Tensiunea în sarcină

Actualizat pe:

Tensiunea în sarcină este foarte important să fie monitorizată, atât pentru mamă, cât și pentru făt.  Tensiunea mare în sarcină (hipertensiunea gestațională) este o tensiune arterială mai mare sau egală cu 140/90 care începe în a doua jumătate a sarcinii (de obicei după 20 de săptămâni). Există și varianta când mama suferă de dinainte de tensiune mare și trebuie să o monitorizeze foarte atent pe parcursul sarcinii. În timpul sarcinii, tensiunea arterială ridicată vă poate afecta organismul în moduri diferite față de cele normale. Dacă tensiunea arterială ridicată nu este gestionată, atât dumneavoastră, cât și fătul riscați să aveți complicații.

Tensiunea în sarcină – de ce este important ca aceasta să fie monitorizată?

Este foarte important să vă monitorizați tensiunea, indiferent dacă sunteți însarcinată sau nu. Însă, momentul în care apare și un copilaș în organismul dumneavoastră, este vital ca tensiunea să fie ținută sub control și atent monitorizată.

Fie că știați de dinainte că aveți hipertensiune, fie că a apărut pe parcursul sarcinii, este esențial pentru sănătatea dumneavoastră și a copilului să fie ținută în limite normale.

A avea tensiune în sarcină înseamnă a avea un risc foarte mare de posibile complicații pentru viața mamei și a fătului. Dacă aceasta este ținută sub control cu medicamente, riscurile de a avea probleme este foarte mic.

Dacă știați de dinainte că aveți tensiune mare, dar nu ați tratat-o, trebuie neapărat odată cu sarcina să o faceți!

Chiar dacă știați că nu aveți probleme cu tensiunea, în sarcină trebuie să vă cumpărați un tensiometru și să vă monitorizați zilnic tensiunea. Există boala denumită hipertensiune gestațională sau tensiune mare în sarcină, care apare abia după săptămâna a 20a de sarcină. Dumneavoastră și copilul încă puteți suferi numeroase complicații din cauza tensiunii în sarcină, așa că aceasta trebuie monitorizată zilnic dimineața și seara, pentru a vă asigura că veți avea o sarcină fără complicații!

Prin urmare, este important ca tensiunea în sarcină să fie atent monitorizată încă din prima săptămână, pentru a evita orice problemă și complicație, cea mai severă fiind chiar și amenințătoare de viață pentru mama, dar mai ales pentru făt.

Tensiunea normală în sarcină

Tensiunea arterială este formată din două cifre. Primul număr este tensiunea arterială sistolică. Este o măsură a modului în care inima se strânge sau se contractă. Al doilea număr este tensiunea arterială diastolică. Aceasta vă măsoară inima atunci când se odihnește între bătăi.

Care este tensiunea normală în sarcină?

Tensiunea normală în sarcină este exact aceeași ca în orice moment al vieții.

Clasificarea tensiunii mari în sarcină este următoarea (ca la o persoană care nu este însărcinată):

Tensiune arterială optimă – mai puțin de 120/80 mmHg

Tensiune arterială în limite normale – 120-129/80-84 mmHg.

Tensiune arterială normal înaltă (la graniță) – 130-139/ 85-89 mmHg.

Tensiune crescută grad I – 140-159/90-99 mmHg.

Tensiune crescută grad II – 160-179/100-109 mmHg.

Tensiune crescută grad III – >= 180/110 mmHg.

Hipertensiune arterială sistolică izolată – Tensiune sistolică >= 140 mmHg, diastolică < 90 mmHg.

Prin urmare, tensiunea normală în saricină este ca la o femeie neînsărcinată, deci nu este posibilă nici măcar creșterea la o tensiune de grad I, fără a vă pune semne de întrebare și a vă prezenta imediat la medic!

Tensiunea mare în sarcină – ce este?

Tensiunea arterială este măsurarea presiunii sau a forței de împingere a sângelui împotriva pereților vaselor de sânge. Atunci când aveți hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată în sarcină), înseamnă că presiunea împotriva pereților vaselor de sânge este peste limitele normale. Tensiunea mare în sarcină este atunci când valorile depășesc 140/90 mmHg.

