Tensiune diastolică mare

Actualizat pe:

A avea tensiune diastolică mare este o patologie destul de rară, însă cel puțin la fel de periculoasă ca hipertensiunea arterială care înglobează și tensiunea sistolică, și cea diastolică. Tensiunea diastolică mare mai este cunoscută popular și ca tensiune mică mare, dar medical se numește hipertensiune diastolică izolată. Este important să cunoașteți ce simptome pot apărea, cât de gravă este și ce soluții aveți pentru prevenirea complicațiilor.

Tensiune diastolică mare – ce este?

În primul rând, trebuie să știți ce este tensiunea diastolică. Vă reamintim că măsurarea tensiunii are două valori numite sistolică sau mare și diastolică sau mică.

Tensiunea sistolică este presiunea pe care sângele o pune pe pereții vaselor de sânge atunci când inima se contractă (Strânge).

Tensiunea diastolică este presiunea pe care sângele o pune pe pereții vaselor de sânge atunci când se relaxează.

Tensiunea diastolică mare sau tensiunea mică mare reprezintă o problemă atunci valoarea ei este peste 90 mmHg.

Astfel, tensiunea diastolică mare sau hipertensiune diastolică izolată este atunci când tensiunea sistolică este sub 140 mmHg și tensiunea diastolică peste 90 mmHg.

Tensiunea diastolică mare izolată este neobișnuită și reprezintă mai puțin de 20% din cazurile de hipertensiune arterială. 

Tensiune diastolică mare – cum se citește pe aparatele de tensiune?

Tensiunea diastolică este cea de-a doua valoare care apare pe aparatul electronic de măsurat tensiunea. De obicei, ea este mai mică decât prima valoare.

Tensiunea diastolică măsurată cu aparatul manual este momentul în care bătăile cordului nu se mai aud în stetoscop.

Tensiune diastolică mare – când este o problemă?

Tensiunea arterială diastolică reprezintă o problemă atunci când este peste 90 mmHg. Situația despre care vom discuta este cea în care doar tensiunea mică este mare.

Tensiunea diastolică mare are la rândul ei mai multe stadii, la fel ca în cazul hipertensiunii clasice:

 • Tensiune diastolică mare stadiul I – 90-99 mmHg
 • Tensiune diastolică mare stadiul II – 100-109 mmHg
 • Tensiune diastolică mare stadiul III – peste 110 mmHg.

Tensiune diastolică mare – cauze

De multe ori medicii aud de la pacienți expresia: tensiunea mică este mare, iar atunci când caută motivele, caută pe internat astfel: tensiune mică mare cauze.

Deși nu sună tocmai minunat, este perfect corect să cauți online tensiune mică mare cauze, deoarece aceștia sunt termenii valabili pentru populația generală.

Cauzele pentru tensiunea arterială diastolică sunt multiple, de cele mai multe ori fiind comune cu cele specifice hipertensiunii arteriale, dar sunt și câteva diferite.

Tensiune diastolică mare –  Anevrism aortic abdominal

Tensiunea arterială diastolică ridicată a fost asociată cu un risc mai mare de afecțiuni care implică aorta (artera mare care transportă oxigenul și sângele de la inimă către piept și abdomen).

De exemplu, persoanele cu un nivel ridicat al tensiunii arteriale diastolice au fost mai predispuse la apariția unui anevrism aortic abdominal. Aceasta este o mărire anormală a aortei și poate duce la ruptură și la risc de deces. Acest lucru se întâmplă deoarece atunci când tensiunea mică este mare, chiar și când vasele ar trebui să se relaxeze, nu fac acest lucru și se află sub presiune.

Tensiune diastolică mare – Deficiență cognitivă

Mai multe studii arată că tensiunea arterială diastolică ridicată pare să fie legată de deficitele de memorie sau de afectarea cognitivă la persoanele cu vârsta de 45 de ani sau mai mult. Pentru fiecare creștere de 10 puncte peste 90 mm Hg, crește riscul de probleme de cogniție cu 7%.

