deoarece de cele mai multe ori hipertensiunea arterială nu provoacă simptome, dar este ucigașul tăcut al oricărui om. Este o boală gravă, care nu trebuie neglijată și trebuie tratată cu maximă seriozitate.

Holter tensiune – când ați putea avea nevoie de el?

Monitorizarea ambulatorie a TA oferă informații suplimentare despre modul în care modificările TA pot fi corelate cu activitățile zilnice și cu tiparele de somn. 

În cazurile în care hipertensiunea arterială nu este un diagnostic sigur, din diverse motive, se recomandă montarea unui aparat de monitorizare tensiune 24h. 

Pentru majoritatea persoanelor, tensiunea arterială sistolică scade cu aproximativ 10% până la 20% în timpul somnului. Cu toate acestea, pentru unele persoane este posibil ca acest lucru să nu se întâmple în timpul somnului, ci din contra, să crească. 

Monitorizarea ambulatorie a TA cu un holter de tensiune, poate detecta modificări anormale ale TA care ar putea trece neobservate atunci când aceasta este măsurată doar în cabinetul medicului. Un aparat de monitorizare tensiune 24 ore este o metodă foarte bună de a detecta hipertensiunea în halat alb, hipertensiunea mascată și hipertensiunea susținută.

  • Hipertensiunea cu halat alb – Unele persoane care nu iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale au valori crescute atunci când li se ia tensiunea arterială într-un cadru medical. Acest lucru este cunoscut sub numele de “hipertensiune de halat alb”. Hipertensiunea în halat alb poate duce la clasificarea eronată a pacienților a căror TA este de fapt normală. Hipertensiunea în halat alb a fost observată la 10% până la 30% dintre pacienții cu valori ridicate ale TA. Un holter de tensiune pentru 24 de ore, cu monitorizare la domiciliu, în timp ce faceți activitățile banale de zi cu zi, este cea mai bună opțiune de diagnostic.
  • Hipertensiune susținută – Aceasta se referă la valorile tensiunii arteriale care sunt ridicate indiferent dacă sunteți în cabinetul medicului sau acasă. Un holter de tensiune arterială este esențial diagnosticului cert, în acest caz.
  • Hipertensiunea mascată – Această afecțiune apare atunci când citirea tensiunii arteriale este normală la cabinetul medicului, dar este ridicată atunci când sunteți acasă. Această afecțiune are un risc similar cu hipertensiunea susținută și trebuie tratată cu medicamente antihipertensive. Un holter de tensiune este cea mai bună opțiune de diagnostic. Un aparat de monitorizare tensiune 24h vă poate salva viața în acest caz.

Aparat monitorizare tensiune 24 h – alte utilizări

  • Verificarea eficacității tratamentului antihipertensiv – Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale este din ce în ce mai mult utilizată pentru a determina cât de bine pot controla unele medicamente antihipertensive tensiunea arterială ridicată. În unele cazuri, medicamentele antihipertensive nu controlează în mod eficient TA pe parcursul întregii zile și nopți. Este posibil ca medicul să fie nevoit să ajusteze doza prescrisă sau momentul în care se administrează medicamentul, în funcție de tiparele de TA ale pacientului. În alte cazuri, pot fi necesare mai multe medicamente pentru a stabiliza TA. Un holter de tensiune este singurul care poate ajuta în acest caz. Doar cu ajutorul holterului de tensiune arterială se poate ști sigur dacă tratamentul funcționează corespunzător.

Un holter de tensiune poate fi folosit și pentru a verifica dacă tratamentul funcționează atunci când se adaugă sau modifică un medicament antihipertensiv, dar și când se adaugă alte medicamente pentru alte boli, care pot influenta valorile tensiunii arteriale. 

  • Prezicerea probabilității de apariție a bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare legate de hipertensiune și posiblitatea de afectare a altor organe precum rinichii.

În acest caz, prin vizualizarea valorilor tensiunilor arteriale pe parcursul a 24h cu ajutorul unui holter de tensiune, se poate încerca depistarea precoce a complicațiilor cauzate de hipertensiunea cronică.

  • Monitorizare tensiune arterială în cazul femeilor gravide – Femeile însărcinate pot suferi de hipertensiune gestațională (Care apare după 20 de săptămâni de sarcină. De asemenea, femeile care se știu cu tensiune ridicată de dinainte de sarcină, care era ținută sub control cu medicamente, acum poate reveni la valori mari sub tratament din cauza sarcinii. Holterul de tensiune ajută la o monitorizare exactă și începerea unui tratament precoce, deoarece viața fătului și a mamei este pusă în pericol.
  • Monitorizare tensiune arterială în caz de probabilitate de hipotensiune – atunci când este prezent leșinul constant sau amețelile.
  • Valori ale tensiunii arteriale la limită – astfel un holter de tensiune poate pune un diagnostic cert.