Tensiunea mare în sarcină – tipuri

Există mai multe tipuri de tensiune în sarcină, iar acestea sunt următoarele:

  • Hipertensiunea cronică/tensiune mare – Tensiune arterială ridicată înainte de sarcină sau la începutul sarcinii (înainte de 20 de săptămâni). Acest tip de hipertensiune arterială continuă și după ce se naște copilul dumneavoastră. Persoanele cu hipertensiune cronică pot dezvolta, preeclampsie. Acest lucru este cunoscut sub numele de hipertensiune cronică cu preeclampsie suprapusă.
  • Hipertensiunea cronică cu preeclampsie suprapusă – această afecțiune apare atunci când tensiunea mare de dinainte de sarcină, duce la agravarea tensiunii arteriale ridicate în timpul sarcinii. Persoanele cu această afecțiune pot dezvolta proteine în urină sau alte complicații.
  • Hipertensiunea gestațională/tensiunea mare în sarcină – este tensiunea arterială ridicată care începe după 20 de săptămâni de sarcină și se termină la scurt timp după ce se naște copilul. Mama nu avea tensiune mare înainte de sarcină. Acest tip de tensiune în sarcină este indus de către starea fiziologică (normală) de graviditate. Nu există un exces de proteine în urină și nu există alte semne de afectare a organelor. Dar, în unele cazuri, hipertensiunea gestațională poate duce în cele din urmă la preeclampsie.
  • Preeclampsia – Preeclampsia apare atunci când tensiunea în sarcină se dezvoltă după 20 de săptămâni de sarcină. Preeclampsia este asociată cu semne de afectare a altor sisteme de organe, inclusiv rinichii, ficatul, sângele sau creierul. Proteinele sunt prezente în urină.

Ce este preeclampsia?

Preeclampsia este un sindrom care apare în timpul stării de graviditate și care este diagnosticat atunci când se întâlnește tensiune mare în sarcină alături de proteine în urină (depistate prin sumarul de urină). Această stare poate duce la complicații extrem de grave pentru mama – afectarea rinichilor, ficatului, vaselor de sânge, creierului, nu de puține ori ireversibile. De asemenea, poate duce la pierderea sarcinii. Eclampsie înseamnă convulsii, prin urmare preeclampsia supune mama și la un risc crescut de a face convulsii în timpul sarcinii. Tensiunea în sarcină nu este deloc de neglijat, fiind o boală amenințătoare de viață atât pentru mama, cât și pentru făt.

Tensiunea în sarcină – simptome

Tensiunea mare este uneori numită “ucigașul tăcut”, deoarece majoritatea oamenilor nu observă că tensiunea lor arterială este ridicată. De cele mai multe ori nu produce simptome de niciun tip, de aceea este de datoria oricui să își măsoare zilnic tensiunea arterială, pentru a vedea dacă este sau nu o problemă.

Simptome posibile în caz de tensiune în sarcină sunt:

  • Umflături (edem) – picioarele se pot umfla deseori, fără a semnifica tensiune mare în sarcină, dar trebuie oricum verificată și tensiunea arterială. Dar umflăturile pot fi și la nivelul feței, mâinilor sau poate fi prezent lichid în abdomen sau în plămâni. Atunci situația este mai severă.
  • Dureri de cap (Cefalee) – de cele mai multe ori în zona cefei, dar poate fi și generalizată.
  • Creșterea bruscă în greutate – care de obicei apare din cauza acumulării de apă în organism.
  • Modificări ale vederii – vedere dublă, încețoșată.
  • Greață sau vărsături – poate fi afectat ficatul sau poate fi o reacție a sistemului nervos în fața unei tensiuni mari în sarcină.
  • Urinare în cantități mult mai mici decât în mod normal – rinichii pot fi afectați în caz de tensiune în sarcină!
  • Dureri de abdomen (burtă).

