Meniu

Hematom sub unghie: simptome si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Andreea pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Hematomul sub unghie reprezintă acumularea de sânge sub placa unghială, adesea rezultatul unei traume directe sau a presiunii repetate în zona unghiei. Această afecțiune poate provoca durere intensă și disconfort, datorită presiunii exercitate de sângele acumulat.

Culoarea unghiei poate varia de la roșu la negru, în funcție de vechimea hematomului. În cazurile ușoare, tratamentul poate fi conservator, însă în situații mai severe, poate fi necesară intervenția medicală pentru a drena sângele și a reduce presiunea. Este important să se distingă hematomul subunghial de alte afecțiuni, cum ar fi melanomul, și să se caute asistență medicală atunci când simptomele sunt severe sau persistente.

Simptomele hematomului sub unghie

Simptomele hematomului sub unghie variază de la durere și sensibilitate la schimbări de culoare ale unghiei. Aceste semne pot indica severitatea leziunii și necesitatea tratamentului.

Durere și Sensibilitate

Sensibilitatea pulsatorie: Durerea asociată cu hematomul sub unghie este adesea descrisă ca o senzație pulsatorie, care poate varia de la ușoară la intensă. Această durere pulsatorie este rezultatul presiunii exercitate de sângele acumulat sub unghie asupra terminațiilor nervoase sensibile. Senzația poate fi constantă sau poate apărea în valuri, intensificându-se adesea în momentele de repaus sau pe timp de noapte. Gestionarea durerii este un aspect important al tratamentului, iar în cazurile severe, poate fi necesară intervenția medicală pentru a reduce presiunea și a ameliora simptomele dureroase.

Presiunea sub unghie: Pe lângă durerea pulsatorie, pacienții pot simți o presiune constantă sub unghie, care poate fi însoțită de o senzație de arsură sau înțepătură. Presiunea poate afecta capacitatea de a efectua activități zilnice, cum ar fi mersul pe jos sau manipularea obiectelor, și poate duce la o sensibilitate crescută la atingere sau la schimbările de temperatură. În unele cazuri, presiunea poate fi atât de mare încât unghia începe să se desprindă de patul unghial, ceea ce necesită atenție medicală imediată pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura o vindecare corespunzătoare.

Modificări de culoare a unghiei

Aspectul inițial (Roșu, Violet): În fazele inițiale ale hematomului sub unghie, culoarea unghiei poate varia de la roșu la violet, indicând prezența sângelui proaspăt sub unghie. Această modificare de culoare poate fi însoțită de durere și sensibilitate, iar în cazurile în care hematomul este extins, întreaga unghie poate fi afectată. Recunoașterea timpurie a acestor semne și căutarea asistenței medicale pot preveni agravarea simptomelor și pot facilita procesul de vindecare.

Schimbările de culoare în timp (Maro Închis, Negru): Pe măsură ce hematomul sub unghie se dezvoltă, culoarea acestuia se poate schimba în maro închis sau negru, indicând coagularea sângelui. Aceste schimbări de culoare sunt un indicator al evoluției hematomului și pot persista până când unghia afectată crește și sângele este eliminat sau absorbit. Este important să se monitorizeze aceste schimbări de culoare, deoarece pot indica și alte afecțiuni ale unghiei, cum ar fi infecțiile fungice sau melanomul subunghial. În cazul în care modificarea de culoare persistă sau este însoțită de alte simptome îngrijorătoare, este recomandată consultarea unui medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Desprinderea și Pierderea Unghiei

Presiunea care determină desprinderea unghiei: Presiunea creată de acumularea de sânge sub unghie poate duce la desprinderea acesteia de la patul unghial. Acest fenomen poate fi atât dureros, cât și îngrijorător pentru pacient. Desprinderea unghiei se poate întâmpla treptat, pe măsură ce presiunea crește și împinge unghia să se ridice de la baza sa. În unele cazuri, poate fi necesară intervenția medicală pentru a reduce presiunea și a preveni pierderea completă a unghiei. Este important ca pacienții să caute asistență medicală dacă observă semne de desprindere a unghiei, pentru a evita complicațiile și pentru a asigura o vindecare adecvată.

