Meniu

Tensiunea in sarcina: Cum sa o mentineti sub control

Actualizat pe:

Tensiunea în sarcină este foarte important să fie monitorizată, atât pentru mamă, cât și pentru făt.  Tensiunea mare în sarcină (hipertensiunea gestațională) este o tensiune arterială mai mare sau egală cu 140/90 care începe în a doua jumătate a sarcinii (de obicei după 20 de săptămâni). Există și varianta când mama suferă de dinainte de tensiune mare și trebuie să o monitorizeze foarte atent pe parcursul sarcinii. În timpul sarcinii, tensiunea arterială ridicată vă poate afecta organismul în moduri diferite față de cele normale. Dacă tensiunea arterială ridicată nu este gestionată, atât dumneavoastră, cât și fătul riscați să aveți complicații.

Tensiunea în sarcină – De ce este important ca aceasta să fie monitorizată?

Este foarte important să vă monitorizați tensiunea, indiferent dacă sunteți însarcinată sau nu. Însă, momentul în care apare și un copilaș în organismul dumneavoastră, este vital ca tensiunea să fie ținută sub control și atent monitorizată.

Fie că știați de dinainte că aveți hipertensiune, fie că a apărut pe parcursul sarcinii, este esențial pentru sănătatea dumneavoastră și a copilului să fie ținută în limite normale.

A avea tensiune în sarcină înseamnă a avea un risc foarte mare de posibile complicații pentru viața mamei și a fătului. Dacă aceasta este ținută sub control cu medicamente, riscurile de a avea probleme este foarte mic.

Dacă știați de dinainte că aveți tensiune mare, dar nu ați tratat-o, trebuie neapărat odată cu sarcina să o faceți!

Care este tensiunea normală în sarcină?

Tensiunea normală în sarcină este exact aceeași ca în orice moment al vieții.

Clasificarea tensiunii mari în sarcină este următoarea (ca la o persoană care nu este însărcinată):

Tensiune arterială optimă – mai puțin de 120/80 mmHg

Tensiune arterială în limite normale – 120-129/80-84 mmHg.

Tensiune arterială normal înaltă (la graniță) – 130-139/ 85-89 mmHg.

Tensiune crescută grad I – 140-159/90-99 mmHg.

Tensiune crescută grad II – 160-179/100-109 mmHg.

Tensiune crescută grad III – >= 180/110 mmHg.

Hipertensiune arterială sistolică izolată – Tensiune sistolică >= 140 mmHg, diastolică < 90 mmHg.

Tipuri de tensiune

Există mai multe tipuri de tensiune în sarcină, iar acestea sunt următoarele:

 • Hipertensiunea cronică/tensiune mare – Tensiune arterială ridicată înainte de sarcină sau la începutul sarcinii (înainte de 20 de săptămâni). Acest tip de hipertensiune arterială continuă și după ce se naște copilul dumneavoastră. Persoanele cu hipertensiune cronică pot dezvolta, preeclampsie. Acest lucru este cunoscut sub numele de hipertensiune cronică cu preeclampsie suprapusă.
 • Hipertensiunea cronică cu preeclampsie suprapusă – această afecțiune apare atunci când tensiunea mare de dinainte de sarcină, duce la agravarea tensiunii arteriale ridicate în timpul sarcinii. Persoanele cu această afecțiune pot dezvolta proteine în urină sau alte complicații.
 • Hipertensiunea gestațională/tensiunea mare în sarcină – este tensiunea arterială ridicată care începe după 20 de săptămâni de sarcină și se termină la scurt timp după ce se naște copilul. Mama nu avea tensiune mare înainte de sarcină. Acest tip de tensiune în sarcină este indus de către starea fiziologică (normală) de graviditate. Nu există un exces de proteine în urină și nu există alte semne de afectare a organelor. Dar, în unele cazuri, hipertensiunea gestațională poate duce în cele din urmă la preeclampsie.
 • Preeclampsia – Preeclampsia apare atunci când tensiunea în sarcină se dezvoltă după 20 de săptămâni de sarcină. Preeclampsia este asociată cu semne de afectare a altor sisteme de organe, inclusiv rinichii, ficatul, sângele sau creierul. Proteinele sunt prezente în urină.

Simptome

Simptome posibile în caz de tensiune în sarcină sunt:

 • Umflături (edem) – picioarele se pot umfla deseori, fără a semnifica tensiune mare în sarcină, dar trebuie oricum verificată și tensiunea arterială. Dar umflăturile pot fi și la nivelul feței, mâinilor sau poate fi prezent lichid în abdomen sau în plămâni. Atunci situația este mai severă.
 • Dureri de cap (Cefalee) – de cele mai multe ori în zona cefei, dar poate fi și generalizată.
 • Creșterea bruscă în greutate – care de obicei apare din cauza acumulării de apă în organism.
 • Modificări ale vederii – vedere dublă, încețoșată.
 • Greață sau vărsături – poate fi afectat ficatul sau poate fi o reacție a sistemului nervos în fața unei tensiuni mari în sarcină.
 • Urinare în cantități mult mai mici decât în mod normal – rinichii pot fi afectați în caz de tensiune în sarcină!
 • Dureri de abdomen (burtă).