Tensiunea mare în sarcină, reamintim că poate duce la preeclampsie. Astfel, în plus față de tensiunea arterială ridicată, alte semne și simptome ale preeclampsiei includ:

  • Proteine suplimentare în urină sau alte semne de probleme renale – sumarul de urină și urmărirea cantității urinate sunt de mare ajutor.
  • Dureri de cap severe.
  • Modificări ale vederii, inclusiv pierderea temporară a vederii, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumina.
  • Dureri în partea superioară a stomacului, de obicei sub coaste pe partea dreaptă – în urma afectării ficatului din cauza tensiunii în sarcină.
  • Greață sau vărsături.
  • Scăderea nivelului de trombocite din sânge.
  • Afectarea funcției hepatice – tensiunea mare în sarcină care duce la starea de preeclampsie poate afecta foarte ușor ficatul.
  • Dificultăți de respirație, cauzate de lichid în plămâni.
  • Creșterea bruscă în greutate și umflarea – în special la nivelul feței și al mâinilor – apar adesea în cazul preeclampsiei. Umflarea asociată cu preeclampsia este mai severă decât umflarea tipică ce apare în timpul sarcinii.

Tensiunea în sarcină /preeclampsie– diagnostic

Medicul de familie și ginecolog, vă vor lua tensiunea arterială la fiecare programare prenatală. Tensiunea arterială fluctuează pe parcursul zilei și mulți factori o pot face să crească, de aceea trebuie asociată cu o anamneză clară și complete.

Dacă medicul observă modificări în valorile obișnuite ale tensiunii arteriale sau dacă obține o valoare mai mare decât în mod normal, acesta poate suspecta că aveți tensiune în sarcină. Medicul va măsura tensiunea arterială pe parcursul consultului de mai multe ori, pentru o determinare mai clară. Dacă tensiunea arterială nu se stabilizează, medicul poate efectua teste suplimentare pentru a vedea dacă suferiți de tensiune mare în sarcină.

În afară de citirile suplimentare ale tensiunii arteriale, medicul dvs. poate, de asemenea, să:

  • Să vă verifice urina pentru proteine.
  • Să vă verifice pentru umflături.
  • Efectuați analize de sânge pentru a verifica funcția hepatică și renală și factorii de coagulare a sângelui.

În cazurile severe, preeclampsia este diagnosticată cu ajutorul testelor suplimentare menționate mai sus.

Tensiunea în sarcină – prevenire

Deoarece cauza tensiunii mari în sarcină și a preeclampsiei (hipertensiune arterială) este necunoscută, este greu de prevenit. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a preveni hipertensiunea arterială în timpul sarcinii (și atunci când nu sunteți însărcinată) este:

  • Mențineți o greutate sănătoasă.
  • Mâncați o dietă sănătoasă.
  • Mergeți pe jos, mergeți pe bicicletă, practicați yoga sau faceți o altă formă de exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână – totul în funcție de ce tip de sarcină aveți, de riscuri și de recomandările medicului dumneavoastră!
  • Evitați fumatul și băuturile care conțin alcool.
  • Odihniți-vă din plin.

Înțelegerea riscului de a dezvolta hipertensiune arterială și cunoașterea semnelor de avertizare pot preveni complicațiile grave ale bolii. 

Dacă aveți hipertensiune arterială de dinainte de sarcină, dacă vă luați medicamentele de tensiune corespunzător, mergeți la controalele medicale constant și vă urmăriți tensiunea zilnic, riscurile de a avea probleme sau face preeclampsie sunt mici.

Persoane la risc pentru tensiune în sarcină și preeclampsie:

  • Persoanele care au tensiune ridicată de dinainte de sarcină.
  • Persoanele care nu își iau medicamentele pentru tensiune cum trebuie și nu se duc la controalele medicale necesare.
  • Persoanele care au trecut deja printr-o sarcină cu hipertensiune arterială gestațională sau preeclampsie.
  • Persoanele care au în familie rude de gradul I care au avut tensiune mare în sarcină sau preeclampsie.

Totodată, sunteți mai expusă riscului de preeclampsie/tensiune mare în sarcină dacă:

  • Este prima dată când nașteți.
  • Aveți antecedente de trombofilie (o afecțiune care crește riscul de formare de cheaguri de sânge).
  • Sunteți însărcinată cu copii multipli (cum ar fi gemeni sau tripleți).
  • Ați rămas însărcinată prin fertilizare in vitro.
  • Aveți diabet de tip 1 sau de tip 2.
  • Aveți obezitate.
  • Aveți lupus (o boală autoimună).
  • Aveți peste 40 de ani.