Potențialul de cădere a unghiei: În cazurile severe de hematom subunghial, există riscul ca unghia să se desprindă complet și să cadă. Acest lucru poate avea loc atunci când presiunea sub unghie este atât de mare încât separarea devine inevitabilă. Pierderea unghiei poate expune patul unghial la infecții și poate încetini procesul de vindecare. În plus, regenerarea unghiei poate dura luni de zile, iar noua unghie poate crește cu anomalii dacă patul unghial a fost afectat. Monitorizarea atentă și îngrijirea corespunzătoare sunt esențiale pentru a minimiza impactul pierderii unghiei și pentru a promova o regenerare sănătoasă.

Opțiuni de tratament pentru hematomul sub unghie

Tratamentul hematomului sub unghie variază în funcție de severitatea simptomelor și de extinderea leziunii. Abordările terapeutice pot fi conservatoare sau pot necesita intervenții medicale.

Tratament conservator (Pentru cazuri minore)

Metoda RICE (Repaus, Gheață, Compresie, Elevare): Pentru cazurile minore de hematom subunghial, metoda RICE este adesea recomandată ca primă linie de tratament. Repausul implică limitarea activității care a cauzat leziunea, pentru a preveni agravarea hematomului. Aplicarea de gheață poate reduce inflamația și durerea, în timp ce compresia ușoară poate ajuta la controlul sângerării subunghiale. Elevarea mâinii sau piciorului afectat este de asemenea utilă pentru a diminua umflătura și pentru a facilita vindecarea. Aceste măsuri simple, dar eficiente, pot ameliora simptomele și pot accelera procesul de recuperare, permițând unghiei să se vindece în mod natural.

Medicamente pentru durere fără prescripție medicală: Medicamentele pentru durere disponibile fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pot fi utilizate pentru a controla durerea asociată cu hematomul subunghial. Acestea pot fi deosebit de utile în gestionarea disconfortului în primele zile după apariția leziunii. Este important ca pacienții să urmeze instrucțiunile de dozare și să consulte un medic înainte de a începe orice tratament medicamentos, mai ales dacă au condiții medicale preexistente sau iau alte medicamente.

Tratament medical (Pentru cazuri severe sau durere insuportabilă)

Trepanarea unghiei (Drenarea hematomului): Procedura de trepanare a unghiei este o intervenție medicală utilizată pentru a drena hematomul subunghial în cazurile severe sau când durerea nu poate fi gestionată prin metode conservatoare. Această tehnică implică perforarea unghiei pentru a permite sângelui acumulat să se evacueze, reducând astfel presiunea și ameliorând durerea.

Prezentarea procedurii: Trepanarea unghiei se realizează sub condiții sterile, folosind un ac fin sau un dispozitiv de cauterizare pentru a face un orificiu mic în unghie. Prin acest orificiu, sângele acumulat este eliberat, ceea ce duce la scăderea presiunii și la ameliorarea simptomelor. Procedura este de obicei rapidă și eficientă, oferind pacienților o ameliorare semnificativă a durerii.

Momentul (În primele 24-48 de ore de la leziune): Pentru rezultate optime, trepanarea unghiei este recomandată să fie efectuată în primele 24-48 de ore de la producerea leziunii. Acest interval de timp este critic, deoarece sângele nu a avut timp să se coaguleze, ceea ce facilitează drenarea. Dacă procedura este amânată, sângele coagulat poate face drenarea mai dificilă și mai puțin eficientă.

Îndepărtarea unghiei (Dacă este grav deteriorată sau provoacă disconfort): În cazurile în care unghia este grav deteriorată sau cauzează un disconfort semnificativ, poate fi necesară îndepărtarea acesteia. Această procedură se efectuează sub anestezie locală și implică îndepărtarea atentă a unghiei pentru a permite tratamentul adecvat al patului unghial și a facilita vindecarea. Îndepărtarea unghiei este o măsură mai drastică, dar poate fi esențială pentru a preveni infecțiile și pentru a asigura o regenerare corectă a unghiei.

Monitorizarea complicațiilor

Semne de infecție (de exemplu, febră, înroșire, puroi): După tratamentul hematomului subunghial, este important să se monitorizeze orice semne care ar putea indica o infecție. Simptomele unei infecții pot include febră, înroșirea zonei afectate, prezența puroiului sau umflarea. Dacă apar aceste semne, este crucial să se caute asistență medicală imediat pentru a începe tratamentul adecvat și pentru a preveni răspândirea infecției. O monitorizare atentă și o îngrijire corespunzătoare a unghiei și a zonei înconjurătoare pot ajuta la minimizarea riscului de complicații și la promovarea unei vindecări sănătoase.

