Meniu

Contraindicatii dupa mastectomie: tot ce trebuie sa stii

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Andreea pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Mastectomia reprezintă o intervenție majoră, iar perioada postoperatorie impune anumite restricții pentru a asigura o recuperare optimă și pentru a preveni complicațiile. Contraindicațiile după mastectomie includ activități fizice intense, purtarea hainelor strâmte, conducerea autovehiculelor fără precauții suplimentare și neglijarea semnelor unei posibile infecții.

Este esențială o îngrijire atentă a zonei operate, gestionarea eficientă a durerii și a emoțiilor, precum și respectarea recomandărilor medicale pentru o vindecare corespunzătoare. Acest articol oferă o perspectivă detaliată asupra măsurilor de precauție și a contraindicațiilor ce trebuie luate în considerare după mastectomie, pentru a sprijini pacientele în procesul de recuperare și readaptare la viața de zi cu zi.

Contraindicații și Precauții Postoperatorii

După mastectomie, pacientele trebuie să urmeze un set de recomandări pentru a preveni complicațiile și a asigura o recuperare adecvată. Acestea includ limitări ale activității fizice, îngrijirea corespunzătoare a plăgii și monitorizarea oricăror semne de infecție sau alte probleme de sănătate.

Restricții de Activitate Fizică

Evitarea Activităților Intense și a Ridicării de Greutăți: În perioada imediat următoare mastectomiei, este crucial să se evite efortul fizic intens și ridicarea de greutăți pentru a preveni deschiderea sau infectarea inciziilor, precum și acumularea de lichid în zona operată (serom). Pacientele sunt sfătuite să limiteze mișcările care solicită partea superioară a corpului și să urmeze un program de exerciții de recuperare adaptat, sub îndrumarea unui fizioterapeut. Aceste precauții sunt menite să protejeze zona operată și să faciliteze o vindecare fără complicații.

Revenirea Graduală la Activitățile Normale: După mastectomie, reintegrarea treptată în activitățile cotidiene este esențială pentru o recuperare fizică și psihologică reușită. Inițial, pacientele pot simți oboseală și disconfort, motiv pentru care este important să înceapă cu activități ușoare și să crească gradual nivelul de efort. Respectarea unui program de exerciții fizice recomandat de medicul specialist sau de fizioterapeut contribuie la îmbunătățirea mobilității și la reducerea riscului de complicații, cum ar fi limfedemul. Este important ca pacientele să comunice deschis cu echipa medicală despre progresul lor și să solicite ajutor atunci când este necesar, pentru a ajusta nivelul de activitate în funcție de răspunsul organismului la efort.

Considerații legate de Îmbrăcăminte

Purtarea Hainelor Largi, Confortabile: În perioada de recuperare post-mastectomie, alegerea hainelor adecvate este crucială pentru confortul pacientei. Îmbrăcămintea largă și confortabilă facilitează accesul la zona operată și permite o vindecare fără presiune sau iritații. Este recomandat ca hainele să fie fabricate din materiale naturale, respirabile, care nu irită pielea și care pot fi îmbrăcate și scoase cu ușurință, având în vedere limitarea mișcărilor brațelor în această perioadă.

Adaptarea la Tuburile de Drenaj: După mastectomie, este posibil ca pacientele să aibă tuburi de drenaj pentru a elimina excesul de lichid din zona operată. Îmbrăcămintea trebuie să ofere spațiu suficient pentru acomodarea acestor tuburi fără a le strânge sau a le deplasa. De asemenea, este utilă purtarea de buzunare interioare sau folosirea unor accesorii speciale pentru a menține tuburile de drenaj în siguranță și pentru a evita tracțiunea sau disconfortul.

Restricții la Conducerea Autovehiculelor

Evitarea Conducerii în Timpul Administrării Medicamentelor Antialgice: Medicamentele pentru durere, în special cele opioide, pot afecta capacitatea de concentrare și reacția la stimuli, ceea ce face nesigură conducerea autovehiculelor. Pacientele trebuie să evite conducerea până când nu mai sunt sub influența acestor medicamente și până când se simt în deplină capacitate fizică și mentală pentru a opera un vehicul. Este important să se consulte cu medicul curant despre momentul potrivit pentru a relua conducerea, ținând cont de tipul de medicamente utilizate și de starea generală de sănătate.

