Meniu

Infarct miocardic

Actualizat pe:

Infarctul miocardic este o boală care afectează tot mai mulți oameni, mai ales din cauza stilului de viață nesănătos. A face un infarct miocardic vă supune unui risc foarte mare pe viitor și trebuie să faceți tot ce puteți să nu ajungeți în această situație și să vă protejați inima cât de mult puteți. 

Un infarct miocardic are loc atunci când fluxul de sânge către inimă este redus sau blocat în mod sever. Blocajul este de obicei, din cauza unei acumulări de grăsime, colesterol și alte substanțe în arterele inimii (coronare). Depozitele de grăsime, care conțin colesterol, se numesc plăci. Procesul de acumulare a plăcilor se numește ateroscleroză.

Uneori, o placă se poate rupe și poate forma un cheag care blochează circulația sângelui. Lipsa fluxului sanguin poate deteriora sau distruge o parte a mușchiului cardiac.

Un infarct miocardic se mai numește atac de cord.

Este necesar un tratament prompt pentru un infarct miocardic pentru a preveni decesul. Sunați la 911 sau apelați la asistență medicală de urgență dacă credeți că ați putea suferi un atac de cord.

Ce este infarctul miocardic?

Infarctul miocardic (numit în mod obișnuit atac de cord) este o afecțiune extrem de periculoasă care apare din cauza lipsei de flux sanguin către mușchiul inimii. Lipsa fluxului sanguin poate apărea din cauza mai multor factori diferiți, dar de obicei este legată de un blocaj în una sau mai multe artere ale inimii dumneavoastră. Fără fluxul de sânge, mușchiul cardiac afectat va începe să moară. Dacă fluxul de sânge nu este restabilit rapid, un atac de cord poate provoca leziuni cardiace permanente și moartea. 

În momentul în care apar leziuni cardiace cauzate de un infarct miocardic, celulele afectate este posibil să nu mai poată funcționa niciodată cum trebuie și să ducă la insuficiență cardiacă din cauză că nu se mai poate strânge cum trebuie.

Infarct miocardic cauze

Cauzele infarctului miocardic sunt foarte puține, dar foarte importante.

Infarctul miocardic acut are câteva cauze foarte des întâlnite și altele destul de rar. Indiferent de situație, în momentul prezentării la spital cu simptome specifice de infarct, medicul va trebui să vă identifice și cauza unui posibil infarct miocardic, nu doar să îl trateze.

  • Placă de aterosclerol (grăsime) – Marea majoritate a infarctului miocardic se produce din cauza unui blocaj al unuia dintre vasele de sânge care alimentează inima. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea din cauza plăcii, care se acumulează pe interiorul arterelor (similar cu modul în care turnarea grăsimii în chiuveta din bucătărie poate bloca instalațiile sanitare de acasă). Această acumulare se numește ateroscleroză și duce de cele mai multe ori la infarct miocardic.
  • Cheag de sânge – Uneori, depozitele de placă din interiorul arterelor coronare (ale inimii) se pot rupe sau se pot sparge, iar un cheag de sânge se poate bloca în locul unde s-a produs ruptura. Dacă cheagul blochează artera, acest lucru poate priva mușchiul cardiac de sânge și poate provoca un infarct miocardic. Infarctul de miocard cauzat de un cheag de sânge este mai rar întâlnit ca placa de aterosclerol, dar este la fel de grav ca aceasta. 

