Tensiune mică în sarcină

Actualizat pe:

Tensiunea mică în sarcină este o problemă care apare des și care aduce mari îngrijorări mamei, atât față de ea, cât și de făt. De cele mai multe ori nu reprezintă o problemă gravă, însă trebuie ca mama să se prezinte imediat la medic, pentru a evita eventualele complicații care pot apărea în caz de tensiune mică în sarcină. 

Tensiune mică în sarcină – introducere

Sarcina este o etapă foarte intense și delicată, din viața unei femei. Ea provoacă schimbări hormonale majore, modificări ale aspectului, alimentației, toleranței și pulsului mamei. În această perioadă, este foarte frecvent ca femeile însărcinate să experimenteze fluctuații ale tensiunii arteriale, inclusiv să aibă tensiune mică în sarcină. 

Cele mai multe femei se confruntă cu tensiune mică în sarcină și aceasta apare de obicei în primele 24 de săptămâni ale perioadei de gestație. 

De cele mai multe ori, această afecțiune nu va cauza probleme majore, iar tensiunea arterială va reveni la nivelul de dinaintea sarcinii după naștere. În unele cazuri, însă, tensiunea mică în sarcină, poate fi periculoasă pentru mamă și pentru copil. 

În acest articol, vă vom prezenta cât de bine se poate simptomele, complicațiile care pot apărea și ce puteți face în caz de tensiune mică în sarcină.

Tensiune mică în sarcină – ce este?

Tensiunea arterială este presiunea sângelui asupra pereților vaselor în timp ce inima pompează sânge în organism. 

Deși există un interval considerat sănătos și sigur, este normal ca tensiunea arterială să fluctueze pe parcursul zilei. De exemplu, aceasta poate crește temporar dacă vă agitați sau dacă sunteți emoționată sau nervoasă.

Tensiunea arterială este un indicator al sănătății. Dacă este prea mare, ar putea sugera afecțiuni precum preeclampsia. Există mai puține complicații asociate cu tensiunea scăzută 

În sarcină. Cu toate acestea, o tensiune prea scăzută poate fi, de asemenea, problematică pentru dvs. și pentru bebelușul dvs. Citirea tensiunii arteriale dezvăluie informații importante despre sănătatea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră.

Tensiune mică în sarcină – când este normală?

Indiferent dacă vă verificați singură tensiunea arterială sau dacă cereți medicului dumneavoastră, este posibil să observați că este mai mică decât de obicei în primul trimestru. Acest lucru este normal în primele 24 de săptămâni.

În timpul primelor 12 săptămâni de sarcină, o femeie ar putea observa o scădere a tensiunii arteriale. Această tensiune mică în sarcină va rămâne adesea la un nivel scăzut pe parcursul primului și celui de-al doilea trimestru și va crește din nou în timpul celui de-al treilea trimestru.

Medicii vor continua să monitorizeze tensiunea arterială în zilele care urmează după naștere pentru a fi atenți la orice complicații post-gestație.

Tensiune mică în sarcină – ce valori sunt normale sau prea mici?

Pentru referință:

Tensiunea arterială normală: ușor sub 120 mmHg sistolică, până la 130-140 mmHg (numărul de sus) și în jur de 80 mmHg diastolică (numărul de jos).

Tensiunea mică în sarcină și în general: Sub 90 mmHg sistolică (numărul de sus) și sub 60 mmHg diastolică (numărul de jos).

Dacă aveți o sarcină cu risc ridicat și tensiune mică în sarcină, medicul vă poate sugera, de asemenea, să vă procurați un aparat de tensiune pentru a vă putea verifica tensiunea arterială acasă.

Tensiune mică în sarcină – de ce apare?

Tensiunea scăzută în sarcină apare ca urmare a faptului că mai mult sânge este redirecționat către făt. De asemenea, apare deoarece vasele de sânge se dilată în această etapă pentru a primi mai mult sânge. Acestea sunt cauzele NORMALE, care de cele mai multe ori NU provoacă probleme.

