Meniu

Tensiune mica in sarcina: Cauze, efecte si gestionare

Actualizat pe:

Tensiunea mică în sarcină este o problemă care apare des și care aduce mari îngrijorări mamei, atât față de ea, cât și de făt. De cele mai multe ori nu reprezintă o problemă gravă, însă trebuie ca mama să se prezinte imediat la medic, pentru a evita eventualele complicații care pot apărea în caz de tensiune mică în sarcină. 

Introducere

Sarcina este o etapă foarte intense și delicată, din viața unei femei. Ea provoacă schimbări hormonale majore, modificări ale aspectului, alimentației, toleranței și pulsului mamei. În această perioadă, este foarte frecvent ca femeile însărcinate să experimenteze fluctuații ale tensiunii arteriale, inclusiv să aibă tensiune mică în sarcină. 

Cele mai multe femei se confruntă cu tensiune mică în sarcină și aceasta apare de obicei în primele 24 de săptămâni ale perioadei de gestație. 

De cele mai multe ori, această afecțiune nu va cauza probleme majore, iar tensiunea arterială va reveni la nivelul de dinaintea sarcinii după naștere. În unele cazuri, însă, tensiunea mică în sarcină, poate fi periculoasă pentru mamă și pentru copil. 

Ce este tensiunea mică în sarcină

Tensiunea arterială este presiunea sângelui asupra pereților vaselor în timp ce inima pompează sânge în organism. 

Deși există un interval considerat sănătos și sigur, este normal ca tensiunea arterială să fluctueze pe parcursul zilei. De exemplu, aceasta poate crește temporar dacă vă agitați sau dacă sunteți emoționată sau nervoasă.

De ce apare tensiunea mică în sarcină

Deși tensiunea mică în sarcină este comună în primele 24 de săptămâni, unii alți factori pot contribui la această problemă și pot face ca tensiunea arterială să scadă și mai mult decât de obicei. În cazul femeilor însărcinate, unde cauza normală nu este cea care provoacă tensiune mică în sarcină, se pot depista următoarele probleme de sănătate?

  • Infecții.
  • Odihna prelungită la pat – acest lucru se întâmplă de obicei atunci când mama este sedentară sau când are o sarcină cu probleme care impune statul la pat timp îndelungat.
  • Deshidratarea – deoarece scade și cantitatea de apă din sânge, prin urmare și forța cu care acesta se lovește de pereții vaselor de sânge. 
  • Malnutriția.
  • Hemoragie internă sau externă – din cauza pierderii de sânge.
  • Anemia – Anemia este o cauză posibilă de tensiune scăzută în sarcină și este mai frecventă la femeile însărcinate, deoarece corpul acestora are nevoie de mai mult fier pentru a produce mai multe celule roșii din sânge.
  • Reacții alergice.
  • Afecțiuni cardiace.
  • Tulburări endocrine – mai ales când hormonii sunt secretați în cantități mici – spre exemplu hipotiroidia.

Simptome

  • Amețeli – din cauză că ajunge o cantitate mai mică de sânge decât în mod normal, la organe, respectiv la creier.
  • Oboseală (fatigabilitate) – din cauză că în caz de tensiune mică în sarcină, inclusiv mușchii primesc mai puțin sânge, deci mai puțini nutrienți și oxigen.
  • Leșin sau stare de amețeală severă după ce vă ridicați rapid în picioare.
  • Tulburări ale vederii (vedere încețoșată sau dublă)
  • Dificultăți de respirație – respirație rapidă sau senzația că nu ajunge aerul.
  • Senzație de sete constantă chiar și după ce ați băut apă.
  • Senzații de greață.
  • Piele umedă, palidă sau rece.

Tensiune mică în sarcină – Ce efecte/complicații poate avea?

Efecte asupra mamei

Efectele asupra mamei țin strict de simptomele și semnele menționate anterior, care pot provoca stări de anxietate, atacuri de panică, căderi cu diverse loviri sau depresie.

Efecte asupra fătului

Tensiunea mică în sarcină, mai ales în cazurile severe, poate duce la șoc sau la afectarea organelor. Aceasta poate împiedica sângele să ajungă la copil, ceea ce prezintă riscuri pentru sănătatea acestuia.

Potrivit unui studiu, există un număr mic de cercetări care arată că tensiunea arterială scăzută continuă în timpul sarcinii are un efect negativ asupra rezultatului sarcinii, inclusiv nașterea unui copil mort.

Tratament

De obicei, nu există niciun tratament medical pentru tensiunea mică în sarcină, dar o femeie poate încerca mai multe remedii la domiciliu pentru a atenua simptomele. Tensiunea arterială va reveni adesea la normal în jurul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Cu toate acestea, unele femei care se confruntă cu episoade de tensiune arterială neobișnuit de scăzută pot avea nevoie de medicamente. Orice afecțiune de bază care ar putea cauza scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi anemia sau un dezechilibru hormonal, va trebui să fie tratată mai întâi.

Dacă aveți simptome de tensiune mică în sarcină, cum ar fi amețeli, ați putea încerca următoarele:

  • Evitați să vă ridicați rapid atunci când sunteți așezat sau întins.
  • Nu stați în picioare pentru perioade lungi de timp.
  • Nu faceți băi sau dușuri foarte fierbinți.
  • Beți mai multă apă.
  • De asemenea, este o idee bună să aveți o dietă sănătoasă și să luați suplimentele prenatale în timpul sarcinii pentru a preveni simptomele tensiunii arteriale scăzute – DOAR CELE RECOMANDATE DE CĂTRE MEDICUL DVS. 

Schimbarea unor medicamente –  Dacă medicul dumneavoastră crede că tensiunea mică în sarcină este cauzată de un medicament, vă poate da o rețetă alternativă până când aceasta revine la normal.

Tratarea bolii care a dus la tensiune mică în sarcină – Tensiunea scăzută în sarcină poate fi un semn al unei alte afecțiuni mai grave. Dacă acesta ar putea fi cazul, medicul dumneavoastră va efectua câteva teste pentru a identifica cauza. Tratamentele vor depinde de afecțiune.

Când trebuie să vă prezentați la medic

Un medic va monitoriza de obicei tensiunea arterială a unei femei în timpul controalelor periodice de sarcină și va oferi sfaturi sau opțiuni de tratament în cazul în care aceasta este prea mică sau prea mare. Tensiunea arterială ridicată este o problemă mai frecventă în timpul sarcinii.

Orice persoană care are amețeli sau leșinuri frecvente ar trebui să solicite asistență medicală cât mai curând posibil.

Orice femeie însărcinată care se confruntă cu leșinuri sau amețeli împreună cu o durere de cap severă, modificări ale vederii sau dificultăți de respirație, ar trebui să solicite asistență medicală de urgență.

De reținut

Tensiunea mică în sarcină este normală și de cele mai multe ori nu provoacă nicio problemă mamei sau fătului. Indiferent de situație, tensiunea trebuie monitorizată de către medic, iar mama are datoria să se prezinte la medic de urgență, de la apariția primului simptom. De obicei nu se aplică niciun tratament medical pentru tensiune mică în sarcină, ci se recomandă schimbarea stilului de viață anterior menționat. În cazuri severe de tensiune mică în sarcină, se va iniția tratament medicamentos sau chirurgical.