Puseuri de tensiune

Actualizat pe:

De obicei, oricine suferă de hipertensiune arterială a avut câteva puseuri de tensiune de-a lungul vieții, mai ales când încă nu lua tratament sau când trecea prin situații stresante. Când ai un puseu de tensiune, tensiunea arterială este foarte ridicată și apare fără avertisment. Tensiunea poate fi de 180/120 mmHg sau mai mare. A avea un puseu de tensiune este echivalent cu o urgență medicală, care vă poate pune viața în pericol imediat, prin complicațiile pe care le poate da, de la distrugerea unor organe, la deces. În caz de puseu de tensiune trebuie să vă prezentați de urgență la medic, chiar dacă este asimptomatic!

Puseuri de tensiune – introducere

Hipertensiunea arterială este termenul medical pentru tensiune arterială ridicată. Un puseu de tensiune apare atunci când tensiunea arterială a unei persoane urcă la un nivel neobișnuit de ridicat. În general, un puseu de tensiune este definit ca o tensiune peste 180/120 mmHg.  Această afecțiune poate provoca deteriorarea vaselor de sânge și a organelor principale. În timpul unui puseu de tensiune, este posibil ca inima să nu fie capabilă să pompeze sângele în mod eficient.

În acest articol despre puseuri de tensiune veți afla ce este, ce cauze are, ce simptome și complicații posibile sunt, dar și ce aveți de făcut în cazul în care experimentați această afecțiune.

Puseu de tensiune – ce este?

Un puseu de tensiune înseamnă că aveți brusc o tensiune arterială foarte ridicată (180/120 mmHg sau mai mult). O valoare normală a tensiunii arteriale este de 110-120/80 mmHg.

O persoană care se confruntă cu puseuri de tensiune va prezenta simptome sau nu.

Un puseu de tensiune poate afecta vasele de sânge și organele principale. Numai în 2018, aproape o jumătate de milion de decese în SUA au avut hipertensiunea ca o cauză principală sau asociată.

Puseuri de tensiune – tipuri 

Sunt două tipuri de puseu de tensiune, respectiv:

 • Puseu de tensiune fără risc vital (urgencies).
 • Puseu de tensiune cu risc vital (emergencies).

Puseu de tensiune fără risc vital

În acest caz, sunt situații în care un puseu de tensiune de minim sau peste 180/120 mmHg nu a apucat să creeze o afectare acută de organ – adică niciun organ nu a fost afectat pe loc de puseul de tensiune. 

Deși niciun organ nu a apucat să fie afectat, este o urgență medicală și necesită scăderea tensiunii arteriale de urgență!

De obicei, cei care nu au afectare de organ nu vor fi internați în spital, dar la urgențe li se va scădea medicamentos tensiunea, de obicei cu medicamente administrate pe cale orală, dar se poate și cu medicamente intravenoase. Aceștia vor pleca acasă atunci când aceasta va reveni la normal. De asemenea, vor pleca și cu recomandarea de a vizita cât mai repede un medic cardiolog pentru a primi un tratament cronic corect pentru puseuri de tensiune, dar și pentru hipertensiunea de bază.

Puseu de tensiune cu risc vital

În acest caz, în momentul în care tensiunea a crescut brusc la minim 180/120 mmHg, un organ țintă a fost afectat și probleme apărute sunt amenințătoare de viață, putând duce și la deces imediat. 

În categoria organelor țintă intră în principal creierul, ochii, inima și rinichii. 

Cel mai des în caz de puseu de tensiune apare accidentul vascular cerebral hemoragic infarctul miocardic sau insuficiența acută renală. 

În caz de puseu de tensiune cu risc vital, se vor folosi medicamente intravenoase și se va acționa și asupra afectărilor de organe apărute.

Dacă aveți puseuri de tensiune cu risc vital, puteți să aveți următoarele forme de prezentare: hemoragii la nivelul ochiului (nu vă va curge sânge din ochi, ci pe suprafața ochiului se vor vedea vase de sânge sparte sau se vor vedea doar la examinare), insuficiență cardiacă acută, infarct miocardic sau disecție de aortă– senzație de lipsă de aer, oboseală excesivă, posibil dureri în piept  sau cu semne de afectare a creierului: somnolență, letargie, pareză și alte semne de afectare cerebrală. 

