Meniu

Tahicardie ventriculara

Actualizat pe:

Tahicardia ventriculară este un ritm cardiac anormal care apare atunci când semnalele electrice circulă necorespunzător în camerele inferioare ale inimii (ventriculele).  Din cauza acestor semnale anormale, circuitul normal al inimii este întrerupt, iar noile căi de creare a impulsului electric preiau controlul. Astfel, inima dumneavoastră ajunge să bată atât de repede încât nu poate pompa suficient sânge în organism. Complicațiile pot fi multiple, nefiind o problemă de ignorat, iar tratamentul include diverse metode de la schimbarea stilului de viață, medicamente și diverse proceduri. 

Tahicardia ventriculară – ce este?

Tahicardia ventriculară (TV) este un ritm anormal al inimii, în care ventriculele, adică camerele inferioare ale inimii, se contractă mai repede și necorespunzător, ceea ce face ca organismul să nu primească înde-ajuns de mult sânge. Pulsul depășește 100 de bătăi pe minut 

Tipuri de tahicardie ventriculară 

Tahicardie ventriculară nesusținută

Tahicardia ventriculară nesusținută este atunci când la un puls de peste 100 de bătăi pe minut, apar mai mult de 3 bătăi anormale ale cordului, dar totul durează mai puțin de 30 de secunde. Este o aritmie resimțită într-un mod neplăcut, poate adduce complicații, dar este tipul cel mai puțin periculos.

Tahicardie ventriculară susținută

Tahicardia ventriculară susținută este atunci când la un puls de peste 100 bătăi pe minut, bătăile cu origine în camerele inferioare, durează maim ult de 30 de secunde. Aceasta se poate manifesta și sub formă de instabilitate hemodinamică (Adică respirația și pulsul nu mai pot fi controlate corespunzător), ceea ce pune foarte mult viața în pericol.

Având în vedere aspectul de pe EKG (investigația pe baza căreia se diagnostichează și aritmia) medicul cardiolog o mai poate clasifica în tahicardie ventriculară monomorfă, polimorfă sau bidirecțională (adică ambele tipuri).

Cum se produce o bătaie normală a inimii și de ce apare un puseu de tahicardie ventriculară?

Atriile sunt camerele superioare ale inimii, iar ventriculele camerele inferioare.

Într-o inimă care funcționează normal, impulsul electric începe din atrii, dintr-un țesut numit nodul sinoatrial. Mai apoi, pe căile electrice se duce către nodul atrioventricular, iar de acolo ajunge la ventriculul stâng și drept. Astfel, contracția atriilor se transmite prin impuls electric către ventricule și face și ca acestea din urmă să bată.

Când aceste căi suferă leziuni sau apar noi zone care pot conduce impulsul electric, pot duce la apariția unui episode susținut sau nesusținut de tahicardie ventriculară. Aceasta poate apărea și fără existența unor leziuni propiu-zise ale inimii.

Cele mai multe ritmuri cardiace obișnuite sunt cuprinse între 60 și 100 de bătăi pe minut. Tahicardia ventriculară poate duce la rate de 170 de bătăi pe minut sau chiar mai mult.

Când se întâmplă acest lucru, camerele superioare ale inimii dumneavoastră nu au timp să se umple din nou și să trimită sângele necesar către ventricule. Astfel, sângele nu este pompat în tot corpul așa cum ar trebui.

În unele cazuri, tahicardia ventriculară poate duce la fibrilație ventriculară, o afecțiune care provoacă bătăi ale inimii foarte rapide și inegale, de 300 sau mai mult pe minut. Este o urgență care pune în pericol viața și de cele mai multe ori are consecințe grave.

Cauze Tahicardie ventriculară 

Tahicardia ventriculară este produsă prin 2 mecanisme: 

Reintrarea. Acesta este un circuit cardiac anormal în interiorul mușchiului ventricular care este declanșat. În acest caz, circuitul electric este reactivat de un stimul.