Tensiunea în sarcină – complicații

Nu toată lumea va dezvolta complicații din cauza tensiunii mari în sarcină. Cu toate acestea, tensiunea arterială ridicată vă pune în pericol de următoarele complicații:

  • Convulsii.
  • Accident vascular cerebral – tensiunea mare în sarcină poate sparge un vas de sânge de la nivelul creieruluil
  • Insuficiență renală temporară – rinichiul este primul care suferă în caz de flux necorespunzător de sânge.
  • Probleme cu ficatul.
  • Probleme de coagulare a sângelui.
  • Viitoare boli cardiovasculare – Faptul de a avea preeclampsie ar putea crește riscul de viitoare boli cardiace și ale vaselor de sânge (cardiovasculare). Riscul de boli cardiovasculare viitoare este mai mare dacă ați avut preeclampsie de mai multe ori. De asemenea, este mai mare dacă ați avut o naștere prematură din cauza faptului că ați avut tensiune mare în sarcină.

De asemenea, aveți un risc mai mare de a avea nevoie de o naștere prin cezariană dacă aveți hipertensiune.

Riscuri care țin de sarcină:

  • Flux mai mic de sânge către placenta din cauza tensiunii în sarcină – Dacă placenta nu primește suficient sânge, fătul ar putea primi mai puțin oxigen și mai puține substanțe nutritive. Acest lucru poate duce la o creștere lentă (restricție de creștere intrauterină), greutate mică la naștere sau naștere prematură. Bebelușii născuți prematur pot avea probleme de respirație, risc crescut de infecție și alte complicații.
  • Ruptura placentei – Tensiunea în sarcină poate duce la rupture palcentei. În această afecțiune, placenta se separă de peretele intern al uterului înainte de naștere. Preeclampsia și tensiunea arterială ridicată cresc riscul de dezlipire a placentei. Ruptura severă poate provoca sângerări abundente, care vă pot pune în pericol viața dumneavoastră și a bebelușului dumneavoastră.
  • Restricție de creștere intrauterine – Tensiunea mare în sarcină ar putea duce la încetinirea sau scăderea creșterii fetale.
  • Naștere prematură – Uneori este necesară o naștere prematură pentru a preveni complicațiile care pun în pericol viața din cauza tensiunii mari în sarcină.

Multe dintre complicații pot apărea în caz de preeclampsie, însă de la tensiune mare în sarcină la preeclampsie este doar un pas. Motiv pentru care, trebuie ca orice femeie însărcinată să își țină sub control tensiunea arterială!

Dacă vă respectați vizitele la medic și vă luați medicamentele, riscurile și complicațiile menționate anterior, sunt mult mai mici!

Tensiunea în sarcină – cum afectează copilul?

Tensiunea mare în sarcină poate împiedica placenta (alimentația și alimentarea cu oxigen a fătului) să primească suficient sânge. Această scădere a sângelui și a nutrienților poate provoca:

  • Greutate mică la naștere sau restricție de creștere intrauterină (IUGR). 
  • Naștere prematură (nașterea înainte de 37 de săptămâni de sarcină).
  • Nașterea unui copil mort.
  • Inducerea travaliului înainte ca bebelușul dumneavoastră să fie la termen (39 de săptămâni de sarcină).

Majoritatea persoanelor care au hipertensiune arterială vor naște copii sănătoși atunci când afecțiunea este depistată la începutul sarcinii. Cu cât afecțiunea este mai severă, cu atât mai mare este riscul de complicații grave.

Tensiunea în sarcină – ce puteți face pentru a ține totul sub control?

Dacă aveți tensiune mare în sarcină, trebuie să țineți cont de următoarele lucruri:

Înainte de sarcină (în cazul unei sarcini planificate)

Trebuie să analizați orice probleme de sănătate pe care le aveți sau le-ați avut și orice medicamente pe care le luați. Dacă intenționați să rămâneți însărcinată, și aveți tensiune mare, discutați cu medicul dumneavoastră. În cazul în care este nevoie, se vor schimba unele medicamente pentru a fi și fătul în siguranță.