Cum afectează copilul?

Tensiunea mare în sarcină poate împiedica placenta (alimentația și alimentarea cu oxigen a fătului) să primească suficient sânge. Această scădere a sângelui și a nutrienților poate provoca:

 • Greutate mică la naștere sau restricție de creștere intrauterină (IUGR). 
 • Naștere prematură (nașterea înainte de 37 de săptămâni de sarcină).
 • Nașterea unui copil mort.
 • Inducerea travaliului înainte ca bebelușul dumneavoastră să fie la termen (39 de săptămâni de sarcină).

Ce puteți face pentru a ține totul sub control?

Înainte de sarcină (în cazul unei sarcini planificate)

Trebuie să analizați orice probleme de sănătate pe care le aveți sau le-ați avut și orice medicamente pe care le luați. Dacă intenționați să rămâneți însărcinată, și aveți tensiune mare, discutați cu medicul dumneavoastră. În cazul în care este nevoie, se vor schimba unele medicamente pentru a fi și fătul în siguranță.

În timpul sarcinii

Trebuie să mergeți la controale regulate la medicul de familie și ginecolog, conform recomandărilor.Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice medicamente pe care le luați și care sunt sigure. Nu întrerupeți sau nu începeți să luați niciun tip de medicament, inclusiv medicamente fără prescripție medicală, fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Respectați planul de tratament pentru tensiune mare în sarcină, dacă este cazul!

Țineți evidența tensiunii arteriale la domiciliu ZILNIC cu un tensiometru de casă. În caz de tensiune în sarcină, trebuie să vă contactați medicul. Trebuie să mergeți la urgențe și să vă contactați medicul imediat, dacă aveți simptome de preeclampsie sau tensiune mare în sarcină (menționate anterior). 

Continuați să alegeți alimente sănătoase și păstrați o greutate sănătoasă.

După sarcină

Fiți atentă la cum vă simțiți după ce nașteți. Dacă ați avut tensiune mare în sarcină, aveți un risc mai mare de accident vascular cerebral și alte probleme după naștere. Prezentați-vă imediat la urgențe în caz de tensiune mare sau simptome precum cele menționate anterior.

Tratament posibil

Odihna la pat este unul dintre tratamentele pe care medicul le poate recomanda pentru tratarea tensiunii mari în sarcină.

Tratamentul depinde de gravitatea afecțiunii, de starea dumneavoastră generală de sănătate și de momentul sarcinii.

Medicul va dori să vă monitorizeze îndeaproape tensiunea arterială și să verifice dacă există simptome de tensiune mare în sarcină Acest lucru poate însemna vizite prenatale mai frecvente pentru a vă verifica tensiunea arterială și pentru a vă testa urina pentru semne de preeclampsie. Medicul vă poate recomanda, de asemenea, următoarele ca parte a tratamentului dvs:

 • Monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu zilnică.
 • Medicamente pentru a vă scădea tensiunea arterială.
 • Spitalizare.

De asemenea, vor dori să monitorizeze fătul și să efectueze teste frecvente pentru a verifica starea de sănătate a acestuia. Unele dintre aceste teste includ:

 • Ecografia.
 • Profil biofizic.
 • Ecografie Doppler (un tip de ecografie care măsoară fluxul sanguin).
 • Numărarea mișcărilor fetale (sau numărarea loviturilor).

Pastile de tensiune în sarcină

Unele medicamente pentru tensiunea arterială sunt considerate sigure pentru a fi utilizate în timpul sarcinii. Cu toate acestea, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), blocantele receptorilor de angiotensină II și inhibitorii de renină trebuie evitați în timpul sarcinii.

Dacă aveți nevoie de medicamente pentru a vă controla tensiunea arterială în timpul sarcinii, medicul vă va prescrie cel mai sigur medicament și cea mai sigură doză. Luați medicamentul exact așa cum v-a fost prescris. Nu încetați să îl luați și nu schimbați doza de una singură.

Aspirina zilnică în doze mici este adesea recomandată pentru a reduce riscul de preeclampsie la cele care prezintă un risc ridicat. Studiile au constatat că aspirina este sigură în timpul sarcinii.

Pastilele de tensiune în sarcină recomandate de medic sunt sigure și trebuie să le luați așa cum v-au fost recomandate!

De reținut

Tensiunea în sarcină este o boală care poate fi de dinainte de a rămâne însărcinată sau poate apărea după 20 de săptămâni de sarcină. Preeclampsia este de asemenea o boală gravă care poate apărea în sarcină, care presupune a avea tensiune mare în sarcină, dar și alte afecțiuni. Trebuie să vă monitorizați tensiunea zilnic în sarcină, indiferent de momentul în care vă aflați ca perioadă a acesteia! Dacă știți că aveți probleme de sănătate, inclusiv tensiune mare, planificați-vă sarcina în urma unor controale medicale. Dacă aveți tensiune în sarcină, mergeți la toate controalele prenatale, fără a omite nici măcar unul și la primele simptome mergeți la urgență și anunțați-vă medicul ginecolog. Mențineți un stil de viață sănătos și luați-vă medicamentele așa cum v-au fost recomandate!