Meniu

Tahicardie la copii: Cauze, simptome si gestionare eficienta

Actualizat pe:

Tahicardie copii este o patologie de cele mai multe ori inofensivă, care însă pune părinții pe gânduri și îi sperie. Tahicardia copiiilor nu este de cele mai multe ori o problemă, deoarece tinerii au în general tendința la a avea bătăi mai rapide. Indiferent de situație, la primele simptome sau sesizări, părintele trebuie să prezinte copilul la un medic cardiolog pediatru, să se asigure că nu este nicio problemă a inimii. 

Tahicardie la copii – Ce este și cât de frecventă este?

Momentul în care inima bate mai repede decât trebuie, fie că produce simptome sau nu, poartă numele de tahicardie. Numărul de bătăi trebuie să fie peste 100 pe minut, putând ajunge inclusiv până la 200 bătăi pe minut.

Tahicardia este frecventă la grupa de vârstă pediatrică, iar etiologia este adesea benignă. Un părinte/ sau un alt observator poate descrie tahicardia pe baza observării venelor gâtului copilului, a palpării pulsului sau a senzației de bătăi rapide ale inimii în timp ce ține copilul în brațe. Toate plângerile de tahicardie necesită o evaluare rapidă a stării pacientului și a ritmului cardiac. În cele mai multe cazuri, tahicardia care pune în pericol viața poate fi rapid detectată și tratată. 

Tahicardie la copii – Tipuri

Este important de știut că este neobișnuit ca tahicardia să provoace oprirea bruscă a inimii și, de obicei, nu durează suficient de mult pentru a provoca leziuni grave.

Există două tipuri de bază de tahicardie:

  • tahicardia ventriculară, care implică doar ventriculii
  • tahicardia supraventriculară (SVT), care implică atât atriile, cât și ventriculele.

Cauze 

Cauze noncardiace

În primul rând, în lipsa unei boli cardiace sau noncardiace, copiii și tinerii sunt susceptibili la a avea tahicardie sinusală, fără să fie vreo boală prezentă în organism.

Exercițiile fizice cauzează tahicardie sinusală la copii, indiferent de vârstă. 

Stresul fie din familie, fie de la școală, fie din cauza altor probleme este un factor important pentru tahicardie la copii.

Consumul de stimulente cardiace precum alcoolul, cofeina, drogurile și inclusiv fumatul.

Stilul de viață nesănătos – incluzând energizantele, zahărul în exces, dar și supraponderabilitatea și obezitatea. Acestea dau de obicei tahicardie sinusală la copii. 

Boli hormonale – mai ales cele tiroidiene, respectiv hipertiroidia, care cauzează tahicardie prin stimularea inimii.

Reacții adverse la diverse medicamente. 

Febra cauzată de diverse infecții în organism. De obicei, aceasta este cauza cel mai des întâlnită în cazul prezenței tahicardiei la bebeluși. 

Anemia – lipsa de hemoglobină în sânge. Hemoglobina transmite oxigenul la țesuturi, iar în lipsa ei inima reacționează bătând mai repede pentru a ajunge sângele cu substanțe nutritive la organe. Din nou, tahicardia la bebeluși este destul de des dată de anemie.

Deshidratarea – este o cauză foarte des întânită de tahicardie, mai ales în cazul tahicardiei la copii.

Cauze cardiace

Deși destul de rare la copii, bolile cardiace sunt din ce în ce mai des întâlnite.

Tahicardia la copii,  apare din cauza modificărilor în circuitul electric al inimii sau în structura acesteia.

Boli congenitale – dacă copilul s-a născut cu o boală de inimă – precum defect de sept atrial, ventricular, Tetralogia Fallot, Transpoziție de vase mari, chiar dacă s-a intervenit la o vârstă fragedă sau nu, are șanse mari de a face tahicardie.

