Meniu

Tensiune la copii

Actualizat pe:

Tensiunea la copii este aceeași boală ca în cazul adulților, doar că aceștia sunt mai sensibili și sunt mai predispuși complicațiilor. Valorile normale sunt în funcție de vârstă, iar simptomele pot fi greu de identificat mai ales în cazul celor foarte mici, care încă nu pot exprima totul. O monitorizare și un tratament adecvat pot ține sub control tensiunea la copii.

Tensiunea la copii este un subiect sensibil, deoarece întotdeauna o boală la copil este mai sensibilizantă decât cea a adultului. De asemenea, sunt destule persoane cărora nu le vine să creadă că un copil poate suferi de tensiune mare. Astfel, vă vom prezenta care este tensiunea normală la copii și ce este de făcut în caz de tensiune la copii. 

Tensiunea arterială la copii își schimbă valorile odată cu vârsta, iar părinții trebuie să le cunoască pentru a ști când este o problemă și când nu. Odată cu vârsta de 13 ani, aceștia se apropie de statutul de adult, iar boala va fi definită ca în cazul adultului.

Tensiune normală copii

În acest caz, tensiunea normală la copii este depășită atunci când se înregistrează o tensiune mai mare decât a 95% dintre cei de același sex, înălțime, vârstă și greutate.

Între 0-6 luni, tensiunea normală la copii este Sistolica: 80-110 mmHg, Diastolica: 45-60 mmHg.

Între 1 an – 3 ani, tensiunea normală la copii este Sistolica: : 80-110 mmHg, Diastolica: 50-80 mmHg.

Între 4-6 ani, tensiunea normală la copii este Sistolica: 80-110 mmHg, Diastolica: 50-80 mmHg.

Între 6-12 ani, tensiunea normală la copii este Sistolica: 85-120 mmHg, Diastolica 55-80 mmHg.

Între 12-18 ani, tensiunea normală la copii este Sistolica: 95-130 mmHg, diastolica 85-90 mmHg. 

Aceste valori își pot modifica parametrii în funcție de studii și noile ghiduri europene care apar.

Ce este tensiunea la copii?

În general, când un părinte spune: Copilul meu are tensiune, se referă la faptul că acesta are tensiunea mai mare decât trebuie.

Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea susținută a tensiunii arteriale, care este diagnosticată atunci când tensiunea arterială la copii este mai mare decât în mod normal în urma unor măsurători repetate în timp. În copilărie și adolescență, tensiunea arterială crește în mod normal odată cu vârsta și înălțimea. Astfel, o valoare normală a tensiunii arteriale pentru copilul dumneavoastră se va schimba în fiecare an, la fel cum se vor schimba valorile normale pentru înălțimea și greutatea acestuia.

Tensiunea la copii este diagnosticată atunci când tensiunea arterială medie se situează la sau peste percentila 95 pentru vârsta, sexul și înălțimea sa, atunci când este măsurată de mai multe ori pe parcursul a trei sau mai multe vizite.

Tensiune la copii – tipuri

Tensiunea la copii este de aceleași tipuri ca cea a adultului. Cel mai des la copii este întâlnită cea secundară, mai ales când aceștia au o vârstă încă mică – undeva sub 7-8 ani. 

Acest lucru se întâmplă deoarece de obicei acești copii se nasc cu o problemă și este depistată în timp în funcție de semne și simptome, hipertensiunea arterială putând fi și ea un semn de o boală congenitală. 

Tipurile de tensiune la copii sunt:

  • Secundară – În acest caz de tensiune arterială la copii, aceasta apare din cauza faptului că acesta suferă de o altă boală care duce la creșterea tensiunii. Exemple ar fi: probleme renale, îngustarea arterelor care duc la rinichi, un defect congenital al inimii, cum ar fi coarctația aortei (și nu numai), sau tumori rare ale glandei suprarenale, dar și alte probleme hormonale. 
  • Primară – în acest caz de tensiune arterială la copii, boala nu apare din cauza existenței altei boli, ci din cauza bolii per se a vaselor de sânge, însă de cele mai multe ori nu este găsită o cauză exactă. 

Tensiune la copii – stadii

În caz de tensiune la copii, ca să identifici ce stadiu de tensiune este, trebuie să știți tensiunea normală la copii aferentă vârstei copilului și să adăugați 12 mmHg la tensiunea sistolică. 

Dacă copilul depășește 12 ani, veți apela la valorile stadiilor tensiunii mari pentru adulți.

Stadializarea o realizează doar medicul cardiolog pediatru, după cel puțin 3 măsurători în momente diferite. 

Tensiune la copii – cauze

De cele mai multe ori, cauza de tensiune la copil (în general cei sub 7-8 ani) este una secundară. Adică există o altă boală care duce la creșterea tensiunii. 