Utilizarea Pernelor pentru Confort și Protecție: Utilizarea pernelor poate juca un rol important în confortul postoperator, oferind protecție și sprijin pentru zona afectată. Pernuțele moi pot fi poziționate strategic pentru a reduce presiunea asupra inciziilor și pentru a preveni iritațiile, în special în timpul somnului sau când se stă așezat pentru perioade lungi de timp. În plus, pernele pot fi folosite pentru a susține brațul de partea operată, diminuând astfel tensiunea și facilitând circulația sanguină adecvată în timpul recuperării.

Îngrijirea Plăgii și Igiena

Îngrijirea Inciziilor Chirurgicale și a Zonelor Drenate: O atenție deosebită trebuie acordată inciziilor chirurgicale și zonelor drenate post-mastectomie pentru a preveni infecțiile și a promova vindecarea. Este esențial să se urmeze instrucțiunile medicului sau ale asistentei pentru curățarea corectă a inciziilor și pentru gestionarea tuburilor de drenaj. Pacientele vor fi instruite cum să recunoască semnele unei posibile infecții și când să solicite asistență medicală. De asemenea, este important să se evite atingerea sau îndepărtarea tuburilor de drenaj fără supraveghere medicală.

Restricții la Duș și Baie: În primele zile sau săptămâni după operație, este posibil să existe restricții privind dușul și baia pentru a proteja inciziile de umezeală și bacterii. Pacientele vor primi instrucțiuni specifice despre când și cum pot face duș, precum și despre utilizarea unor metode alternative de menținere a igienei personale, cum ar fi șervețelele umede sau spălarea cu grijă a părților corpului care nu sunt afectate de incizii.

Gestionarea Complicațiilor Postoperatorii

Recunoașterea timpurie a complicațiilor postoperatorii și intervenția rapidă sunt esențiale pentru a asigura o recuperare fără evenimente neplăcute. Acest segment al articolului se concentrează pe identificarea și abordarea problemelor care pot apărea după mastectomie.

Recunoașterea Semnelor de Infecție

Febra și Frisoanele: Febra și frisoanele pot fi semne timpurii ale unei infecții postoperatorii. Este important ca pacientele să monitorizeze temperatura corpului și să raporteze orice creștere neașteptată a acesteia medicului curant. Frisoanele, însoțite sau nu de febră, pot indica de asemenea o reacție a organismului la o posibilă infecție. În astfel de cazuri, este crucială evaluarea medicală pentru a determina cauza și pentru a iniția tratamentul adecvat cât mai curând posibil.

Înroșirea, Umflarea și Creșterea Durerii la Locul Inciziei: Înroșirea, umflarea și creșterea durerii în zona inciziei pot fi indicii ale unei infecții sau alte complicații postoperatorii. Este important ca pacientele să observe orice schimbări în aspectul inciziei și să comunice imediat cu echipa medicală dacă apar aceste simptome. În unele cazuri, poate fi necesară administrarea de antibiotice sau alte intervenții medicale pentru a trata infecția și a preveni agravarea stării de sănătate.

Formarea și Gestionarea Seromului

Identificarea Acumulării de Lichid: Seromul este o acumulare de lichid seros care se poate forma în zona inciziei după mastectomie. Detectarea timpurie a seromului este crucială pentru a preveni complicații suplimentare. Pacientele trebuie să fie atente la orice umflături moi sau zone care par să conțină lichid și să raporteze aceste observații medicului. În funcție de cantitatea de lichid și de simptome, poate fi necesară intervenția medicală pentru drenaj.

Tehnici de Drenaj: Drenajul seromului se poate realiza prin aspirație cu o seringă fină, procedură efectuată de obicei de către un medic sau o asistentă medicală. Este important ca pacientele să urmeze instrucțiunile de îngrijire post-drenaj și să monitorizeze zona pentru orice semne de infecție sau reapariție a acumulării de lichid. În unele cazuri, pot fi necesare drenaje repetate până la rezolvarea completă a seromului.

