Meniu

Traumatism toracic: simptome, diagnostic si managementul leziunilor

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Andreea pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Traumatismul toracic reprezintă o gamă largă de leziuni care afectează zona pieptului, putând varia de la contuzii minore la afecțiuni grave ce necesită intervenție medicală de urgență. Aceste leziuni pot fi cauzate de impacturi directe, cum ar fi accidentele auto, căderile sau leziunile sportive, și pot implica deteriorarea structurilor osoase, musculare, a organelor interne sau a vaselor de sânge.

Simptomele pot include durere toracică, dificultăți de respirație și tuse cu sânge. Tratamentul depinde de severitatea și tipul leziunii, variind de la administrarea de analgezice și repaus, până la proceduri chirurgicale complexe. Recuperarea poate dura de la câteva săptămâni la luni, iar prevenția joacă un rol crucial în reducerea riscului de traumatisme toracice.

Prezentare clinică și diagnostic

Evaluarea pacienților cu traumatisme toracice necesită o abordare sistematică pentru a identifica leziunile și a stabili un plan de tratament adecvat. Simptomele pot varia considerabil în funcție de tipul și severitatea leziunii.

Simptome ale leziunilor toracice

Durere toracică: Durerea toracică este un simptom comun în traumatismele toracice și poate varia de la disconfort ușor la durere severă, debilitantă. Durerea poate fi localizată sau difuză și este adesea agravată de respirația profundă, tuse sau mișcare. Evaluarea durerii toracice este esențială pentru a exclude alte cauze potențial grave, cum ar fi infarctul miocardic.

Dificultate de respirație: Dispneea sau dificultatea de respirație este un simptom frecvent întâlnit în leziunile toracice și poate indica o varietate de probleme, de la pneumotorax la contuzii pulmonare sau leziuni ale căilor respiratorii. Evaluarea rapidă și tratamentul sunt cruciale pentru a asigura oxigenarea adecvată și pentru a preveni complicațiile.

Tuse și hemoptizie: Tusea și expectorația cu sânge (hemoptizia) pot indica leziuni pulmonare sau ale căilor respiratorii. Aceste simptome necesită evaluare medicală pentru a determina sursa sângerării și pentru a iniția tratamentul corespunzător. Hemoptizia poate varia de la sângerări minore la hemoragii masive, necesitând adesea intervenție de urgență.

Hipotensiune și Tahicardie: Hipotensiunea și tahicardia în contextul leziunilor toracice pot semnala o pierdere semnificativă de sânge sau o disfuncție cardiacă. Hipotensiunea, caracterizată prin scăderea tensiunii arteriale, împreună cu tahicardia, o frecvență cardiacă crescută, pot indica un șoc hipovolemic sau cardiac. Aceste semne vitale sunt esențiale în evaluarea stării pacientului și necesită intervenție rapidă pentru stabilizare și tratament.

Constatări la examinarea fizică

Sensibilitatea peretelui toracic și crepitații: Sensibilitatea la nivelul peretelui toracic și crepitațiile pot indica fracturi costale sau leziuni ale țesuturilor moi. Crepitațiile, o senzație de crăpare sub piele, pot fi un semn al emfizemului subcutanat, o acumulare de aer în țesuturile subcutanate, adesea asociată cu pneumotoraxul sau alte leziuni toracice.

Diminuarea sunetelor respiratorii: Diminuarea sunetelor respiratorii poate fi un indiciu al prezenței lichidului, aerului sau al unei leziuni în plămâni, cum ar fi în cazul pneumotoraxului, hemotoraxului sau contuziei pulmonare. Această constatare necesită investigații suplimentare pentru a determina cauza și pentru a iniția tratamentul adecvat.

Distensie venoasă jugulară: Distensia venelor jugulare poate fi un semn al creșterii presiunii în interiorul toracelui, cum ar fi în cazul tamponadei cardiace sau al altor condiții care afectează întoarcerea venoasă la inimă. Este importantă evaluarea acestei constatări în contextul clinic general al pacientului.

