Meniu

Tensiune oscilanta

Actualizat pe:

De tensiune oscilantă nu suferă foarte mulți oameni, însă este o boală cel puțin la fel de gravă ca tensiunea mare constantă. Tensiunea trebuie să fie stabilă și maxim 140/90 mmHg ca să fie considerată normală. De preferat ar fi să fie maxim 130/80 mmHg. Dacă aveți tensiune arterială oscilantă, adică într-un moment este mare, într-un alt moment normală, trebuie să mergeți la medicul de familie și cardiolog pentru a vă controla boala și a evita importantele complicații care pot apărea.

Tensiune oscilantă – ce este?

Tensiunea oscilantă este atunci când tensiunea arterială a unei persoane fluctuează frecvent între normal și ridicat. În timp ce este normal ca tensiunea arterială a unei persoane să varieze pe parcursul zilei, în caz de tensiune oscilantă, tensiunea arterială fluctuează mai dramatic și în limite anormale.

Deci, tensiunea oscilantă apare atunci când tensiunea arterială a unei persoane se schimbă în mod repetat sau brusc de la niveluri normale la niveluri anormal de ridicate. Aceasta apare de obicei în timpul situațiilor stresante.

Este normal ca tensiunea arterială să se schimbe puțin pe parcursul zilei. Activitatea fizică, consumul de sare, cofeina, alcoolul, somnul și stresul emoțional, toate acestea pot avea un impact asupra tensiunii arteriale. 

Tensiune oscilantă – date generale

Este normal să difere tensiunea pe parcursul zilei? Care este diferența dintre tensiunea oscilantă și tensiunea mare/hipertensiunea arterială?

Așa cum am mai spus, în mod normal, tensiunea arterială variază ca răspuns la activitatea fizică, la emoțiile trăite și la mulți alți factori, cum ar fi postura, ciclul respirator, ora din zi, consumul de alimente, consumul de sare, consumul de cofeină, consumul de nicotină, consumul de alcool, privarea de somn și alți factori.

Dincolo de aceste fluctuații de rutină, aproape constante ale tensiunii arteriale, există un fenomen clinic observat, caracterizat prin creșteri marcate ale tensiunii arteriale care sunt recurente, bruște și tranzitorii – acestea poartă denumirea de tensiune oscilantă. Aceste creșteri episodice ale tensiunii arteriale creează confuzie în rândul clinicienilor și pacienților în ceea ce privește prezența sau absența hipertensiunii arteriale, gravitatea hipertensiunii, cauza creșterilor acute, necesitatea tratamentului și selectarea unui regim medicamentos adecvat.

Termenul de tensiune oscilantă este adesea utilizat  pentru a descrie aceste creșteri episodice și marcate ale tensiunii arteriale. Cu toate acestea, prezentarea clinică și managementul acestor două entități diferă substanțial una de cealaltă. 

Diferența dintre tensiunea oscilantă și hipertensiunea arterială permanentă este că, în cazul unei tensiuni oscilante, aceasta este când mare, când normală, fără tratament, dependentă de cele mai multe ori de anumite situații. Cea permanentă, în lipsa tratamentului, este permanent crescută, respectiv peste 140/90 mmHg.

Tensiune oscilantă – este periculoasă?

Tensiunea oscilantă este cel puțin la fel de periculoasă ca hipertensiunea arterială permanentă. Acest lucru se întâmplă din cauză că, deși afectarea organelor și a vaselor de sânge nu este continuă (ca în cazul tensiunii mari netratate), puseele de tensiune mare, pot duce la complicații acute, severe și chiar amenințătoare de viață.

Tensiune oscilantă simptome 

Nu toată lumea va avea simptome fizice de tensiune oscilantă. 

Dacă aveți simptome fizice de tensiune oscilantă, acestea pot include:

  • Dureri de cap 
  • Palpitații
  • Înroșirea în zonele cu piele mai subțire, din cauza vasodilatației (vasele de sânge care se dilată – adică se măresc în dimensiuni) – respectiv pe față sau piept.
  • Țiuituri în urechi (tinitus)
  • Amețeli din cauza lipsei cantității necesare de oxigen.
  • Slăbiciune generală sau letargie

Aceste simptome de tensiune oscilantă apar de obicei atunci când tensiunea este mai mare decât trebuie.

Tensiune oscilantă – complicații în lipsa tratamentului

Creșterile neobișnuite și uneori inexplicabile ale tensiunii arteriale – încadrate la tensiune oscilantă – pot indica faptul că ceva nu este în regulă cu sănătatea dumneavoastră și pot duce la complicații severe pe termen scurt sau lung.

Tensiunea arterială oscilantă are riscuri de:

  • Dezvoltare a unei boli coronariene – adică depuneri de grăsimi pe vasele de sânge de pe inimă care pot duce la infarct.
  • A suferi un accident vascular cerebral – din cauză că în puseul de tensiune vasele de sânge de la nivelul creierului se pot rupe.
  • Insuficiență cardiacă – netratată, tensiunea oscilantă duce în timp la suprasolicitarea inimii și la scăderea funcționalității acesteia.

