Meniu

TPSV – Tahicardie paroxistica supraventriculara

Actualizat pe:

Tahicardia supraventriculară paroxistică (TPSV) este un tip de aritmie, adică atunci când inima nu bate cum trebuie – respectiv bate mai repede decât în mod normal. Un episod de TPSV poate apărea brusc și se poate termina de asemenea, brusc. Cauzele sunt multiple, astfel că TPSV-ul poate apărea la un om perfect sănătos sau la cineva cu probleme cardiace anterioare. Tratamentul pentru TPSV nu este întotdeauna necesar și, de obicei, afecțiunea nu pune viața în pericol. Modificarea stilului de viață și tratamentul fie prin diverse manevre, medicamentos sau procedural, pot ajuta la reducerea simptomelor sau dispariția lor, după caz. De obicei, apare la tineri și mai ales la femei. Dacă episoadele de tahicardie produc simptome, este necesară prezentarea la medic.

Ce este tahicardia paroxistică supraventriculară  (TPSV)?

Tahicardia paroxistică supraventriculară (TPSV) este un termen general utilizat pentru a descrie un tip de aritmie (bătăi atipice ale inimii), care are originea deasupra ventriculelor, adică în atrii (Camerele superioare ale inimii).  În acest caz, inima bate foarte repede, cu până la 220 bătăi pe minut. 

TPSV-ul poate dura câteva secunde, minute, ore sau zile, după caz.

Prin definiție, tahicardia înseamnă bătăi ale inimii mai rapide decât în mod normal, adică peste 100 bătăi pe minut. Dacă aveți episode de tahicardie, iar acestea încep brusc (adică crește extrem de repede pulsul) și se termină la fel de brusc (adică scade în câteva ms la valori normale), se adaugă la afecțiune numele de paroxistică.

De fapt, TPSV-ul face parte dintr-o categorie de afecțiuni ale ritmului inimii, mai exact din categoria denumita tahicardii supraventriculare. Tahicardia supraventriculară înseamnă, de fapt, orice problemă de ritm cu bătăi rapide, regulate sau neregulate, care are originea în camerele superioare ale inimii (atrii), denumindu-se supraventriculară deoarece atriile se află deasupra ventriculelor.

Cum se produce o bătaie normală a inimii și de ce apare tahicardia supraventriculară?

Ca să puteți înțelege cum poate avea loc o tahicardie supraventriculară paroxistică, este necesar să înțelegeți pe scurt cum se produc bătăile inimii.

Atriile sunt camerele superioare ale inimii, iar ventriculele camerele inferioare.

Într-o inimă care funcționează normal, bătăile inimii încep în nodul sinoatrial (nodul SA). Nodul SA este o mică masă de țesut electric, localizată în atrii (camerele superioare), care produce impulsul electric al inimii. Acest impuls electric, face inima să bată.

Nodul SA trimite semnale electrice care determină atriile să se contracte (pompeze sângele mai departe, către ventricule). Semnalele călătoresc către ventricule prin nodul atrioventricular (nodul AV), loc în care în mod normal, bătăile inimii capătă valorile normale de 60-90 bpm. 

Nodul atrioventricular  este un mic grup de celule în mijlocul inimii, localizat de asemenea în atriul drept (Camera superioară dreaptă a cordului). Mai apoi, nodul AV transportă impulsurile electrice care le spun ventriculelor să se contracte și să pompeze sângele în direcția necesară.

Între nodurile electrice ale inimii, este căi electrice care conduc impulsul electric de la un nod la altul. Când aceste nodurile sau căile suferă leziuni din diverse cauze, acestea pierd controlul și pot duce la apariția tahicardiei supraventriculare. Aceasta poate apărea și fără existența unor leziuni propiu-zise ale inimii.

Tipuri de tahicardie supraventriculară 

Tahicardia supraventriculară (TSV), unde este inclusă și tahicardia paroxistică supraventriculară (TPSV) se împarte în trei grupe principale:

Tahicardia cu reintrare nodală atrioventriculară (AVNRT) – Acesta este cel mai frecvent tip de tahicardie supraventriculară. Aceasta apare atunci când în nodul atrioventricular, conducerea rapidă a impulsului electric este stimulată iar și iar (Ceee ce în mod normal nu se întâmplă). Un impuls electric care intră pe această cale se va învârti rapid, provocând o bătaie bruscă (paroxistică) și rapidă a inimii atât în atrii, cât și în ventricule. 

