Meniu

Vinul rosu creste tensiunea arteriala? Efecte cardiovasculare

Actualizat pe:

În întreaga lume, au existat lungi discuții la nivel mondial, dacă vinul roșu crește tensiunea sau aduce beneficii. Într-un final, destul de multe studii au reușit să aducă în lumea medicală o concluzie clară, cu explicații științifice. Cu toate acestea, încă sunt persoane care pun sub semnul întrebării legătura dintre vinul roșu și tensiunea arterială, dar și dacă în general vinul crește tensiunea (de orice tip).

Vinul roșu și tensiunea

Vinul roșu și tensiunea se află într-o strânsă legătură, în ambele direcții. Consumul de vin roșu poate ajuta la menținerea tensiunii în limite normale, dar poate și să provoace hipertensiune. 

Vinul roșu crește tensiunea ?

Răspunsul este: da, vinul crește tensiunea. Atât cel alb, cât și cel roșu. Însă, nu întotdeauna și nu în cazul tuturor persoanelor.  Depinde de multe elemente, însă cele mai importante sunt: cantitatea consumată și starea de sănătate.

Orice alcool consumat în exces, inclusiv vinul de orice tip, crește tensiunea. Iar orice creștere de tensiune, vă pune în pericol viața.

De asemenea, bolile asociate pe care le aveți precum diabetul zaharat spre exemplu sau diverse boli hormonale, inclusiv obezitatea, vă predispun la hipertensiune arterială, iar în combinație cu alcoolul, rezultatele pot fi fatale. 

Prin urmare, da, vinul crește tensiunea, dar doar în anumite condiții.

Există o mulțime de cercetări în care se arată că băutorii înrăiți de bere sau de vin, toți sunt expuși riscului de a crește tensiunea arterială atunci când beau în exces.

Este bun vinul pentru tensiune sau alte boli cardiace?

Vinul roșu, cu moderație, este considerat de mult timp ca fiind sănătos pentru inimă. Alcoolul și anumite substanțe din vinul roșu, numite antioxidanți, pot ajuta la prevenirea bolii coronariene, afecțiune care duce la atacuri de cord.

Legătura între vinul roșu și mai puține atacuri de cord (infarcte) nu este complet înțeleasă. Dar o parte din beneficii ar putea fi faptul că antioxidanții din vinul roșu pot crește nivelul de colesterol lipoproteic cu densitate mare (HDL) (colesterolul “bun”) și protejează împotriva acumulării de colesterol rău.

Vinul și tensiunea se află într-o legătură complexă, iar studiile sunt necesare pentru stabilirea exactă a relației dintre cele două. 

Resveratrolul

Vinul roșu și tensiunea sunt ghidate în principiu de către: resveratrol. Resveratrolul ar putea ajuta la prevenirea deteriorării vaselor de sânge, la reducerea colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL) (colesterolul “rău”) și la prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă resveratrolul reduce riscul de inflamație și de coagulare a sângelui, respectiv de tensiune mare.

Consumul de vin roșu poate înlocui medicamentele?

Sub nicio formă!! Niciodată consumul de vin roșu per se nu va duce la scăderea tensiunii. Având în vedere relația dintre vinul roșu și tensiunea, este vital să vă schimbați stilul de viață, să mergeți la doctor imediat cum sesizați o problemă și să vă luați medicamentele conform recomandărilor!

Ce cantitate de alcool este acceptată?

Dacă aveți tensiune arterială ridicată, evitați alcoolul sau beți alcool doar cu moderație. Pentru adulții sănătoși, asta înseamnă până la un pahar pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi pentru bărbați.

O băutură reprezintă 355 mililitri)de bere, 148 mililitri de vin sau 44 mililitri de băuturi spirtoase distilate de 80 de grade.

Alcoolul poate interacționa cu anumite medicamente pentru tensiunea arterială. Acesta poate afecta nivelul de medicament din organism sau poate crește efectele secundare.

Când este obligatoriu să nu se consume?

Evitați complet alcoolul dacă:

 • Sunteți gravidă
 • Aveți antecedente personale sau familiale puternice de tulburare de consum de alcool
 • Aveți o boală a ficatului sau a pancreasului asociată cu consumul de alcool
 • Aveți insuficiență cardiacă sau o inimă slabă
 • Luați anumite medicamente

Posibile complicații

Vinul și tensiunea au o relație complicată. Însă, aceeași relație complicată există în cazul oricărui alcool. Consumul excesiv de alcool crește riscul de:

 • Accidente, violență și sinucidere
 • Anumite tipuri de cancer
 • Insuficiență cardiacă
 • Tensiune arterială ridicată netratată corespunzător
 • Boli ale ficatului și pancreasului
 • Accident vascular cerebral
 • Creșterea în greutate și obezitatea

Vinul roșu și tensiunea. Atenție!

Este extrem de important să țineți minte că menținerea sănătății dvs. NU este o scuză, ca să vă ascundeți în spatele dependenței de alcool!

Alcoolul este BUN DOAR dacă este consumat ÎN CANTITĂȚI LIMITATE. NU mai mult de o băutură pe zi, conform datelor menționate mai sus!

Nu creșteți consumul de alcool și nu faceți abuzuri, nici măcar de moment! Consumul exagerat de alcool, vă pune grav în pericol viața!

De reținut

Consumul de alcool poate da dependențe!! Consumați-l cu moderație și nu consumați alcool dacă știți că sunteți predispus la dependența de acesta! Faptul că l-ați consuma pentru inimă, nu este o scuză! Beneficiile nu sunt nici pe departe la fel de importante ca ce complicații poate da, odată ce se pierde echilibrul!

Înainte de a consuma vin roșu, trebuie să vorbiți cu medicul dumneavoastră!

Vinul și tensiunea vă pot proteja inima, dar vă poate aduce și decesul dacă exagerați sau aveți alte probleme de sănătate care se află în conflict cu alcoolul.