Fluctuațiile tensiunii arteriale – tensiunea oscilantă-  nu sunt întotdeauna un indiciu al unei probleme de sănătate mai mari, dar pentru unii oameni pot fi un semn de avertizare pentru probleme viitoare. Acestea includ:

  • Hipertensiune arterială (permanentă).
  • Boli de inimă

Într-un studiu, persoanele cu variații ale tensiunii arteriale la vizitele la medic au fost mai predispuse să dezvolte insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral decât persoanele care au avut valori normale ale tensiunii arteriale.

  • Demența

Un studiu din Japonia a constatat că persoanele cu tensiune arterială oscilantă, au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta acest declin mental decât persoanele fără fluctuații. Acest lucru tot din cauza afectării vaselor de sânge ale creierului.

  • Insuficiență renală

Rinichii sunt rapid și ușor afectați de creșteri ale tensiunii, chiar și pe termen scurt. Ei ajută de asemenea și la reglarea tensiunii. Prin urmare, tensiunea oscilantă poate duce la afectarea rinichilor, esențiali vieții prin faptul că elimină substanțele rele din corp prin urină.

  • Pierderea vederii

Tensiunea mare din cadrul tensiunii oscilante afectează la fel de rapid și vasele de sânge de la nivelul ochilor, putând duce la hemoragie oculară de asemenea și pierderea vederii.

  • Disfuncție sexuală
  • Boală arterială periferică – așa cum pot fi afectate vasele de sânge de pe inimă, și vasele de sânge de la nivelul picioarelor pot fi afectate și să se depună grăsime la nivelul lor.

Tensiune oscilantă – cauze

Tensiunea oscilantă pe sistem nervos

Stresul emoțional și anxietatea pot crește temporar tensiunea arterială. În timp, excesul de stres poate afecta sistemul cardiovascular și ar putea duce la probleme permanente ale tensiunii arteriale.  Astfel, tensiunea oscilantă pe sistem nervos poate fi o boală chiar importantă și poate duce la multiple alte patologii. 

Emoțiile puternice, în special stresul și anxietatea, pot provoca creșterea tensiunii arteriale. Acesta este răspunsul natural al organismului la un eveniment stresant, iar presiunea va reveni în cele din urmă la normal pe măsură ce persoana se calmează.

Cu toate acestea, stresul pe termen lung și anxietatea netratată pot avea efecte de durată, dăunătoare asupra tensiunii arteriale și a sănătății generale.

Tensiunea oscilantă cauze – Tensiunea de halat alb

Tensiunea de halat alb apare atunci când îngrijorarea sau stresul provocat de o programare la medic provoacă o creștere temporară a tensiunii arteriale. La domiciliu, s-ar putea să constatați că valorile dumneavoastră sunt normale. Citirea tensiunii arteriale ridicate nu înseamnă că aveți hipertensiune (tensiune arterială ridicată). Cu toate acestea, persoanele cu hipertensiune cu halat alb sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială generalizată, fie tensiunea arterială oscilantă.

Tensiunea oscilantă cauze – Probleme suprarenale

Sistemul suprarenal este responsabil pentru producția de hormoni. Un sistem suprarenal hiperactiv poate provoca vârfuri bruște ale tensiunii arteriale și tensiune arterial oscilantă sau generalizată.

Feocromocitomul

Această tumoră rară se dezvoltă în glandele suprarenale și are un impact asupra producției de hormoni. Ea poate provoca tensiune mare oscilantă și momente de citiri neregulate ale tensiunii arteriale cu intervale normale între ele.

Tensiunea oscilantă cauze – Boli cardiace 

Diversele boli cardiace de la cele legate de valvele inimii, până la cele legate de vasele de sânge de pe inimă, predispun organismul la apariția de tensiune oscilantă sau hipertensiune arterială.  Acestea afectează la rândul lor vasele de sânge și astfel se ajunge la tensiune oscilantă.

Tensiune oscilantă cauze – Alimentația necorespunzătoare

Ceea ce mâncați sau beți poate avea un impact asupra valorilor tensiunii arteriale. Alimentele bogate în tiramină, o substanță care se găsește în alimentele învechite, pot crește tensiunea arterială. Aceasta include alimente care sunt: 

  • Fermentate
  • Murate
  • sărate în saramură

Băuturile cu cofeină pot crește temporar și cifrele tensiunii arteriale.

Cafeaua până la 3 căni pe zi nu produce mai niciodată tensiune oscilantă, însă trebuie să vă monitorizați simptomele și să opriți consumul în caz de apariție a simptomelor. Energizantele și consumul de sucuri carbogazoase crește riscul de tensiune arterială oscilantă.

O alimentație neregulată, bazată pe alimente prăjite, mezeluri, grase și pe dulciuri, poate duce la dereglări importante ale tensiunii și multe boli cardiace.

