Meniu

Hematom la cap bebelusi: simptome si tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Andreea pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Hematomul la capul bebelușilor, cunoscut sub numele de cefalohematom, este o leziune din naștere care apare atunci când vasele mici de sânge de sub scalpul copilului se rup în timpul nașterii. Deși poate părea alarmant pentru părinți, această afecțiune este de obicei benignă și se rezolvă de la sine, fără a pune în pericol sănătatea bebelușului.

Hematomul se manifestă printr-o umflătură moale la nivelul capului, care se întărește treptat pe măsură ce sângele se calcifică, iar în cele din urmă se resoarbe. Este mai frecvent în cazul nașterilor vaginale și poate crește riscul de icter și anemie la nou-născuți. În ciuda aspectului său, cefalohematomul nu afectează craniul sau creierul și, în majoritatea cazurilor, nu necesită tratament medical specific.

Simptome și Aspectul Cefalohematomului

Cefalohematomul se manifestă printr-o umflătură vizibilă pe capul bebelușului, care poate varia în mărime și care se resoarbe treptat în timp.

Umflătura vizibilă sau proeminența pe cap

De obicei localizată în partea din spate sau laterală a capului: Cefalohematomul se formează cel mai frecvent în partea din spate sau pe lateralul capului bebelușului, ca o umflătură distinctă care poate fi observată la scurt timp după naștere. Localizarea sa specifică este determinată de locul unde s-au rupt vasele de sânge și unde s-a acumulat sângele sub scalp. Deși poate fi îngrijorătoare la vedere, această umflătură este de obicei inofensivă și nu afectează creierul sau dezvoltarea neurologică a copilului.

Inițial moale și compresibilă, devenind mai fermă în timp: În primele zile după naștere, umflătura cefalohematomului este moale și poate fi ușor comprimată. Pe măsură ce timpul trece, sângele acumulat începe să se calcifice, iar umflătura devine mai fermă la atingere. Acest proces de calcificare este un semn că organismul bebelușului începe să resoarbă hematomul. În cele din urmă, umflătura se va diminua și va dispărea, deși acest lucru poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.

Evoluția și Rezoluția

Creșterea treptată în dimensiune pe parcursul primelor câteva zile: În primele zile după naștere, dimensiunea cefalohematomului poate crește treptat pe măsură ce sângele continuă să se acumuleze sub scalp. Această creștere este un proces natural, deoarece organismul bebelușului reacționează la leziunea inițială. Părinții și medicii trebuie să monitorizeze umflătura pentru a se asigura că nu există semne de infecție sau alte complicații. Deși poate fi îngrijorător să vezi că hematomul crește, acesta este adesea un pas necesar înainte de începerea procesului de vindecare.

Rezoluția spontană pe parcursul a câteva săptămâni până la luni: După perioada inițială de creștere, cefalohematomul începe să se rezolve spontan. Procesul de resorbție poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de mărimea hematomului și de rata de vindecare a bebelușului. În timp, sângele acumulat se calcifică și apoi se resoarbe treptat în circulația sanguină, iar umflătura se reduce în dimensiune până când dispare complet. Este important ca părinții să păstreze o comunicare regulată cu medicul pediatru pentru a urmări progresul și pentru a identifica orice posibile probleme.

Simptome Potențiale Asociate

Icterul: Icterul, sau colorația galbenă a pielii și a albului ochilor, este un simptom care poate apărea la bebelușii cu cefalohematom, deoarece descompunerea sângelui acumulat poate duce la creșterea nivelului de bilirubină în sânge. Această afecțiune este de obicei temporară și se tratează prin expunerea la lumină specială (fototerapie) sau, în cazuri mai puțin frecvente, prin transfuzii de sânge. Monitorizarea atentă a nivelurilor de bilirubină este esențială pentru a preveni complicațiile asociate cu icterul.