Infarctul miocardic acut este posibil fără un blocaj, dar acest lucru este rar și reprezintă doar aproximativ 5% din toate cazurile de infarct miocardic Acest tip de atac de cord poate apărea din următoarele motive:

  • Spasm al arterelor coronare – vasele de sânge se strâng (mușchii din pereții lor se contractă) și astfel duc la infarct miocardic prin limitarea aportului de sânge. 
  • Condiții medicale rare – Un exemplu ar fi orice boală care cauzează îngustarea neobișnuită a vaselor de sânge.
  • Traumatisme – Acestea pot include inclusiv traumatisme prin plăgi (înjunghieri spre exemplu) la nivelul inimii.
  • Embolie – Un cheag de sânge sau o bulă de aer (embolie) care rămâne blocată într-o arteră coronariană poate duce foarte ușor la infarct miocardic. 
  • Dezechilibru electrolitic.
  • Boala Takotsubo sau cardiomiopatie de stres.
  • Arterele coronare anomale (un defect cardiac congenital cu care vă nașteți).

Factori de risc

Sunt mulți factori de risc pentru un infarct miocardic. Din păcate, unii dintre acești factori de risc nu sunt lucruri pe care le puteți controla.

Factori de risc nemodificabili

  • Vârsta și sexul

Riscul de infarct miocardic crește odată cu înaintarea în vârstă. Sexul dvs. influențează momentul în care riscul de infarct miocardic începe să crească.

Bărbați – Riscul de infarct miocardic crește foarte mult la vârsta de 45 de ani și peste aceasta.

Femei – Riscul de infarct miocardic crește foarte mult la vârsta de 50 de ani sau după menopauză.

  • Antecedente familiale de boli de inimă

Dacă aveți un părinte sau un frate sau o soră cu antecedente de boli de inimă sau infarct miocardic- mai ales la o vârstă mai tânără – riscul dumneavoastră este și mai mare, deoarece genetica dumneavoastră este similară cu a lor. 

De asemenea, hipercolesterolemia familială intră în această categorie și este o boală în cazul căreia indiferent de stilul de viață, grăsimea din sânge tot se acumulează pe vasele de p einimă.

Factori de risc modificabili

  • Stilul de viață/alimentația/activitatea fizică

Alegerile legate de stilul de viață pe care le faceți și care nu sunt bune pentru inimă vă pot crește riscul de a suferi un infarct miocardic.

Lucruri precum sedentarismul, dieta bogată în grăsimi, zahăr, sare, carbohidrați de orice tip, fumatul (inclusiv vapingul) și consumul de alcool cresc foarte mult riscul de infarct miocardic acut.

Pe această listă se mai află și consumul de droguri. 

Alimentele necorespunzătoare nu doar că aduc cu ele un risc crescut de depuneri de grăsimi pe vasele de sânge, dar și cresc riscul de infarct miocardic prin faptul că afectează organismul per total, nu doar vasele de sânge.

Sângele dumneavoastră conține și grăsimi cunoscute sub numele de trigliceride, care stochează excesul de energie din alimentele pe care le consumați. Atunci când nivelul de trigliceride din sânge este ridicat, este posibil să aveți un risc mai mare de boli cardiovasculare. 

Dacă, pe lângă aceasta, aveți și un nivel ridicat de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) în sânge, riscul dumneavoastră poate fi și mai mare. Acest lucru se datorează faptului că colesterolul LDL se poate lipi de pereții arterelor dvs. și poate produce placă, o substanță dură care blochează circulația sângelui în artere.  

A avea un nivel ridicat de zahăr în sânge poate deteriora vasele de sânge și, în cele din urmă, poate duce la boala coronariană și infarct miocardic.

  • Obezitatea/supraponderabilitatea

Aceste condiții neprielnice pentru organism cresc riscul de infarct miocardic și de cele mai multe ori sunt rezultatul unei alimentații necorespunzătoare și a sedentarismului. Lipsa odihnei corespunzătoare se află și ea printre factorii de risc pentru infarct miocardic.

  • Alte boli asociate

În acest caz este vorba despre situația în care boli asociate precum diabet zaharat sau boli endocrine care pot fi controlate medicamentos și prin consulturi medicale periodice.

