Meniu

Necroza: simptome si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Andreea pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Necroza reprezintă moartea țesuturilor corporale, un proces ireversibil provocat de lipsa fluxului sanguin adecvat, care poate surveni în urma unor leziuni, expunerii la radiații sau contactului cu substanțe chimice. Diferită de apoptoză, moartea celulară programată și benefică, necroza este adesea dăunătoare și poate fi fatală.

Identificarea și înțelegerea necrozei sunt esențiale pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi întârzierea vindecării rănilor sau gangrena, și pentru a stabili tratamente adecvate, precum debridarea chirurgicală sau amputația în cazuri severe.

Tipurile de țesut necrotic și aspectul acestora

Escara

Uscată, groasă și asemănătoare pielii: Escara se caracterizează prin țesut necrotic uscat, gros și asemănător pielii, care se formează de obicei ca urmare a arsurilor sau a unor răni grave. Acest tip de țesut necrotic formează o crustă protectoare peste zona afectată, însă poate împiedica vindecarea naturală și poate ascunde o infecție subiacentă. În unele cazuri, escara trebuie îndepărtată pentru a permite rănii să se vindece și pentru a preveni complicațiile.

Culoare brună, maro sau neagră: Aspectul de culoare închisă al escarei este un indicator al gradului de deteriorare a țesutului. Culoarea poate varia de la maro deschis la negru intens, în funcție de severitatea leziunii și de durata de timp de când țesutul este necrotic. Prezența escarei de culoare închisă necesită evaluare medicală pentru a determina cel mai bun curs de acțiune, care poate include debridarea.

Ulcer

Galben, bej, verde sau maro: Ulcerul este un țesut necrotic moale și umed, care apare adesea în răni deschise și poate avea diverse nuanțe de galben, bej, verde sau maro. Prezența ulcerului într-o rană poate indica o infecție sau o vindecare întârziată și necesită curățare pentru a permite observarea și tratamentul adecvat al rănii subiacente. Îndepărtarea ulcerului este un pas important în managementul rănilor și în promovarea unui mediu propice vindecării.

Umed, lăbărțat și fibros: Ulcerul umed, lăbărțat și fibros este adesea un semn al unei răni care nu se vindecă corespunzător. Acest tip de țesut necrotic poate fi ușor detașabil de la baza rănii și poate avea o consistență asemănătoare cu mucusul sau cu firele de pânză. Prezența lui indică adesea o curățare insuficientă a rănii și poate împiedica evaluarea corectă a profunzimii și severității leziunii. Managementul adecvat al rănii include îndepărtarea acestui țesut pentru a permite o vindecare sănătoasă și pentru a reduce riscul de infecție.

Tratamentul Necrozei

Tratamentul necrozei se concentrează pe abordarea cauzelor subiacente și pe îndepărtarea țesuturilor afectate pentru a permite vindecarea și regenerarea.

Abordarea Cauzelor Subiacente

Antibiotice pentru infecție: În cazul în care necroza este cauzată de o infecție, administrarea de antibiotice este esențială pentru a eradica agenții patogeni și pentru a preveni răspândirea infecției. Alegerea antibioticului potrivit se face pe baza tipului de microorganism implicat și a sensibilității acestuia la diferite medicamente. Tratamentul trebuie să fie început cât mai curând posibil și ajustat conform rezultatelor culturilor și antibiogramei pentru a asigura cea mai eficientă luptă împotriva infecției și pentru a minimiza riscul de rezistență la antibiotice.

Antivenin pentru toxine: În cazurile de necroză cauzate de veninuri, cum ar fi cele de la șerpi sau arahnide, utilizarea antiveninului poate fi vitală. Antiveninul neutralizează efectele toxice ale veninului și previne deteriorarea ulterioară a țesuturilor. Este important ca tratamentul să fie administrat cât mai curând posibil după înțepătură sau mușcătură, pentru a reduce riscul de necroză extinsă. În plus, monitorizarea atentă a răspunsului pacientului la antivenin este esențială pentru a asigura eficacitatea tratamentului și pentru a preveni complicațiile.

Reducerea presiunii: Diminuarea presiunii este o componentă cheie în tratamentul necrozei, în special în cazul ulcerelor de presiune. Reducerea presiunii asupra zonelor afectate permite restabilirea circulației sanguine și începerea procesului de vindecare. Acest lucru poate fi realizat prin schimbarea frecventă a poziției pacientului, utilizarea saltelelor antiescare și a pernelor speciale, precum și prin intervenții chirurgicale pentru a elimina presiunea cauzată de structuri osoase sau alte cauze interne.

