Urechi înfundate tensiune

Actualizat pe:

De multe ori persoanele care au probleme cu auzul atunci când au tensiune, caută online: urechi înfundate tensiune sau mi se înfundă urechile tensiune. Așa că, în acest articol urmează să vă explicăm de ce se întâmplă acest lucru atunci când aveți tensiunea mare și ce înseamnă mai exact. Într-un mod uimitor, tensiunea și urechile chiar au o legătură.

Urechi înfundate tensiune – ce înseamnă?

Hipertensiunea arterială nu este o boală cu o simptomatologie des întânită sau foarte zgomotoasă. Sunt rare cazurile în care simptomele apar și mai ales când sunt resimțite de către pacient.

Printre simptomele de tensiune mare, se află și urechile înfundate. Însă, de cele mai multe ori este resimțită ca o hipoacuzie temporară (diminuarea auzului pentru o perioadă scurtă de timp) sau ca tinitus (țiuit în urechi, care de asemenea diminuează auzul).

Urechi înfundate tensiune – ce legătură există între tensiune și urechi/auz?

Medicii aud des: mi se înfundă urechile, am tensiune? Care este mai exact legătura dintre cele două?

Inima pompează sângele la viteze mari către fiecare celulă din întreg corpul, din cap până în picioare. Aceasta include organele delicate din interiorul urechii, cum ar fi timpanul.

Această patologie a sistemului circulator, respectiv hipertensiunea, poate afecta în mod direct auzul în mai multe moduri.

Nervii sensibili și vasele de sânge din urechi sunt copleșite de această explozie bruscă de sânge, la o presiune mai mare decât în mod normal. 

Din această cauză, persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială au tendința de a experimenta o pierdere temporară a auzului cu puțin timp înainte de a se simți principalele simptome ale hipertensiunii.  Diminuarea temporară a auzului este cunoscută sub denumirea de urechi înfundate tensiune sau presiune în urechi tensiune. 

Unul dintre mecanismele fiziopatologice vasculare descrise este creșterea vâscozității sângelui, care reduce fluxul sanguin capilar și ajunge să reducă transportul de oxigen, provocând hipoxie tisulară, determinând astfel suferințe auditive și pierderea auzului la pacienți [6]. Mai mult, hipertensiunea arterială poate provoca modificări ionice ale potențialelor celulare, provocând astfel pierderea auzului.

Mi se înfundă urechile tensiune – pierderea temporară a auzului va dispărea?

Din fericire, pierderea temporară a auzului va dispărea după ce tensiunea arterială se stabilizează. Cu toate acestea, ea vă poate apropia de o pierdere mai severă a auzului.

 Acest lucru se datorează faptului că explozia bruscă și puternică a sângelui poate provoca daune vaselor de sânge, inclusiv spargerea pereților venelor/arterelor mici. Aceste daune se pot acumula în timp, agravând simptomele pierderii de auz. 

Mi se înfundă urechile tensiune – de ce mai depinde pierderea de auz?

Pierderea auzului temporară sau permanentă nu este un simptom standard la toți cei care se confruntă cu hipertensiune arterială. Mai mulți factori contribuie la acest simptom, inclusiv sănătatea generală a auzului dumneavoastră. Cu toate acestea, este prudent să luați măsurile preventive necesare pentru a vă menține sănătatea auzului. 

Mi se înfundă urechile tensiune – cum vă dați seama că este o problemă?

În primul rând, analizați situația în care vă aflați : sunteți după un efort fizic? Treceți printr-o stare emoțională intensă? Știți că suferiți de hipertensiune? Nu știți să aveți probleme, dar vi se înfundă urechile?

Toate acestea sunt importante pentru stabilirea contextului.

În caz de tensiune urechile înfundate apar BRUSC. Cum crește tensiunea, cum apare și senzația de urechi înfundate. 

Poate fi însoțită și de alte simptome alte tensiunii mari precum ar fi: durere de cap, dureri în piept, senzație de lipsă de aer, înroșire la nivelul feței sau pieptului sau amețeli.

Uneori, se întâmplă să nu fie însoțită de nimic altceva.

