Miocardita este o boala a mușchiului inimii (miocardul). Aceasta reprezintă inflamația mușchiului, care poate duce la multe simptome, nespecifice bolii de cele mai multe ori. Diagnosticul trebuie să fie cât mai rapid, pentru a micșora șansele de apariție a unor complicații grave, inclusiv decesul. Infecția cu un virus este o cauză a miocarditei. Uneori, o reacție medicamentoasă sau o afecțiune inflamatorie generală provoacă miocardita.
Miocardita severă sau prelungită slăbește inima, astfel încât restul corpului nu primește suficient sânge. Se pot forma cheaguri în inimă, ceea ce duce la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord. Tratamentul pentru miocardită poate include medicamente, proceduri sau intervenții chirurgicale.
Ce este miocardita?
Miocardita este inflamația mușchiului inimii, adică a miocardului.
Miocardul este al 2-lea strat al inimii (se află între endocard și epicard). În momentul în care miocardul este afectat de factori externi (viruși, paraziți, ciuperci – fungi sau diverse substanțe toxice sau medicamente), acesta se inflamează și duce la afectarea celulelor musculare ale inimii.
În momentul în care miocardul este afectat un timp mai îndelungat, nu de puține ori, celulele afectate nu își mai pot reveni complet sau deloc. Astfel, apare insuficiența cardiacă. Adică, mușchiul inimii nu se mai poate contracta (strânge) cât trebuie, ca să pompeze cantitatea necesară de sânge din organism.
Dacă vă întrebați ce este miocardita și doriți să știți mult mai multe, puteți să vă întrebați medicul cardiolog.
Miocardita cauze
Miocardita este cauzată în special de viruși. Prin urmare, miocardita după Covid a fost destul de des întâlnită în perioada în care Covidul a dus la o pandemie.
Atunci când aveți o infecție virală, organismul dumneavoastră produce celule pentru a lupta împotriva virusului. Aceste celule eliberează substanțe chimice. Dacă celulele care luptă împotriva bolii intră în inimă, unele substanțe chimice pe care le eliberează pot inflama mușchiul inimii și să ducă la miocardită virală.
Virușii care pot provoca miocardita includ:
- Covid-19 – Miocardita Covid
- Adenovirușii.
- Virusul Coxsackie B
- Virusul Epstein-Barr (EBV)
- Citomegalovirus (CMV)
- Virușii gripali.
- Hepatita C
- Herpes
- HIV
- Parvovirus
- Chlamydia (o boală cu transmitere sexuală comună)
- Treponema (Cea care dă sifilisul)
- Mycoplasma (bacterie care provoacă o infecție pulmonară)
- Streptococii
- Stafilococii
- Borrelia (cea care dă boala Lyme)
Infecțiile fungice (ciupercile) și parazitare o pot provoca, de asemenea miocardită.
Alte cauze de miocardită includ anumite substanțe chimice sau reacții alergice la medicamente sau toxine precum:
- Alcoolul
- Droguri
- Plumb
- Mușcăturile de păianjen
- Mușcături de șarpe
- Înțepăturile de viespe
Anumite medicamente administrate pentru alte boli, pot duce la miocardită:
- Substanțele din Chimioterapie și radioterapie.
- Anumite medicamente pentru inimă.
- Antidepresivele.
- Anticonvulsivantele.
- Antibioticele.
- Diureticele (care elimină apa din organism).
O boală autoimună care provoacă inflamații în tot corpul, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă, poate duce, de asemenea, la miocardită.
Miocardita Covid și vaccinul COVID-19
În cazuri rare, miocardita a apărut la tineri care au primit vaccinurile Pfizer-BioNTech® sau Moderna® pentru COVID-19. Simptomele pot începe în prima săptămână după primirea vaccinului. Majoritatea persoanelor care are această reacție la vaccinul COVID-19 se recuperează rapid după tratament și poate reveni la activitățile obișnuite atunci când se simt mai bine. Cu toate acestea, dacă ați avut miocardită, trebuie să consultați un cardiolog înainte de a face din nou exerciții fizice.
OMS consideră că COVID-19 reprezintă un risc mai mare decât riscul de efecte secundare rare ale vaccinului.
Miocardita după Covid
Miocardita Covid a fost destul de des întâlnită în pandemie, nu doar din cauza vaccinului, ci mai ales din cauza infecției cu Covid. Aceasta de cele mai multe ori nu a lăsat sechele la nivelul inimii și cu tratament adecvat imediat, s-a remis complet, fără a rămâne vreo afectare cardiacă. Însă, au fost și cazuri severe când miocardita post Covid a dus la o afectare cardiacă permanentă, de diferite grade.
