Tahicardie în sarcină

Actualizat pe:

În timpul sarcinii, corpul femeii trece prin multe modificări fiziologice (normale), ca să poată duce sarcina la bun sfârșit și să poată face față tuturor lucrurilor noi din corpul ei. Episoadele de tahicardie în sarcină sunt des întâlnite și pot reprezenta o problemă sau nu, în funcție de starea de sănătate anterioară a mamei, dar și cea din timpul sarcinii. Tratamentele sunt multiple și sunt destule opțiuni încât fătul să nu fie afectat de tratamentul mamei pentru tahicardie în sarcină. 

Tahicardie în sarcină – ce este?

Tahicardia în sarcină este atunci când inima bate mai repede decât trebuie, putând fi respințită ca bătăi puternice în piept – palpitații.

În cazul sistemului cardiovascular femeile au schimbări semnificative, debitul cardiac (Adică cât sânge este pompat în corp) fiind mai mare și astfel pot apărea episoade de tahicardie fiziologică, numită tahicardie sinusală. Uneori însă, acestea nu sunt normale și arată existența unei probleme reale a mamei, de ritm cardiac.

Într-o stare normală și fără nicio boală, ritmul sinusal se situează în intervalul 60-100 de bătăi/min. În cazul tahicardiei în sarcină, respectiv cea sinusală, ritmul cardiac măsurat este, de obicei, cu aproximativ 10 -15 bătăi / minut mai rapid decât în mod normal. Sunt situații în care mama are mai mult de 120 bătăi/minut și de obicei aceste cazuri reprezintă o problemă reală.

Tahicardie în sarcină – cât de des este întânită și de ce apare?

Palpitațiile inimii în timpul sarcinii sunt foarte frecvente. În timpul sarcinii, cantitatea de sânge din corpul dumneavoastră crește semnificativ. Inima dvs. lucrează mai mult pentru a pompa sângele suplimentar în tot corpul dvs și către făt. Această muncă suplimentară poate duce la palpitații ale inimii.

 Acestea fiind spuse, tahicardia în sarcină este foarte frecventă. Tahicardia, mai ales tahicardia sinusală în sarcină, este deosebit de frecventă, mai ales pe măsură ce treceți în al treilea trimestru și fătul continuă să crească. Pe măsură ce se mărește, are nevoie de sânge suplimentar pentru a rămâne sănătos. 

În al doilea trimestru, vasele de sânge din corpul dumneavoastră încep să se dilate sau să se mărească. Acest lucru face ca tensiunea arterială să scadă ușor, ceea ce înseamnă că organismul va reacționa prin creșterea numărului de bătăi, ceea ce duce la tahicardia în sarcină.

Dacă ați avut o aritmie sau un alt tip de boală cardiacă înainte de a rămâne însărcinată, este mai probabil să aveți simptome în timpul sarcinii. Acestea pot apărea mai des sau se pot agrava în timp ce sunteți însărcinată.

Tahicardie în sarcină – cauze

Tahicardia sinusală în sarcină – fiziologică

De cele mai multe ori tahicardia sinusală în sarcină este normală din cauzele menționate anterior – inima trebuie să facă față unei cantități mai mari de sânge. La un moment dat scade și tensiunea și astfel bătăile inimii cresc. În acest caz, de cele mai multe ori nu este nevoie de tratament.

Tahicardia în sarcină – patologică

Cauzele care pot crea probleme, sunt cele care reprezintă o aritmie (bătăi anormale ale inimii). Acestea pot fi cauzate de o boală anterioară a mamei, care acum în timpul sarcinii este accentuată sau de o boală apărută chiar în timpul sarcinii.

Cauze patologice pentru tahicardia în sarcină sunt:

Aritmii preexistente sau diagnosticate în sarcină– Fibrilația atrială (bătăi rapide și neregulate ale camerelor superioare ale inimii), Tahicardia supraventriculară cu toate subtipurile ei (inclusiv fibrilația), Tahicardia ventriculară (bătăi rapide ale camerelor inferioare ale inimii).