De asemenea, fie că aveți sau nu tensiune de dinainte de sarcină, trebuie să discutați și să puneți în practică modalități de menținere a unei greutăți sănătoase prin alimentație sănătoasă și activitate fizică regulată.

În timpul sarcinii

Trebuie să mergeți la controale regulate la medicul de familie și ginecolog, conform recomandărilor.Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice medicamente pe care le luați și care sunt sigure. Nu întrerupeți sau nu începeți să luați niciun tip de medicament, inclusiv medicamente fără prescripție medicală, fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Respectați planul de tratament pentru tensiune mare în sarcină, dacă este cazul!

Țineți evidența tensiunii arteriale la domiciliu ZILNIC cu un tensiometru de casă. În caz de tensiune în sarcină, trebuie să vă contactați medicul. Trebuie să mergeți la urgențe și să vă contactați medicul imediat, dacă aveți simptome de preeclampsie sau tensiune mare în sarcină (menționate anterior). 

Continuați să alegeți alimente sănătoase și păstrați o greutate sănătoasă.

După sarcină

Fiți atentă la cum vă simțiți după ce nașteți. Dacă ați avut tensiune mare în sarcină, aveți un risc mai mare de accident vascular cerebral și alte probleme după naștere. Prezentați-vă imediat la urgențe în caz de tensiune mare sau simptome precum cele menționate anterior.

Pe scurt:

A avea grijă de dumneavoastră este cea mai bună modalitate de a avea grijă de copilul dumneavoastră. 

Respectați-vă programările prenatale – Vizitați-vă în mod regulat medicul pe tot parcursul sarcinii.

Luați medicamentele pentru tensiunea arterială și aspirina zilnică în doză mică (dacă v-a fost recomandată), așa cum v-a fost prescris – Medicul vă va prescrie cel mai sigur medicament la cea mai potrivită doză.

Rămâneți active – Dacă aveți tensiune în sarcină, urmați recomandările medicului privind activitatea fizică.

Aveți o dietă sănătoasă – Cereți să vorbiți cu un dietetician dacă aveți nevoie de ajutor pentru planificarea meselor.

Evitați fumatul, alcoolul și drogurile ilegale – cresc șansele de tensiune în sarcină semnificativ, dar și de malformații ale fătului.

Discutați cu medicul înainte de a lua medicamente fără prescripție medicală.

Discutați ce metodă de naștere este mai sigură pentru dumneavoastră!

Cercetătorii continuă să studieze modalități de prevenire a preeclampsiei. Studiile sugerează că aspirina în doze mici scade riscul de preeclampsie la cele care prezintă un risc ridicat. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor le recomandă să ia zilnic o aspirină în doză mică (81 miligrame) începând cu sfârșitul primului trimestru.

Este important de reținut că majoritatea persoanelor cu tensiune mare în sarcină nu re complicații grave în timpul sarcinii și al nașterii dacă tensiunea arterială este bine gestionată.

Tensiunea mare în sarcină – travaliul și nașterea

Dacă luați medicamente pe tot parcursul sarcinii pentru a vă controla tensiunea arterială, continuați să le luați în timpul travaliului.

Dacă aveți tensiune mare în sarcină, tensiunea trebuie monitorizată din oră în oră în timpul travaliului. Atâta timp cât tensiunea arterială rămâne în limitele stabilite, ar trebui să puteți avea o naștere vaginală naturală.

Dacă aveți tensiune severă (grad III), tensiunea arterială va fi monitorizată la fiecare 15 până la 30 de minute în timpul travaliului. De asemenea, este posibil ca medicii dumneavoastră să vă recomande ca bebelușul să fie adus pe lume cu ajutor (pentru o naștere mai rapidă) sau prin cezariană, pentru a scădea stresul fătului.

După naștere, tensiunea dumneavoastră arterială va fi monitorizată.

Dacă ați avut hipertensiune arterială înainte de a rămâne însărcinată, tratamentul trebuie verificat la 2 săptămâni după nașterea bebelușului dumneavoastră, iar dumneavoastră va trebui să vă luați tensiunea constant.

Tensiunea în sarcină – tratament posibil

Odihna la pat ajută la hipertensiunea gestațională?