  • Tensiune arterială mare (hipertensiune arterială)

În această situație, se poate produce infarct miocardic odată din cauza tensiunii mari din cauza căreia nu mai ajunge înde-ajuns de mult sânge la inimă, dar și în timp, dacă este lăsată netratată, În timp, această problemă apare din cauză că lezează vasele de sânge. 

  • Preeclampsia

 Dacă aveți antecedente de preeclampsie, sau tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii, este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace mai târziu în viață, inclusiv infarct miocardic acut.

Infarct Miocardic Simptome

Când vorbim de simptome infarct miocardic acut, acestea nu sunt multe, dar pot avea diferite prezentări în funcție de fiecare persoană în parte. De asemenea, sunt situații când infarctul miocardic nu dă niciun simptom! Când este vorba despre subiectul numit infarct miocardic simptome femei și infarct miocardic simptome bărbați, într-adevăr pot fi prezentări diferite în funcție de sex.

Simptomele infarctului miocardic se prezintă aproape întotdeauna cu angină (durere în piept) sau echivalentă de angină (adică simptome care sunt egale cu o durere în piept, chiar dacă nu vă doare propriu-zis).

Subiectul simptome infarct miocardic este vast, iar unele dintre ele nu v-ar duce cu gândul chiar la un infarct miocardic, așa că trebuie să le știți pe toate și să fiți pregătit să vă prezentați la urgențe când este cazul.

Infarct miocardic simptome – cel mai des întâlnită este durerea sau senzația de disconfort toracic. Aceasta se poate prezenta ca:

  • O Presiune severă, plenitudine, apăsare, durere sau disconfort în centrul pieptului care durează mai mult de câteva minute.
  • Durere sau disconfort care se extinde la umeri, gât, brațe sau maxilar.
  • Durere în piept care se agravează.
  • Durere în piept care nu se ameliorează cu odihnă sau prin administrarea de nitroglicerină
  • Durere în piept ce apare însoțită de alte simptome.

Simptomele infarctului miocardic care pot însoți durerea în piept sunt:

  • Transpirație, piele rece, umedă sau paloare – din cauza reacției sistemului nervos vegetativ în fața stresului la care este supus.
  • Dificultăți de respirație – senzație de lipsă de aer/că nu ajunge aerul.
  • Greață sau vărsături – mai ales dacă este afectată porțiunea inferioară a inimii.
  • Amețeală sau leșin – din cauza reacției organismului în fața stresului.
  • Slăbiciune sau oboseală inexplicabilă.
  • Puls rapid sau neregulat.

Deși durerea toracică este principalul lucru din categoria semne infarct miocardic, aceasta poate fi confundată cu alte afecțiuni. Printre acestea se numără indigestia, pleurezia, pneumonia, sensibilitatea cartilajului care leagă partea din față a coastelor de stern și arsurile la stomac. 

Infarctul miocardic fără simptome apare mai ales la cei cu diabet zaharat necontrolat! Din cauza neuropatiei (afectării nervilor senzitivi  – cei cu care simțiți, nu mai simțiți nici durerea în piept care apare odată cu infarctul).

Infarct miocardic simptome femei: Femeile pot avea simptome atipice, cum ar fi o durere scurtă sau ascuțită resimțită la nivelul gâtului, brațului sau spatelui. Uneori, primul simptom semn al unui atac de cord este stop cardiac brusc.

Infarctul miocardic simptome anterioare care pot duce cu gândul la un atac de cord – dacă înainte simțeați durere în piept la efort care ceda la repaus sau odihnă, dacă știți că aveați probleme cu colesterolul sau boli asociate necontrolate.

Infarct miocardic simptome – dacă apar brusc și aveți o stare generală alterată, senzație de lipsă de aer, amețeli sau oricare din simptomele de mai sus – sunați imediat la 112.