Tahicardie atrioventriculară alternativă (AVRT) – AVRT este al doilea cel mai frecvent tip de tahicardie supraventriculară. Este cel mai frecvent diagnosticată la persoanele tinere. AVRT rezultă din prezența a 2 sau mai multe căi de conducere, care în mod normal nu ar trebui să existe.

Tahicardie atrială – Acest tip de TVS este mai frecvent diagnosticat la persoanele care au boli de inimă. Tahicardia atrială nu implică nodul AV. Există țesut în atrii, cu capacitatea de a genera impulsuri electrice, care în mod normal nu trebuia să existe.

Alte tipuri de tahicardie supraventriculară întânite des, includ:

  • Tahicardia sinusală – care provine din zona supraventriculară, dar din atrii.
  • Fibrilația atrială.
  • Flutterul atrial și multe altele, mai rar întâlnite.

Tahicardie paroxistică supraventriculară – cauze

TPSV (numită și tahicardie de reintrare) apare atunci când există o activitate electrică anormală în atrii. Așa cum am menționat anterior, aceasta este cauzată de o zonă anormal de iritabilă din atrii sau de un scurtcircuit în inimă care face ca semnalele electrice să se deplaseze în jurul unui model circular. Adică, semnalul electric în loc să se ducă doar pe calea normală, spre nodul sinusal, se duce și pe calea suplimentară sau reia calea prin care a trecut deja, și stimulează electric atriile iar și iar.  Acest lucru face ca atriile să se contracte mai des și mai repede decât trebuie. 

Dacă există o cale accesorie, semnalele electrice călătoresc mai repede prin calea suplimentară (accesorie) decât prin nodul AV, iar inima bate mai repede decât ar trebui.

De asemenea, TPSV-ul poate avea următoarele cauze:

  • Boli de inimă și ale vaselor

Boala cardiacă ischemică (vasele de sânge de pe inimă înfundate) care provoacă leziuni ischemice, distrugând astfel țesuturile din jur. Această distrugere poate atinge și căile electrice, deoarece nodul sinusal și atrioventricular sunt irigate la rândul lor, de vasele de sânge de pe inimă (coronare). Astfel, apare tahicardia supraventriculară. Atacul de cord sau infarctul intră în aceeași categorie. Nu sunt de omis nici intervențiile chirurgicale cardiace, care au acest risc.

Boli ale valvelor inimii – care în timp, prin agravarea lor duc la modificările țesuturilor cardiace, inclusiv a atriilor unde există acești stimuli electrici ai inimii și astfel se ajunge la tahicardie paroxistică supraventriculară.

Hipertensiune arterială – care netratată modifică la rândul ei țesutul cardiac și poate duce la apariția TPSVului sau a TSVului.

  • Stilul de viață nesănătos, care include de asemenea factorii de risc pentru TPSV – Stimulentele cardiace – alcoolul, cofeina, energizantele, drogurile, alimentele cu prea mult zahăr. Tutunul intră și el în această categorie.
  • Stări emoționale – fericire, anxietate, nervozitate sau stress.
  • Patologii endocrinologice – hipertiroidia care cauzează palpitații și episode de tahicardie susținute sau nesusținute, prin excesul de hormoni tiroidieni.
  • Stări fiziologice – sarcina putând duce la apariția tahicardiei supraventriculare, respective chiar a tahicardiei sinusale paroxistice.
  • Anemia – cauzată fie de alimentația necorespunzătoare sau de pierderi de sânge, duce la apariția unei tahicardii sinusale prin faptul că inima bate mai repede ca să ajungă sânge cu oxigen și substanțe nutritive la toate celulele.
  • Deshidratarea – care poate fi cauzată de consumul de alcool, diuretice în exces sau febră. În acest caz, inima va bate mai repede pentru a asigura de asemenea, aportul de substanțe nutritive.

Tahicardie paroxistică supraventriculară Simptome

Severitatea simptomelor depinde de tolerabilitatea pacientului, de prezența sau absența unei boli cardiace structurale sau a altor boli care duc la stimularea inimii. Persoanele cu tahicardie supraventriculară paroxistică (TPSV) pot prezenta de la simptome ușoare până la unele mai severe, sau există posibilitatea neprezentării nici măcar a unui simptom.