Odată cu creșterea, apare și stilul de viață necorespunzător, iar la cei care nu au fost diagnosticați cu tensiune mare sub 7-8 ani, dar sunt diagnosticați de pe la 10 ani, de cele mai multe ori cauza este primară – adică, este produsă de stilul de viață nesănătos, apărând de cele mai multe ori la cei supraponderali sau obezi.

Tensiune la copii – cauze secundare

  • Boli de inimă – diferitele boli congenitale ale inimii cu care un copil se poate naște, pot duce la apariția tensiunii mari. Aceasta poate fi depistată imediat după naștere sau la câțiva ani, dacă boala nu a avut un impact major la începutul vieții. Cel mai des se întâlnește în caz de coarctație de aortă.
  • Boli renale – bolile care afectează rinichiul, cel mai des cele congenitale în cazul copiilor, precum vase de sânge îngustate, dar și cele dezvoltate în timp din cauza infecțiilor repetate, spre exemplu.
  • Boli hormonale – boli ale glandelor suprarenale, ale tiroidei sau glandei hipofize, pot duce la tensiune la copii.
  • Reacții adverse la medicamente sau intoxicații cu diverse substanțe. 

La adolescenți, tensiunea poate fi prezentă din aceleași cauze, având în vedere că nu toate bolile congenitale dau tensiune la copii, de la vârste fragede. Însă, cel mai des la ei cauzele sunt primare.

Tensiune la copii – cauze primare

În această situație, cel mai des cauza nu este identificată, însă o serie de factori de risc care sunt tot mai des întâlniți în zilele noastre, pot duce la apariția tensiunii la copii. 

Tensiune copii – factori de risc

  • Obezitatea sau supraponderabilitatea – tot mai des întâlnită din cauza alimentației necorespunzătoare. 
  • Diabetul zaharat – care de obicei vine mână în mână cu obezitatea, cu tensiunea la copii și cu afectarea altor organe precum rinichii, dacă nu este tratat corespunzător și la timp. 
  • Anticoncepționalele – cresc riscul de tensiune mare, iar adolescentele își pot administra medicamentele nu doar pentru prevenția unei sarcini, ci și pentru tratamentul unor boli hormonale. 
  • Consumul de alcool sau alte substanțe nocive – precum drogurile ilegale.
  • Reacții adverse și la alte medicamente în afară de anticoncepționalele, pot da tensiune arterială la copii. 
  • Lipsa de activitate fizică/sedentarismul poate duce cu ușurință la tensiune la copii.
  • Stresul, anxietatea – fie cea provocată de mediul familial, social, cât și cel provocat de școală. 
  • Alimentație necorespunzătoare care duce de asemenea la obezitate. 
  • Antecedente familiale de tensiune al adulți sau tensiune la copii. 

Tensiune copii – diagnostic, semne și simptome

Simptomele în caz de tensiune la copii variază, deoarece atunci când sunt mici nu pot spune mare lucru despre ce simt, iar părinții trebuie să îți dea seama că bebelușii au probleme. Odată cu vârsta, aceștia sunt capabili să spună ce simt și ce probleme au.

Examenul fizic poate fi normal (în afară de tensiunea arterială crescută), dar semnele de hipertensiune arterială și/sau cauzele acesteia sunt uneori prezente și trebuie căutate în mod special. De multe ori, copiii sunt asimptomatici, ca și adulții.

Aceste simptome și semne de tensiune la copii, de cele mai multe ori sunt cauzate de bolile care au dus la apariția tensiunii la copii. 

Simptomele în caz de tensiune la copii pot fi:

  • Vărsături mai ales la cei care încă nu sunt capabili să exprime ceea ce simt.
  • Convulsii în aceeași situație menționată anterior.
  • Dureri de cap
  • Respirație dificilă care poate fi observată la orice vârstă.
  • Vedere încețoșată.
  • Dureri toracice.

La examenul fizic vor fi incluse toate organele și părțile corpului, astfel: 

La examinarea ochilor în caz de tensiune la copii se poate observa: proptoza – ochii care ies în afara globilor oculari ( în caz de hipertiroidism), retinopatie hipertensivă (spasm arteriolar, hemoragii, și, rareori, edem – care se poate observa la o examinare la medicul oftalmolog)

La examinarea capului și a feței, în caz de tensiune la copii se poate observa: Facies lunar – adică față în lună plină(exces de corticosteroizi, cum ar fi sindromul Cushing), hipertrofie amigdaliană – amigdalele din gât sunt de dimensiuni mai mari decât în mod normal (apnee în somn),

La examinarea gâtului în caz de tensiune arterială la copii: Mărire și/sau sensibilitate a tiroidei (hipertiroidism)

La examinarea inimii în caz de tensiune arterială la copii: Murmur – zgomote anormale la nivelul inimii (coarctație de aortă), zgomot de frecare (boală vasculară de colagen), la palpare inima se poate simți a fi de dimensiuni mai mari decât în mod normal  (hipertrofie ventriculară stângă)

La examinarea abdomenului în caz de tensiune arterială la copii: la palpare se poate simți o masă (tumoare, boală chistică renală, hidronefroză), zgomot anormal (boală renovasculară).