Sarcina provoacă multe schimbări pe măsură ce corpul femeii se adaptează la efortul necesar pentru a crea și a menține un copil. De aceea, este atât de important ca femeile însărcinate să efectueze controale regulate la medicul lor în toate etapele sarcinii.

Deși tensiunea mică în sarcină este comună în primele 24 de săptămâni, unii alți factori pot contribui la această problemă și pot face ca tensiunea arterială să scadă și mai mult decât de obicei. În cazul femeilor însărcinate, unde cauza normală nu este cea care provoacă tensiune mică în sarcină, se pot depista următoarele probleme de sănătate?

 • Infecții.
 • Odihna prelungită la pat – acest lucru se întâmplă de obicei atunci când mama este sedentară sau când are o sarcină cu probleme care impune statul la pat timp îndelungat.
 • Deshidratarea – deoarece scade și cantitatea de apă din sânge, prin urmare și forța cu care acesta se lovește de pereții vaselor de sânge. 
 • Malnutriția.
 • Hemoragie internă sau externă – din cauza pierderii de sânge.
 • Anemia – Anemia este o cauză posibilă de tensiune scăzută în sarcină și este mai frecventă la femeile însărcinate, deoarece corpul acestora are nevoie de mai mult fier pentru a produce mai multe celule roșii din sânge.
 • Reacții alergice.
 • Afecțiuni cardiace.
 • Tulburări endocrine – mai ales când hormonii sunt secretați în cantități mici – spre exemplu hipotiroidia.

De asemenea, este posibil ca unele medicamente să scadă tensiunea arterială, așa că este esențial ca femeile însărcinate să își anunțe medicul despre medicamentele pe care le iau.

O altă cauză comună de tensiune mică în sarcină este statul în baie fierbinte prea mult timp- Femeile însărcinate ar trebui să evite să stea în apă suficient de fierbinte pentru a le crește temperatura corpului pentru mai mult de 10 minute.

Tensiune mică în sarcină – simptome

Tensiunea mică în sarcină dă simptome care pot fi problematice pentru mamă. De aceea, este important să cunoașteți simptomele și să vă prezentați imediat la medic atunci când le observați.

Simptomele în caz de tensiune mică în sarcină sunt:

 • Amețeli – din cauză că ajunge o cantitate mai mică de sânge decât în mod normal, la organe, respectiv la creier.
 • Oboseală (fatigabilitate) – din cauză că în caz de tensiune mică în sarcină, inclusiv mușchii primesc mai puțin sânge, deci mai puțini nutrienți și oxigen.
 • Leșin sau stare de amețeală severă după ce vă ridicați rapid în picioare.
 • Tulburări ale vederii (vedere încețoșată sau dublă)
 • Dificultăți de respirație – respirație rapidă sau senzația că nu ajunge aerul.
 • Senzație de sete constantă chiar și după ce ați băut apă.
 • Senzații de greață.
 • Imposibilitatea concentrării asupra unei activități.
 • Piele umedă, palidă sau rece.
 • Stare de confuzie.
 • Depresie în cazurile cu tensiune mică în sarcină prelungită.

Cum resimțiți orice simptom din cele de mai sus, trebuie să vă prezentați imediat la medic, fie la cel care vă vede în mod normal, fie în mediul de urgență.

Necesitatea unei vizite imediate la medic vine din cauza faptului că aceste simptome pot duce ori la atacuri de panică, ori la căderi (din cauza amețelilor, tulburărilor de vedere etc.), ori la supraîncărcare cu apă.

Astfel, mama va fi mai liniștită, iar fătul nu va fi nici el stresat.

Tensiune mică în sarcină – diagnostic

În timpul acestor controale, vor analiza stilul de viață al mamei, obiceiurile, ce boli asociate are și va verifica tensiunea arterială a acesteia  în timpul fiecărei vizite.

Diagnosticul de tensiune mică în sarcină se pune doar de către medic, în urma unor consulturi repetate, în diverse momente ale sarcinii și după realizarea unor investigații de bază.

Tensiunea mică în sarcină se diagnostichează relativ ușor, cu ajutorul unui tensiometru de preferat, de braț, deoarece acesta este cel mai sigur dintre toate. Se va măsura tensiunea la ambele brațe, măcar la 2-3 vizite la medicul ginecolog sau de familie.