Sunete cardiace estompate: Sunetele cardiace estompate pot indica acumularea de lichid sau aer în sacul pericardic, ceea ce poate interfera cu funcția cardiacă. Această constatare este adesea asociată cu tamponada cardiacă și necesită evaluare și intervenție urgentă pentru a preveni deteriorarea funcției cardiace și a circulației.

Imagistică medicală

Radiografie toracică: Radiografia toracică este adesea primul examen imagistic efectuat în evaluarea leziunilor toracice, oferind informații valoroase despre structura oaselor, prezența aerului sau a lichidului în spațiul pleural și starea plămânilor. Este o metodă rapidă și accesibilă, esențială în diagnosticarea fracturilor costale, pneumotoraxului și altor leziuni toracice.

Tomografie computerizată (CT): Tomografia computerizată oferă o imagine detaliată a structurilor toracice și este superioară radiografiei toracice în identificarea leziunilor vasculare, a contuziilor pulmonare și a altor leziuni mai puțin evidente. CT-ul este deosebit de util în evaluarea leziunilor complexe și în planificarea intervențiilor chirurgicale.

Examenul ecografic FAST (Focused Assessment with Sonography for Trauma): Examenul FAST este o metodă rapidă și non-invazivă de evaluare a pacienților cu traumatisme, utilizată pentru a detecta acumulările de lichid în cavitatea abdominală sau toracică. Este deosebit de valoros în contextul urgențelor, permițând decizii rapide și direcționarea către alte investigații sau tratamente.

Ecocardiografie: Ecocardiografia este o metodă imagistică esențială în evaluarea funcției cardiace și a structurilor inimii după un traumatism toracic. Poate identifica leziuni precum contuzia cardiacă, tamponada cardiacă sau leziuni ale valvelor inimii. Ecocardiografia este utilă în monitorizarea evoluției pacienților și în ghidarea tratamentului.

Managementul leziunilor toracice

Tratamentul leziunilor toracice necesită o abordare structurată, începând cu stabilizarea inițială și resuscitarea, urmate de managementul specific al fiecărui tip de leziune.

Stabilizare inițială

Managementul căilor aeriene: Asigurarea unei căi aeriene permeabile este prioritară în managementul pacienților cu traumatisme toracice. Tehnici precum intubația endotraheală sau cricotiroidotomia pot fi necesare pentru a preveni obstrucția căilor aeriene și pentru a asigura oxigenarea adecvată. Monitorizarea continuă și evaluarea funcției respiratorii sunt esențiale pentru a detecta orice deteriorare.

Suport respirator: Suportul respirator poate varia de la administrarea de oxigen suplimentar la ventilație mecanică, în funcție de severitatea leziunii și de capacitatea pacientului de a respira eficient. Managementul durerii și utilizarea de bronhodilatatoare pot fi de asemenea necesare pentru a facilita respirația și a îmbunătăți schimbul de gaze.

Evaluarea circulației și controlul hemoragiei: Evaluarea circulației și identificarea oricăror surse de sângerare sunt vitale pentru a preveni șocul hipovolemic. Controlul hemoragiei poate implica compresie directă, utilizarea de agenți hemostatici și, dacă este necesar, intervenții chirurgicale pentru a opri sângerarea. Fluidoterapia și transfuziile de sânge pot fi necesare pentru a restabili volumul circulant și a menține perfuzia organelor vitale.

Management specific al leziunilor

Controlul durerii: Controlul eficient al durerii este esențial în managementul fracturilor costale pentru a permite pacienților să respire profund și a preveni complicațiile pulmonare, cum ar fi pneumonia. Metodele de ameliorare a durerii includ administrarea de analgezice, blocarea nervilor intercostali și, în unele cazuri, terapie interdisciplinară pentru managementul durerii cronice.

Spirometrie de stimulare: Spirometria de stimulare este o tehnică utilizată pentru a încuraja pacienții să respire profund și a preveni atelectazia, colapsul parțial al plămânului. Prin utilizarea unui spirometru de stimulare, pacienții sunt încurajați să efectueze inspirații profunde, ceea ce ajută la menținerea deschiderii alveolelor și la prevenirea infecțiilor respiratorii.