Deși nu există o relație de cauzalitate stabilită, tratarea sau prevenirea tensiunii diastolice ridicate și celei sistolice, poate preveni afectarea cognitivă.

Tensiune diastolică mare – Accidentul vascular cerebral și alte probleme cerebro-vasculare

O tensiune arterială diastolică de 100 mm Hg sau mai mare este legată de o rată substanțială de accidente vasculare cerebrale. Tensiunea arterială ridicată, în particular tensiunea diastolică mare, poate duce la blocarea sau spargerea arterelor, provocând un accident vascular cerebral.

Un accident vascular cerebral poate duce la dizabilități grave în ceea ce privește mișcarea, vorbirea și alte activități de bază și, de asemenea, poate duce la deces.

Tensiune diastolică mare – Boala cronică de rinichi

Adulții cu tensiune arterială ridicată, inclusiv tensiunea mică mare, diabet sau ambele au un risc mai mare de boală cronică de rinichi decât persoanele fără aceste afecțiuni. În acest caz, distrugerea vaselor de sânge duce la afectarea rapidă a rinichiului, în lipsa tratamentului corespunzător.

Tensiune diastolică mare – boli endocrine

Bolile endocrine care secretă hormoni în exces, care duc la creșterea tensiunii (inclusiv tensiunea diastolică) poate duce la creșterea tensiunii arteriale per total sau a tensiunii diastolice. 

Spre exemplu, hipertiroidia poate fi o cauză, dar paradoxal și hipotiroidia poate duce la tensiune mică mare.

Tensiune diastolică mare – apnee în somn

Un studiu a demonstrat legătura dintre apneea severă de somn și o mai mare tensiune arterială diastolică. Dacă sforăiți în somn, trebuie să vă prezentați la medic pentru a putea preveni complicațiile potențial severe,

Tensiune diastolică mare – Obezitatea

Medicii asociază de obicei hipertensiunea arterială cu obezitatea.  Însă, obezitatea poate fi cauză de tensiune diastolică mare izolată, de asemenea. Cei supraponderali se află în aceeași categorie. Din cauza grăsimii în exces, care ulterior se va depune și pe organe și pe vasele de sânge, apare tensiunea mică mare.

De reținut este faptul că obezitatea este o cauză care poate fi prevenită!

Tensiune diastolică mare – Consumul de alcool

Unele studii arată că consumul de alcool contribuie la tensiunea diastolică mare. 

Pentru a ajuta la prevenirea tensiunii diastolice mari, se recomandă ca bărbații să nu consume mai mult de două băuturi alcoolice pe zi, iar femeile nu mai mult de o băutură alcoolică pe zi. O băutură alcoolică pe zi este echivalentă cu un pahar mic de tărie – aproximativ 40 mL sau un pahar de 150 mL de vin.

Tensiune diastolică mare – Fumatul

Fumatul este o cauză principală de hipertensiune arterială, inclusiv de tensiune arterială diastolică mare. Nicotina face ca organismul să secrete anumite substanțe și afectează intens pereții vaselor de sânge. Ca și în cazul obezității și alcoolismului, este o cauză care poate fi destul de ușor evitată.

Tensiune diastolică mare – Hipercolesterolemie

Trigliceridele ridicate sau grăsimile din sânge sunt o altă cauză potențială pentru tensiune diastolică mare, pe care medicii o leagă și de alte riscuri pentru sănătate. Vasele de sânge se îngustează din cauza depunerii de grăsime și astfel și presiunea din vasele de sânge crește.

Prin alimentație, și această cauză poate fi evitată.

Tensiune diastolică mare – Anxietate și stres 

Anxietatea poate crește tensiunea arterială diastolică și sistolică la unele persoane. Un studiu din 2016 sugerează că stresul mental ar putea activa o anumită parte a sistemului nervos, provocând un val de hormoni care perturbă modul în care organismul dumneavoastră reglează tensiunea arterială.