Infarct miocardic inferior 

Simptomele infarctului miocardic nu sunt întotdeauna precise. Cum am zis mai sus, pot fi ușor confundate cu alte patologii. Spre exemplu, în caz de infarct miocardic inferior, simptomele pot fi confundate cu o indigestie deoarece cel mai des apare greața, vărsătura, durerile în dreptul stomacului (în epigastru) și eructații (râgâieli). Prin urmare, nu omiteți niciun simptom, deoarece poate fi letal pentru dumneavoastră!

De asemenea, indiferent de situație nu amânați prezentarea la medic sau sunarea la ambulanță!

Diagnostic

În funcție de infarct miocardic simptome, se pot face anumite investigații clinice. Unele dintre ele sunt obligatorii pentru diagnostic, iar o parte precum coronarografia se poate transforma și în formă de tratament atunci când este nevoie.

Medicii diagnostichează de obicei infarctul miocardic în cadrul unei camere de urgență. Orice persoană cu simptome de infarct miocardic trebuie să fie supusă unui examen fizic, inclusiv verificarea pulsului, a nivelului de oxigen din sânge și a tensiunii arteriale și ascultarea sunetelor inimii și ale plămânilor. 

Diagnosticul de infarct miocardic începe cu ajutorul unui examen fizic și a unei anamneze, care de cele mai multe ori sunt realizate rapid, deoarece un infarct miocardic este amenințător de viață.

Istoricul (anamneza) și simptome infarct miocardic

Medicul vă va întreba despre simptomele pe care le-ați avut. De asemenea, ar putea cere cuiva care a fost cu dumneavoastră să descrie ce s-a întâmplat. Este important dacă ați mai avut vreodată aceste simptome, ce le ameliorează, ce le accentuează și dacă dumneavoastră ați mai făcut vreodată infarct miocardic. De asemenea, medicul va fi interesat de istoricul familiei dumneavoastră (mamă/tată/frați/surori).

Totodată vă va întreba de ce medicamente luați acasă și ce alte boli aveți.

Analize de sânge

În timpul unui infarct miocardic, deteriorarea celulelor musculare ale inimii determină aproape întotdeauna apariția în sânge a unui marker chimic, o troponină cardiacă. Testele de sânge care caută acest marker sunt printre cele mai fiabile metode de diagnosticare a unui infarct miocardic, dar nu sunt cele care pun diagnosticul de certitudine.

Alte analize de sânge de laborator sunt indicate în mod uzual, precum: hemoleucogramă, biochimie, coagulare.

EKG – Electrocardiogramă

Electrocardiograma (ECG sau EKG) – Acest prim test efectuat pentru a diagnostica un infarct miocardic, înregistrează semnalele electrice în timp ce acestea se deplasează prin inimă. Plasturi lipicioși (electrozi) sunt fixați pe piept și, uneori, pe brațe și picioare. Semnalele sunt înregistrate sub formă de unde afișate pe un monitor sau imprimate pe hârtie. Un ECG poate arăta dacă aveți sau ați avut un infarct miocardic.

Este un test esențial și foarte important pentru următoarele etape de diagnostic și de tratament.

Ecografie cardiacă

Undele sonore (ultrasunete) creează imagini ale inimii în mișcare. Acest test poate arăta cum se mișcă sângele prin inimă și prin valvele inimii. O ecocardiogramă poate ajuta la identificarea dacă o zonă a inimii dumneavoastră a fost deteriorată. Astfel, medicul poate vedea dacă inima se mai mișcă la capacitatea maximă sau nu, sau dacă sunt afectate valvele inimii. Dacă inima nu se mai contractă (strânge) cât trebuie, poate indica afectarea vaselor de sânge de pe inimă. Afectarea arterelor coronare mai poate fi indicată și de zona de mușchi a inimii care nu mai funcționează cum trebuie.

Radiografie toracică

Această investigație prin care se văd inima și plămânii este una rapidă și de rutină, care se realizează pentru a vedea dacă există afectare pulmonară sau afectări evidente cardiace – precum depuneri de calciu pe valve sau dacă inima este mărită.

