Situația de a avea tensiune mare și puls mic este destul de rar întâlnită, însă poate fi atât o reacție normală a organismului în fața hipertensiunii, dar poate arăta și o problemă gravă, atât din punctul de vedere al tensiunii, cât și al altor boli. De fiecare data când pacienții văd puls mic, tensiune mare se îngrijorează, dar nu înțeleg ce se întâmplă în organismul lor.
Tensiune mare puls mic – ce reprezintă?
Tensiunea mare este atunci când aceasta este peste 140/90 mmHg, putând ajunge în cazuri severe la peste 180/100 mmHg.
Pulsul este considerat mic atunci când este sub 60 bătăi pe minut. Atenție! Este normal ca pulsul să fie mai mic atunci când vă odihniți sau dormiți.
Tensiune mare puls mic aveți atunci când sângele care trece prin vasele de sânge trece cu o putere mai mare decât trebuie, suprasolicitând atât vasele de sânge, cât și inima, dar în același timp sistemul electric al inimii o face pe aceasta să bată mai puțin decât trebuie.
Puls mic tensiune mare – cauza principală fiind tensiunea mare
În primul rând, trebuie să discutăm despre situația clară când tensiunea este mare și din cauza ei pulsul este mic. Cu siguranță pentru a ști că suferiți de tensiune mare și puls mic, trebuie mai întâi să mergeți la un medic. Însă, iată câteva explicații:
- Când organismul suferă de tensiune mare pe o perioadă lungă de timp sau aveți un puseu de tensiune și organismul nu face față, va căuta metode să compenseze situația prin care trece, să o amelioreze, pentru a putea funcționa normal.
- Atunci când aveți hipertensiune și presiunea sângelui din vasele de sânge este foarte mare, cu ajutorul sistemului nervos care acționează asupra sistemului electric al inimii, va transmite acestuia să bată mai încet. Astfel, organismul încearcă să compenseze tensiunea mare prin a face inima să bată mai încet.
Mai multe lucruri pot provoca o combinație de tensiune mare și puls mic.
- Cardiomiopatie hipertrofică sau infarct miocardic
Tensiunea arterială ridicată pe termen lung poate duce la puls mic. Tensiunea arterială ridicată poate determina remodelarea țesuturilor inimii. De exemplu, țesutul poate deveni mai gros în încercarea de a bate mai tare. Este mai greu pentru acest țesut îngroșat să conducă impulsurile electrice.
Ca urmare, pulsul dumneavoastră ar putea încetini, deoarece îi ia mai mult timp să transmită impulsurile electrice.
Același lucru se poate întâmpla și în caz de infarct miocardic (atac de cord) moment în care s-a distrus un țesut al inimii care poate să fi fost aferent sistemului electric.
- Medicamente pentru tensiunea arterială
Unele medicamente utilizate pentru tensiunea arterială ridicată, în special beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu, pot provoca, de asemenea, un puls scăzut. Pentru a vă reduce tensiunea arterială, aceste medicamente vă scad pulsul, reducând volumul de muncă pus pe inimă. Astfel apare situația de puls mic tensiune mare.
- Leziuni traumatice sau hemoragii interne
O leziune traumatică a creierului sau o hemoragie în jurul creierului dumneavoastră poate provoca, de asemenea, o combinație de tensiune mare puls mic. Atât leziunile, cât și sângerările cresc presiunea asupra creierului dumneavoastră, ceea ce duce la ceva numit reflexul Cushing.
Simptomele reflexului Cushing includ:
- ritm cardiac lent – puls mic
- tensiune arterială ridicată
- respirație neregulată sau foarte lentă
Dacă ați avut recent orice fel de traumatism cranian și observați aceste simptome, contactați imediat un medic.
Tensiune mare și puls mic – ce relație există între cele două?
Pentru a analiza modul în care pulsul și tensiunea arterială se pot afecta reciproc, gândiți-vă la pulsul dumneavoastră ca la un sistem electric și la tensiunea arterială ca la o instalație sanitară. Astfel, explicația cea mai frumoasă și clară pentru tensiune mare puls mic, este următoarea:
Pulsul dumneavoastră este controlat în mare parte de impulsuri electrice. Aceste impulsuri călătoresc prin inimă, spunând camerelor să bată. Exercițiile fizice, stresul, frica și alți factori vă pot accelera pulsul. Sedentarismul îl poate încetini.
Acest sistem electric stimulează mișcarea de pompare a inimii. Atunci când „țevile”, sau vasele de sânge, nu sunt blocate, sângele curge cu ușurință prin ele.
Dacă vasele de sânge sunt înguste sau au un fel de obstrucție, inima trebuie fie să se strângă mai tare, fie să bată mai repede pentru a pompa sângele. Acest lucru are ca rezultat o tensiune arterială ridicată. Astfel apare situația în care aveți tensiune mare și puls mic.
Simptome posibile
Simptome posibile în caz de tensiune mare puls mic:
- Confuzie – din cauza faptului că la creier ajunge sânge pompat cu prea mare forță, dar în același timp prea încet.
- Dificultăți în a face exerciții fizice – mai ales dacă hipertensiunea este cronică și netratată.
- Amețeli – din aceeași cauză cu posibilitatea apariției confuziei.
- Leșin sau aproape leșin – inima este suprasolicitată, la fel și creierul din cauza felului în care primește sânge.
- Oboseală (fatigabilitate) – din nou, din cauza suprasolicitării inimii.
- Dificultăți de respirație – sângele circulând necorespunzător prin organism, se întâmplă acest lucru inclusiv la nivelul plămânilor.
- Slăbiciune
În cazuri foarte extreme, puls mic tensiune mare, pot duce la stop cardiac.
Tensiune mare puls mic – urgență medicală?
Dacă situația de puls mic tensiune mare este o urgență medicală, depinde foarte mult de situația dumneavoastră. Mai exact dacă aveți simptomele menționate anterior sau nu, dacă vă știați cu probleme de tensiune și sunteți sub tratament antihipertensiv sau nu.
Dacă aveți simptome, indiferent de situație, trebuie să vă prezentați la urgențe sau să chemați ambulanța. Dacă simptomele de la tensiune mare puls mic nu sunt severe, puteți să vă prezentați de urgență la medicul de familie sau la medicul cardiolog curant.
Dacă aveți această problemă pentru prima dată, fie că aveți simptome sau nu, trebuie să vă prezentați la urgențe.
Dacă abia ați început tratamentul sau ați schimbat un medicament de curând și aveți tensiune mare și puls mic, trebuie să vă prezentați la medicul care v-a schimbat tratamentul, deoarece este posibil ca acesta să trebuiască din nou schimbat.
De reținut
Tensiune mare puls mic este o situație care poate apărea fie din cauza tratamentului administrat, fie din cauza unor boli de inimă asociate: tensiune mare cu boli care afectează circulația electrică a inimii. De asemenea, tensiune mare și puls mic pot apărea și atunci când inima încearcă să facă față tensiunii mari prin scăderea numărului de bătăi ale inimii. Există și situația de tensiune mică puls mic, atunci când tratamentul antihipertensiv este prea intens sau din nou, se asociază mai multe boli cardiace sau nu. Dacă apar simptome moderat-severe, prezentați-vă de urgențe la spital. Dacă nu aveți simptome, în funcție de valorile semnelor vitale, vă puteți prezenta în regim de urgență la medicul curant sau vă duceți la urgențe.