Tensiune diastolică mare – Sedentarismul și alimentația necorespunzătoare

Tensiunea mică este mare deseori din cauza lipsei de activitate fizică și o alimentație nesănătoasă. Acestea două merg mână în mână cu obezitatea sau supraponderabilitatea, fumatul și hipercolesterolemia.

Tensiune diastolică mare – simptome

Simptomele tensiunii diastolice mari sunt în general cele ale hipertensiunii generale. Este posibil ca tensiunea diastolică arterială ridicată să nu provoace simptome semnificative.

Poate dura ani de zile până când o persoană care trăiește cu hipertensiune arterială observă orice complicații. 

Este posibil să aveți simptome precum hemoragii oculare – pete de sânge pe ochi, dureri de cap, amețeli, senzație de lipsă de aer (dispnee( sau dureri în piept în cazuri extreme. Aceste simptome apar din cauza distrugerii vaselor de sânge și a organelor.

Tensiunea diastolică mare – diagnosticul

Diagnosticul este simplu. Cu ajutorul unui aparat de tensiune manual sau electric se ia tensiunea și se citește valoarea acesteia.

Dacă se găsesc probleme, precum tensiune diastolică mare, se vor face și alte investigații pentru depistarea unor posibile complicații deja instalate sau a altor probleme de sănătate: analize de sânge, ecografie cardiacă, ecografie abdominală pentru vizualizarea rinichilor etc. 

Tensiune diastolică mare – tratament

Tensiunea diastolică mare trebuie tratată și trebuie să vă prezentați la medic pentru a evita complicațiile, indiferent de stadiul hipertensiunii.

Reducerea tensiunii arteriale diastolice poate cauza probleme cardiace, în special la persoanele tinere cu tensiune arterială sistolică normală. Prin urmare, în acest grup, medicii pot opta să nu trateze tensiunea diastolică mare.

Cea mai bună abordare este ca medicii să trateze persoanele în vârstă în funcție de boala cardiovasculară specifică care stă la baza acestora.

Opțiunile de medicație pentru scăderea tensiunii diastolice includ:

 • blocante ale canalelor de calciu
 • inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei
 • blocante ale receptorilor de angiotensină
 • diuretice

Aceste opțiuni sunt aceleași ca în cazul hipertensiunii arteriale generalizate.

Primul tratament la care vor apela medicii pentru scăderea tensiunii diastolice, este de fapt schimbarea stilului de viață, acolo unde este cazul. Respectiv:

 • reducerea consumului de alcool
 • menținerea unei greutăți normale
 • efectuarea de exerciții fizice de intensitate moderată (în funcție de posibilități) de minim 3 ori pe săptămână timp de 30 de minute, însă recomandarea principală este de 3-5 ore pe săptămână de sport.
 • alimentație sănătoasă – fructe, legume, carne slabă – pui sau curcan, pește, nuci, arahide (fără sare), fără prăjeli, dulciuri, sucuri, mezeluri sau alimente procesate
 • evitarea tutunului 
 • monitorizarea la domiciliu a nivelului tensiunii arteriale zilnic, dacă știți că aveți o problemă 

Tensiunea diastolică mare – când este o urgență?

Cu toate acestea, o persoană trebuie să solicite asistență medicală de urgență dacă prezintă următoarele simptome. Acestea ar putea indica o complicație gravă a tensiunii arteriale diastolice mari, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral: 

 • dureri în piept
 • dificultăți de respirație
 • amețeală
 • debut brusc de slăbiciune
 • modificări ale vorbirii
 • pierderea cunoștinței

Tensiunea diastolică mare – prevenție și reducere a valorilor tensionale

Va trebui să lucrați îndeaproape cu medicul pentru a vă reduce tensiunea arterială diastolică, asigurându-vă în același timp că nu scade sub 60 mm Hg.

