Palpitații inimă noaptea

Actualizat pe:

Palpitațiile inimii se simt ca o bătaie puternică și rapid în piept. Palpitațiile inimii noaptea nu sunt, de obicei, dăunătoare, dar pot arăta și o problemă reală. Mulți factori, inclusiv alcoolul, cofeina, nicotina, stresul sau hormonii, le pot provoca. Mai rar, ele sunt rezultatul unei afecțiuni de sănătate, cum ar fi o boală de inimă sau o tulburare tiroidiană.

Ce sunt palpitațiile inimii noaptea?

Palpitațiile cardiace se simt ca și cum inima dvs. ar bate cu putere și cu viteză. În acest moment, de obicei numărul de bătăi este peste 100 pe minut. De asemenea, se poate simți ca și cum inima dvs. sare peste o bătaie sau ca și cum ați avea o bătaie în plus. 

Puteți resimți aceste palpitații în piept, dar de asemenea pot și resimțite și la nivelul gâtului.

Palpitațiile inimii pot apărea oricând, noaptea, în timpul zilei, în repaus sau când faceți efort.

De ce simțiti palpitații noaptea, dar ziua nu?

Palpitațiile în somn sau palpitațiile seara în pat sunt resimțite din cauza faptului că acesta este momentul când o persoană se liniștește și din cauza liniștii din jur, își simte corpul mai prezent. Astfel, și bătăile inimii se simt mai intens decât pe parcursul zilei, când persoana se află într-o mișcare continuă, iar în jur mediul este unul zgomotos.

Palpitațiile noaptea sunt des întâlnite, de cele mai multe ori nesemnificând ceva foarte rău, ci o reacție a organismului în fața stimulilor de pe parcurusl zilei.

Palpitații inimă noaptea – cauze

De obicei, palpitațiile inimii în somn sunt inofensive și nu sunt rezultatul unei probleme de sănătate subiacente. Ele apar atunci când inima bate în afara ritmului sau se contractă (bate) prea repede. Medicii numesc acest lucru o contracție ventriculară prematură (PVC) sau o contracție atrială prematură (PAC). Aproape toată lumea are o PVC sau PAC din când în când, în mod normal, dar nu sunt resimțite întotdeauna.

Unii oameni au palpitații noaptea din cauza poziției în care dorm. 

Dormitul pe o parte poate crește presiunea în interiorul corpului, provocând palpitații. 

Cauze des întâlnite de palpitații în somn, care nu reprezintă o boală cardiacă:

Anxietatea, stresul și depresia – aceste stări emoționale intense duc la apariția palpitațiilor noaptea, mai ales în momentele în care apare un atac de panică.

Deshidratarea și dezechilibrele electrolitice – apa și electroliții controlează ritmul inimii. În momentul în care nu se bea apă în cantitățile necesare, sau apar vărsăturile sau diareea în exces, pot apărea palpitații în somn. 

Medicamente, inclusiv pastilele de slăbit și decongestionantele nazale care conțin pseudoefedrină. 

Stilul de viață nesănătos – fumatul, obezitatea sau supraponderabilitatea, consumul de alcool sau cofeină în exces, energizantele, consumul de alimente cu conținut crescut de zahăr sau grăsimi (fast-food) pot duce la apariția palpitațiilor seara în pat.

Stări infecțioase – prezența unei infecții și a febrei, cresc numărul de bătăi ale inimii și pot duce la palpitații.

Dezechilibre hormonale- Schimbările hormonale din timpul menopauzei și schimbările care se întâmplă în organism în timpul sarcinii. Palpitațiile inimii în timpul sarcinii sunt foarte frecvente și, de obicei, inofensive. De asemenea, hipertiroidismul poate duce la apariția palpitațiilor noaptea.

Anemia – prin lipsa de hemoglobină, inima compensează bătând mai repede.

Cauze de boli care pot duce la palpitații în somn:

Aritmii – sunt mai multe tipuri de aritmii, dar cel mai des întâlnită este fibrilația atrială.