Anemia: Pierderea sângelui în cefalohematom poate duce la scăderea numărului de celule roșii din sânge, ceea ce poate cauza anemia la bebeluși. Simptomele anemiei includ paloare, oboseală și lipsa de energie. În cazurile în care cefalohematomul este mare, poate fi necesară monitorizarea atentă a nivelurilor de hemoglobină și, dacă este necesar, administrarea de suplimente de fier sau alte tratamente pentru a sprijini producția de celule roșii din sânge.

Infecția (Rară): Deși este o complicație rară, infecția cefalohematomului poate apărea, în special dacă există leziuni ale pielii sau dacă hematomul este supus unei intervenții chirurgicale pentru drenaj. Semnele unei posibile infecții includ roșeață, căldură și sensibilitate crescută în zona afectată, precum și febră sau letargie la bebeluș. În cazul în care se suspectează o infecție, este esențială consultarea imediată a unui medic pentru evaluare și tratament, care poate include administrarea de antibiotice și, în unele cazuri, drenajul chirurgical a hematomului pentru a elimina sursa infecției.

Tratamentul și Managementul Cefalohematomului

Tratamentul cefalohematomului variază în funcție de severitatea și simptomele asociate, majoritatea cazurilor rezolvându-se fără intervenție medicală activă.

Management Conservator

Observația și monitorizarea: Monitorizarea atentă a evoluției cefalohematomului este esențială pentru a asigura că acesta se resoarbe în mod natural și nu dezvoltă complicații. Părinții și medicii trebuie să fie atenți la orice schimbare în dimensiunea sau consistența hematomului și la apariția oricăror simptome noi, cum ar fi semnele de infecție sau icter.

Măsuri de îngrijire suportivă: Îngrijirea suportivă pentru cefalohematom include menținerea unei igiene corespunzătoare a scalpului pentru a preveni infecția și asigurarea confortului bebelușului. De asemenea, este importantă susținerea părinților, care pot fi îngrijorați de prezența hematomului, prin educarea și asigurarea lor că majoritatea cefalohematoamelor se vindecă fără probleme pe termen lung.

Tratamentul Complicațiilor

Fototerapia pentru icter: Fototerapia este tratamentul principal pentru icterul asociat cu cefalohematomul, care apare din cauza nivelurilor ridicate de bilirubină rezultate din descompunerea sângelui acumulat. Lumina specială folosită în fototerapie ajută la descompunerea bilirubinei într-o formă care poate fi eliminată mai ușor de organism. Tratamentul este eficient și sigur, iar durata acestuia depinde de nivelul de bilirubină și de răspunsul bebelușului la terapie.

Transfuzia de sânge pentru anemia severă: În cazurile de anemie severă cauzată de cefalohematom, unde nivelul celulelor roșii din sânge este periculos de scăzut, poate fi necesară transfuzia de sânge. Această procedură implică administrarea de sânge sau componente sanguine de la un donator compatibil pentru a restabili nivelurile adecvate de hemoglobină și pentru a îmbunătăți capacitatea de transport a oxigenului în organism. Transfuziile sunt efectuate sub supraveghere medicală strictă și sunt rezervate cazurilor în care alte metode de tratament, cum ar fi suplimentarea cu fier, nu sunt suficiente.

Antibiotice și drenaj pentru infecție: Dacă cefalohematomul devine infectat, tratamentul standard include administrarea de antibiotice pentru a lupta împotriva infecției. În unele cazuri, poate fi necesar și drenajul chirurgical al hematomului pentru a elimina sângele acumulat și a reduce presiunea în zona afectată, facilitând astfel vindecarea. Drenajul trebuie efectuat cu precauție pentru a evita răspândirea infecției și pentru a asigura o vindecare corespunzătoare.