Simptomele de TPSV încep și se opresc de obicei brusc. De cele mai multe ori, atunci când nu apar după o activitate fizică intense, emoție sau stimulent cardiac, ele sunt confundate cu un atac de panică și nu cu o problemă de ritm cardiac.

Simptomele întânite cel mai des în tahicardiile supraventriculare sunt palpitațiile și amețelile.

Palpitațiile – senzații de bătăi rapide ale inimii în piept, cu un puls regulat de peste 100 bătăi pe minut, putând ajunge până la 200-220 de bătăi pe minut. Acestea pot fi resimțite și în gât, ca o senzație de fluturare sau efectiv bătăi puternice. 

Amețelile – din cauză că inima bate foarte repede, sângele nu mai ajunge cu oxigenul în cantitatea normală la țesuturi și apare astfel amețeala.

Disconfortul toracic – apare odată cu tahicardia supraventriculară și poate fi de la resimțirea palpitațiilor în piept, până la o senzație de gol sau dureri toracice din cauza faptului că mușchiul inimii nu se mai alimentează cu sânge.

Dificultățile în respirație – senzația de lipsă de aer sau că aerul nu ajunge unde trebuie, din același motiv ca amețelile.

Sincopa sau leșinul – pierderea bruscă a conștienței sau doar senzație de slăbiciune, mai ales atunci când inima bate extrem de repede pe timp scurt sau îndelungat.

Oboseala – mai ales atunci când tahicardia supraventriculară este de durată sau implică un număr mare de bătăi pe minut.

Anxietatea – din cauza senzațiilor mai sus menționate, anxietatea este aproape inevitabilă, mai ales că reamintim că TPSV-ul este des confundat cu atacul de panică.

Diaforeza(Transpirații) și greața – date de starea de anxietate.

Tahicardie paroxistică supraventriculară Diagnostic

Examenul fizic și anamneza este primul pas, însă diagnosticul de certitudine este pus de electrocardiogramă – EKG.

Când vă prezentați la medic, primul pas este a vă întreba ce simptome aveți și când apar acestea, dar și dacă cineva din familie a avut aceeași problemă sau a decedat subit sau din motive cardiace. Ulterior, va realiza examenul clinic, care va implica examinarea dvs din cap până în picioare, inclusiv cu luarea pulsului și ascultarea cu stetoscopul a inimii. În acest moment, dacă sunteți într-un puseu de TPSV acesta poate depista prezența tahicardiei. Fie că o depistează sau nu, investigațiile vor continua.

Investigațiile medicale ulterioare, includ obligatoriu efectuarea unui EKG.

TPSV EKG 

Prin efectuarea unui EKG medicul vă poate prinde într-un puseu de tahicardie supraventriculară și astfel diagnosticul este cert.

TPSV HOLTER EKG

Pentru că TPSV-ul acum apare, dar imediat poate și dispărea, este posibil ca în momentul prezentării la medic, acesta să nu depisteze problema. De aceea, cel mai probabil vă va monta un Holter Ekg. Acesta este un EKG portabil, pe care îl veți purta minim 24 ore (dar poate fi purtat și până la 21 de zile), în speranța că se va depista această problemă.

TPSV Monitor Implantabil

Dacă purtările repetate de Holter Ekg nu au niciun succes, se poate trece la o metodă mai invazivă, respectiv montarea unui monitor sub piele, care vă va monitoriza non-stop.

TPSV Apple Watch -EKG

Deși nu este aprobat încă de FDA, sunt raportate cazuri în care purtarea unui Apple Watch și utilizarea funcției EKG în timpul unui puseu de tahicardie supraventriculară au dus la orientarea diagnosticului de certitudine. Diagnosticul fiind ulterior confirmat prin studiu electrofiziologic.

TPSV studiu electrofiziologic

Acesta este de fapt cel care pune diagnosticul de certitudine și identifică cauza precisă (tipul de tahicardie supraventriculară).