Da. Odihna la pat este unul dintre tratamentele pe care medicul le poate recomanda pentru tratarea tensiunii mari în sarcină.

Tratamentul depinde de gravitatea afecțiunii, de starea dumneavoastră generală de sănătate și de momentul sarcinii.

Medicul va dori să vă monitorizeze îndeaproape tensiunea arterială și să verifice dacă există simptome de tensiune mare în sarcină Acest lucru poate însemna vizite prenatale mai frecvente pentru a vă verifica tensiunea arterială și pentru a vă testa urina pentru semne de preeclampsie. Medicul vă poate recomanda, de asemenea, următoarele ca parte a tratamentului dvs:

  • Monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu zilnică.
  • Medicamente pentru a vă scădea tensiunea arterială.
  • Spitalizare.

Scopul tratamentului este de a vă reduce tensiunea în sarcină sau de a preveni înrăutățirea acesteia și apariția complicațiilor.

De asemenea, vor dori să monitorizeze fătul și să efectueze teste frecvente pentru a verifica starea de sănătate a acestuia. Unele dintre aceste teste includ:

  • Ecografia.
  • Profil biofizic.
  • Ecografie Doppler (un tip de ecografie care măsoară fluxul sanguin).
  • Numărarea mișcărilor fetale (sau numărarea loviturilor).

Dacă medicul giencolog că fătul se va naște devreme, vă poate administra steroizi care ajută la maturizarea plămânilor acestuia. Acești steroizi scad șansele ca bebelușul dumneavoastră să aibă probleme respiratorii la naștere.

Pastile de tensiune în sarcină

Unele medicamente pentru tensiunea arterială sunt considerate sigure pentru a fi utilizate în timpul sarcinii. Cu toate acestea, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), blocantele receptorilor de angiotensină II și inhibitorii de renină trebuie evitați în timpul sarcinii.

Tratamentul medicamentos este important. Dacă aveți nevoie de medicamente pentru a vă controla tensiunea arterială în timpul sarcinii, medicul vă va prescrie cel mai sigur medicament și cea mai sigură doză. Luați medicamentul exact așa cum v-a fost prescris. Nu încetați să îl luați și nu schimbați doza de una singură.

Aspirina zilnică în doze mici este adesea recomandată pentru a reduce riscul de preeclampsie la cele care prezintă un risc ridicat. Studiile au constatat că aspirina este sigură în timpul sarcinii.

Pastilele de tensiune în sarcină recomandate de medic sunt sigure și trebuie să le luați așa cum v-au fost recomandate!

Tratamentul pentru tensiune mare în sarcină, prevenirea crizelor și nașterea programată cu monitorizare fetală atentă sunt în prezent principalele opțiuni terapeutice pentru femeile cu preeclampsie.

Tensiune mare în sarcină – va fi prezentă hipertensiunea și după naștere?

Dacă aveți tensiune arterială crescută de dinainte de sarcină, boala va rămâne și după nașterea copilului.

Dacă aveți tensiune mare doar în sarcină, adică hipertensiune gestațională, de cele mai multe ori, veți reveni la tensiunea de dinainte de saricină.

Dacă ați ajuns la preeclampsie, există un risc mai mare să rămâneți cu tensiune mare după sarcină sau chiar și cu episoade de preeclampsie.

Controalele medicale după naștere sunt cel puțin la fel de importante ca cele din timpul sarcinii!

De reținut

Tensiunea în sarcină este o boală care poate fi de dinainte de a rămâne însărcinată sau poate apărea după 20 de săptămâni de sarcină. Preeclampsia este de asemenea o boală gravă care poate apărea în sarcină, care presupune a avea tensiune mare în sarcină, dar și alte afecțiuni. Trebuie să vă monitorizați tensiunea zilnic în sarcină, indiferent de momentul în care vă aflați ca perioadă a acesteia! Dacă știți că aveți probleme de sănătate, inclusiv tensiune mare, planificați-vă sarcina în urma unor controale medicale. Dacă aveți tensiune în sarcină, mergeți la toate controalele prenatale, fără a omite nici măcar unul și la primele simptome mergeți la urgență și anunțați-vă medicul ginecolog. Mențineți un stil de viață sănătos și luați-vă medicamentele așa cum v-au fost recomandate!