Hipotensiune arterială – organismul compensează tensiunea mica prin creșterea bătăilor cardiace.

Insuficiență cardiacă – inima nu mai funcționează corespunzător din cauză că este dilatată sau îngroșată și afectează astfel conducerea impulsurilor electrice în țesutul inimii.

Valvulopatii – boli ale valvelor cardiace care duc în timp la modificări de țesut cardiac cu consecințele anterior menționate la insuficiență cardiacă. 

Boală cardiacă ischemică cu sau fără infarct miocardic (atac de cord) – vasele de sânge de pe inimă înfundate – produc cicatrici la nivelul inimii, care distrug la rândul lor circuitul electric și duce la apariția de palpitații noaptea, dar și în timpul zilei.

Palpitații inimă noaptea – simptome 

Când vă aveți palpitații în somn sau seara în pat, puteți simți:

Diverse senzații în piept – Unii oameni descriu această senzație ca o senzație de fâlfâit sau de fluturare în piept. 

Ritm cardiac neregulat – S-ar putea simți ca și cum inima ta bate în afara ritmului, sărind peste o bătaie sau accelerând și încetinind. De asemenea, poate părea că inima dvs. se oprește pentru o secundă sau două.

Bătăi puternice resimțite în piept – S-ar putea simțiți ca și cum inima dvs. bate foarte tare sau cu putere. Se poate auzi inclusiv în urechi.

Anxietate – simptomele de mai sus pot fi însoțite de anxietate, deoarece de obicei persoanele se sperie, iar anxietatea este un răspuns destul de des întâlnit din cauza palpitațiilor noaptea. 

Dureri în piept sau senzația de lipsă de aer sunt prezente atunci când palpitațiile noaptea sunt de intensitate mare și de obicei reprezentat al unei probleme cardiace importante.

Palpitații inimă noaptea – diagnostic

Anamneză și examen obiectiv – palpitații noaptea

Furnizorul vă va întreba despre simptomele dumneavoastră, istoricul familial și cel al bolilor dvs., ce stil de viață aveți și vă va asculta inima. 

Analize de laborator  – palpitații noaptea

Medicul poate recomanda teste de sânge  pentru a căuta  oanemie sau infecție. Un test de sânge poate arăta, de asemenea, semnele unei deficiențe de vitamine sau o problemă cu tiroida dumneavoastră sau alți hormoni.

EKG – palpitații noaptea

Primul pas este realizarea unui EKG atunci când vă prezentați la medic și menționați prezența unor simptome care duc cu gândul la palpitații. De cele mai multe ori, un singur EKG nu depistează problema și veți avea neapărată nevoie de un Holter EKG. 

Holter EKG – palpitații noaptea 

Holterul EKG se poartă pentru minim 24 ore, putând fi purtat și săptămâni întregi la nevoie. De cele mai multe ori, înregistrează episoadele de palpitații și ajută la realizarea unui diagnostic. În același timp este foarte important să vă notați zilnic ce activitate aveți, ce consumați și când.

Studiu electrofiziologic – palpitații noaptea

În cazul în care palpitațiile în somn sunt intense și Holterul EKG nu depistează vreo problemă sau o despitează dar nu e nimic clar, se poate realiza un studio electrofiziologic – se face o mapă electrică a inimii și astfel se observă dacă există o problemă și unde. Această procedură este minim invazivă și se realizează printr-un vas de sânge de la mână sau picior. În cadrul acestei investigații se poate realiza și tratamentul necesar, după caz, respective ablația (Distrugerea țesutului cu probleme). 

SmartWatch – Apple Watch

Un smartwatch de tipul celui de la Apple care monitorizează destul de exact bătăile cardiace și vă dă și o alarmă când ceva nu este în regulă, poate fi cea mai bună investiție. De asemenea, ultimile modele au și opțiunea de EKG care ajută la depistarea fibrilației atriale. Purtarea acestui ceas constant, poate surprinde momentele de palpitații și să vă atenționeze în legătură cu ele.