Angiografie/coronarografie

O coronarografie vede starea vaselor de sânge de pe inimă. Se intră cu ajutorul unui cateter/ghid printr-un vas de sânge de la picior sau de la mână și se ajunge în dreptul inimii. Ulterior, se injectează substanță de contrast și astfel se vede ce fel circulă aceasta prin arterele coronare. Dacă este vreun blocaj – de diverse dimensiuni până la blocaj total, această investigație o va arăta. Este investigația care pune diagnosticul de certitudine de boală cardiacă ischemică care este un factor principal de risc pentru infarct miocardic.

Această investigație se poate transforma în tratament prin implantare de stent sau angioplastie cu balon. 

CT – ANGIOCT

În cazul în care coronarografia nu poate fi efectuată din diverse motive sau necesită încă o investigație, se poate face un angioCT de coronare cu reconstrucție 3D. Această investigație vede atât dacă vasele de sânge de pe inimă sunt blocate, cât și alte structuri ale inimii.

IRM cardiac

Ca și în cazul angioCTului de coronare, IRMul cardiac poate vedea atât vasele de sânge, cât și cum funcționează inima per total.

CT sau RMN cardiac. Aceste teste creează imagini ale inimii și ale pieptului. Tomografiile cardiace folosesc raze X. RMN-ul cardiac utilizează un câmp magnetic și unde radio pentru a crea imagini ale inimii. Pentru ambele teste, de obicei vă întindeți pe o masă care alunecă în interiorul unui aparat lung, asemănător unui tub. Fiecare test poate fi folosit pentru a diagnostica problemele cardiace. Ele pot ajuta la evidențierea gravității leziunilor cardiace.

Diagnosticul de certitudine de infarct miocardic acut este EKGul asociat cu analizele de sânge și confirmat prin coronarografie.

Tratament

Când vorbim despre tratament infarct miocardic, acesta este împărțit în mai multe categorii.

În primul rând, putem discuta despre tratamentul de urgență, salvator de viață și tratamentul ulterior de recuperare și prevenție a unui nou infarct.

Ulterior, o altă clasificare a tratamentului infarctului miocardic este în: schimbarea stilului de viață, tratament medicamentos, intervențional și chirurgical.

Tratamentul de urgență a infarctului miocardic 

Infarctul miocardic poate fi amenințător de viață, de aceea de cele mai multe ori este necesară intervenția imediată. Intervenția imediată poate avea loc cu ajutorul unor medicamente care să dizolve trombul format, dacă aceasta este cauza sau cu ajutorul unei intervenții minim-invazive – angioplastie cu balon sau montare de stent.

În momentul unui infarct miocardic acut, se mai tratează și simptomele și se administrează oxigen pe mască facială.

Schimbarea stilului de viață 

Infarctul miocardic poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos. De cele mai multe ori acest lucru funcționează, deși uneori există niște condiții medicale preexistente care pot duce la infarct miocardic, indiferent de stilul de viață avut. 

Asta nu înseamnă că nu trebuie să duceți o viață sănătoasă, ba din contră, deoarece o alimentație corespunzătoare și mișcarea ajută la limitarea leziunilor produse.

Schimbarea alimentației – Trebuie să consumați doar alimente bogate în nutrienți și sănătoase, fără grăsimi nocive pentru organism. Mâncați fructe și legume zilnic (NU prăjite) și hidratați-vă corespunzător.

NU consumați: mezeluri, alimente semipreparate, dulciuri, sucuri, prăjeli, mâncare de tip fast-food sau produse din făină albă.

Activitate fizică – Este necesar să faceți activitate fizică de cel puțin 3-4 ori pe săptămână minim 30 de minute pentru a putea menține organismul în activitate pentru a evita depunerile de grăsimi.

Menținerea unei greutăți normale – IMC-ul (indicele de masă corporală) este cel care vă poate spune dacă aveți greutatea normală pentru vârsta și sexul dvs. sau nu.