Cea mai des întânită aritmie este tahicardia supraventriculară prin reintrare nodală atrioventriculară. Dacă mama nu prezintă o altă boală a inimii, de cele mai multe ori această tahicardie în sarcină nu provoacă probleme.

Boli de inimă care au afectat țesutul cardiac – boli ale valvelor sau blocaje ale arterelor coronare de pe inimă (din cauza cărora se face infarctul) care au distrus țesutul inimii prin mărirea sau ischemierea acestuia. Tot acestea pot duce și la insuficiență cardiacă. 

Hipotensiunea – de multe ori normală în sarcină, însă poate reprezenta și o problemă reală.

Cauze noncardiace:

Modificări homornale – de la modificările normale în sarcină, la existența hipertiroidismului care face inima să bată mai repede și să ducă la tahicardie în sarcină. 

Anemia – celulele nu primesc destul oxigen și astfel inima bate mai repede pentru a duce sânge la ele. De cele mai multe ori, din această cauză apare tahicardia sinusală în sarcină. 

Dezechilibre ale electroliților cauzate de diverse boli sau deshidratare – deoarece ei ajută inima să bată cum trebuie.

Infecții – care pot duce la febră și tahicardie în sarcină.

Stilul de viață nesănătos – obezitatea (nu kg luate normal în sarcină!), consumul de stimulenți cardiaci – cafea, energizante, droguri sau fumatul

Tahicardia în sarcină – simptome

Simptomele tahicardiei în sarcină sunt cele clasice:

Palpitații – senzația de bătăi puternice și rapide în piept.

Durere în piept – din cauza suprasolicitării inimii.

Senzație de lipsă de aer – oxigenul nu se mai transportă cum trebuie.

Senzație de leșin sau leșin – din cauză că organismul nu mai primește destul oxigen.

Anexietate – în primul rând din cauza tahicardiei, dar și din cauza fricii.

Simptomele diferă de la femeie la femeie, dar și de intensitatea tahicardiei în sarcină. Cauza ei este de asemenea un factor important.

Când vă prezentați la doctor dacă aveți tahicardie în sarcină?

Când apare, indiferent de cât de puțin sau mult este resimțită, pentru a exclude o cauză patologică.

Ulterior, veți fi ținută sub observație.

Dacă simptomele anterior menționate durează foarte mult timp și vă provoacă probleme, trebuie să vă prezentați imediat la urgențe sau să sunați la ambulanță.

Tahicardie în sarcină – diagnostic

Anamneza și examenul obiectiv

Întotdeauna diagnosticul pentru tahicardie în sarcină va începe prin discuția medicului cu dvs. Acesta va afla ce simptome aveți, când apar, cât de des se întâmplă, dacă le aveați și înainte de sarcină, ce boli aveți și dacă cineva din familia dvs. suferă de vreo problemă de sănătate (anamneza).

Ulterior, va continua cu examenul obiectiv, examinând toate organele, vă va lua pulsul, tensiunea și vă va asculta inima.

Tahicardie în sarcină – EKG

Următorul pas obligatoriu este de a vă face un EKG. Investigația este extrem de sigură în sarcină și dacă aveți noroc, poate pune și diagnosticul. EKG-ul arată activitatea electrică a inimii, cum bate aceasta și diagnostichează aritmia. Uneori această investigație se poată face ca un test de efort – mergând pe o bandă în timp ce se înregistrează activitatea electrică a inimii.

Tahicardie în sarcină – Holter EKG

De cele mai multe ori, mai ales dacă nu este tahicardie sinusală în sarcină, aceasta nu poate fi diagnosticată cu un simplu EKG și se va recomanda monitorizarea acasă timp de o zi, două zile sau mai mult, după caz.