Puseuri de tensiune – cauze

Cauzele unui puseu de tensiune includ:

 • Nerespectarea tratamentului cu medicamente prescrise pentru tensiunea arterială. Aceasta este cea mai frecventă cauză.
 • Întreruperea bruscă a utilizării medicamentelor pentru tensiune arterială.
 • Introducerea de noi medicamente în tratamentele dvs. care interacționează cu cele pe care deja vi le administrați. 
 • Neprimirea unor doze mai mari de medicamente pentru tensiune atunci când dozele actuale nu sunt suficiente.
 • Diverse boli de rinichi pot provoca un puseu de tensiune, deoarece rinichii ajută la reglarea tensiunii arteriale.
 • Probleme endocrine, în special secreție prea mare de hormoni, pot duce cu ușurință la un puseu de tensiune. Cel mai des la un puseu de hipertensiune duce feocromocitomul ( tumoră a glandei suprarenale care secretă hormoni în exces) sau hipertiroidia. 
 • Preeclampsie sau eclampsie în timpul sarcinii (tensiune mare în sarcină).
 • Boli cardiovasculare – spre exemplu cele care duc la insuficiență cardiacă.
 • Utilizarea de droguri ilegale.
 • Traumatisme craniene sau diverse boli precum tumori craniene sau hidrocefalie.

Ce medicamente pot cauza cel mai des un puseu de tensiune?

 • Steroizii.
 • Medicamentele pentru depresie.
 • Ciclosporina.
 • Pseudoefedrină.

De asemenea, există și factori externi/interni și un stil de viață care pot duce la puseuri de tensiune:

 • Supraponderalitatea sau obezitatea.
 • Consumul unei diete nesănătoase, bogate în sare, zahăr, dar și alimente procesate, semipreparate sau prăjite.
 • Sedentarismul – predispune și la creșterea în greutate.
 • Fumatul.
 • Antecedente de boli cardiovasculare.
 • Prezența altor boli precum ar fi diabetul zaharat sau boli de rinichi sau endocrine.

Puseuri de tensiune- simptome

Simptomele în caz de puseuri de tensiune pot varia de la a fi inexistente la o simptomatologie foarte zgomotoasă.

Acestea pot fi:

 • Dificultăți de respirație.
 • Dureri de cap.
 • Dureri toracice.
 • Vedere încețoșată.
 • Palpitații.
 • Anxietate.
 • Amețeli.
 • Sângerare nazală.
 • Vărsături.

Cele menționate anterior sunt simptome clasice de hipertensiune, însă pe lângă acestea mai pot apărea altele care de obicei arată apariția unei complicații acute din cauza unui puseu de tensiune.

Simptome/semne mai severe de puseu de tensiune sunt:

 • Convulsii.
 • Pierderea capacității de vorbire, de mișcare, asimetria feței – pot arăta un accident cerebral hemoragic.
 • Dificultățile de respirație severe care pot arăta insuficiență cardiacă decompensată sau edem pulmonar acut.

Indiferent că aveți simptome sau nu sau că acestea sunt de intensitate mică sau mare, dacă vă luați tensiunea și vedeți că este mare trebuie să vă prezentați imediat la medic pentru a evita situațiile amenințătoare de viață.

Cât durează un puseu de tensiune?

Medicii aud foarte des întrebarea: cât durează un puseu de tensiune? Răspunsul este din păcate unul foarte vag: poate dura de la minute la ore. Contează foarte multe lucruri, inclusiv ce alte boli mai aveți. Prin urmare, nimeni nu vă poate spune vreodată exact cât durează un puseu de tensiune.

Puseuri de tensiune – diagnostic

Diagnosticul de puseu de tensiune se pune cu ajutorul tensiometrului, de preferat de braț, deoarece cel de încheietură poate fi mai puțin exact. În momentul în care acesta arată o tensiune foarte mare, mai ales peste 180/120 mmHg trebuie să vă prezentați de urgență la medic.

Puseuri de tensiune – la ce investigații vă puteți aștepta?

Pe lângă luarea tensiunii, alte investigații vor continua în funcție de forma de prezentare a dumneavoastră la spital. Dacă ați suferit un puseu de tensiune cu risc vital, se vor face imediat investigații ale organelor bănuite a fi implicate. Dacă vă prezentați cu un puseu de tensiune fără risc vital, cel mai probabil vi se vor efectua analize de sânge de bază și vi se va recomanda să mergeți în ambulator de urgență la medic pentru a stabili exact problema.

Analize de sânge.

Analizele de sânge de bază vă vor fi prelevate în urgență de cele mai multe ori, însemnând: hemoleucograma, analize de ficat, rinichi, electroliții din sânge și coagularea acestuia. Acestea pot spune dacă aveți vreo infecție în corp, anemie, alergie, probleme cu ficatul, rinichii sau dacă sunteți deshidratat.

EKG.