Tensiune oscilantă cauze – Sedentarismul

Sedentarismul predispune la rândul lui la depunerea de grăsimi și pe vasele de sânge și astfel poate apărea în timp și cu ușurință tensiunea oscilantă.

Tensiune oscilantă cauze – Anumite medicamente

Reacțiile adverse ale unor medicamente pot provoca tensiune oscilantă. De aceea, reacțiile adverse trebuie citite cu atenție în momentul în care vă administrați orice medicament.

În rest, cauzele pot fi identice cu cele ale hipertensiunii arteriale.

Tensiune oscilantă – Factori de risc

Factorii de risc pentru tensiune arterială oscilantă, pot crește riscul de oscilații periculoase ale tensiunii arteriale:

  • Un program de lucru neregulat, în special unul care implică ture de noapte. 
  • Lipsa somnului în general este un factor foarte important pentru creșterea riscului tensiunii arteriale. 
  • Fumatul și consumul de tutun.
  • Niveluri ridicate de stres.
  • Anxietate – deoarece se activează sistemul nervos și poate duce la tensiune oscilantă.
  • Utilizarea incorectă a medicamentelor pentru tensiunea arterială.
  • Prescrierea sau dozarea incorectă a medicamentelor pentru tensiune arterială.
  • Apnee obstructivă în somn și alte tulburări de somn.
  • Boli de rinichi – deoarece rinichii ajută la reglarea tensiunii.
  • Diabet și probleme cu zahărul din sânge.
  • Probleme tiroidiene, atât hipotiroidia, cât și hipertiroidie. Tensiunea oscilantă poate apărea în condițiile unui tratament necorespunzător în caz de hipotiroidie, dar și în caz de hipertiroidie.
  • Boli de inimă.
  • Afecțiuni care afectează sistemul nervos. 

Tensiune oscilantă – diagnostic

Diagnosticul de tensiune oscilantă se pune pe o perioadă mai mare de timp, deoarece medicul va avea nevoie de mai multe măsurători, pentru a pune un diagnostic clar și sigur de tensiune arterială oscilantă. 

Medicul vă va lua tensiunea în cabinet cu un aparat de tensiune manual sau electric, iar dumneavoastră acasă vă veți lua tensiunea de asemenea. Va trebui să țineți un caiet pe care să notați ce tensiuni aveți și la ce oră, dar mai ales ce făceați atunci. 

Stabilizare tensiune oscilantă

Tensiunea oscilantă poate fi eficient stabilizată abia după descoperirea cauzei. De multe ori însă acest lucru nu este posibil, și prima armă împotriva tensiunii oscilante este schimbarea stilului de viață, ceea ce presupune: renunțarea la fumat, evitarea alcoolului și sedentarismului. De asemenea, alimentația trebuie să fie una echilibrată și sănătoasă: fructe și legume, carne slabă, lactate, ouă, nuci și semințe, pește. De asemenea, sarea trebuie eliminată din alimentație (cea adăugată extra în mâncare).

Trebuie excluse total din alimentație prăjelile, mezelurile, sucurile și dulciurile sau orice din făină albă!

De asemenea, pentru a realiza o stabilizare a tensiunii arteriale trebuie să fiți activi fizic de minim 3 ori pe săptămână câte 30 de minute de activitatea fizică moderată, în limita posibilității și a bolilor.

Medicamente pentru tensiune oscilantă

Când vorbim de medicamente pentru tensiune oscilantă, acestea se vor administra atunci când sunt imperios necesare și schimbarea stilului de viață nu este înde-ajuns.

În primul rând, se tratează cauza, dacă aceasta a fost descoperită. Spre exemplu, în caz de anxietate și stres, se vor administra medicamente pentru a vă liniști. 

Medicamente pentru tensiune oscilantă specifice, nu există, iar medicamentele pentru tensiune se evită, deoarece dacă acționează în lipsa unei tensiuni mari, pot provoca mari probleme.

Nu există un tratament clar stabilit, iar medicii se ajută în special de schimbarea stilului de viață și a reducerii anxietății, de multe ori cu ajutorului unui psiholog sau a unui medic psihiatru.

Cel mai bine ar fi să aveți acasă un aparat de tensiune cu care să vă monitorizați tensiunea zilnic.

 

Tensiunea oscilantă la bătrâni reprezintă în principiu aceeași boală ca la orice vârstă și se tratează la fel, partea diferită fiind că aceștia sunt mai vulnerabili simptomelor și complicațiilor.

De reținut

Tensiunea oscilantă este atunci când de cele mai multe ori aveți valori normale ale tensiunii, dar uneori poate crește, ajungând și la 200-220 mmHg tensiunea sistolică. Simptomele sunt variate, de la dureri de cap și amețeli, la simptome ale posibilelor complicații apărute. Tensiunea oscilantă neobservată, nediagnosticată și netratată, poate duce la complicații severe. Medicamente pentru tensiune oscilantă nu există, dar primul și cel mai important pas este schimbarea stilului de viață și reducerea stresului. Dacă aveți simptome severe, prezentați-vă de urgență la spital sau chemați ambulanța.