Meniu

Splenectomie: tipuri de proceduri si pregatirea preoperatorie

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Andreea pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Splenectomia reprezintă procedura chirurgicală de îndepărtare a splinei, un organ vital în lupta organismului împotriva infecțiilor și în filtrarea sângelui. Deși splina joacă un rol esențial în sistemul imunitar, persoanele care suferă o splenectomie pot continua să ducă o viață normală, cu anumite precauții.

Operația este necesară în cazuri de leziuni traumatice, boli de sânge, infecții severe sau afecțiuni care implică o splină mărită. Recuperarea după splenectomie implică o atenție sporită la infecții și respectarea unui program de vaccinare adaptat.

Tipurile de Proceduri de Splenectomie

Există mai multe abordări chirurgicale pentru îndepărtarea splinei, fiecare cu avantajele și indicațiile sale specifice, adaptate nevoilor și condițiilor pacientului.

Splenectomia Laparoscopică

Avantajele Abordării Laparoscopice: Splenectomia laparoscopică este o tehnică minim invazivă, preferată datorită recuperării mai rapide și a durerii postoperatorii reduse. Avantajele includ incizii mai mici, scăderea riscului de infecție și o perioadă mai scurtă de spitalizare. De asemenea, pacienții se confruntă cu mai puține complicații pe termen lung și se pot întoarce mai repede la activitățile zilnice. Vizualizarea îmbunătățită a câmpului operator și precizia mișcărilor chirurgicale sunt alte beneficii care contribuie la eficiența acestei metode.

Prezentarea Procedurii: În timpul splenectomiei laparoscopice, chirurgul efectuează mai multe incizii mici prin care introduce instrumentele chirurgicale și o cameră video. Splina este îndepărtată cu ajutorul acestor instrumente, iar inciziile sunt apoi închise. Procedura este realizată sub anestezie generală și necesită o pregătire atentă a pacientului, inclusiv administrarea de vaccinuri pentru a preveni infecțiile postoperatorii.

Splenectomia Deschisă

Indicațiile pentru Chirurgia Deschisă: Splenectomia deschisă este recomandată în cazurile în care splina este prea mare sau când există complicații care nu permit abordarea laparoscopică. De asemenea, este preferată în situații de urgență, cum ar fi ruptura splinei datorată unui traumatism. Această metodă permite chirurgului o accesibilitate mai bună și este adesea necesară în cazul pacienților cu antecedente de chirurgie abdominală sau cu aderențe.

Prezentarea Procedurii: Splenectomia deschisă implică o incizie mai mare în abdomen, prin care chirurgul poate accesa și îndepărta splina. Recuperarea după o astfel de intervenție este de obicei mai lentă și poate implica un risc mai mare de complicații. Pacienții vor avea nevoie de o perioadă mai lungă de spitalizare și vor trebui să urmeze un regim de recuperare postoperatorie pentru a se asigura că vindecarea decurge fără probleme.

Splenectomia Parțială

Indicațiile pentru Îndepărtarea Parțială a Splinei: Splenectomia parțială este indicată în cazurile în care se dorește păstrarea unei părți din splină pentru a menține funcțiile imunitare și de filtrare a sângelui. Această procedură poate fi recomandată pentru pacienții cu leziuni splenice localizate sau pentru cei cu boli de sânge care afectează doar o parte din splină. Prin păstrarea unei porțiuni din splină, se urmărește reducerea riscului de infecții severe postoperatorii și menținerea unei părți din capacitatea de filtrare a sângelui.

Prezentarea Procedurii: În timpul splenectomiei parțiale, chirurgul îndepărtează doar segmentul afectat al splinei, lăsând restul organului intact. Procedura poate fi efectuată folosind tehnici chirurgicale minim invazive sau prin abordare deschisă, în funcție de dimensiunea și localizarea zonei afectate. Recuperarea după o splenectomie parțială este de obicei mai rapidă decât în cazul îndepărtării complete a splinei, iar pacientul poate beneficia de o protecție imunitară parțială.

Pregătirea pentru Splenectomie

Pregătirea pentru splenectomie implică o serie de evaluări și teste preoperatorii pentru a asigura cele mai bune condiții pentru intervenția chirurgicală și recuperarea ulterioară.

Evaluarea și Testele Preoperatorii

Evaluarea preoperatorie este esențială pentru a identifica orice potențiale riscuri și pentru a planifica cea mai sigură abordare chirurgicală. Aceasta include analize de sânge, teste de imagistică și alte teste specifice care ajută la determinarea stării de sănătate a pacientului și a funcționării splinei. De asemenea, se evaluează istoricul medical al pacientului și se discută despre orice medicamente sau suplimente care ar putea influența procedura sau recuperarea.

