Meniu

Palpitatii la inima noaptea: Cauze si cum sa le gestionezi

Actualizat pe:

Palpitațiile inimii se simt ca o bătaie puternică și rapid în piept. Palpitațiile inimii noaptea nu sunt, de obicei, dăunătoare, dar pot arăta și o problemă reală. Mulți factori, inclusiv alcoolul, cofeina, nicotina, stresul sau hormonii, le pot provoca. Mai rar, ele sunt rezultatul unei afecțiuni de sănătate, cum ar fi o boală de inimă sau o tulburare tiroidiană.

Ce sunt palpitațiile inimii noaptea?

Palpitațiile cardiace se simt ca și cum inima dvs. ar bate cu putere și cu viteză. În acest moment, de obicei numărul de bătăi este peste 100 pe minut. De asemenea, se poate simți ca și cum inima dvs. sare peste o bătaie sau ca și cum ați avea o bătaie în plus. 

Puteți resimți aceste palpitații în piept, dar de asemenea pot și resimțite și la nivelul gâtului.

Palpitațiile inimii pot apărea oricând, noaptea, în timpul zilei, în repaus sau când faceți efort.

De ce simțiti palpitații noaptea, dar ziua nu?

Palpitațiile în somn sau palpitațiile seara în pat sunt resimțite din cauza faptului că acesta este momentul când o persoană se liniștește și din cauza liniștii din jur, își simte corpul mai prezent. Astfel, și bătăile inimii se simt mai intens decât pe parcursul zilei, când persoana se află într-o mișcare continuă, iar în jur mediul este unul zgomotos.

Palpitațiile noaptea sunt des întâlnite, de cele mai multe ori nesemnificând ceva foarte rău, ci o reacție a organismului în fața stimulilor de pe parcurusl zilei.

Cauze

Cauze des întâlnite de palpitații în somn, care nu reprezintă o boală cardiacă:

Anxietatea, stresul și depresia – aceste stări emoționale intense duc la apariția palpitațiilor noaptea, mai ales în momentele în care apare un atac de panică.

Deshidratarea și dezechilibrele electrolitice – apa și electroliții controlează ritmul inimii. În momentul în care nu se bea apă în cantitățile necesare, sau apar vărsăturile sau diareea în exces, pot apărea palpitații în somn. 

Medicamente, inclusiv pastilele de slăbit și decongestionantele nazale care conțin pseudoefedrină. 

Stilul de viață nesănătos – fumatul, obezitatea sau supraponderabilitatea, consumul de alcool sau cofeină în exces, energizantele, consumul de alimente cu conținut crescut de zahăr sau grăsimi (fast-food) pot duce la apariția palpitațiilor seara în pat.

Stări infecțioase – prezența unei infecții și a febrei, cresc numărul de bătăi ale inimii și pot duce la palpitații.

Anemia – prin lipsa de hemoglobină, inima compensează bătând mai repede.

Cauze de boli care pot duce la palpitații în somn:

Aritmii – sunt mai multe tipuri de aritmii, dar cel mai des întâlnită este fibrilația atrială.

Hipotensiune arterială – organismul compensează tensiunea mica prin creșterea bătăilor cardiace.

Insuficiență cardiacă – inima nu mai funcționează corespunzător din cauză că este dilatată sau îngroșată și afectează astfel conducerea impulsurilor electrice în țesutul inimii.

Valvulopatii – boli ale valvelor cardiace care duc în timp la modificări de țesut cardiac cu consecințele anterior menționate la insuficiență cardiacă. 

Simptome 

Diverse senzații în piept 

Ritm cardiac neregulat 

Bătăi puternice resimțite în piept 

Anxietate 

Dureri în piept sau senzația de lipsă de aer 

Tratament

Modificarea stilului de viață

Este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faceți pentru dvs. pentru a evita apariția palpitațiilor seara în pat sau în timpul somnului.

  • Nu consumați energizante/alcool/cafea noaptea sau în exces.
  • Mențineți o greutate corporală normală pentru înălțimea dvs.
  • Evitați sedentarismul și faceți exerciții fizice moderate cel puțin 3 ore pe săptămână.
  • Consumați alimente sănătoase, fără mult zahăr sau grăsimi.
  • Nu consumați ultima masa seara târziu.
  • Renunțați total la fumat.

Medicamente

Dacă este nevoie, puteți primi antiaritmice (medicamente care ajută la reglarea bătăilor cardiace) sau beta-blocante (medicamente care scad numărul de bătăi cardiace) pentru a evita apariția simptomelor sau pentru a le ameliora.

Proceduri

Dacă cauza palpitațiilor noaptea este o arimie cardiacă, iar modificarea stilului de viață și medicamentele nu funcționează, se poate realiza o ablație cardiacă (distrugerea celulelor care provoacă problema).

Intervenții chirurgicale

Dacă inima are vreo valvă cu probleme sau arterele coronare înfundate, se poate realiza o intervenție chirurgicală de rezolvare a problemei de bază și astfel se poate ameliora și problema palpitațiilor în somn.

Când trebuie să vă prezentați la medic?

Dacă aveți palpitații frecvente ale inimii atunci când vă odihniți sau stați întins, ar trebui să vă programați o vizită la medicul dumneavoastră. De cele mai multe ori, palpitațiile inimii pe timp de noapte nu sunt dăunătoare. Dar este important să vă consultați medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că nu sunt semne ale unei probleme grave de sănătate. 

Cereți ajutor imediat dacă aveți palpitații noaptea, însoțite de: 

  • Dureri sau disconfort în piept.
  • Dificultăți de respirație, dificultăți de respirație sau alte probleme de respirație.
  • Amețeli sau confuzie.
  • Pierderea cunoștinței sau leșin (sincopă).
  • Umflarea severă (edem) la nivelul membrelor, în special la nivelul picioarelor, gleznelor și picioarelor.
  • Oboseală neobișnuită sau bruscă.

Palpitațiile noaptea nu reprezintă de cele mai multe ori o problemă gravă, ci un răspuns al organismului în fața stilului de viață necorespunzător. Însă, uneori pot arăta o problemă a inimii, de la o arimie la probleme ale valvelor sau vaselor de sânge. Tratamentul este reprezentat în primul rând de schimbarea stilului de viață, iar mai apoi de medicamente, proceduri și intervenții chirurgicale, după caz. Trebuie să vă prezentați la primul simptom la medic, iar la urgențe trebuie să vă duceți dacă aveți simptomele intense menționate.