Automatismul. În mod normal ventriculul nu produce un stimul electric. Însă, în acest caz, există în ventricul propiile surse de automatism (adică celule care produc stimuli electrici).

Care este cea mai frecventă cauză a tahicardiei ventriculare?

Boala cardiacă ischemică este cea mai frecventă cauză. Aceasta este cunoscută și sub numele de boală coronariană. Aceasta înseamnă că mușchiul inimii nu poate primi suficient sânge și oxigen din cauza blocajelor din arterele coronare. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza aterosclerozei (grăsime pe vasele de sânge de pe inimă, care blochează trecerea sângelui).

De cele mai multe ori, tahicardia ventriculară este o cauză direct a altei boli cardiace, de cele mai multe ori, structurale (adică afectează țesutul inimii).

Alături de această boală, stă și infarctul miocardic/atacul de cord, produs de cele mai multe ori de boala cardiacă aterosclerotică.

Alte boli cardiace care pot duce la tahicardie ventriculară:

Cardiomegalia (inima mărită) – poate apărea din diverse cauze cardiace sau noncardiace, dar de fiecare dată modifică inima, și prin urmare poate afecta și conducerea curentului electric din inimă.

Boli valvulare – adică valvele inimii care nu se mai închid sau deschid în mod normal. Aceste boli duc de cele mai multe ori la modificarea structurii normale a inimii, fapt care poate afecta și transmiterea curentului electric. În urma acestui fapt, apare tahicardia ventriculară din cauza distrugerii locului pe unde trec căile de conducere.

Insuficiență cardiacă – de obicei, insuficiența cardiacă vine cu modificări ale țesutului cordului. Inima nu mai poate pompa sânge cum trebuie din diverse cauze cardiace sau noncardiace, iar ventriculul stâng (una dintre camerele inferioare ale inimii, cel care suportă tot stresul pompării inimii în corp) se mărește în încercarea de a face față. În urma acestei schimbări a dimensiunii, din nou poate apărea tahicardia ventriculară prin lezarea căilor de transmisie a curentului electric.

Miocardita – este o inflamație a mușchiului inimii, care poate distruge calea de conducere și astfel apare tahicardia ventriculară.

Intervenție chirurgicală pe cord deschis – orice intervenție a inimii poate leza aceste căi, dar se poate forma și țesut cicatricial care să producă aceleași probleme.

Sindromul de QT lung – o boală prin care activitatea electrică a inimii nu este corespunzătoare, fără o lezare clară a inimii.

Anomalii de ritm moștenite genetic.

Cauzele tahicardiei ventriculare care nu au legătură cu inima dvs. (adică care aduc ca simptom TVul în urma afectării indirecte a inimii) includ:

Boli ale țesuturilor, precum sarcoidoza – o boală în care celule inflamatorii vin și se acumulează în mod anormal în organe. Acest lucru se poate întâmpla și la nivelul inimii și astfel dereglează ritmul cardiac.

Anomalii ale electroliților – Dezechilibrele de electroliți, cum ar fi magneziul sau potasiul (Care au legătură directă cu crearea contracțiilor inimii), din corpul dumneavoastră pot provoca tahicardie ventriculară.

Anomalii acido-bazice – Anomaliile acido-bazice pot apărea dacă pH-ul sângelui dumneavoastră este prea acid sau prea alcalin. Din cauza acestor modificări, inima reacționează prin apariția de aritmii, TVul aflându-se printre ele. 

Anumite medicamente – reacțiile adverse ale medicamentelor sunt multiple, iar unele pot avea ca reacție advsersă tahicardia ventriculară.

Stimulenți cardiaci – în exces sau nu, cafeaua, alcoolul, fumatul sau energizantele pot duce la apariția TVului. La fel și drogurile sau exercițiile fizice (De cele mai multe ori intense/exagerate)

Tahicardia ventriculară idiopatică – cauză necunoscută

Uneori, persoanele care nu au nicio boală cardiacă cunoscută pot dezvolta tahicardie ventriculară, adesea din cauza unui focar iritabil – când celulele din afara nodului sinusal încep să genereze automat un impuls electric de la sine. Această formă de tahicardie ventriculară este mai ușor de abordat și, de obicei, nu pune în pericol viața.