Vaccinările Înainte de Operație

Vaccinul Pneumococic: Vaccinarea împotriva pneumococului este crucială pentru pacienții care urmează să sufere o splenectomie, deoarece splina joacă un rol important în lupta împotriva infecțiilor pneumococice. Vaccinul ajută la prevenirea unor boli grave, cum ar fi pneumonia, meningita și septicemia, care pot apărea la pacienții fără splină. Vaccinul pneumococic se administrează înainte de operație pentru a asigura un nivel optim de protecție împotriva acestor infecții potențial periculoase. Pacienții trebuie să discute cu medicul lor despre programul de vaccinare și despre orice alte vaccinuri recomandate înainte de procedura chirurgicală.

Vaccinul Meningococic: Vaccinarea împotriva meningococului este esențială pentru persoanele care urmează să sufere o splenectomie, deoarece absența splinei crește riscul de infecții meningococice, care pot fi fatale. Vaccinul protejează împotriva celor mai comune tulpini de Neisseria meningitidis și este o măsură preventivă importantă pentru a reduce riscul de meningită și septicemie. Este recomandat ca vaccinul să fie administrat cu cel puțin două săptămâni înainte de intervenția chirurgicală pentru a asigura o imunitate adecvată în perioada postoperatorie.

Vaccinul Haemophilus Influenzae Tip B (Hib): Vaccinul împotriva Haemophilus influenzae tip B este crucial în prevenirea infecțiilor cauzate de această bacterie, care pot include meningita, pneumonie și epiglotita. Vaccinarea este deosebit de importantă pentru pacienții care vor suferi o splenectomie, deoarece splina joacă un rol cheie în lupta împotriva infecțiilor Hib. Administrarea vaccinului înainte de operație contribuie la reducerea riscului de complicații grave asociate cu aceste infecții.

Discutarea Riscurilor și Beneficiilor cu Chirurgul

Este esențial ca pacienții să discute deschis cu chirurgul despre riscurile și beneficiile asociate cu splenectomia. Înțelegerea procedurii, a posibilelor complicații și a impactului pe termen lung asupra sănătății este crucială pentru a lua o decizie informată. Chirurgul va evalua starea de sănătate a pacientului, va explica detaliat procedura și va răspunde la orice întrebări sau preocupări. Această discuție va ajuta la stabilirea celor mai bune strategii de prevenire a infecțiilor și la planificarea unui program de urmărire medicală postoperatorie.

Întrebări frecvente

Poți duce o viață normală fără splină?

Da, poți duce o viață normală fără splină, dar este important să urmezi recomandările medicale pentru prevenirea infecțiilor.

Cât timp durează recuperarea după o splenectomie?

Recuperarea completă după o splenectomie poate dura între patru și șase săptămâni, în funcție de tipul intervenției și de starea generală de sănătate.

Ce măsuri de precauție ar trebui să iau după ce mi-a fost îndepărtată splina?

După îndepărtarea splinei, este esențial să urmezi un program de vaccinare actualizat și să iei măsuri de precauție pentru a reduce riscul de infecții.

Există restricții alimentare după o splenectomie?

Nu există restricții alimentare specifice după o splenectomie, dar o alimentație echilibrată este importantă pentru o recuperare rapidă.

Cât de des trebuie să fac vaccinuri după o splenectomie?

Vaccinările trebuie actualizate conform recomandărilor medicale, iar unele vaccinuri pot necesita doze de rapel periodice.

Ce măsuri ar trebui să iau dacă fac febră după ce mi-a fost îndepărtată splina?

Dacă faci febră după splenectomie, este important să consulți imediat un medic, deoarece poți fi la risc de infecții grave.

Poate splina să se regenereze după ce a fost îndepărtată?

Nu, splina nu se regenerează după ce a fost îndepărtată.

Există tratamente alternative la splenectomie pentru anumite afecțiuni?

Există tratamente alternative pentru unele condiții medicale care ar putea necesita splenectomie, dar acestea depind de afecțiunea specifică și de recomandările medicului.

Cum afectează splenectomia sistemul imunitar?

Splenectomia poate reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, ceea ce necesită măsuri preventive suplimentare.

Care este perspectiva pe termen lung pentru persoanele care au suferit o splenectomie?

Perspectiva pe termen lung este în general bună pentru persoanele care au suferit o splenectomie, cu condiția să urmeze recomandările medicale pentru prevenirea infecțiilor.

Concluzie

Splenectomia este o intervenție chirurgicală importantă care poate salva vieți în cazul anumitor afecțiuni medicale. Cu toate acestea, viața fără splină necesită măsuri de precauție pentru a preveni infecțiile și pentru a menține o sănătate optimă. Prin urmare, este esențială colaborarea strânsă cu echipa medicală și respectarea recomandărilor postoperatorii pentru a asigura cele mai bune rezultate pe termen lung.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Cadili, A., & de Gara, C. (2008). Complications of splenectomy. The American journal of medicine, 121(5), 371-375.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000293430800185X

Dr. Andreea

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.