Atunci când tensiunea arterială diastolică devine prea scăzută, aceasta poate duce la amețeli și oboseală. Poate chiar să provoace leziuni cardiace și să vă crească riscul de boli de inimă. Conform unui studiu, persoanele cu tensiune arterială diastolică scăzută au avut 49% șanse de a dezvolta boli de inimă.

Iată câteva modalități de a vă reduce tensiunea arterială generală, inclusiv tensiunea arterială diastolică.

 • Reduceți aportul de grăsimi saturate și trans

Abțineți-vă de la consumul de alimente bogate în grăsimi trans sau saturate. Câteva exemple includ: Hot dog și alte tipuri de carne procesată, Mâncarea rapidă (tip lasagna spre exemplu), Alimente congelate (de tip pizza).

Încercați să vă concentrați în schimb pe consumul de grăsimi sănătoase polinesaturate și mononesaturate din alimente precum uleiul de măsline, avocado și nucile pentru a putea scădea tensiunea diastolică mare.

 • Consumați alimente sănătoase pentru inimă

Alimentele care sunt o parte esențială a unei diete sănătoase pentru inimă includ:

Peștele, în special cele bogate în acizi grași omega-3; Legume, cum ar fi morcovii, spanacul și broccoli; curcan sau pui fără piele; fructe, cum ar fi bananele, portocalele și merele; Bucăți slabe de carne de porc sau de vită; Nuci și fasole; Ouă; Cereale integrale, cum ar fi pâinea integrală și orezul brun; Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, cum ar fi iaurtul și brânza. Cu ajutorul lor vă puteți scădea tensiunea diastolică.

 • Exerciții fizice

Activitatea fizică moderată, cum ar fi înotul, sau mersul pe jos în pas vioi, poate scădea tensiunea arterială ridicată. Scopul este să vă stabiliți obiective care să vă ajute să faceți exerciții fizice în siguranță și să ajungeți la un minim de 2,5 ore (150 de minute) pe săptămână. Consultați-vă cu medicul înainte de a începe orice regim de exerciții fizice, în special dacă aveți probleme de sănătate netratate.

 • Evitați cofeina doar dacă aceasta vă creează simptome

Cofeina poate crește tensiunea arterială diastolică, deoarece este un stimulent, dar nu are întotdeauna acest efect. Veți dori să vă limitați consumul de cofeină dacă aveți hipertensiune arterială, mai ales înainte de a efectua orice activitate care vă poate crește și mai mult tensiunea arterială, cum ar fi exercițiile fizice. Înainte de a opta pentru reducerea consumul de cofeină, consultați-vă cu medicul dumneavoastră și analizați simptomele pe care le aveți.

 • Reduceți cantitatea de sodiu din alimentația dumneavoastră

Limitați-vă aportul de sodiu (sare) la 1.500 mg sau mai puțin în fiecare zi, deoarece sodiul poate crește tensiunea arterială.

 • Consumați mai mult potasiu

Potasiul poate contracara efectul negativ al sodiului asupra tensiunii dumneavoastră arteriale. Prin urmare, creșteți consumul de alimente bogate în potasiu, cum ar fi spanacul, bananele și roșiile. 

 • Mențineți o greutate sănătoasă

Faptul de a fi obez sau supraponderal poate crește presiunea asupra mușchiului cardiac, ceea ce duce la o creștere a tensiunii arteriale diastolice. Trebuie ca IMCul dumneavoastră să fie între 18-25, pentru a fi în limite normale. 

De reținut

Tensiunea diastolică mare, cunoscută mai mult sub numele de tensiunea mică mare este o problemă de sănătate importantă, care de cele mai multe ori nu dă simptome. Trebuie să vă monitorizați constant tensiunea și să mergeți la doctor cum observați că tensiunea diastolică este peste 90 mmHg sau cea sistolică peste 140 mmHg. Ca să preveniți posibilele complicații sau chiar apariția tensiunii arteriale diastolice mari trebuie să aveți un stil de viață sănătos și să vă luați medicamentele corespunzător