Prevenirea și Tratamentul Limfedemului

Exerciții pentru Braț și Mână: Exercițiile fizice sunt o componentă esențială în prevenirea și tratamentul limfedemului, o complicație posibilă după mastectomie și îndepărtarea ganglionilor limfatici. Exercițiile ajută la îmbunătățirea circulației limfatice și la reducerea riscului de umflare a brațului. Este important ca pacientele să înceapă cu exerciții ușoare și să progreseze treptat sub îndrumarea unui specialist în terapie fizică sau a unui fizioterapeut. Aceste activități pot include mișcări de rotație, flexie și extensie, care contribuie la menținerea mobilității și la reducerea disconfortului.

Îmbrăcămintea de Compresie și Terapia prin Masaj: Îmbrăcămintea de compresie și masajul terapeutic sunt metode eficiente în gestionarea și tratamentul limfedemului. Hainele de compresie sunt concepute pentru a exercita o presiune controlată asupra brațului afectat, îmbunătățind astfel circulația limfatică și prevenind acumularea de lichid. Tipul de masaj terapeutic, cunoscut și sub numele de drenaj limfatic manual, este o tehnică specială care ajută la stimularea fluxului limfatic și la reducerea umflăturilor. Este important ca aceste metode să fie aplicate de către profesioniști calificați și să fie adaptate nevoilor individuale ale fiecărei paciente.

Întrebări frecvente

Când îmi pot relua activitățile normale după o mastectomie?

Revenirea la activitățile normale poate varia, dar de obicei se recomandă o perioadă de recuperare de 4-6 săptămâni. Este important să urmați sfaturile medicului.

Cât timp trebuie să port tuburile de drenaj chirurgicale?

Tuburile de drenaj sunt de obicei necesare pentru 1-2 săptămâni, dar acest interval poate varia în funcție de recomandările medicului.

Ce ar trebui să fac dacă suspectez o infecție la locul inciziei?

Dacă suspectați o infecție, contactați imediat medicul. Semnele includ roșeață, umflare, căldură sau scurgere neobișnuită.

Pot să fac reconstrucție mamară dacă am făcut radioterapie?

Da, este posibilă reconstrucția mamară după radioterapie, dar opțiunile pot fi limitate. Discutați cu chirurgul plastician.

Cum pot gestiona durerea și disconfortul după o mastectomie?

Gestionarea durerii include medicamente prescrise, repaus și exerciții de recuperare recomandate de medic.

Care sunt semnele limfedemului și cum pot să-l previn?

Semnele includ umflarea brațului sau mâinii. Prevenția include exerciții, îmbrăcăminte de compresie și evitarea leziunilor.

Este normal să experimentez stres emoțional după o mastectomie?

Da, este normal și se recomandă căutarea suportului emoțional prin consiliere sau grupuri de suport.

Când pot începe să port o proteză după o mastectomie?

De obicei, puteți începe să purtați o proteză după ce incizia s-a vindecat complet, adesea după 6-8 săptămâni.

Cât de des ar trebui să mă întorc la chirurg după o mastectomie?

Urmărirea postoperatorie variază, dar este important să aveți controale medicale regulate, conform indicațiilor medicului.

Există contraindicații pe termen lung de luat în considerare după o mastectomie?

Contraindicațiile pe termen lung pot include limitări ale activității fizice și monitorizarea continuă a sănătății sânului rămas.

Concluzie

Mastectomia este o procedură majoră cu multiple considerații postoperatorii, care necesită atenție atât pentru recuperarea fizică, cât și pentru cea emoțională. Este esențial să urmați îndeaproape recomandările medicale, să vă monitorizați starea de sănătate și să căutați suport atunci când este necesar. Reconstrucția mamară, gestionarea durerii și a complicațiilor, precum și suportul emoțional sunt aspecte cheie în procesul de recuperare. Prin îngrijire adecvată și suport, pacientele pot naviga cu succes provocările post-mastectomie și pot avansa spre o viață împlinită și sănătoasă.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Galimberti, V., Vicini, E., Corso, G., Morigi, C., Fontana, S., Sacchini, V., & Veronesi, P. (2017). Nipple-sparing and skin-sparing mastectomy: review of aims, oncological safety and contraindications. The Breast, 34, S82-S84.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960977617305064

Dr. Andreea

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.