Electrocardiograma sau ECGul va fi efectuat într-un puseu de tensiune dacă acesta este asociat cu dureri în piept sau dacă vă știți cu probleme ale vaselor de sânge de pe inimă. Aceasta va spune dacă inima dumneavoastră suferă vreo problemă de tip ischemie (preinfarct) sau infarct în acel moment sau dacă în trecut ați avut vreo astfel de problemă.

Ecografie cardiacă.

Ecografia cardiacă va fi efectuată într-un puseu de tensiune dacă vă știți cu anevrism de aortă (Cel mai mare vas de sânge din corp mai mare decât trebuie) sau dacă știți să aveți vreo problemă a valvelor cardiace.

Radiografie de torace

Radiografia de torace va spune dacă inima dumneavoastră este mai mare decât trebuie, dar se va axa în special pe plămâni, deoarece ne poate spune dacă aveți vreo problemă la aceștia, dar dacă este normală nu exclude o problemă la plămâni!

CT torace.

CT-ul de torace va fi efectuat într-un puseu de tensiune dacă există bănuiala unui anevrism de aortă disecat/rupt sau dacă se bănuiește embolia pulmonară – edemul pulmonar acut. 

CT/IRM de cap.

Aceste investigații vor fi efectuate dacă se bănuiește prezența unui AVC sau a unei tumori care pune problema unei complicații acute.

Ecografie de abdomen.

În cazul în care aveți un puseu de tensiune și se bănuiește o afectare a rinichilor, se va efectua cel mai probabil și o ecografie abdominală.

Examen de ochi.

Acest examen de ochi are rolul de a vedea dacă ochii au fost afectați în timpul unui puseu de tensiune.

Puseuri de tensiune – complicații posibile

Afectarea organelor asociată cu puseurile de tensiune cu risc vital include:

 • Modificări ale stării mentale, cum ar fi confuzia, somnolența.
 • Sângerare în creier (în accident vascular cerebral).
 • Dureri toracice (în infarctul miocardic cu sau fără leziuni preexistente ale arterelor coronare de pe inimă sau disecția de aortă ascendentă în anevrismul de aortă preexistent).
 • Lichid în plămâni ( în edem pulmonar)
 • Eclampsie (apare în timpul sarcinii)

NU uitați că dacă un puseu de tensiune se suprapune peste o patologie preexistentă, șansele de complicații acute sunt mult mai mari!

Spre exemplu, dacă suferiți deja de anevrism de aortă, de orice dimensiuni, aceasta se poate rupe, iar această boală este amenințătoare de viață în minute-ore, de la instalare. Dacă aveți vasele de sânge de pe inimă deja blocate parțial sau aproape total, infarctul miocardic poate apărea imediat (Acesta poate apărea într-un puseu de tensiune și în lipsa unui blocaj existent). Dacă aveți insuficiență cardiacă – inima nu mai funcționează cum trebuie, șansele sunt mari ca să se strângă lichid în plămâni și să ducă la edem pulmonar. 

Puseuri de tensiune – urgență medicală

În caz de puseu de tensiune, este important să primiți tratament medical imediat. Nu uitați că este o urgență medicală deoarece vă pune viața în pericol! Poate duce inclusiv la deces prin distrugerea organelor – a creierului spre exemplu sau a celui mai mare vas de sânge din corp!

Puseul de tensiune nu este deloc o stare care trebuie ignorată și oricât de incomod este să vă prezentați la urgențe, este în joc viața dumneavoastră, așa că nu merită să stați acasă și să încercați să vă scădeți tensiunea singur!!

Puseuri de tensiune  – tratament imediat

În caz de puseu de tensiune, trebuie să beneficiați de tratament imediat în cadrul unui spital, la urgențe! Dacă sunteți predispus la puseu de tensiune și aveți un tratament de urgență stabilit de către medicul cardiolog, trebuie să respectați întocmai indicațiile acestuia!

În caz de puseu de tensiune fără risc vital, vi se vor administra medicamente antihipertensive pe cale orală și veți fi urmărit până când tensiunea scade, urmând a reveni de urgență în ambulator la un medic cardiolog pentru investigații și tratament pe termen lung.

În caz de puseu de tensiune cu risc vital, vi se va scade tensiune imediat cu medicamente intravenoase pentru scăderea tensiunii. De asemenea, se va acționa imediat și pentru tratamentul complicației apărute: prin medicamente sau intervenții chirurgicale, după caz.

Veți fi ținut sub supraveghere în spital, cel mai probabil și internat pe o perioadă variabilă de timp în funcție de complicațiile apărute.