NU fumați și NU consumați alcool în exces! Orice tip de fumat este nociv de la țigările clasice cu tutun, la fumatul pasiv (inspirarea fumului altcuiva) sau vapingul.

Odihniți-vă înde-ajuns (7-8 ore de somn pe zi – Somn odihnitor!) și eliminați cât de mult posibil stresul din viața dvs.

Tratament medicamentos

  • Aspirină – Aspirina este un antiagregant și reduce depunerea de celule pe vasele de sânge. Aceasta ajută la menținerea circulației sângelui printr-o arteră îngustată. 
  • Trombolitice – Aceste medicamente ajută la spargerea oricăror cheaguri de sânge care blochează fluxul sanguin către inimă. Cu cât se administrează mai devreme un medicament trombolitic după un infarct miocardic, cu atât inima este mai puțin afectată și șansele de supraviețuire sunt mai mari.
  • Heparina/warfarina – anticoagulante – Un medicament numit heparină poate fi administrat prin perfuzie sau injecție. Heparina face ca sângele să fie mai puțin probabil să formeze cheaguri.
  • Nitroglicerină – Acest medicament lărgește vasele de sânge prin vasodilatație. Ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge către inimă. Nitroglicerina este utilizată pentru a trata durerea toracică bruscă (angina pectorală). Se administrează sub formă de pastilă sub limbă, sub formă de pastilă de înghițit sau sub formă de injecție.
  • Morfină – Acest medicament se administrează pentru a ameliora durerea toracică ce nu dispare cu nitroglicerină.
  • Beta-blocante – Aceste medicamente încetinesc bătăile inimii și scad tensiunea arterială. Beta-blocantele pot limita cantitatea de leziuni ale mușchiului cardiac și pot preveni viitoarele infarcturi miocardice.
  • Inhibitori ACE – Aceste medicamente scad tensiunea arterială și reduc stresul asupra inimii.
  • Medicamente antiaritmice – Deoarece de cele mai multe ori un infarct miocardic acut apare din cauza unor probleme de ritm care decompensează vasele de sânge de pe inimă, deja foarte afectate.
  • Statine – Aceste medicamente ajută la scăderea nivelului de colesterol nesănătos. Prea mult colesterol rău (lipoproteine cu densitate scăzută sau LDL) poate bloca arterele.

În urgență se folosesc medicamente precum aspirina, tromboliticele dacă infarctul miocardic este depistat în timp util pentru asta și dacă este produs de un cheag de sânge, nitroglicerina, beta-blocantele și morfina.

Pe termen lung, acasă, veți primi cu siguranță statine, aspirină, beta-blocante sau inhibitori ACE sau amândouă, după caz.

Tratament intervențional  – angioplastie cu balon/implantare de stent

În timpul angioplastiei, un medic cardiolog ghidează un tub subțire și flexibil (cateter) către partea îngustată a arterei inimii. Se umflă un balon minuscul pentru a ajuta la lărgirea arterei blocate și pentru a îmbunătăți fluxul sanguin.

De asemenea, în arteră poate fi plasat un mic tub cu plasă de sârmă (stent). Stentul ajută la menținerea arterei deschise. Acesta scade riscul ca artera să se îngusteze din nou. Unele stenturi sunt acoperite cu un medicament care ajută la menținerea arterelor deschise.

Deși angioplastia se face în alte vase de sânge din alte părți ale corpului, intervenția coronariană percutanată (PCI) se referă la angioplastia în arterele coronare. Aceasta permite ca mai mult sânge să circule în inimă. 