Insuficiență cardiacă – inima nu mai funcționează cum trebuie, are țesuturile modificate – de obicei este mai mare decât trebuie și astfel prin mărirea dimensiunilor ei, se modifică și zonele care conțin circuitele electrice. În acest caz, se poate leza calea electrică și să dea tahicardie de diverse tipuri.

Boli ale valvelor inimii care duc la modificarea structurii cardiace sau ale vaselor de sânge de pe inimă care duc la distrugerea mușchiului inimii, sunt foarte rare. Însă, pot fi o cauză de tahicardie la copii.

Aritmii – cel mai des întâlnită din bolile cardiace, aritmia fie atrială, fie ventriculară vine cel mai des cu tahicardie la copii. Aceștia au o problemă la transmiterea impulsului electric prin inimă, având sau neavând modificări de structură ale cordului.

Simptome

Este posibil ca copiii mai mici să nu fie capabili să descrie exact ce simt atunci când se întâmplă acest lucru, deși uneori vor spune că inima lor “bate” repede.

În general, simptomele depind de cât de mult durează episodul de tahicardie la copil și copiii simt efectiv inima bătând cu putere în piept. Dacă ritmul este neregulat, pot simți și faptul că inima ar fi sărit o bătaie sau ar fi bătut în plus.

Dacă copilul dumneavoastră experimentează oricare dintre următoarele simptome,  împreună cu tahicardia, ar trebui să vă prezentați imediat la urgențe sau la un medic cardiolog pediatru:

  • Leșin
  • Senzație de amețeală
  • Dificultăți de respirație (rămâne fără aer)
  • Dureri în piept

De cele mai multe ori, nu trebuie să vă speriați, deoarece senzația de amețeală spre exemplu este des întâlnită, dar ar trebui să mergeți la medic cu copilul pentru a afla dacă are o problemă la inimă sau nu, și dacă tahicardia lui reprezintă o problemă reală.

Bebelușii nu pot spune sau descrie nimic din cele de mai sus, de aceea de obicei mama este cea care își dă seama atunci când îl ține în brațe sau când se asociază cu alte semne aferente precum vărsături, diaree, paliditate, febră sau altele.

Tratament

De cele mai multe ori tratamentul nu este deloc necesar.

Se va începe prin modificarea stilului de viață, dacă este cazul. Aceasta înseamnă renunțarea la stimulenții cardiaci, inclusiv psihoterapie pentru eliminarea stresului și a anxietății. Slăbirea, dacă este cazul este un factor foarte important pentru prevenirea tahicardiei la copii, precum și renunțarea la fumat dacă este cazul. O alimentație sănătoasă și evitarea sedentarismului ajută la ameliorarea puseelor de tahicardie.

Dacă bătăile sunt resimțite intens, sunt deranjante pentru copil sau pot cauza o altă problemă se pot administra medicamente precum antiaritmice (dacă copilul are o aritmie demonstrată) sau beta-blocante pentru a scăderea numărul de bătăi cardiace, în caz de tahicardie la copil.

Dacă problema este o boală congenitală nerezolvată, se va realiza corecția ei chirurgicală (dacă nu este un caz depășit chirurgical).

De reținut

Tahicardia la bebeluși și la copil de cele mai multe ori este inofensivă. Tahicardia sinusală la copii este ceva ce este considerat normal în zilele noastre, dacă nu are la bază o boală cardiacă sau non cardiacă. Dacă apar simptome de orice tip, trebuie să fie consultat bebelușul sau copilul de un medic pentru a ști clar dacă are o problemă sau nu. Dacă copilul are senzație de leșin, de lipsă de aer sau dureri în piept, trebuie să vă prezentați de urgență la spital. Tratamentul începe întotdeauna prin modificarea stilului de viață, și continuă cu medicamente, proceduri sau intervenții chirurgicale, după caz. Se ajunge în cazul rare la medicamente sau intervenții de orice tip, respectiv doar atunci când tahicardia la copil este dată de o boală cardiacă reală și importantă.