Meniu

Tensiune diastolica mare – Cauze si preventie eficienta

Actualizat pe:

A avea tensiune diastolică mare este o patologie destul de rară, însă cel puțin la fel de periculoasă ca hipertensiunea arterială care înglobează și tensiunea sistolică, și cea diastolică. Tensiunea diastolică mare mai este cunoscută popular și ca tensiune mică mare, dar medical se numește hipertensiune diastolică izolată. Este important să cunoașteți ce simptome pot apărea, cât de gravă este și ce soluții aveți pentru prevenirea complicațiilor.

Tensiune diastolică mare – Când este o problemă?

Tensiunea arterială diastolică reprezintă o problemă atunci când este peste 90 mmHg. Tensiunea diastolică mare are la rândul ei mai multe stadii, la fel ca în cazul hipertensiunii clasice:

  • Tensiune diastolică mare stadiul I – 90-99 mmHg
  • Tensiune diastolică mare stadiul II – 100-109 mmHg
  • Tensiune diastolică mare stadiul III – peste 110 mmHg.

Cauzele tensiunii diastolice mari

1. Anevrism aortic abdominal

Tensiunea arterială diastolică ridicată a fost asociată cu un risc mai mare de afecțiuni care implică aorta (artera mare care transportă oxigenul și sângele de la inimă către piept și abdomen).

2. Deficiență cognitivă

Mai multe studii arată că tensiunea arterială diastolică ridicată pare să fie legată de deficitele de memorie sau de afectarea cognitivă la persoanele cu vârsta de 45 de ani sau mai mult. Pentru fiecare creștere de 10 puncte peste 90 mm Hg, crește riscul de probleme de cogniție cu 7%.

3. Accidentul vascular cerebral și alte probleme cerebro-vasculare

O tensiune arterială diastolică de 100 mm Hg sau mai mare este legată de o rată substanțială de accidente vasculare cerebrale. Tensiunea arterială ridicată, în particular tensiunea diastolică mare, poate duce la blocarea sau spargerea arterelor, provocând un accident vascular cerebral.

4. Obezitatea

Medicii asociază de obicei hipertensiunea arterială cu obezitatea. Cei supraponderali se află în aceeași categorie. Din cauza grăsimii în exces, care ulterior se va depune și pe organe și pe vasele de sânge, apare tensiunea mică mare.

5. Consumul de alcool

Pentru a ajuta la prevenirea tensiunii diastolice mari, se recomandă ca bărbații să nu consume mai mult de două băuturi alcoolice pe zi, iar femeile nu mai mult de o băutură alcoolică pe zi. O băutură alcoolică pe zi este echivalentă cu un pahar mic de tărie – aproximativ 40 mL sau un pahar de 150 mL de vin.

6. Fumatul

Fumatul este o cauză principală de hipertensiune arterială, inclusiv de tensiune arterială diastolică mare. Nicotina face ca organismul să secrete anumite substanțe și afectează intens pereții vaselor de sânge.

Simptome

Simptomele tensiunii diastolice mari sunt în general cele ale hipertensiunii generale. Este posibil ca tensiunea diastolică arterială ridicată să nu provoace simptome semnificative.

Este posibil să aveți simptome precum hemoragii oculare – pete de sânge pe ochi, dureri de cap, amețeli, senzație de lipsă de aer (dispnee( sau dureri în piept în cazuri extreme. Aceste simptome apar din cauza distrugerii vaselor de sânge și a organelor.

De reținut

Tensiunea diastolică mare, cunoscută mai mult sub numele de tensiunea mică mare este o problemă de sănătate importantă, care de cele mai multe ori nu dă simptome. Trebuie să vă monitorizați constant tensiunea și să mergeți la doctor cum observați că tensiunea diastolică este peste 90 mmHg sau cea sistolică peste 140 mmHg. Ca să preveniți posibilele complicații sau chiar apariția tensiunii arteriale diastolice mari trebuie să aveți un stil de viață sănătos și să vă luați medicamentele corespunzător.