Meniu

Prim ajutor in tahicardie

Actualizat pe:

Tahicardia este atunci când pulsul este mai mare de 100 bătăi/minut, atunci când nu depuneți niciun efort fizic. Ea poate fi de mai multe tipuri, de gravități diferite. Cel mai important este să știți ce prim ajutor în tahicardie puteți oferi celor din jur sau dumneavoastră. Nu există un protocol clar stabilit pentru prim ajutor în tahicardie deoarece de cele mai multe ori nu provoacă probleme, dar sunt câteva lucruri pe care le puteți pune în aplicare.

Tahicardia – când este periculoasă și când trebuie să oferim prim ajutor în tahicardie?

Tahicardia (bătăi mai mari de 100 ale inimii) sunt normale atunci când vă aflați în cursul unei activități fizice moderat-intense, când treceți prin diverse stări emoționale (bucurie intense, frică, nervozitate sau stress) sau după ce consumați stimulente cardiace în exces (cafea, energizante, droguri).

În funcție de tipul de tahicardie, aceasta este periculoasă sau nu. De asemenea, gravitatea ei depinde și de simptome și de cum sunt resimțite acestea de către dumneavoastră.

Dacă dumneavoastră sau cineva din jur are simptome care îi pun în pericol viața sau dacă starea generală se degradează, fie din cauza anxietatății sau din cauză că tahicardia este una care pune viața în pericol, puteți aplica la câteva metode de prim ajutor în tahicardie până ajunge ambulanța.

Metode de prim ajutor în tahicardie după un ghid medical, nu există, însă sunt câteva metode pe care le puteți pune în aplicare.

Prim ajutor în tahicardie

În primul rând trebuie să știți sau să bănuiți cauza. Unele sunt destul de ușor de depistat, spre exemplu: efortul fizic intens sau o emoție intensă. Uneori, dacă nu vă știți cu o problemă de ritm cardiac, este posibil să nu știți și să nu înțelegeți prin ce treceți.

Calmare și relaxare

În plin puseu de tahicardie, pe lângă simptomele apărute precum palpitațiile, senzația de lipsă de aer sau chiar dureri în piept și leșin, primul pas este să fiți o persoană calmă. Nu multe persoane își pot păstra calmul în astfel de contexte, dar este important să încercați să vă relaxați psihic, deoarece asta vă poate calma și tahicardia.

Cel mai la îndemână este o tehnică a respirației pe care o puteți pune în aplicare astfel:

Respirația în cutie, cunoscută și sub numele de resetarea respirației sau respirația în patru pătrate, este ușor de făcut, se învață rapid și poate fi foarte eficientă în situații de stres.

Ea implică patru pași de bază, fiecare având o durată de 4 secunde:

–       Inspirație

–       reținerea respirației

–       expirație

–       reținerea respirației

–        

Pentru a încerca acest tip de relaxare, o persoană ar trebui să se așeze cu spatele sprijinit pe un scaun confortabil și cu picioarele pe podea, să închidă ochii și apoi să inspire pe nas în timp ce numără până la patru, încet, simțind cum aerul intră în plămâni și ulterior să își țină respirația în timp ce numără încet până la patru, încercând să nu-și închidă gura sau nasul. Ulterior, se expiră încet timp de 4 secunde. Pașii trebuie repetați eficient de măcar 3 ori, câte 4 minute.

Manevrele Vagale

În situațiile extreme, când intervine și anxietatea pe lângă simptomatologia intense, puteți efectua câteva exemple de manevre Vagale pentru prim ajutor în tahicardie. Nu toate pot fi aplicate de dvs., deoarece unele necesită să fie efectuate de către medic.

Ceea ce puteți face dvs.: 

Vă puteți ține nas și expirați pe gură. Este similar cu momentul în care vreți să vă desfundați urechile când sunteți în avion.

Puteți să vă puneți fața în apă rece ca gheața timp de câteva secunde sau să tușiți cu putere.

Puteți să vă așezați pe vine și să imitați momentul în care doriți să vă duceți la baie și vă forțați.

Masajul sinusului carotidian, ca prim ajutor în tahicardie, ar trebui efectuat doar de către un personal medical!

Masaj cardiac extern

Din păcate, în anumite situații severe, dar rare, tahicardia poate fi amenințătoare de viață și se poate instala stopul cardiac. În această situație, dacă sunteți sigur că asta s-a întâmplat, trebuie ca prim ajutor în tahicardie să efectuați masajul cardiac extern.

Sunați la 112

Dacă persoana de lângă dvs. sau dvs. aveți simptome intense și severe, primul ajutor în tahicardie este sunatul la 112 pentru a veni o ambulanță cu personal care poate face mult mai multe pentru persoana cu probleme.

Prezentarea la un medic cardiolog

Deși nu este prim ajutor în tahicardie, acest lucru poate fi realizabil cât mai repede prin prezentarea la un spital de urgențe. Dacă nu a fost necesar, cu toate acestea trebuie să vă prezentați cât mai repede la medic pentru a depista ce s-a întâmplat.

Ce altceva mai puteți face pentru tahicardie?

Restul măsurilor pe care le puteți lua, sunt de prevenție a tahicardiei și nu de prim ajutor în tahicardie. Printre acestea se enumără: eliminarea stresului cronic – inclusiv ședințe de terapie la psiholog, renunțarea la fumat, evitarea stimulenților cardiaci – cafea, alcool, menținerea unei greutăți normale, evitarea sedentarismulu, o alimentație sănătoasă și corectă, o hidratare corespunzătoare și să aveți zilnic cele 8 ore de somn.

Medicația și diversele proceduri medicale sunt caracteristice fiecărui tip de tahicardie și sunt inițiate doar de către medicul dvs.

De reținut

Tahicardia de cele mai multe ori nu este periculoasă, dar trebuie întotdeauna investigate. Ca măsuri de prim ajutor  în tahicardie aveți tehnicile de relaxare, manevrele vagale simple, iar în situațiile extreme apelul la 112 sau masajul cardiac extern. Prezentarea la medic și păstrarea calmului sunt esențiale.