Miocardita simptome
Este posibil să nu prezentați niciun simptom, câteva simptome sau multe simptome, iar acestea pot fi mai severe la unele persoane decât la altele. Miocardită simptome poate include:
- Dificultăți de respirație – senzație de lipsă de aer, din cauză că inima nu mai poate funcționa așa cum ar trebui.
- Oboseală – din același motiv menționat anterior.
- Febră – mai ales dacă aveți miocardită virală, inclusiv miocardită Covid.
- Dureri toracice – din cauza faptului că in inflamație mușchiul se poate mări și duce la o lipsă de aprovizionare corespunzătoare cu sânge.
- Palpitații – care pot fi produse fie de febră și să fie pur și simplu un puls mai mare, sau pot fi afectate căile electrice ale inimii și inima să bată repede și neregulat.
- Dureri în abdomen – mai ales dacă afectarea virală, parazitară sau autoimună are și alte organe afectate.
- Amețeală.
- Leșin.
- Lipsa poftei de mâncare – mai ales în caz de infecții virale, parazitare, fungice sau tratamente chimioterapice sau radioterapice.
- Senzație de slăbiciune.
- Picioare umflate (edem gambier) deoarece inima nu mai funcționează cum trebuie în miocardită și se reține apă.
Miocardita Covid Simptome care pot fi prezente:
Semnele generale de infecție, pot fi prezente în miocardita covid, dar și în orice infecție virală sau parazitară:
- Febră.
- Dureri musculare (Mialgii).
- Dureri în gât (Disfagie).
- Dureri de cap (Cefalee).
- Diareea.
- Articulații dureroase.
- Articulații, picioare sau vene umflate la nivelul gâtului.
- Cantități mici de urină.
Simptome miocardită este un subiect foarte discutat, deoarece așa cum ați putut observa mai sus, simptomele sunt generale, apar în multe boli de inimă și nu numai.
Ca miocardită simptome, în afară de simptomele date de insuficiența cardiacă și de semnele generale de infecție, mai puteți avea și alte simptome specifice bolii de bază sau a substanțelor care au dus la miocardită.
Spre exemplu, în cazul bolilor autoimune, puteți avea și alte semne și simptome specifice acestora.
Fiecare virus în parte, poate da și alte afectări: spre exemplu cei gripali sau streptococii/stafilococii semne de răceală sau de infecții ale pielii, cei cu transmitere sexuală dau semne și simptome în sfera inghinală și nu numai.
Complicații posibile
La unele persoane, miocardita poate aduce alte probleme, cum ar fi:
- Cardiomiopatie – adică afectarea mușchiului permanentă.
- Probleme pulmonare – din cauza faptului că miocardita pune presiune pe inimă, care la rândul lui pune presiune plămâni.
- Aritmie – din cauza afectării țesutului electric al inimii din cauza inflamației miocardului.
- Leșin și complicațiile care pot apărea în urma căderii.
- Insuficiență cardiacă – adică inima nu mai funcționează cum trebuie și nu mai pompează sânge în tot corpul așa cum trebuie.
- Șoc cardiogen.
- Pericardită – adică strângerea de lichid în sacul inimii.
- Moarte cardiacă subită.
Cine are risc de miocardită?
Unele dintre lucrurile care vă expun la riscul de miocardită nu pot fi schimbate. Aveți mai multe șanse de a face miocardită dacă:
- Sunteți un adult tânăr (toate acestea, oameni de toate vârstele o pot face).
- Corpul dumneavoastră nu reacționează bine la inflamați – deși nu moșteniți miocardita, genele dvs. influențează modul în care organismul dvs. gestionează inflamația și cât de probabil sunteți de a face miocardita.
- Beți alcool în cantități mari.
Unele tratamente medicale vă cresc riscul de miocardită. Acestea includ:
- Dializa.
- Dispozitive cardiace implantate.
- Radiații.
- Tratamente pentru probleme cardiace.
- Aveți o linie venoasă centrală.
Faptul că aveți una dintre aceste probleme medicale vă poate expune la un risc mai mare de a face miocardită:
- Diabet.
- HIV/SIDA.
- Leziuni sau infecții ale pielii.
- Cancer tratat cu anumite medicamente.
- Tulburări de alimentație.
- Boală de rinichi în stadiu terminal.
- O leziune toracică.
Diagnostic
Diagnosticul precoce al miocarditei este important pentru a preveni afectarea pe termen lung a inimii.