Un astfel de studiu de diagnosticare se face întotdeauna înainte de ablația cu cateter, de obicei ca parte a aceleiași proceduri. Cu pacientul sub sedare ușoară, mai multe fire înguste și flexibile sunt introduse printr-o venă până la inimă. Firele fine din interiorul cateterului pot ajuta la localizarea oricăror zone din afara nodulului sinusal care produc semnale electrice și crează o hartă electrică a inimii. Astfel se indentifică exact locul cu probleme.

Alte investigații

Ca în orice patologie, se vor face și alte investigații pentru a vedea dacă există și o altă cauză asociată TPSV-ului.

Ecocardiografie – pentru a vedea dacă inima are probleme structurale (camerele superioare ale inimii mărite) sau ale valvelor cardiace.

Coronarografie – dacă simptomele sau factorii de risc duc cu gândul la posibilitatea înfundării vaselor de sânge de pe inimă.

Radiografie toracică – pentru a vedea dimensiunile inimii și dacă plămânii au probleme.

Analize de laborator – care pot depista o anemie, o infecție, probleme cu tiroida, grăsimi multe în sânge sau deshidratare.

Investigații aferente fiecărui organ bănuit că ar putea avea probleme și cauza TPSV-ul, dacă cele de mai sus nu au oferit nicio concluzie clară.

Tahicardia paroxistică supraventriculară este periculoasă?

De cele mai multe ori, nu. Însă, în unele cazuri poate duce la căderi din cauza simptomelor și astfel apar complicații precum lovituri la cap sau fracturi diverse. 

De asemenea, dacă TPSV-ul este cauzat de o boală a inimii, cu siguranță pot exista complicații și să devină periculoasă, mai ales dacă durează mult sau boala aferentă este gravă. Spre exemplu, poate duce la un atac de cord dacă vasele inimii sunt foarte înfundate sau la obosirea excesivă a inimii în timp.

Dacă aveți o anemie pe o perioadă lungă de timp, hipertiroidie sau orice altă boală care poate duce la tahciardie paroxistică supraventriculară, care durează ore-zile, poate duce la extenuarea organismului.

Calitatea vieții este scăzută din cauza simptomelor care pot fi prezente, de faptul că se stă non-stop cu grijă că apare fix în momentele inoportune, ceea ce presupune un stres constant, putând duce la evitarea efectuării diverselor activități de zi cu zi.

Din cauza slăbiciunii organismului și a organelor, vârstnicii sunt mai predispuși la căderi sau apariția complicațiilor aferente.

Tahicardia paroxistică supraventriculară – tratament

Nu întotdeauna un tratament este necesar. Dacă episoadele de tahicardie nu apar des și nu provoacă simptome, iar o altă boală a inimii nu există, nu este nevoie de vreo medicație sau vreo procedură.

Însă, dacă calitatea vieții este afectată sau este cauzată de o altă boală tratamentul trebuie început cât mai repede.

Tratament conservator 

Modificarea stilului de viață, cu adoptarea unei rutini sănătoase, este primul pas pe care trebuie să îl faceți și să îl păstrați toată viața pentru a preveni apariția unui episode de TPSV sau pentru ameliorarea simptomelor.

Acesta presupune:

  • Să evitați alcoolul, cofeina, energizante și drogurile de orice tip care pot stimula inima și duce la tahicardie supraventriculară.
  • Renunțarea la fumatul de orice tip, inclusiv a fumatului pasiv (inhalarea fumului de țigară a altora).
  • Să dormiți 8 ore pe noapte, pentru a evita oboseala și bolile aferentei lipsei de somn.
  • Consumarea celor 2 litri de apă pe zi pentru a evita deshidratarea.
  • Menținerea unei greutăți normale, cu slăbire după caz.
  • Evitarea vieții sedentare și efectuarea unui effort fizic ușor-moderat constant, dacă acesta nu este contraindicate.
  • Exerciții de respirație pentru calmarea anxietății, consultarea unui psiholog pentru a vindecare stresul cronic sau diverse probleme de comportament.

Manevre de încetinire a pulsului 

Atenție! Aceste manevre trebuie efectuate doar dacă au fost recomandate de medicul cardiolog și dacă acesta v-a exemplificat cum se realizează.