Ventilație cu presiune pozitivă: În cazul peretului toracic flotant, ventilația cu presiune pozitivă poate fi necesară pentru a stabiliza peretele toracic și a îmbunătăți schimbul de gaze. Această metodă poate fi aplicată prin intermediul unei măști de oxigen sau a unui ventilator mecanic, în funcție de severitatea leziunii și de nevoile respiratorii ale pacientului.

Fixare chirurgicală: Fixarea chirurgicală a coastelor poate fi luată în considerare pentru pacienții cu perete toracic flotant care nu răspund la alte forme de tratament. Procedura implică stabilizarea chirurgicală a segmentelor de coaste fracturate pentru a permite o vindecare adecvată și pentru a îmbunătăți funcția respiratorie.

Decompresie cu ac: Decompresia cu ac este o procedură de urgență utilizată pentru a trata pneumotoraxul tensionat, o condiție care pune viața în pericol. Procedura implică inserția unui ac în spațiul pleural pentru a permite aerului să scape și a reduce presiunea asupra plămânului și inimii. Este o intervenție care poate salva viața și care necesită ulterior plasarea unui tub toracic pentru a preveni reapariția pneumotoraxului.

Tub toracostomie: Tubul de toracostomie, cunoscut și ca tub de drenaj pleural, este o procedură standard în managementul pneumotoraxului și hemotoraxului. Prin inserția unui tub în cavitatea toracică, aerul sau lichidul este evacuat, facilitând reexpansiunea plămânului și restabilirea funcției respiratorii. Această procedură poate fi efectuată la patul pacientului sub anestezie locală și este esențială pentru stabilizarea pacienților cu acumulări semnificative de aer sau sânge în spațiul pleural.

Toracotomie: Toracotomia este o intervenție chirurgicală deschisă care poate fi necesară în cazuri de hemotorax masiv sau când alte metode de drenaj nu sunt eficiente. Procedura permite accesul direct la sursa sângerării pentru a controla hemoragia și a repara orice leziuni ale structurilor toracice. Deși este o intervenție mai invazivă, toracotomia poate fi vitală în managementul leziunilor toracice complexe.

Pericardiocenteză: Pericardiocenteza este o procedură medicală de urgență efectuată pentru a evacua lichidul acumulat în sacul pericardic care cauzează tamponada cardiacă. Prin inserția unui ac sau a unui cateter în cavitatea pericardică, se reduce presiunea asupra inimii, îmbunătățindu-se astfel funcția cardiacă și circulația sângelui. Această intervenție poate fi salvatoare și este adesea urmată de tratamente suplimentare pentru a preveni recurența acumulării de lichid.

Fereastră pericardică chirurgicală: Crearea unei ferestre pericardice chirurgicale este o procedură care implică excizia unei porțiuni din pericard pentru a permite drenajul continuu al lichidului în cavitatea toracică. Această abordare este folosită în cazurile în care tamponada cardiacă este recurentă sau când pericardiocenteza nu este suficientă. Procedura poate fi efectuată prin tehnici minim invazive sau prin chirurgie deschisă, în funcție de situația specifică a pacientului.

Reparare endovasculară: Repararea endovasculară a leziunilor aortice implică utilizarea de stenturi și grafturi introduse prin cateter pentru a repara sau întări vasele de sânge afectate. Această metodă minim invazivă poate fi preferată în cazul pacienților care nu sunt candidați pentru chirurgie deschisă datorită riscurilor reduse și a timpului de recuperare mai scurt.

Reparare chirurgicală deschisă: Repararea chirurgicală deschisă a leziunilor aortice este o intervenție majoră care implică expunerea directă a aortei și repararea sau înlocuirea secțiunii afectate. Această abordare poate fi necesară în cazurile de leziuni complexe sau când alte metode nu sunt fezabile. Chirurgia deschisă necesită o echipă chirurgicală experimentată și este asociată cu o perioadă mai lungă de recuperare.

Îngrijire suportivă și monitorizare

Managementul durerii: Managementul eficient al durerii este esențial pentru recuperarea pacienților cu leziuni toracice. Acesta poate include utilizarea de analgezice, terapie cu opioide sub supraveghere medicală, blocarea nervilor intercostali și metode non-farmacologice, cum ar fi terapia fizică și tehnicile de relaxare. Controlul durerii îmbunătățește calitatea vieții pacientului și facilitează recuperarea respiratorie și mobilizarea timpurie.