Pot fi efectuate teste de sânge și de imagistică pentru a verifica sănătatea inimii dumneavoastră. Testele imagistice pot ajuta la confirmarea miocarditei și la determinarea severității acesteia.
Însă, de cele mai multe ori, din păcate, diagnosticul de miocardită nu este un diagnostic care se poate pune rapid, deoarece este mai mult un diagnostic de excludere.
Orice diagnostic, va începe prin examinarea dumneavoastră și anamneză. Medicul vă va întreba ce boli aveți, ce medicamente luați acasă, ce simptome aveți și în acest caz de miocardită, mai ales dacă ați fost răcit/ă de curând, pentru a vedea dacă există posibilitatea diagnosticului de miocardită virală.
De asemenea, se va continua cu un examen obiectiv care presupune examinarea inimii cu stetoscopul, măsurarea tensiunii, a pulsului, dar și examinarea întregului corp.
Investigațiile pentru diagnosticarea miocarditei includ:
- Teste de sânge – Analizele de sânge se fac de obicei pentru a verifica semnele unui atac de cord, inflamație și infecție. Un test al enzimelor cardiace poate verifica dacă există proteine legate de afectarea mușchiului cardiac. Testele de sânge cu anticorpi pot ajuta la determinarea dacă ați avut o infecție legată de miocardită. De asemenea, unele teste de sânge pot fi utile pentru depistarea unor boli autoimune sau al unor infecții virale precum hepatitele, HIVului sau al sifilisului.
- Electrocardiogramă (ECG sau EKG) – Acest test poate vedea dacă inima a suferit din cauza lipsei fluxului de sânge sau poate arăta semne dacă inima este afectată de miocardită.
- Radiografie toracică – O radiografie toracică arată dimensiunea și forma inimii și a plămânilor. O radiografie toracică poate spune dacă există lichid în interiorul sau în jurul inimii care ar putea fi legat de insuficiența cardiacă.
- Ecocardiografia – Ecocardiografia este una dintre cele mai importante investigații cardiace. Miocardita nu poate fi diagnosticată cert cu ajutorul ei, dar există semne care pot arăta anumite probleme cardiace. Spre exemplu, se poate vedea dacă miocardul se mișcă cum trebuie, dacă valvele au probleme sau dacă miocardul este mai gros decât normalul.
- IRM cardiac (RMN)- IRMul cardiac arată dimensiunea, forma și structura inimii. Acesta poate arăta semne de inflamație a mușchiului cardiac.
- Cateterizare cardiacă și biopsia mușchiului cardiac – Un medic introduce un tub subțire (cateter) printr-un vas de sânge din braț sau din zona inghinală până la o arteră din inimă. Prin cateter curge substanță de contrast pentru a ajuta arterele inimii (coronare) să se vadă mai clar. În timpul acestui test poate fi prelevată o mostră mică de țesut muscular cardiac (biopsie). Proba este trimisă la un laborator pentru a fi verificată dacă există inflamație sau infecție.
- PET CT-ul este una dintre investigațiile relativ noi, care poate vedea modificări la nivel mult mai mic decât CTul clasic sau IRMul.
Pentru diagnosticul de miocardită, IRMul cardiac este considerat standardul de aur și cel care ghidează diagnosticul către unul de certitudine.
Alte investigații pe care le puteți face în caz de miocardită, sunt investigații necesare pentru a diagnostica cauza: alte investigații imagistice pentru bolile autoimune, biopsii din diverse țesuturi. De asemenea, cel mai probavil vi se vor recomanda și consulturi în sfera ginecologică/urologică, boli infecțioase și orice alt consult de specialitate în funcție de cazul dvs. particular.
Miocardită tratament
Miocardită tratament este un subiect foarte dezbătut deoarece un tratament țintit nu există. De asemenea, nu există un tratament curativ pentru miocardită. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate trata o cauză care stă la baza miocarditei, dacă este identificată, și vă poate prescrie următoarele medicamente în funcție de simptomele cardiace (insuficiență cardiacă, aritmie), de tipul de miocardită și de cât de severă este aceasta:
- Inhibitori al enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) / blocante ale receptorilor de angiotensină (BRA) – Scad tensiunea arterială și ajută la remodelarea mușchiului cardiac după miocardită.
- Beta-blocante – Scade numărul de bătăi și poate ajuta în caz de palpitații (aritmii) și ajută la remodelarea mușchiului cardiac.