Intervenția Chirurgicală (Rareori Necesară)

Indicațiile pentru chirurgie: Intervenția chirurgicală pentru cefalohematom este luată în considerare doar în cazuri excepționale, când există complicații serioase sau când hematomul nu se resoarbe în mod natural. Indicațiile pentru chirurgie pot include infecții persistente, calcificări semnificative sau deformări ale craniului care afectează dezvoltarea normală a copilului sau care prezintă riscuri pentru sănătatea acestuia.

Aspirația sau drenajul hematomului: Aspirația sau drenajul hematomului sunt proceduri care pot fi efectuate pentru a elimina sângele acumulat în cazurile în care cefalohematomul nu se resoarbe și continuă să crească sau să cauzeze disconfort. Aceste metode sunt utilizate cu prudență și numai sub îndrumarea unui specialist, pentru a minimiza riscul de infecție și pentru a asigura o recuperare rapidă.

Corectarea deformărilor craniului: În situațiile în care cefalohematomul duce la deformări ale craniului care nu se corectează pe măsură ce copilul crește, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a remedia forma craniului. Aceasta este o procedură complexă și se ia în considerare doar după o evaluare amănunțită a beneficiilor și riscurilor, implicând o colaborare strânsă între medici, chirurgi și părinți.

Întrebări frecvente

Este cefalohematomul dureros pentru bebeluși?

Cefalohematomul în sine nu este de obicei dureros pentru bebeluși, deoarece este localizat între scalp și craniu, fără a afecta țesuturile sensibile.

Poate cefalohematomul cauza leziuni cerebrale?

Cefalohematomul nu cauzează leziuni cerebrale, deoarece sângele acumulat este situat în afara craniului, fără a exercita presiune asupra creierului.

Cât timp durează pentru ca un cefalohematom să dispară?

Cefalohematomul se resoarbe de obicei în mod natural în câteva săptămâni sau luni, fără a necesita tratament.

Poate cefalohematomul fi prevenit?

Prevenirea cefalohematomului implică minimizarea factorilor de risc asociați cu nașterea, dar nu poate fi întotdeauna evitat.

Este necesară intervenția chirurgicală pentru tratarea cefalohematomului?

Intervenția chirurgicală este rar necesară și este luată în considerare doar în cazuri excepționale, când apar complicații.

Poate cefalohematomul cauza întârzieri în dezvoltare?

Nu există dovezi concludente care să lege cefalohematomul de întârzieri în dezvoltarea neurologică sau cognitivă a bebelușilor.

Cât de comun este cefalohematomul la nou-născuți?

Cefalohematomul apare la aproximativ 1-2% dintre nașterile vaginale și este o condiție relativ comună.

Poate cefalohematomul apărea în cazul nașterilor prin cezariană?

Cefalohematomul este mai puțin probabil să apară în cazul nașterilor prin cezariană, dar nu este imposibil.

Care este diferența dintre cefalohematom și caput succedaneum?

Cefalohematomul este o acumulare de sânge sub scalp, în timp ce caput succedaneum este umflarea țesuturilor moi ale scalpului și poate traversa liniile de sutură ale craniului.

Când ar trebui să fiu preocupat(ă) de cefalohematomul bebelușului meu?

Este important să consultați un medic dacă cefalohematomul crește în dimensiune, devine ferm sau dacă apar semne de infecție sau icter.

Concluzie

Cefalohematomul la nou-născuți este o condiție care se rezolvă de obicei de la sine, cu un prognostic bun pe termen lung. Este importantă monitorizarea atentă și consultarea regulată cu pediatrul pentru a asigura o evoluție favorabilă și pentru a interveni prompt în cazul apariției complicațiilor. Prin îngrijire adecvată și informare, părinții pot gestiona această condiție cu încredere și pot sprijini recuperarea sănătoasă a bebelușului lor.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Nachtergaele, P., Van Calenbergh, F., & Lagae, L. (2017). Craniocerebral birth injuries in term newborn infants: a retrospective series. Child's Nervous System, 33, 1927-1935.

https://link.springer.com/article/10.1007/s00381-017-3539-2

Dr. Andreea

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.