Manevra Valsalva, un tip de manevră vagală care vă poate încetini ritmul cardiac pentru o perioadă de timp. Pentru a face acest lucru, respirați, vă prindeți nasul pentru a evita ieșirea aerului și vă aplecați în jos (ca și cum ați avea o mișcare intestinală). Apoi, expirați cu putere, ca și cum ați umfla un balon. Acest lucru poate duce la oprirea episodului de tahicardie paroxistică supraventriculară.

Masajul sinusurilor carotide – aplicarea unei presiuni ușoare pe gât  – DOAR MEDICUL CARDIOLOG sau de URGENȚE poate face acest lucru dacă aveți TPSV când vă prezentați la spital, deoarece poate avea cosecințe destul de grave. 

Aplicarea de apă rece/gheață pe față sau tusea pot ajuta în încetinirea bătăilor cardiace.

Medicamente

Medicamentele antiaritmice pot ameliora simptomele, prin scăderea bătăilor cardiace și poate reduce și șansele de apariție a unui episode de TPSV. Nu funcționează însă întotdeauna și nu pot fi administrate oricui, deoarece marea majoritate scade și tensiunea odată cu pulsul.

Dacă aveți grăsimi multe în sânge, cee ace duce cu gândul la vase de sânge înfundate, hipolipemiantele (statinele) vor fi recomandate, alături de aspirină.

Proceduri 

Ablația cu cateter – este procedura minim invazivă de primă intenție, atunci când tahicardia paroxistică supraventriculară apare des și dă simptome. Aceasta se face după studiul electrofiziologic, de cele mai multe ori în cadrul aceleași proceduri, dacă problema este despitată și clară. Prina această metodă se distruge țesutul care trimite semnale electrice necorespunzătoare și care declanșează TPSVul. Vă reamintim că în acest caz se intră pe un vas de sânge de la mână sau de la picior cu un fir, până la inimă, process realizat sub sedare și anestezie locală. Este posibil ca pe parcursul vieții să aveți nevoie de mai mult de o astfel de procedură.

Cardioversia electrică – în cazurile severe, când tahicardia paroxistică este amenințătoare de viață, se poate aplica un șoc electric extern sub sedare, pentru a scădea bătăile cardiace.

Operație de bypass aortocoronarian sau montare de stenturi – în cazul existenței bolii coronariene ischemice – adică vasele de sânge de inimă sunt înfundate.

Operație de înlocuire/reparare a unei valve a inimii sau diverse proceduri minim invazive – dacă țesutul inimii a fost distrus din cauza unei astfel de boli.

Tratamentul bolii de bază

Dacă episoadele de tahicardie sunt din cauza bolilor altor organe, este absolut necesar tratamentul bolii de bază.

Când trebuie să contactați un medic în cazul în care aveți un episod de tahicardie?

  • În momentul în care simțiți aceste episoade des, mai ales fără prezența unor stimuli clari sau a efortului fizic.
  • Dacă apar simptome și persistă timp îndelungat și în repaus sau după eliminarea factorului stimulant.
  • Dacă simptomele sunt intense, indiferent de situație.
  • Dacă aveți istoric de TPSV tratat sau nu în antecedente.
  • Dacă cineva din familie are istoric de tahicardie paroxistică supraventriculară sau boli cardiace, până la moarte cardiacă subită. 
  • Dacă sunteți diagnosticat cu atacuri de panică, deoarece este posibil să aveți o cauză cardiacă, nu psihică.

Ce întrebări puteți pune medicului dvs. în cazul în care aveți tahicardie paroxistică supraventriculară?

  • Am nevoie de tratament?
  • Cât de des trebuie să mă prezint la dvs.?
  • Copiii mei sunt în pericol să aibă această problemă?
  • Ce pot face ca să evit agravarea acestei probleme?
  • Care este cea mai bună opțiune pentru mine?

Un episod de TPSV poate veni cu o anxietate resimțită foarte intens. Confundarea unui episod de TPSV cu un atac de panică este un lucru des întânit, de aceea este necesar să vă investigați și cardiologic, pentru a fi sigur că tratamentul pe care îl primiți este cel corespunzător. De asemenea, desi această patologie nu este de obicei periculoasă, trebuie să vă prezentați la un medic cardiolog pentru a ști sigur care este problema. Eliminând factorii de risc din viața dvs. și respectând indicațiile medicului, puteți reduce semnificativ riscurile tahicardiei paroxistice supraventriculare.