La examinarea extremităților în caz de tensiune arterială la copii se poate observa: umflarea picioarele (boală renală), umflături articulare (boală vasculară colagenică).

La nivelul organelor genitale în caz de tensiune arterială la copii se poate observa: Ambiguitate/virilizare – adică organele genitale nu sunt dezvoltate suficient sau sunt prea dezvoltate (hiperplazie suprarenală), pubertate avansată (tumoare intracraniană)

La nivelul pielii, în caz de tensiune arterială la copii se poate observa: Paloare/roșeață (exces de catecolamine), acnee/hirsutism/striații (sindromul Cushing, terapie cu corticosteroizi), pete café-au-lait/neurofibromi (neurofibromatoză), pete de frunze de cenușă/adenom sebaceum (complexul sclerozei tuberoase), erupții cutanate (lupus eritematos sistemic, vasculită asociată cu imunoglobulină A)

La nivel general: Obezitate (hipertensiune primară/esențială), retard de creștere (boală renală cronică)

În cazul semnleor vitale: Tahicardie (hipertiroidism, exces de catecolamine), diferență de tensiune arterială între extremități (coarctație de aortă). 

Când copilul este mai mare, simptomele pot fi cele ale adultului: durere de cap (cefalee), palpitații, tulburări de vedere și altele.

Tensiune copii – ce trebuie să știe părinții la o vizită la medic?

În primul rând, părinții trebuie să își ducă constant copilul la medicul pediatru, deoarece problemele pot apărea oricând. Evitarea acestora sau depistarea lor din timp este cel mai important mod prin care cineva poate avea grijă de un copil.

Ulterior, dacă copilul prezintă simptome sau părinții observă ceva schimbat la el, părinții ar putea să se prezinte la medic cu simptomele remarcate, contextul în care au apărut, ce a făcut copilul înainte, dacă copilul ia vreun medicament și ce. 

Tensiune copii – investigații 

Întotdeauna se va începe cu examenul fizic menționat anterior și cu luarea semnelor vitale – tensiune, puls, saturație și temperatură. Va fi necesară și cântărirea și măsurarea înălțimii copilului. 

Dacă examenul fizic și semnele vitale pun sub semnul întrebării o posibilă tensiune la copii, se vor începe investigațiile imagistice.

  • Ecografia cardiacă – poate spune dacă copilul are o problemă congenitală la nivelul inimii sau nu, în caz de tensiune arterială copii. 
  • Radiografia toracică și abdominală – ne pot arăta posibile probleme la plămâni, la inimă (apare de dimensiuni mai mari pe radiografie) sau diverse probleme mai ales la nivelul rinichilor.
  • Ecografie abdominală – pentru a vedea dacă sunt prezente mase renale sau suprarenale, dar și dacă sunt alte probleme. 
  • CT/IRM de abdomen sau cerebral în de semne de probleme hormonale sau abdominale. 
  • Analize de sânge generale și de hormoni. 

Tensiune copii – tratament

În caz de tensiune la copil, părinții trebuire să respecte următoarele recomandări în funcție de vârsta acestuia.

Tensiune la copii – schimbarea stilului de viață 

În primul rând, orice evitare de tensiune la copil trebuie să înceapă cu schimbarea stilului de viață:

  • Atingerea greutății adecvate prin dietă și exerciții fizice pentru copii supraponderali, iar pentru bebeluși consultarea unui nutriționist specializat în alimentarea copiilor. 
  • Reducerea cantității de sare din alimentație. Etichetele nutriționale enumeră conținutul de sodiu în miligrame (mg). O linguriță de sare are 2.196 mg de sodiu. Sursele majore de sodiu din dieta sunt: Sarea adăugată la alimente în timpul gătitului și la masă, sodiul adăugat la alimente în timpul procesării (sare ascunsă) , Sodiul care apare în mod natural în alimente și în apă.

Pentru a reduce sodiul din alimentația dumneavoastră, îndepărtați  solnița de la masă și evitați să o adăugați în timpul preparării mesei. Ierburile și condimentele pot fi o alternativă gustoasă. În plus, limitați cantitatea de alimente procesate pe care le consumă familia dumneavoastră.