 Dacă tensiunea mică în sarcină reprezintă o problemă care poate duce la complicații imediate, nu se vor aștepta vizitele repetate la medic pentru a se acționa!

Diagnosticul va continua prin depistarea cauzei. Deși într-o sarcină urmărită cu siguranță medicul știe ce alte boli are mama și a cerut deja investigații medicale, fie că mama are vreo problemă, fie că nu, este posibil ca acesta să mai dorească recoltarea unor analize de sânge pentru a exclude factori precum anemia moderat-severă, deshidratarea, infecțiile, reacțiile alergice sau boli endocrine.

Alte investigații de tip imagistic în caz de tensiune mică în sarcină se vor realiza doar dacă mama suferă de anumite boli sau se bănuiește prezența unora.

Tensiune mică în sarcină – ce efecte/complicații poate avea?

Tensiunea mică în sarcină poate să nu aibă niciun efect asupra mamei sau fătului, însă câteodată poate provoca probleme reale, de aceea trebuie să vă prezentați la medic la primele simptome. 

Tensiune mică în sarcină – efecte asupra mamei

Efectele asupra mamei țin strict de simptomele și semnele menționate anterior, care pot provoca stări de anxietate, atacuri de panică, căderi cu diverse loviri sau depresie.

Tensiune mică în sarcină – efecte asupra fătului

Tensiunea mică în sarcină, mai ales în cazurile severe, poate duce la șoc sau la afectarea organelor. Aceasta poate împiedica sângele să ajungă la copil, ceea ce prezintă riscuri pentru sănătatea acestuia.

Potrivit unui studiu, există un număr mic de cercetări care arată că tensiunea arterială scăzută continuă în timpul sarcinii are un efect negativ asupra rezultatului sarcinii, inclusiv nașterea unui copil mort.

Cu toate acestea, există multe alte motive posibile pentru aceste efecte negative asupra sănătății bebelușului, iar tensiunea arterială scăzută singură nu are, de obicei, complicații grave.

Tensiune mică în sarcină – tratament

De obicei, nu există niciun tratament medical pentru tensiunea mică în sarcină, dar o femeie poate încerca mai multe remedii la domiciliu pentru a atenua simptomele. Tensiunea arterială va reveni adesea la normal în jurul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Cu toate acestea, unele femei care se confruntă cu episoade de tensiune arterială neobișnuit de scăzută pot avea nevoie de medicamente. Orice afecțiune de bază care ar putea cauza scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi anemia sau un dezechilibru hormonal, va trebui să fie tratată mai întâi.

Dacă aveți simptome de tensiune mică în sarcină, cum ar fi amețeli, ați putea încerca următoarele:

 • Evitați să vă ridicați rapid atunci când sunteți așezat sau întins.
 • Nu stați în picioare pentru perioade lungi de timp.
 • Nu faceți băi sau dușuri foarte fierbinți.
 • Beți mai multă apă.
 • De asemenea, este o idee bună să aveți o dietă sănătoasă și să luați suplimentele prenatale în timpul sarcinii pentru a preveni simptomele tensiunii arteriale scăzute – DOAR CELE RECOMANDATE DE CĂTRE MEDICUL DVS. 

Schimbarea unor medicamente –  Dacă medicul dumneavoastră crede că tensiunea mică în sarcină este cauzată de un medicament, vă poate da o rețetă alternativă până când aceasta revine la normal.

Tratarea bolii care a dus la tensiune mică în sarcină – Tensiunea scăzută în sarcină poate fi un semn al unei alte afecțiuni mai grave. Dacă acesta ar putea fi cazul, medicul dumneavoastră va efectua câteva teste pentru a identifica cauza. Tratamentele vor depinde de afecțiune. De exemplu, dacă anemia cauzează scăzută în sarcină, medicul vă poate prescrie un supliment de fier. Alte tratamente pot fi mai extreme. De exemplu, dacă cauza este o sarcină ectopică, bebelușul nu poate supraviețui, iar țesutul trebuie îndepărtat prin medicamente sau printr-o intervenție chirurgicală.

