Meniu

Tahicardie in sarcina: Cauze, simptome si gestionare

Actualizat pe:

În timpul sarcinii, corpul femeii trece prin multe modificări fiziologice (normale), ca să poată duce sarcina la bun sfârșit și să poată face față tuturor lucrurilor noi din corpul ei. Episoadele de tahicardie în sarcină sunt des întâlnite și pot reprezenta o problemă sau nu, în funcție de starea de sănătate anterioară a mamei, dar și cea din timpul sarcinii.

Tahicardie în sarcină – Ce este?

Tahicardia în sarcină este atunci când inima bate mai repede decât trebuie, putând fi respințită ca bătăi puternice în piept – palpitații.

Într-o stare normală și fără nicio boală, ritmul sinusal se situează în intervalul 60-100 de bătăi/min. În cazul tahicardiei în sarcină, respectiv cea sinusală, ritmul cardiac măsurat este, de obicei, cu aproximativ 10 -15 bătăi / minut mai rapid decât în mod normal. Sunt situații în care mama are mai mult de 120 bătăi/minut și de obicei aceste cazuri reprezintă o problemă reală.

Tahicardie în sarcină – Cât de des este întânită și de ce apare?

În timpul sarcinii, cantitatea de sânge din corpul dumneavoastră crește semnificativ. Inima dvs. lucrează mai mult pentru a pompa sângele suplimentar în tot corpul dvs și către făt. Această muncă suplimentară poate duce la palpitații ale inimii.

În al doilea trimestru, vasele de sânge din corpul dumneavoastră încep să se dilate sau să se mărească. Acest lucru face ca tensiunea arterială să scadă ușor, ceea ce înseamnă că organismul va reacționa prin creșterea numărului de bătăi, ceea ce duce la tahicardia în sarcină.

Cauze

Tahicardia sinusală în sarcină – Fiziologică

De cele mai multe ori tahicardia sinusală în sarcină este normală din cauzele menționate anterior – inima trebuie să facă față unei cantități mai mari de sânge. La un moment dat scade și tensiunea și astfel bătăile inimii cresc. În acest caz, de cele mai multe ori nu este nevoie de tratament.

Tahicardia în sarcină – Patologică

Aritmii preexistente sau diagnosticate în sarcină– Fibrilația atrială (bătăi rapide și neregulate ale camerelor superioare ale inimii), Tahicardia supraventriculară cu toate subtipurile ei (inclusiv fibrilația), Tahicardia ventriculară (bătăi rapide ale camerelor inferioare ale inimii).

Boli de inimă care au afectat țesutul cardiac – boli ale valvelor sau blocaje ale arterelor coronare de pe inimă (din cauza cărora se face infarctul) care au distrus țesutul inimii prin mărirea sau ischemierea acestuia. Tot acestea pot duce și la insuficiență cardiacă. 

Hipotensiunea – de multe ori normală în sarcină, însă poate reprezenta și o problemă reală.

Anemia – celulele nu primesc destul oxigen și astfel inima bate mai repede pentru a duce sânge la ele. De cele mai multe ori, din această cauză apare tahicardia sinusală în sarcină. 

Infecții – care pot duce la febră și tahicardie în sarcină.

Stilul de viață nesănătos – obezitatea (nu kg luate normal în sarcină!), consumul de stimulenți cardiaci – cafea, energizante, droguri sau fumatul

Simptome

Simptomele tahicardiei în sarcină sunt cele clasice:

Palpitații – senzația de bătăi puternice și rapide în piept.

Durere în piept – din cauza suprasolicitării inimii.

Senzație de lipsă de aer – oxigenul nu se mai transportă cum trebuie.

Senzație de leșin sau leșin – din cauză că organismul nu mai primește destul oxigen.

Anexietate – în primul rând din cauza tahicardiei, dar și din cauza fricii.

Tratament

Schimbarea stilului de viață

Acesta este primul pas, indiferent dacă bătăile rapide ale inimii sunt normale – adică tahicardie sinusală în sarcină sau sunt create de o problemă semnificativă.

Limitarea stimulentelor cardiace – a cafelei, energizantelor (Care oricum nu sunt recomandate în sarcină), întreruperea fumatului și a alcoolului (interzise în sarcină).

Consum de apă în cantitățile necesare pentru organism – pentru a preveni deshidratarea.

Limitarea consumului de zahăr.

Medicamente

Pentru simptome, respectiv pentru palpitații, se pot prescrie medicamente care încetinesc bătăile și ameliorează astfel simptomele, dar doar dacă este absolut necesar și dacă nu afectează fătul (Toate acestea vor fi discutate cu dvs înainte). În unele tahicardii în sarcină riscul mamei este foarte mare și se vor administra neapărat medicamente pentru tahicardie, dacă mama dorește acest lucru.

Proceduri și intervenții chirurgicale

În funcție de cauză și necesitate, se poate ajunge și proceduri de ablație (eliminarea țesutului cu probleme prin unde cu radiofrecvență), cardioversie electrică (șoc extern pentru resetarea rimului) sau implantare de cardiostimulator (care să dea șocuri interne când tahicardia vă pune în pericol viața – spre exemplu dacă aveți tahicardie ventriculară).

De reținut

Tahicardia în sarcină poate fi normală (pentru a susține fătul și modificările din corpul mamei), însă uneori poate reprezenta o boală și o problemă reală. Dacă apar simptome, mama trebuie să se prezinte la medic imediat pentru o examinare complete, chiar dacă acestea nu au fost intense. Ulterior, după caz se va începe un tratament sau nu. Tahicardia în sarcină poate dispărea după naștere sau poate persista, în funcție de cauza acesteia. Menținerea unui stil de viață sănătos, poate ajuta în prevenția și ameliorarea tahicardiei.