- Diuretice – Ajută la scăderea congestiei de lichide din organism, care poate apărea atunci când miocardul nu mai funcționează cum trebuie.
- Corticosteroizi – Reduc inflamația din organism; rezervate pentru cauze specifice de miocardită, în general cele autoimune, dar nu numai.
- Imunoglobulina intravenoasă – Acest tratament poate fi folosit în cazurile severe de miocardită infecțioasă, autoimună, dar și în cazul celor toxice.
Defibrilator implantabil/stimulator cardiac- În cazurile severe, în care apar tulburări de ritm cardiac, se poate implanta un stimulator cardiac sau un defibrilator implantabil. Defibrilatorul dă un șoc atunci când apare o aritmie care pune în pericol viața, iar stimulatorul ajută inima să bată la un număr normal de bătăi pe minut, atunci când sistemul electric al inimii nu mai funcționează cum trebuie.
Dispozitiv de asistare ventriculară – în cazul în care insuficiența cardiacă în caz de miocardită este atât de mare, încât inima nu mai poate face față organismului.
Transplant de inimă – Dacă funcția cardiacă nu se îmbunătățește și continuă să provoace insuficiență cardiacă severă, puteți fi evaluat pentru un transplant de inimă.
Alte tratamente care vi se pot administra sunt cele specifice cauzei – antivirale (împotriva virușilor, dacă se cunoaște cauza și există un tratament specific) antiparazitar, antibacterian, terapii pentru bolile autoimune, terapii de suport în caz de intoxicații.
Prin urmare, miocardită tratament este un subiect lung, complex, însă pe scurt trebuie să înțelegeți că tratamentul va fi de fapt pentru ameliorarea simptomelor și tratarea complicațiilor, în cazuri rare putând fi tratată cauza direct.
În caz de infecție, se vor trata și simptomele acesteia: febra, frisonul, mialgiile, durerile în gât și cefaleea.
De asemenea, tratamentul va fi și un regim igieno-dietetic fără sare, dulciuri, prăjeli sau grăsimi nesănătoase. Pe perioada tratamentului, cel mai probabil vi se va recomanda să evitați efortul fizic moderat-intens.
Miocardita și pericardita
Deoarece am observat că există cumva o neînțelegere a subiectelor: miocardita și pericardita, dorim să vă spunem: ce este miocardita și pericardita.
Miocardita, așa cum am spus mai sus, este inflamația mușchiului inimii, mai exact a stratului din mijloc.
Pericardita, este inflamația pericardului inimii. Pericardul este sacul care învelește inima, fiind la rândul lui alcătuit din două foițe. Uneori, din cauza unor boli, între cele două foițe se strânge lichid în diferite cantități (în mod normal există o cantitate infimă, pentru a lubrifia foițele în mișcare). Aceasta este pericardita.
Când vorbim despre simptome miocardită și pericardită, acestea sunt comune în mare parte, însă, în funcție de gravitate și sensibilitatea fiecărei persoane în parte, pericardita poate da anumite simptome specifice, precum dureri toracice care se ameliorează în șezut sau la aplecarea în față, și se accentuează în inspir. Pericardita poate de asemenea să nu dea simptome.
Care este prognosticul ?
Mulți oameni pot trăi ani de zile fără probleme după tratamentul miocarditei. Alte persoane pot avea nevoie să continue să ia medicamente. Există un mic risc ca miocardita să apară din nou.
Pentru unele persoane, miocardita poate duce la cardiomiopatie dilatativă și ar putea avea nevoie de un transplant de inimă. Aproape 20% din morțile subite la tineri au legătură cu miocardita.
Rata de supraviețuire în cazul miocarditei este de 80% la un an după ce ați avut-o și de 50% cinci ani mai târziu.
De cele mai multe ori, totul depinde de cât de bine respectați recomandările medicale și dacă mergeți constant la consulturile necesare.
De reținut
Când vorbim de miocardită simptome și tratament, este nevoie să înțelegeți foarte bine că miocardită simptome este un subiect vag, deoarece sunt comune multor boli cardiace și nu numai, iar miocardită tratament este un subiect care implică mai mult tratamentul simptomelor. Cel mai bine ar fi să evitați direct cauzele care se pot evita, precum: bolile virale, bolile cu transmitere sexuală și cele bacteriene. Miocardita care apare din cauza unor tratamente medicamentoase și boli autoimune, de cele mai multe ori nu poate fi evitată. Miocardita Covid este destul de întâlnită, mult mai des decât în caz de miocardită după vaccin. La primele semne, trebuie să vă prezentați la medic de urgență.