Prin urmare, vă dați seama că este o problemă atunci când apare, indiferent de context sau de prezența simptomelor asociate sau nu. 

Urechi înfundate tensiune – poate fi resimțită și altfel?

Pe lângă urechi înfundate, la nivelul urechii mai poate apărea tinitusul. Tinitusul mai poartă numele de acufene sau țiuit în urechi. 

Legătura dintre cele două afecțiuni este legată de asemenea de rețeaua delicată de vase din sistemul auditiv. Atunci când se acumulează presiune în acest sistem, pot apărea zgomote în urechi.

Dacă simptomele tinitusului dvs. includ un sunet de bătaie, pulsație sau pompare, ar putea fi legat de tensiunea arterială. 

Urechi înfundate tensiune – este periculos?

Momentul în care aveți presiune în urechi cauzată de tensiune, situația poate fi de la inofensivă pe moment, la deznodământ inclusiv fatal pentru dumneavoastră. 

Acest lucru se întâmplă deoarece de cele mai multe ori urechile înfundate cauzate de tensiune apar de obicei atunci când aceasta are valori mari. Momentul în care tensiunea este foarte mare, pot apărea complicații imediate fatale precum accidentul vascular cerebral. 

Dacă pe moment nu se întâmplă nimic, dar nici nu vă tratați problema de sănătate, afectarea auzului și a multor alte organe va fi făcută constant, ceea ce poate duce la hipoacuzie permanentă sau pierderea totalî  permanentă a auzului. 

Prin urmare, simptomul în sine nu este periculos, însă boala care îl cauzează da, și trebuie imediat tratată și ținută sub control toată viața.

Urechi înfundate tensiune – cu ce se face diagnosticul diferențial?

Diagnosticul diferențial este atunci când același simptom poate fi cauzat și de alte probleme.

De obicei, când cauzele sunt altele, hipoacuzia este un simptom constant, continuu, NU apare și dispare brusc, ci este permanent.

Urechi înfundate mai pot apărea în:

  • Dop de ceară
  • Otită (Infecție a urechii)
  • Expunere la sunete puternice
  • Alergii
  • Medicamente ototoxice (Care au toxicitate pentru ureche)
  • Dureri de cap/migrene.

Urechi înfundate tensiune – tratament

Dacă pierderea auzului este temporară, cât persistă și tensiunea, tratamentul va fi doar al tensiunii mari.

Trebuie să înțelegeți că este o boală gravă care trebuie tratată și ținută sub control, altfel ar putea duce la complicații severe sau chiar deces.

Dacă auzul a fost afectat permanent, medicul ORL, în urma investigațiilor, va decide facă există vreo șansă să vă ajute sau nu. De cele mai multe ori însă, nu există vreo soluție pentru astfel de cazuri.

Presiune în urechi tensiune – schimbarea stilului de viață

Primul pas este schimbarea stilului de viață: activitate fizică de intensitate moderată (Dacă starea de sănătate permite) de cel puțin 3 ori pe săptămână măcar 20- 30 minute, evitarea sedentarismului, a fumatului sau consumului de alcool în exces. De asemenea, trebuie evitate alimentele procesate, de tip fast-food, sucurile de orice tip, alimentele semipreparate, dulciurile sau prăjelile.

Presiune în urechi tensiune – medicamentele

Medicamentele care vă vor fi prescrise sunt stabilite ori de către medicul de familie, ori de către medicul cardiolog.

Indiferent de situație, trebuie neapărat să faceți o vizită la medicul cardiolog pentru un diagnostic clar, cert și un tratament eficient, de la primul simptom apărut. 

Medicamentele vor fi pentru scăderea tensiunii și vi se vor administra în funcție de gravitatea situației și complianța dvs. la tratament (cum funcționează anumite medicamente în cazul dvs.).

De reținut

Replica: Mi se înfundă urechile tensiune este foarte des întâlnită, având în vedere cât de rare sunt simptomele de hipertensiune. Indiferent de situație, este o problemă pentru care trebuie să vă prezentați la medic, pentru a evita complicații neplăcute sau fatale pentru dumneavoastră. Vi se va iniția dacă este cazul, un tratament pentru tensiune mare, iar schimbarea stilului de viață este vital indiferent de situație.