Debridarea

Debridarea chirurgicală: Debridarea chirurgicală este procesul de îndepărtare a țesuturilor necrotice sau infectate pentru a promova vindecarea rănilor. Această procedură este efectuată de obicei într-un mediu steril, de către un chirurg, și poate varia de la excizii minore la intervenții mai complexe, în funcție de extinderea necrozei. Debridarea chirurgicală este adesea necesară în cazurile de necroză avansată, unde alte metode de debridare nu sunt suficiente sau eficiente.

Debridarea mecanică: Debridarea mecanică implică îndepărtarea fizică a țesuturilor necrotice prin metode precum irigarea cu presiune, folosirea pansamentelor care absorb exudatul sau prin curățare manuală. Această metodă poate fi mai puțin invazivă decât debridarea chirurgicală și este adesea utilizată în combinație cu alte forme de tratament pentru a curăța rana și a facilita vindecarea.

Debridarea enzimatică: Debridarea enzimatică folosește enzime specifice pentru a descompune țesuturile necrotice fără a afecta țesuturile sănătoase înconjurătoare. Această metodă este mai selectivă și poate fi utilizată pentru pacienții care nu sunt candidați pentru debridarea chirurgicală sau mecanică. Enzimele sunt aplicate direct pe rană sub formă de unguente sau geluri și sunt eficiente în îndepărtarea țesuturilor necrotice și în pregătirea rănii pentru vindecare.

Amputația în cazuri severe

Amputația poate deveni necesară în cazurile severe de necroză, unde țesuturile afectate sunt extinse și nu mai există posibilitatea de recuperare, iar viața pacientului este în pericol. Această măsură radicală este luată pentru a preveni răspândirea infecției sau a septicemiei și pentru a salva părți mai mari ale corpului sau chiar viața pacientului. Decizia de amputare este luată după o evaluare atentă a stării pacientului și după ce toate celelalte opțiuni de tratament au fost epuizate. Suportul psihologic și reabilitarea sunt esențiale în perioada postoperatorie pentru a ajuta pacientul să se adapteze la schimbările corpului și la noua realitate.

Întrebări frecvente

Este necroza reversibilă?

Nu, necroza, care este moartea țesuturilor, nu este reversibilă. Odată ce celulele și țesuturile au murit, ele nu pot fi readuse la viață.

Care este diferența dintre necroză și gangrenă?

Necroza este moartea celulară sau a țesuturilor, în timp ce gangrena este un tip de necroză asociată cu putrefacția țesuturilor, adesea datorată unei infecții bacteriene.

Poate fi necroza cauzată de radiații?

Da, expunerea la radiații ionizante poate cauza necroza țesuturilor prin deteriorarea ADN-ului și a altor structuri celulare.

Cum este îndepărtat țesutul necrotic?

Țesutul necrotic este de obicei îndepărtat prin debridare, care poate fi chirurgicală, mecanică sau enzimatică, în funcție de situație și de starea pacientului.

Care sunt semnele necrozei într-o rană?

Semnele necrozei într-o rană includ schimbarea culorii țesutului în negru, maro sau galben, miros neplăcut, consistență slăbită și prezența țesutului mort.

Poate fi necroza prevenită?

În unele cazuri, necroza poate fi prevenită prin controlul factorilor de risc, cum ar fi diabetul sau prin evitarea leziunilor și a infecțiilor.

Este amputația întotdeauna necesară pentru necroză?

Nu, amputația este considerată o ultimă soluție și este necesară doar în cazurile severe de necroză, unde alte tratamente nu sunt posibile sau eficiente.

Care este prognosticul pentru pacienții cu necroză?

Prognosticul pentru pacienți depinde de cauza și extinderea necrozei, precum și de rapiditatea și eficacitatea tratamentului.

Cum diferă necroza de apoptoză?

Necroza este moartea accidentală a celulelor, adesea datorată leziunilor sau bolilor, în timp ce apoptoza este un proces controlat de moarte celulară programată.

Ce rol joacă aportul de sânge în necroză?

Aportul de sânge joacă un rol crucial în necroză, deoarece lipsa de oxigen și nutrienți cauzată de fluxul sanguin insuficient poate duce la moartea țesuturilor.

Concluzie

Necroza este un proces complex și ireversibil care poate avea consecințe grave asupra sănătății. Înțelegerea cauzelor, simptomelor și tratamentelor disponibile este esențială pentru gestionarea eficientă a acestei condiții. Prevenirea necrozei prin controlul factorilor de risc și intervenția promptă în cazul apariției simptomelor pot îmbunătăți semnificativ prognosticul și calitatea vieții pacienților afectați.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Golstein, P., & Kroemer, G. (2007). Cell death by necrosis: towards a molecular definition. Trends in biochemical sciences, 32(1), 37-43.

https://www.cell.com/trends/biochemical-sciences/abstract/S0968-0004(06)00318-5

Dr. Andreea

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.