Spre exemplu:

Scopul tratamentului unui puseu de tensiune este de a vă reduce tensiunea arterială la un nivel sigur. Cu toate acestea, un furnizor vă va scădea tensiunea arterială mai repede sau mai încet, în funcție de ce altă afecțiune medicală aveți. Aceștia o pot scădea imediat sau cu 15% până la 25% în decurs de o oră sau două.

De exemplu, dacă aveți o hemoragie intracraniană (sângerare cerebrală) sau un accident vascular cerebral ischemic, un furnizor vă va scădea tensiunea arterială cu doar 15% în prima oră. Pentru o persoană cu encefalopatie hipertensivă, un furnizor va reduce tensiunea arterială cu 20% până la 25% în primele câteva ore. În ambele cazuri, scăderea bruscă a tensiunii va face mai mult rău decât bine, chiar dacă aveți un puseu de tensiune. 

Apoi, o va reduce și mai mult pe parcursul mai multor ore sau zile.

Scăderea prea rapidă a tensiunii arteriale atunci când nu aveți organe afectate poate trimite prea puțin sânge către organele dumneavoastră.

Cu toate acestea, vi se va scădea tensiunea arterială rapid dacă aveți:

 • Disecție aortică.
 • Edem pulmonar acut.
 • Sindrom coronarian acut – infarct miocardic. 

Medicamentele pentru tratamentul crizei hipertensive includ:

 • Esmolol.
 • Labetalol.
 • Nitroglicerină.
 • Nitroprusiat.
 • Hidralazină.

Puseuri de tensiune – tratament pe termen lung

În caz de puseu de tensiune, pe termen lung, vi se vor administra medicamente antihipertensive clar stabilite de către un medic cardiolog. În cazul în care vedeți că medicamentele nu funcționează corespunzător – adică nu vă scad tensiunea cât trebuie sau aveți reacții adverse la medicamente, trebuie să vă prezentați la medic ca să vă schimbe medicamentele. Este normal ca medicamentele să nu funcționeze la fel pe orice persoană.

Dacă sunteți supus unui stres emoțional puternic, apelați cu încredere la un psiholog și la nevoie, la un medic psihiatru. Aceste lucruri sunt perfect normale!

Tratamentul pe termen lung în caz de puseuri de tensiune include obligatoriu și schimbarea stilului de viață, conform a ceea ce vom discuta mai jos. Nu uitați că prevenția este cea mai bună metodă de tratament al oricărei boli!

Puseuri de tensiune – prevenție

Schimbarea sau menținerea unui stil de viață sănătos, după caz, sunt cele mai bune metode de prevenție a unui puseu de tensiune. 

Indiferent că aveți sau nu probleme cu tensiunea, vă recomandăm să respectați aceste reguli pentru a nu avea niciodată probleme grave de sănătate sau pentru a evita complicațiile celor deja apărute (unele boli sunt imposibil de evitat, din păcate).

Dacă aveți deja tensiune arterială ridicată sau puseuri de tensiune, cel mai bun mod de a preveni un puseu de tensiune este să vă controlați tensiunea arterială în fiecare zi. Iată cum puteți face acest lucru:

 • Continuați să luați medicamentele pe care vi le-a prescris furnizorul dumneavoastră – chiar dacă vă simțiți bine. 
 • Verificați-vă regulat tensiunea arterială acasă.
 • Contactați medicul dumneavoastră dacă tensiunea arterială este ridicată.

În primul rând, trebuie să respecte regulile unui stil de viață sănătos orice om, bolnav sau nu. Apoi, cei care au antecedente în familie la rudele de gradul I (mamă, tată) trebuie să facă din aceste reguli stilul lor de viață! De asemenea, dacă la emoții puternice știți că faceți un puseu de tensiune, este de recomandat să respectați aceste ușoare reguli ale unui stil de viață sănătos.

În mare, acestea sunt regulile simple de urmat:

 • Consumați o dietă sănătoasă și săracă în sare.
 • Faceți exerciții fizice în mod regulat.
 • Menținerea unei greutăți sănătoase! Cu cât creșteți în greutate, cu atât crește și șansa de a face boli de orice tip, inclusiv puseuri de tensiune!
 • Evitați produsele din tutun, alcoolul și drogurile de orice tip.
 • Dormiți 7-8 ore pe noapte! Nu mai puțin de 7, dar nu mai mult de 9. Un somn sănătos nu ține doar de durată, ci și de calitatea lui!

Dietă sănătoasă și săracă în sare ca metodă de prevenție a unui puseu de tensiune

După cum deja sigur știți, o dietă sănătoasă și cu puțină sare va ajuta organismul să se mențină sănătos, deoarece i se asigură substanțele nutritive necesare funcționării optime. Un puseu de tensiune poate fi prevenit cu destul de mare ușurință (în lipsa unei boli preexistente ale altor organe care să ducă la tensiune mare), dacă aveți o dietă sănătoasă.