Tensiunea la copii este cauzată și de alimentele necorespunzătoare, prin urmare:

  • Alimentele procesate: Carnea de prânz procesată, șunca, cârnații, brânza, alimentele preparate și majoritatea alimentelor conservate sunt bogate în sodiu, dar și alte substanțe care fac rău și duc la obezitate. Multe alimente de gustare, inclusiv biscuiți, chipsuri și 
  • Dulciurile, alimentele bogate în zahăr, gluten și carbohidrați trebuie evitate: pâinea albă, pastele albe, orice tip de dulciuri, sucurile. 
  • Păstrarea greutății ideale sau slăbirea în caz de nevoie.
  • Evitarea sedentarismului și realizarea unui efort fizic moderat de cel puțin 3 ori pe săptămână câte 30 de minute minim.

Tensiune la copii – tratamentul medicamentos

Dacă tensiunea la copii este secundară unei alte boli, se va începe tratamentul tot cu schimbarea stilului de viață, dar se vor adăuga și medicamente sau proceduri specifice fiecărei boli – tratamente hormonale, spre exemplu. 

Tratamentul antihipertensiv poate fi necesar în funcție de boală, vârstă, simptome și ce alte complicații pot apărea.

În caz de diabet zaharat, se va face tratament cu antidiabetice orale sau insulină, sau ambele. Nu uitați că diabetul zaharat este o boală nocivă dacă este lăsată netratată.

Tensiune la copii – intervenții chirurgicale și proceduri 

Dacă tensiunea este produsă de probleme renale sau hormonale (cauzate de tumori în special) se vor rezolva și aceste probleme fie prin intervenții chirurgicale de extirpare a tumorilor dacă este nevoie, fie prin tratamente chimioterapice sau de radioterapie.

În caz de boli congenitale cardiace, intervențiile chirurgicale sunt obligatorii.

Tensiune copii – complicații

În lipsa tratamentului, tensiunea la copii poate da numeroase complicații, inclusiv unele letale sau ireversibile pe parcursul vieții.

Tensiunea arterială ridicată crește volumul de muncă al inimii, deoarece aceasta trebuie să stoarcă sângele prin vasele de sânge împotriva presiunii ridicate. Atunci când inima trebuie să pompeze mai tare, camera de pompare (ventriculul stâng) a inimii se poate mări și îngroșa.

Dacă tensiunea arterială la copii ridicată continuă să treacă neobservată sau netratată, partea stângă a inimii poate deveni progresiv mai mare sau mai groasă (hipertrofie ventriculară stângă). Acesta este unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea bolii coronariene și, eventual, a unui atac de cord.

Dacă tensiunea la copii nu este tratată, aceasta poate, de asemenea, să afecteze arterele din rinichi, determinând îngustarea acestora și diminuarea aportului de sânge la rinichi. Rinichii nu pot funcționa normal și acest lucru poate duce la insuficiență renală.

Hipertensiunea arterială necontrolată în timp poate afecta, de asemenea, arterele care aduc sângele la creier.

Tensiunea la copii necontrolată poate, de asemenea, să afecteze ochiul prin faptul că arterele se îngustează și se răsucesc, tăind astfel alimentarea cu sânge. În cele din urmă, acest lucru poate duce la probleme de vedere.

Este important de reținut că atacurile de cord, insuficiența renală și accidentele vasculare cerebrale cauzate de hipertensiune arterială sunt mai puțin frecvente la copii și adolescenți. Cu toate acestea, procesele care duc la aceste probleme încep probabil în copilărie. Acesta este motivul pentru care copiilor și adolescenților ar trebui să li se măsoare tensiunea arterială cu ocazia vizitelor de rutină la cabinetul medical.

Tensiune copii – cine trebuie să își monitorizeze tensiunea constant?

În primul rând, copii care sunt predispuși prin antecedente familiale și bolile cu care se cunosc și care reprezintă un risc de tensiune arterială la copii.

În rest, copii vor fi evaluați la fiecare vizită la medicul de familie sau la cel pediatru.

Dacă copilul are tensiune mare deja instalată, se va recomanda și monitorizarea ei zilnică la domiciliu.

Tensiune copii – urgență medicală?

Dacă bebelușul prezintă vărsături sau convulsii, trebuie să vă prezentați de urgență la spital sau să chemați ambulanța. 

Dacă copilul este mai mare și are simptom de orice fel, de asemenea, trebuie să vă prezentați la medic de urgență pentru a evita complicațiile.

De reținut

În caz de tensiune la copii, subiectul este unul delicat, însă trebuie ca părinții să observe cu atenție dacă copilul are vreo problemă și să se prezinte de urgență la medic sau să cheme ambulanța. Tensiunea la copii poate fi o urgență medicală sau nu, dar prezentarea la medic trebuie să fie imediată, indiferent de situație. Diagnosticul uneori poate necesita mai mult timp, iar schimbarea stilului de viață trebuie începută imediat. Tratamentul necesar va fi instituit cum se pune diagnosticul de tensiune mare la copii, iar după caz, se va realiza și tratamentul cauzei, dacă aceasta există. Toate tratamentele sunt necesare pentru prevenirea complicațiilor sau a decesului.