Meniu

Septoplastie turbinotomie endoscopica

Actualizat pe:

Deviatia de sept este una dintre problemele ORL cu care se confrunta foarte multi oameni, dar pentru care putini au curajul de a apela la o interventie chirurgicala pentru corectare, desi operatia de septoplastie cu turbinotomie endoscopica este un tip de interventie minim invaziva, pentru care recuperarea este una rapida.
Obstructia nazala si, implicit, imposibilitatea de a respira corect pe nas, ceea ce determina sforaitul si un somn mai putin odihnitor, este problema pentru care oamenii se prezinta la medic atunci cand li se pune diagnosticul de deviatie de sept. Intr-o astfel de situatie, cel mai des se recomanda operatia de septoplastie.

Cand se recomanda operatia de septoplastie cu turbinotomie endoscopica?

Clauzele pentru care oamenii se pot confrunta cu obstructie nazala sunt foarte multe, de la infectii si alergii pana la deviatii de sept avansate, astfel ca si solutiile de tratament sunt diferite, cea mai complexa fiind operatia de septoplastie cu turbinotomie endoscopica.
Aceasta operatie se recomanda in special pacientilor care se confrunta cu un sept deviat ce cauzeaza efecte foarte neplacute, cum ar fi tulburari de somn, apnee in somn, dureri de cap sau chiar imposibilitatea de a efectua exercitii fizice. Septoplastia este recomandata, pe langa deviatiile de sept si in cazurile in care apar adesea sangerari nazale, otite persistente sau sinuzite care nu cedeaza in urma tratamentelor medicamentoase.
Un avantaj important legat de septoplastie este faptul ca aceasta poate fi efectuata atat in mod traditional, cat si endoscopic. Cei care opteaza pentru o interventie minim invaziva trebuie sa stie insa ca pentru o operatie de septoplastie endoscopica pretul este mai mare decat cea traditionala.
In ceea ce priveste turbinotomia, aceasta este o interventie chirurgicala care vizeaza cornetele nazale. Din cauza a diferiti factori, cum sunt infectiile, alergiile, praful sau aerul poluat, cornetele nazale se inflameaza – acestea sunt situate in fosele nazale si sunt acoperite cu mucoasa respiratorie – ducand astfel la obstructie nazala.
In anumite cazuri, aceasta inflamatie nu se amelioreaza dupa administrarea tratamentului medicamentos si poate avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru reducerea dimensiunii cornetelor, interventie care poarta numele de turbinotomie.
In urma investigatiilor si a examenului fizic, medicul ORL poate recomanda pacientului sau, in cazul unei obstructii nazale puternice, o operatie care sa combine corectarea septului nazal cu reducerea dimensiunii cornetelor nazale. Aceasta este, de fapt, operatie de septoplastie cu turbinotomie, interventie care poate fi facuta endoscopic, astfel ca durerea asociata este redusa considerabil.

Care sunt avantajele operatiei de septoplastie cu turbinotomie endoscopica?

Fiind o interventie chirurgicala minim invaziva, avantajele operatiei de septoplastie cu turbinotomie endoscopica sunt legate, in principal, de modul de desfasurare a interventiei si recuperarea post-operatorie, care sunt considerabil mai usoare.
Totodata, exista o serie de avantaje pe care le creeaza aceasta operatie, cum ar fi faptul ca nu lasa cicatrice, imbunatateste considerabil respiratia, mai ales ca se intervine in acelasi timp pentru deviatia de sept si rinita cronica hipertorfica, recuperarea este rapida, iar operatia se poate face in orice anotimp.

In concluzie, una dintre cele mai eficiente metode de a scapa de congestia nazala ce nu cedeaza medicamentos este operatia de septoplastie cu turbinotomie endoscopica, pentru care recuperarea este una rapida si foarte putin dureroasa.