Terapie respiratorie: Terapia respiratorie este vitală pentru pacienții cu leziuni toracice, în special pentru cei cu funcție pulmonară compromisă. Poate include oxigenoterapie, ventilație non-invazivă sau mecanică și tehnici de clearance bronșic pentru a preveni acumularea de secreții și infecțiile respiratorii. Terapeuții  joacă un rol cheie în reabilitarea pulmonară a pacienților.

Monitorizare hemodinamică: Monitorizarea hemodinamică este crucială pentru detectarea și gestionarea complicațiilor cardiovasculare ale leziunilor toracice. Aceasta poate include monitorizarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a saturării oxigenului, precum și utilizarea de catetere venoase centrale pentru a evalua starea volumului intravascular și a funcției cardiace.

Profilaxia tromboembolismului venos: Prevenirea tromboembolismului venos este o componentă importantă a îngrijirii pacienților imobilizați sau a celor cu risc crescut de evenimente trombotice. Măsurile de profilaxie pot include administrarea de anticoagulante la doze profilactice, utilizarea dispozitivelor de compresie pneumatică și încurajarea mobilizării precoce pentru a îmbunătăți circulația venoasă.

Întrebări frecvente

Care este cea mai comună cauză a traumatismelor toracice?

Cea mai comună cauză a traumatismelor toracice este reprezentată de accidentele auto, urmate de căderi și leziuni sportive.

Se poate supraviețui unei plăgi împușcate în piept?

Supraviețuirea unei plăgi împușcate în piept depinde de traiectoria glonțului și de structurile afectate, dar cu intervenție medicală rapidă și adecvată, șansele de supraviețuire cresc semnificativ.

Cât timp este necesar pentru vindecarea unei fracturi costale?

Vindecarea unei fracturi costale poate dura de la 4 la 6 săptămâni, în funcție de severitatea fracturii și de sănătatea generală a pacientului.

Care este diferența dintre pneumotorax și hemotorax?

Pneumotoraxul este prezența aerului în spațiul pleural, în timp ce hemotoraxul reprezintă acumularea de sânge în același spațiu.

Cum se tratează peretele toracic flotant?

Tratamentul peretelui toracic flotant poate include suport respirator, analgezice și, în cazuri severe, fixare chirurgicală a coastelor fracturate.

Care sunt semnele unei tamponade cardiace?

Semnele tamponadei cardiace includ distensie venoasă jugulară, hipotensiune, puls paradoxal și sunete cardiace estompate.

Poate o leziune toracică cauza probleme respiratorii pe termen lung?

Da, leziunile toracice pot cauza probleme respiratorii pe termen lung, cum ar fi fibroza pulmonară sau disfuncția diafragmatică.

Când ar trebui să caut atenție medicală pentru o leziune toracică?

Atenția medicală imediată este necesară în cazul durerii severe, dificultăților de respirație, tusei cu sânge sau oricăror semne de șoc.

Cum pot gestiona durerea de la o leziune toracică acasă?

Durerea de la o leziune toracică poate fi gestionată acasă cu analgezice, repaus și aplicarea de gheață sau căldură, conform recomandărilor medicului.

Care este timpul de recuperare pentru o leziune toracică severă?

Timpul de recuperare pentru o leziune toracică severă poate varia, dar poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de gravitatea leziunii și de răspunsul la tratament.

Concluzie

Leziunile toracice reprezintă o provocare medicală semnificativă datorită potențialului lor de a afecta funcțiile vitale. Managementul adecvat, intervenția rapidă și măsurile de prevenție sunt esențiale pentru a reduce riscul de complicații și pentru a îmbunătăți rezultatele. Educația pacienților și a comunității, împreună cu cercetarea continuă, contribuie la îmbunătățirea standardelor de îngrijire și la salvarea de vieți.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Ludwig, C., & Koryllos, A. (2017). Management of chest trauma. Journal of thoracic disease, 9(Suppl 3), S172.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5392544/

Dr. Andreea

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.