Factori de risc – tahicardie ventriculară 

În principiu, factorii de risc sunt reprezentați de bolile cardiace menționate anterior, netratate la timp (câteodată, tahicardia ventriculară apare în ciuda tratamentului correct instituit), dar și de cele noncardiace care predispun la apariția acestei aritmii. 

Pe lângă acestea, se adaugă istoricul familial de probleme de ritm, consumul de stimulente cardiace, stilul de viață nesănătos, dar și lipsa de somn.

Simptome tahicardie ventriculară

Dacă durează doar o perioadă scurtă de timp, este posibil să nu existe simptome de tahicardie ventriculară, care să fie resimțite de către pacient.

Tahicardia ventriculară poate dispărea de la sine în 30 de secunde (tahicardie ventriculară nesusținută) sau poate dura mai mult de 30 de secunde (tahicardie ventriculară susținută). Episoadele scurte pot să nu provoace niciun simptom. Dar tahicardia ventriculară susținută poate cauza probleme grave.

Atunci când inima bate prea repede, este posibil să nu pompeze suficient sânge către restul corpului. Astfel, este posibil ca organele și țesuturile să nu primească suficient oxigen. Semnele și simptomele care apar în timpul unui episod de tahicardie ventriculară sunt din cauza lipsei de oxigen și pot include:

Simptomele variază de la ușoare la cele de intensitate mai mare, astfel:

Amețeli – din cauza oxigenării precare a creierului.

Palpitații – inima bate puternic și foarte repede în piept.

Senzație de nod în gât – din cauza palpitațiilor (care poate fi și din cauza anxietății). 

Oboseală – atunci când inima este suprasolicitată dpdv al nr. de bătăi sau a duratei episodului de tahicardie ventriculară.

Leșin sau sincopă – slăbiciune sau pierderea conștienței din cauza lipsei de sânge în cantitățile necesare (la nivel cerebral).

Dureri în piept – din cauza palpitațiilor – a lipsei oxigenării mușchiului inimii.

Dificultăți de respirație/dispnee – lipsa de aer din cauza lipsei de oxigen la nivelul plămânilor.

Cei cu tahicardie ventriculară susținută pot prezenta o scădere a tensiunii arteriale sau o tensiune arterială instabilă. Acest lucru poate fi fatal.

De aceea, niciun simptom dinc ele de mai sus nu trebuie ignorat, deoarece poate fi ceva banal sau tahicardie ventriculară.

Diagnostic tahicardie ventriculară

În primul rând, se va începe cu anamneza și examenul obiectiv. În acest caz, medicul vă va întreba de simptome, de când sunt acestea și când apar, ce alte boli mai aveți și dacă cineva din familie mai are aceeași problemă. În urma discuției, se pot depista stimulentele menționate anterior. Ulterior, vă va examina inima (palpare, auscultație, luarea tensiunii și a pulsului), plămânii, abdomenul și pielea cu orice leziune ar putea exista la nivelul acesteia. 

Următorul pas în diagnosticul tahicardiei ventriculare, fiind și cel care pune diagnosticul dde primp intenție, este realizarea unui EKG.

Tahicardie ventriculară EKG

Examenul de primă intenție este reprezentat de EKG. Acesta pune diagnosticul de tahicardie ventriculară prin analizarea sistemului electric la inimii. Tot EKGul spune și dacă tahicardia ventriculară este susținută sau nesusținută. Este o investigație care durează foarte puțin timp și esențială. Acesta nu pune întotdeauna diagnosticul din cauza faptului că de cele mai multe ori, la prezentarea la medic nu veți fi în plin puseu de TV, mai ales dacă durează puțin timp.