Tahicardie în sarcină – ecocardiografie

Următorul pas este să se uite cu un ecograf la inima dvs. pentru a vedea dacă există vreo boală a inimii care poate da tahicardia în sarcină. Se pot depista astfel boli ale vavelor și dacă inima funcționează cum trebuie sau prezentați insuficiență cardiacă.

Dacă este nevoie de mai mult de atât și aritmia vă pune în pericol viața, investigațiile se pot extinde la studiu electrofiziologic (vizualizarea hărții electrice a inimii) sau o coronarografie. Acest lucru se va face după analizarea riscului-beneficiu pentru sarcină.

Analize de sânge – întotdeauna se vor realiza și analize de sânge de bază, plus cele specific sarcinii, inclusive hormonii tiroidieni pentru a vedea dacă cauza este o infecție, o anemie, un dezechilibru sau o problemă hormonală.

Un smartwatch care vă poate afișa numărul de bătăi cardiace este un gadget care vă poate ajuta în cazul în care nu aveți simptome.

Tahicardie în sarcină – tratament

Schimbarea stilului de viață

Acesta este primul pas, indiferent dacă bătăile rapide ale inimii sunt normale – adică tahicardie sinusală în sarcină sau sunt create de o problemă semnificativă.

Limitarea stimulentelor cardiace – a cafelei, energizantelor (Care oricum nu sunt recomandate în sarcină), întreruperea fumatului și a alcoolului (interzise în sarcină).

Consum de apă în cantitățile necesare pentru organism – pentru a preveni deshidratarea.

Limitarea consumului de zahăr.

Medicamente pentru tahicardie în sarcină 

În funcție de cauză și de riscurile teratogene (de afectare a fătului) medicul vă va administra anumite medicamente.

Pentru simptome, respective pentru palpitații, se pot prescrie medicamente care încetinesc bătăile și ameliorează astfel simptomele, dar doar dacă este absolut necesar și dacă nu afectează fătul (Toate acestea vor fi discutate cu dvs înainte). În unele tahicardii în sarcină riscul mamei este foarte mare și se vor administra neapărat medicamente pentru tahicardie, dacă mama dorește acest lucru.

Proceduri și intervenții chirurgicale pentru tahicardia în sarcină

În funcție de cauză și necesitate, se poate ajunge și proceduri de ablație (eliminarea țesutului cu probleme prin unde cu radiofrecvență), cardioversie electrică (șoc extern pentru resetarea rimului) sau implantare de cardiostimulator (care să dea șocuri interne când tahicardia vă pune în pericol viața – spre exemplu dacă aveți tahicardie ventriculară).

De asemenea, unele intervenții chirurgicale pot fi necesare dacă inima dvs. nu mai poate face față sarcinii sau dacă nu puteți duce sarcina la bun sfârșit în lipsa intervenției chirurgicale. Acestea se realizează doar dacă aveți probleme grave la inimă. 

Orice intervenție, procedură sau medicament are anumiți factori de risc care vor fi discutați atenți cu dvs.  Procedurile și intervențiile chirurgicale sunt rar întâlnite, dar uneori pot fi realiza cu success și fără întreruperea sarcinii, după caz.

Se vor lua măsuri doar dacă tahicardia în sarcină este periculoasă pentru mama sau făt și numai cu aprobarea anterioară a mamei, după ce a primit toate explicațiile necesare.

De reținut

Tahicardia în sarcină poate fi normală (pentru a susține fătul și modificările din corpul mamei), însă uneori poate reprezenta o boală și o problemă reală. Dacă apar simptome, mama trebuie să se prezinte la medic imediat pentru o examinare complete, chiar dacă acestea nu au fost intense. Ulterior, după caz se va începe un tratament sau nu. Tahicardia în sarcină poate dispărea după naștere sau poate persista, în funcție de cauza acesteia. Menținerea unui stil de viață sănătos, poate ajuta în prevenția și ameliorarea tahicardiei.