PCI se mai numește și angioplastie coronariană transluminală percutanată. Există mai multe tipuri de proceduri:

  • Angioplastia cu balon – Un balon mic este umflat în interiorul arterei blocate pentru a deschide zona blocată.
  • Montare de stent – O spirală mică este expandată în interiorul arterei blocate pentru a deschide zona blocată. Stentul este lăsat la locul lui pentru a menține artera deschisă.
  • Aterectomia – Zona blocată din interiorul arterei este tăiată de un dispozitiv minuscul aflat la capătul unui cateter.
  • Angioplastia cu laser  – Un laser folosit pentru a „vaporiza” blocajul din arteră.

Tratament chirurgical

Când vorbim de chirurgie în caz de tratament infarct miocardic, aceasta se realizează atunci când angioplastia/montarea de stent nu este cea mai bună/sigură metodă sau atunci când nu este nevoie urgentă de intervenție.

Bypassul aortocoronarian presupune ocolirea zonelor blocate cu ajutorul unor vase de sânge. Până în zona cu probleme, inima este irigată cum este ea în mod natural, iar după este irigată cu ajutorul noilor vase de sânge. 

Este o intervenție chirurgicală majoră, care însă este recomandată mai ales dacă sunteți tânăr, deoarece aveți astfel o durată de viață mai mare decât prin implantare de stent/angioplastie.

Preinfarct miocardic

Noțiunea de preinfarct miocardic a apărut pentru situațiile când simptomele sunt importante/severe, dar un infarct miocardic propriu-zis nu s-a instalat. Aceasta mai este sinonim și pentru angină pectorală instabilă (termenul medical) însemnând ultimul stadiu al bolii cardiace ischemice și predispune la apariția în orice moment a unui infarct miocardic. Aceleași tratamente sunt disponibile și pentru un preinfarct miocardic, având astfel posibilitatea de a evita apariția unui atac de cord, posibil și letale.

Etape de urmat în caz de infarct de miocard

După ce ați avut un infarct de miocard, aveți un risc mai mare de a avea un eveniment similar, posibil și letal. Medicul vă va recomanda probabil monitorizarea, testarea și îngrijirea ulterioară pentru a evita viitoarele atacuri de cord. Unele dintre acestea includ:

Investigații imagistice cardiace – Asemănătoare cu metodele folosite pentru a diagnostica un atac de cord, acestea pot evalua efectele infarctului de miocard și pot determina dacă aveți leziuni cardiace permanente. De asemenea, acestea pot căuta semne de probleme cardiace și circulatorii care cresc șansele unor viitoare atacuri de cord.

Recuperare cardiacă –  Aceste programe vă ajută să vă îmbunătățiți starea generală de sănătate și să preveniți apariția unui nou infarct de miocard sau a altor boli.

Dacă aveți infarct de miocard sunați la ambulanță și nu mergeți singur la urgențe!

Dacă prezentați orice simptom al unui infarct miocardic este mai bine să sunați la 112 din mai multe motive:

Cei de pe ambulanță pot face unele dintre testele și tratamentele timpurii pentru un atac de cord pe drumul spre spital. Acest lucru poate accelera procesul general de diagnosticare și tratament.

Dacă ajungeți la spital cu o ambulanță, de obicei aveți acces mai imediat la îngrijire. Atunci când suferiți un atac de cord, fiecare secundă contează.

Infarctul de miocard poate face ca inima dumneavoastră să bată neregulat sau să se oprească complet, oricare dintre acestea putând să vă facă să leșinați. Dacă vă aflați într-o ambulanță atunci când se întâmplă acest lucru, asistenții pot reacționa imediat pentru a vă stabiliza. De asemenea, nu va trebui să vă faceți griji că veți leșina la volan și că veți provoca un accident.

De reținut

Infarctul miocardic acut este o boală foarte gravă, de care trebuie să vă feriți cât mai mult posibil! Odată instalat, acesta poate fi amenințător de viață și trebuie să sunați la ambulanță cum apar primele simptome descrie anterior. Dacă știți că aveți depuneri de grăsimi pe vasele de sânge sau probleme în familie, mergeți constant la consult la cardiolog și luați-vă tratamentul necesar!