Tahicardie ventriculară Holter EKG

Dacă EKGul nu a putut pune diagnosticul, iar simptomele și istoricul dvs. susțin diagnosticul de TV, se va monta un holter EKG. Acesta va monitoriza activitatea electrică a inimii dvs. pentru minim 24 ore, putând fi purtat și zile întregi, după caz.

Tahicardie ventriculară Studiu Electrofiziologic

Dacă EKG-ul confirmă diagnosticul sau chiar dacă nu a reușit să facă acest lucru, dar pacientul afirmă prezența constantă a simptomelor, următorul pas este realizarea unui studiu electrofiziologic. Studiul electrofiziologic este cel care pune diagnosticul de certitudine pentru tahicardia ventriculară. Printr-un vas de sânge de la mână sau de la picior, se ajunge cu ajutorul unui cateter până la nivelul inimii și se realizează astfel o hartă electrică a acesteia. Se observă zona cu probleme și în aceeași investigație se poate și trata aritmia.

Înregistrator implantabil cu buclă

În unele cazuri, furnizorul dumneavoastră poate crede că aveți TV, dar nu a putut să o documenteze. În acest caz, pot fi utilizate înregistratoare implantabile pentru a înregistra ritmul cardiac timp de până la 3 ani. Acestea sunt mici dispozitive electronice de înregistrare care sunt de mărimea unui deget mic. Ele sunt aplicate sub piele, lângă inimă.

Gagdeturile

Unele smartphone-uri împreună cu un dispozitiv de înregistrare portabil – respective ceasurile inteligente, pot fi, de asemenea, folosite pentru a înregistra TV atunci când aveți simptome. Mai exact, vă poate alerta că aveți prea multe bătăi cardiace și să vă prezentați la urgențe.

Având legătură cu bolile asociate care pot da de fapt tahicardie ventriculară, se pot realiza următoarele investigații:

Radiografie toracică – pentru a vizualiza dimensiunea inimii sau probleme ale plămânilor.

Ecocardiografie – depistează bolile valvelor și modificările de structură ale inimii – cardiomegalia spre exemplu sau dacă aceasta nu mai funcționează cum trebuie.

CT/RMN toracic – pentru vizualizarea inimii și a celorlalte organe din torace.

Coronarografie – vizualizarea vaselor de sânge de pe inimă, punând astfel diagnosticul de boală cardiacă ischemică dacă este cazul.

Analize de sânge – care pot depista prezența unui dezechilibru la nivelul acizilor, bazelor sau a electroliților din sânge.

Complicații tahicardie ventriculare

Tahicardia ventriculară poate provoca complicații severe, mai ales dacă durează mult timp. Aceastea pot fi de la simptome ușoare, până la deces.

Complicațiile pot include:

Stări de leșin sau sincope.

Torsada vârfurilor – o formă de tahicardie ventriculară asociată cu sindrom de QT lung care poate fi și fatală, aducând odată cu prezența ei rate de supraviețuire scăzute atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Insuficiență cardiacă – În lipsa unui tratament, 30 la sută dintre persoanele cu tahicardie ventriculară susținută pot prezenta insuficiență cardiacă – inima nu mai funcționează cum trebuie.

Moarte cardiacă subită – Tahicardia ventriculară susținută este asociată cu un risc destul de crescut de moarte subită.

Tratament tahicardie ventriculară

Dacă nu aveți simptome sau alte boli de inimă este posibil să nu aveți nevoie de tratament.

În caz de simptome și complicații, tratamentul este alcătuit din:

Schimbarea stilului de viață în tahicardia ventriculară

Schimbarea stilului de viață – eliminarea stimulentelor cardiace – cafea, energizante, alcool sau droguri. Menținerea unei greutăți normale, evitarea vieții sedentare – activitate fizică în limita posibilității.