Consumați fructe și legume zilnic, carne slabă și pește constant, semințe și nuci de asemenea.

Evitați sau eliminați în totalitate din alimentația dumneavoastră prăjelile, mezelurile, alimentele semipreparate, patiseria, dulciurile cu zahăr în cantități foarte mari sau sucurile!

O alimentație sănătoasă ajută și la menținerea unei greutăți sănătoase și astfel la șanse mai mari de a evita apariția unui puseu de tensiune!

Faceți exerciții fizice în mod regulat ca metodă de prevenție a unui puseu de tensiune

Dacă faceți cel puțin 30 minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe zi sau măcar de 3 ori pe săptămână (inclusiv mersul în pas ușor mai alert), organismul va primi măcar minimul de efort fizic necesar săptămânal.

Mersul zilnic în mod normal minim 30 de minute este de asemenea foarte benefic!

De asemenea, ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

Evitați produsele din tutun, alcoolul și drogurile de orice tip ca metodă de prevenție a unui puseu de tensiune

Este absolut esențial să eliminați fumatul din viața dumneavoastră, dacă există! Atât fumatul pasiv (inspirarea fumului altor persoane) sau cel activ (atunci când fumați dvs). Substanțele din tutun, inclusiv din vapeuri distruge vasele de sânge și vă predispune la multe boli!

Consumul excesiv de alcool este una dintre factorii principali care predispun la apariția unui puseu de tensiune!

Drogurile ilegale de asemenea, vă predispune la un puseu de tensiune și la dependențe majore, care vă pot distruge viața!

Somn 7-8 h pe noapte ca prevenție pentru puseuri de tensiune

Un somn bun este important pentru sănătatea generală, dar este deosebit de important pentru inimă și sistemul circulator. Acest lucru se datorează faptului că tensiunea arterială scade în timpul somnului. 

Următorii factori pot contribui la îmbunătățirea igienei somnului unei persoane: 

 • Desfășurarea unei activități fizice intense în timpul zilei.
 • Trezirea și culcarea la aceeași oră în fiecare zi.
 • Asigurarea faptului că mediul de somn este răcoros, întunecat, confortabil și lipsit de zgomot și alte distrageri.
 • Nu consumați cafea după ora 12-14 sau alte energizante/stimulente.
 • Nu mâncați măcar după ora 20:00.
 • Nu faceți activitate fizică intensă înainte de culcare.

La început poate părea greu de respectat ceea ce tocmai am descris, dar cu timpul va fi foarte ușor și vă va aduce beneficii enorme!

Puseuri de tensiune – management

Ce aveți de făcut dacă ați avut un puseu de tensiune?

 • Să mergeți constant la control la mediul de familie și mai ales la cel cardiolog.
 • Să vă luați medicamentele așa cum v-au fost prescrise și să mergeți la control dacă vedeți că nu mai funcționează sau dacă simțiți că aveți reacții adverse.
 • Să vă luați tensiunea zilnic de două ori pe zi: dimineața cam la 30 de minute de la trezire, înainte de a vă lua medicamentele și seara cam cu 30 minute înainte de culcare. Notați-vă valorile pe un caiet. Luați-vă tensiunea doar după ce ați stat liniștit/liniștită 5-10 minute. 
 • Măsurați-vă tensiunea în orice moment în care simțiți că apare un simptom de orice tip, dar mai ales de puseu de tensiune.
 • Schimbați-vă stilul de viață acolo unde este nevoie, mențineți o greutate normală și o activitate fizică corespunzătoare. 
 • Tratați-vă orice boală asociată corespunzător, fie că poate da un puseu de tensiune, fie că nu.

De reținut

Dacă aveți puseuri de tensiune trebuie să vă prezentați de urgență la urgențe pentru a vă scădea imediat tensiunea, iar ulterior la un medic cardiolog pentru un tratament cronic, personalizat pentru dumneavoastră. Dacă cauza unui puseu de tensiune este o boală preexistentă, se va trata și aceasta! Nu uitați că un puseu de tensiune poate duce inclusiv la deces sau la complicații severe care vă pot distruge calitatea vieții semnificativ! Chiar dacă nu aveți simptome, în momentul în care tensiunea este mare, mai ales peste 180/120 mmHg trebuie să vă prezentați la medic pentru a o scădea! Cât durează un puseu de tensiune, nu poate ști nimeni, așa că trebuie să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră! De fapt, nici nu contează cât durează, deoarece și un minut de tensiune mare vă poate pune viața în pericol..