Schimbarea stilului de viață

Indiferent de situație, schimbarea stilului de viață este esențial.

Tensiune mică în sarcină – odihna ca tratament

Atunci când vă confruntați cu tensiunea mică în sarcină este important să vă amintiți să luați lucrurile încet.

 • Să vă faceți timp să vă treziți încet dimineața, în loc să săriți din pat, și să vă ridicați încet de pe scaun sau canapea în timpul zilei poate ajuta la prevenirea amețelii sau a leșinului.
 • Dacă o femeie se simte slăbită, ar trebui să se așeze sau să se întindă ușor pentru a evita să cadă și să respire constant. De asemenea, culcatul pe partea stângă poate ajuta la creșterea fluxului de sânge către inimă, ceea ce poate ajuta la stabilizarea organismului.
 • De asemenea, este esențial ca femeile însărcinate să se odihnească des, mai ales atunci când au tensiune mică în sarcină. 
 • Purtarea de haine largi, nerestrictive, poate ajuta, de asemenea, la evitarea amețelii și a oboselii. Unele femei ar putea considera că purtarea ciorapilor de compresie sau a șosetelor strânse până la genunchi poate ajuta la îmbunătățirea circulației.

Tensiune mică în sarcină – consumul de lichide ca tratament

Este esențial să beți multe lichide și să tratați orice grețuri matinale sau vărsături care apar.

Dacă tensiunea arterială scăzută provoacă greață, menținerea hidratării cu apă poate fi, de mare ajutor! Deshidratarea este o cauză principală de tensiune mică în sarcină.

Tensiune mică în sarcină – Dieta ca tratament

Medicii pot recomanda, de asemenea, să se mănânce mai multe mese mici pe parcursul zilei, mai degrabă decât câteva mese mari. Consumul unei diete variate și bogate în nutrienți este deosebit de important în timpul sarcinii și poate ajuta la reducerea simptomelor, acolo unde este posibil.

De asemenea, un medic poate recomanda ca o femeie să își mărească aportul zilnic de sare dacă se confruntă cu tensiune arterială scăzută în timpul sarcinii. Cu toate acestea, prea multă sare poate avea un impact negativ, așa că este esențial să discutați cu un medic înainte de a adăuga sare suplimentară în alimentație.

Tensiune mică în sarcină – când trebuie să vă prezentați la medic

Un medic va monitoriza de obicei tensiunea arterială a unei femei în timpul controalelor periodice de sarcină și va oferi sfaturi sau opțiuni de tratament în cazul în care aceasta este prea mică sau prea mare. Tensiunea arterială ridicată este o problemă mai frecventă în timpul sarcinii.

Tensiunea scăzută în sarcină este normală, dar este important să știți când trebuie să consultați un medic. Orice persoană care are amețeli sau leșinuri frecvente ar trebui să solicite asistență medicală cât mai curând posibil.

Orice femeie însărcinată care se confruntă cu leșinuri sau amețeli împreună cu o durere de cap severă, modificări ale vederii sau dificultăți de respirație, ar trebui să solicite asistență medicală de urgență. Durerile toracice și senzațiile de amorțeală sau slăbiciune pe o parte a corpului necesită, de asemenea, îngrijiri de urgență.

De asemenea, o femeie ar putea dori să discute cu un medic despre tensiunea mică în sarcină dacă aceasta persistă în al treilea trimestru sau dacă continuă pentru o perioadă îndelungată.

De reținut

Tensiunea mică în sarcină este normală și de cele mai multe ori nu provoacă nicio problemă mamei sau fătului. Indiferent de situație, tensiunea trebuie monitorizată de către medic, iar mama are datoria să se prezinte la medic de urgență, de la apariția primului simptom. De obicei nu se aplică niciun tratament medical pentru tensiune mică în sarcină, ci se recomandă schimbarea stilului de viață anterior menționat. În cazuri severe de tensiune mică în sarcină, se va iniția tratament medicamentos sau chirurgical.