Medicația în tahicardia ventriculară

Medicație – medicamente pentru controlul ritmului din categoria antiaritmicelor sau beta-blocantelor, după caz sau medicamente/substanțe care reglează electroliții și pHul organismului, dacă aceasta este cauza aritmiei.

Proceduri medicale în tahicardia ventriculară

Defibrilator cardiac implantabil (ICD)

Pentru tahicardia ventriculară care este susținută sau care pune viața în pericol, se poate utiliza un mic dispozitiv numit ICD (defibrilator cardiac implantabil). Acest lucru este valabil mai ales atunci când nu se găsește nicio cauză reversibilă. ICD este implantat în piept. Este conectat la inima dvs. cu ajutorul unor fire care conduc un stimul electric. Atunci când apare o bătaie anormală a inimii, aparatul poate acționa preluând funcția de bătaie a cordului sau trimițând un șoc electric.

Ablația prin radiofecvență

Unele tahicardii ventriculare pot fi tratate cu ablația prin cateter. Această procedură utilizează energie de radiofrecvență pentru a distruge țesutul cardiac anormal care cauzează bătăile rapide ale inimii. Se realizează pe aceeași cale cu studiul electrofiziologic, care se realizează obligatoriu înainte de ablație.

Terapia de resincronizare cardiacă (CRT)

Implantarea unui mic stimulator cardiac în apropierea claviculei. Acesta trimite semnale către ambii ventriculi pentru a-i face să lucreze împreună așa cum ar trebui.

Intervenții chirurgicale

Bypassul aortocoronarian sau montarea de stenturi – după caz, dacă boala care cauzează tahicardia ventriculară este boala cardiacă ischemică/un infarct care a distrus țesutul prin moartea celulelor sau crearea de cicatrici.

Repararea sau înlocuirea valvelor inimii – dacă acestea sunt sever afectate.

Procedura Maze sau alte intervenții chirurgicale pe cord deschis – care au rolul de a distruge țesutul care produce curentul electric anormal și duce la tahicardie ventriculară.

Alte tratamente pentru a vindeca boala de bază care duce la apariția tahicardiei ventriculare, după caz.

Prevenție tahicardie ventriculară

Dacă aritmia este moștenită genetic, aceasta nu se poate preveni, dar se poate ameliora.

Dacă nu există nicio problemă din naștere, tahicardia ventriculară se previne prin menținerea unui stil de viață sănătos – alimentație corespunzătoare, menținerea unei greutăți normale, evitarea situațiilor stresante și suprasolicitante psihic, activitate fizică moderată constantă, eliminarea fumatului, vizitele la medic constante fie la primele simptome, fie pentru prevenție și respectarea tratamentelor medicamentoase recomandate.

Când trebuie să vă prezentați la urgențe dacă aveți tahicardie ventriculară?

Atunci când apar simptomele și nu cedează imediat.

Atunci când aveți probleme pentru prima dată și știți că aveți factori de risc.

Atunci când simptomele sunt diferite în intensitate și diferă de ce ați avut până în acel moment (dacă vă știți cu tahicardie ventriculară care nu vă pune viața în pericol.

De reținut despre tahicardia ventriculară

Tahicardia ventriculară este o aritmie provocată de contracția anormală a ventriculelor din cauza existenței unei căi electrice necorespunzătoare. Tahicardia ventriculară poate fi susținută sau nesusținută. În cazul celei nesusținute, simptomele pot fi neperceptibile pentru dvs., însă în cazul celei susținute consecințele pot fi fatale dacă nu vă prezentați la medic. Dacă aveți durere în piept, leșin, anxietate crescută sau amețeli intense trebuie să vă prezentați imediat la urgențe sau să chemați ambulanța. Ca să se amelioreze simptomele trebuie să vă mențineți un stil de viață sănătos. Unele tahicardii ventriculare nu au nevoie de tratament, însă toate necesită menținerea unui stil de viață sănătos. În caz de nevoie, tartamentele includ medicamente sau diverse proceduri medicale.