Aparat monitorizare tensiune 24 h – pregătire

Montarea holterului de tensiune arterială este o procedură care nu necesită nicio pregătire în prealabil. 

Singurul lucru care ar putea pune probleme ar fi existența de leziuni la nivelul brațului, acolo unde s-ar monta manșeta.

Aparat monitorizare tensiune 24 h – este dureros?

Holterul de tensiune este un aparat care măsoară tensiunea neinvaziv. Procedura nu este deloc dureroasă, însă puteți simți un mic disconfort în momentul în care se măsoară tensiunea arterială, din cauza presiunii generate de manșetă. De asemenea, este posibil ca în noaptea purtării manșetei să nu dormiți prea bine, din ceastă cauză.

Aparat monitorizare tensiune 24 h – riscuri

Riscurile existente dacă aveți un holter de tensiune montat sunt:

  • De a apărea iritații la locul manșetei, din cauza presiunii constante puse de manșetă.
  • De a avea un somn neodihnitor.

Holter tensiune – cum se poartă, există vreo interdicție?

Citirile tensiunii arteriale cu un holter de tensiune sunt efectuate în mod continuu pe o perioadă de 24 de ore. Veți purta un dispozitiv care are aproximativ aceeași dimensiune ca un radio portabil. Dispozitivul este atașat la o curea sau la o curea purtată pe corp. Acesta colectează informații pe parcursul perioadei de 24 de ore, care vor fi transferate ulterior la un computer.

Veți purta o manșetă de tensiune arterială, care este atașată la dispozitiv în jurul brațului. (Manșeta poate fi purtată sub haine, astfel încât să nu fie vizibilă.). Manșeta se umflă la anumite intervale pe parcursul zilei și al nopții. 

Trebuie să țineți un jurnal pentru a ști exact ce făceați în orice moment.Acest lucru vă poate ajuta să arătați cum se raportează modificările tensiunii arteriale la perioadele de activitate sau de odihnă.

După 24 de ore de purtare a holterului de tensiune, puteți îndepărta dispozitivul și manșeta și va trebuie să reveniți la medic.

Trebuie să vă realizați activitățile banale de zi cu zi, fără restricții, pentru o analizare cât mai corectă și complete a tensiunii arteriale.

Aparat monitorizare tensiune 24 h – activități de evitat, lucruri de urmărit

În această perioadă nu puteți să vă realizați igiena completă, deoarece aparatul de monitorizare a tensiunii 24h nu trebuie udat. Igiena corporală se va realiza ocolind manșeta și aparatul.

De asemenea, aveți grijă de holterul de tensiune, încât să nu îl stricați scăpându-l pe jos, lovindu-l sau dormind pe el. 

Aveți grijă ca manșeta să fie non-stop conecată la braț (să nu se dezlipească sau să stea largă).

Aparatul vine cu baterii noi, dar trebuie să verificați ca acestea să nu se descarce și să nu trebuiască înlocuite.

Holter tensiune preț

Aparatul holter de tensiune are un preț la privat între 200-400 de lei, unde este inclusă și interpretarea medicului cardiolog. Prețul variază în funcție de clinică, gradul medicului care interpretează rezultatele și calitatea holterului de tensiune arterială.

Dacă aveți asigurare medicală și vă prezentați în ambulatoriu la un spital de stat sau privat (care are contract cu casa de asigurări), un holter de tensiune arterială 24 h este gratis (adică este acoperit de asigurarea medicală).

De reținut

Holterul de tensiune arterială pentru monitorizare timp de 24 h este un aparat care vă poate salva viața. Dacă diagnosticul de hipertensiune arterială nu este sigur, dacă ați schimbat tratamentul sau sunteți însărcinată, monitorizarea tensiunii cu un holter vă poate salva de la complicații grave precum accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Tensiunea ridicată duce la boli pe viață, care vă pot afecta semnificativ calitatea vieții și șansele de supraviețuire, motiv pentru care un holter de tensiune arterială este metoda cea mai ușoară de diagnostic sigur și simplu. Holterul de tensiune poate pune și diagnosticul de hipotensiune.