Meniu

Urechi infundate tensiune: Care este legatura?

Actualizat pe:

De multe ori persoanele care au probleme cu auzul atunci când au tensiune, caută online: urechi înfundate tensiune sau mi se înfundă urechile tensiune. Așa că, în acest articol urmează să vă explicăm de ce se întâmplă acest lucru atunci când aveți tensiunea mare și ce înseamnă mai exact. Într-un mod uimitor, tensiunea și urechile chiar au o legătură.

Urechile înfundate și tensiunea – Ce înseamnă?

Hipertensiunea arterială nu este o boală cu o simptomatologie des întânită sau foarte zgomotoasă. Sunt rare cazurile în care simptomele apar și mai ales când sunt resimțite de către pacient.

Printre simptomele de tensiune mare, se află și urechile înfundate. Însă, de cele mai multe ori este resimțită ca o hipoacuzie temporară (diminuarea auzului pentru o perioadă scurtă de timp) sau ca tinitus (țiuit în urechi, care de asemenea diminuează auzul).

Ce legătură există între tensiune și urechi/auz?

Inima pompează sângele la viteze mari către fiecare celulă din întreg corpul, din cap până în picioare. Aceasta include organele delicate din interiorul urechii, cum ar fi timpanul.

Această patologie a sistemului circulator, respectiv hipertensiunea, poate afecta în mod direct auzul în mai multe moduri. Nervii sensibili și vasele de sânge din urechi sunt copleșite de această explozie bruscă de sânge, la o presiune mai mare decât în mod normal. 

Din această cauză, persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială au tendința de a experimenta o pierdere temporară a auzului cu puțin timp înainte de a se simți principalele simptome ale hipertensiunii.  

Pierderea temporară a auzului va dispărea?

Din fericire, pierderea temporară a auzului va dispărea după ce tensiunea arterială se stabilizează. Cu toate acestea, ea vă poate apropia de o pierdere mai severă a auzului.

 Acest lucru se datorează faptului că explozia bruscă și puternică a sângelui poate provoca daune vaselor de sânge, inclusiv spargerea pereților venelor/arterelor mici. Aceste daune se pot acumula în timp, agravând simptomele pierderii de auz. 

De ce mai depinde pierderea de auz?

Pierderea auzului temporară sau permanentă nu este un simptom standard la toți cei care se confruntă cu hipertensiune arterială. Mai mulți factori contribuie la acest simptom, inclusiv sănătatea generală a auzului dumneavoastră. Cu toate acestea, este prudent să luați măsurile preventive necesare pentru a vă menține sănătatea auzului. 

Tratament

Schimbarea stilului de viață

Primul pas este schimbarea stilului de viață: activitate fizică de intensitate moderată (Dacă starea de sănătate permite) de cel puțin 3 ori pe săptămână măcar 20- 30 minute, evitarea sedentarismului, a fumatului sau consumului de alcool în exces. De asemenea, trebuie evitate alimentele procesate, de tip fast-food, sucurile de orice tip, alimentele semipreparate, dulciurile sau prăjelile.

Medicamente

Medicamentele care vă vor fi prescrise sunt stabilite ori de către medicul de familie, ori de către medicul cardiolog.

Indiferent de situație, trebuie neapărat să faceți o vizită la medicul cardiolog pentru un diagnostic clar, cert și un tratament eficient, de la primul simptom apărut. 

De reținut

Replica: Mi se înfundă urechile tensiune este foarte des întâlnită, având în vedere cât de rare sunt simptomele de hipertensiune. Indiferent de situație, este o problemă pentru care trebuie să vă prezentați la medic, pentru a evita complicații neplăcute sau fatale pentru dumneavoastră. Vi se va iniția dacă este cazul, un tratament pentru tensiune mare, iar schimbarea stilului de viață este vital indiferent de situație.