Problemele de regenerare a unghiei: Problemele legate de regenerarea unghiei, cum ar fi malformațiile sau incapacitatea de a crește din nou, sunt complicații posibile după un hematom subunghial. Malformațiile pot apărea dacă patul unghial a fost deteriorat și nu permite unghiei să crească în mod uniform. În unele cazuri, unghia poate crește ondulată, îngroșată sau cu striații. De asemenea, există situații în care unghia nu se regenerează deloc, ceea ce poate fi rezultatul unei leziuni grave sau al unei infecții. Tratamentul adecvat și îngrijirea atentă a zonei afectate sunt esențiale pentru a încuraja o regenerare sănătoasă a unghiei și pentru a minimiza riscul de complicații pe termen lung.

Întrebări frecvente

Pot să drenez un hematom subunghial acasă?

Nu este recomandat să încercați să drenați un hematom subunghial acasă, deoarece există riscul de infecție și de agravare a leziunii. Procedura trebuie efectuată de un medic.

Cât timp durează durerea de la un hematom subunghial?

Durerea cauzată de un hematom subunghial durează de obicei câteva zile, dar poate persista mai mult în funcție de severitatea leziunii și de răspunsul la tratament.

Va cădea întotdeauna unghia după un hematom subunghial?

Nu este întotdeauna cazul ca unghia să cadă după un hematom subunghial. Depinde de gravitatea hematomului și de răspunsul la tratament.

Poate fi un hematom subunghial un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi melanomul?

Un hematom subunghial nu indică de obicei o problemă mai gravă, dar dacă modificările de culoare persistă sau există alte simptome îngrijorătoare, este important să consultați un medic pentru a exclude alte condiții, cum ar fi melanomul.

Când ar trebui să consult un medic pentru un hematom subunghial?

Ar trebui să consultați un medic dacă durerea este severă, dacă există semne de infecție sau dacă unghia începe să se desprindă.

Există consecințe pe termen lung ale unui hematom subunghial?

În majoritatea cazurilor, nu există consecințe pe termen lung ale unui hematom subunghial, dar este posibil să apară probleme de regenerare a unghiei sau infecții dacă nu este tratat corespunzător.

Pot să particip la sporturi sau activități fizice având un hematom subunghial?

Este posibil să participați la activități fizice cu un hematom subunghial, dar ar trebui să evitați presiunea sau impactul asupra unghiei afectate până la vindecare.

Cum pot să fac diferența între un hematom subunghial și o infecție fungică?

Un hematom subunghial este de obicei asociat cu un traumatism și se prezintă ca o modificare de culoare a unghiei, în timp ce o infecție fungică poate cauza schimbări în textura sau grosimea unghiei și poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi mâncărime sau descuamare.

Este normal ca unghia mea să arate diferit după ce crește înapoi în urma unui hematom subunghial?

Este posibil ca unghia să crească înapoi cu o textură sau formă ușor diferită după un hematom subunghial, în special dacă patul unghial a fost afectat.

Pot fi prevenite hematoamele subunghiale sau sunt doar o problemă comună pentru anumite activități?

Hematoamele subunghiale pot fi prevenite în unele cazuri prin purtarea încălțămintei adecvate și protejarea unghiilor în timpul activităților care implică riscuri de impact.

Concluzie

Hematomul subunghial este o afecțiune comună care poate fi gestionată eficient cu îngrijirea adecvată și intervenția medicală atunci când este necesar. Înțelegerea simptomelor, tratamentelor disponibile și măsurilor de prevenție poate ajuta la minimizarea disconfortului și la promovarea unei vindecări rapide și complete. Este esențial să se acorde atenție semnelor de agravare sau infecție și să se consulte un medic atunci când este necesar.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Seaberg, D. C., Angelos, W. J., & Paris, P. M. (1991). Treatment of subungual hematomas with nail trephination: a prospective study. The American journal of emergency medicine, 9(3), 209-210.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/073567579190077W

Dr. Andreea

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.