Ecocardiografie

În încercarea de depistare a unei probleme a inimii, în cazul în care alte cauze nu sunt evidente, se face o ecografie și astfel se poate vedea cum funcționează inima și dacă valvele au probleme.

Coronarografie

Dacă se bănuiește că vasele de pe inimă sunt înfundate, se va face o coronarografie pentru concluzionarea problemei.

Palpitații inimă noaptea – tratament

Modificarea stilului de viață

Este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faceți pentru dvs. pentru a evita apariția palpitațiilor seara în pat sau în timpul somnului.

 • Nu consumați energizante/alcool/cafea noaptea sau în exces.
 • Mențineți o greutate corporală normală pentru înălțimea dvs.
 • Evitați sedentarismul și faceți exerciții fizice moderate cel puțin 3 ore pe săptămână.
 • Consumați alimente sănătoase, fără mult zahăr sau grăsimi.
 • Nu consumați ultima masa seara târziu.
 • Renunțați total la fumat.

Medicamente

Dacă este nevoie, puteți primi antiaritmice (medicamente care ajută la reglarea bătăilor cardiace) sau beta-blocante (medicamente care scad numărul de bătăi cardiace) pentru a evita apariția simptomelor sau pentru a le ameliora.

Proceduri

Dacă cauza palpitațiilor noaptea este o arimie cardiacă, iar modificarea stilului de viață și medicamentele nu funcționează, se poate realiza o ablație cardiacă (distrugerea celulelor care provoacă problema).

Intervenții chirurgicale

Dacă inima are vreo valvă cu probleme sau arterele coronare înfundate, se poate realiza o intervenție chirurgicală de rezolvare a problemei de bază și astfel se poate ameliora și problema palpitațiilor în somn.

Alte tratamente

Dacă cauza este o infecție, o problemă hormonală, un dezechilibru electrolitic sau o anemie, se vor institui tratamentele aferente fiecărei probleme. 

Palpitații inimă noaptea – când trebuie să vă prezentați la medic?

Dacă aveți palpitații frecvente ale inimii atunci când vă odihniți sau stați întins, ar trebui să vă programați o vizită la medicul dumneavoastră. De cele mai multe ori, palpitațiile inimii pe timp de noapte nu sunt dăunătoare. Dar este important să vă consultați medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că nu sunt semne ale unei probleme grave de sănătate. 

Cereți ajutor imediat dacă aveți palpitații noaptea, însoțite de: 

 • Dureri sau disconfort în piept.
 • Dificultăți de respirație, dificultăți de respirație sau alte probleme de respirație.
 • Amețeli sau confuzie.
 • Pierderea cunoștinței sau leșin (sincopă).
 • Umflarea severă (edem) la nivelul membrelor, în special la nivelul picioarelor, gleznelor și picioarelor.
 • Oboseală neobișnuită sau bruscă.

De asemenea, trebuie să solicitați asistență medicală dacă dispozitivul de fitness/ apple watchul vă alertează  o frecvență cardiacă crescută.

De reținutPalpitațiile noaptea nu reprezintă de cele mai multe ori o problemă gravă, ci un răspuns al organismului în fața stilului de viață necorespunzător. Însă, uneori pot arăta o problemă a inimii, de la o arimie (Cel mai des fibrilație atrială), la probleme ale valvelor sau vaselo de sânge. Nu doar inima poate fi afectată în prezența palpitațiilor în somn, dar și anemia sau probleme cu hormonii pot da același simptom. Tratamentul este reprezentat în primul rând de schimbarea stilului de viață, iar mai apoi de medicamente, proceduri și intervenții chirurgicale, după caz. Trebuie să vă prezentați la primul simptom la medic, iar la urgențe trebuie să vă duceți dacă aveți simptomele intense menționate