Meniu

Septoplastie

Actualizat pe:

Conform statisticilor de specialitate, un procent foarte mare din populatia lumii ajunge sa se confrunte cu deviatie de sept, in unele cazuri, simptomele putand sa se dovedeasca extrem de neplacute, fapt care i-a motivat pe medici sa descopere tratament medical optim, intitulat septoplastie. Deviatia de sept se manifesta prin deplasarea septului (peretele responsabil cu despartirea foselor nazale) la stanga sau la dreapta, fiecare om putand sa fie asimptomatic sau simptomatic. Printre principalele simptome cunoscute se numara: congestie nazala prelungita, dificultati ale procesului de respiratie, sangeri si secretii nazale, respiratie zgomotoasa etc.

In ce consta tratamentul de septoplastie?

La momentul actual, tratamentul de septoplastie reprezinta principala modalitate de tratare a deviatiei de sept, fiind vorba de o operatie chirurgicala ce poate fi realizata, atat de un medic ORL, cat si de un chirurg estetician. Se va apela, intotdeauna, la o anestezie locala sau generala, alegerea urmand sa fie realizata, atat pe baza deciziei luate de cadrul medical, cat si pe baza preferintelor pe care le are pacientul. Se va tine, intotdeauna, cont de complexitatea fiecarui caz in parte, clientul trebuind sa treaca printr-o sedinta de consult pentru ca doctorul sa poata determina cea mai buna modalitate de abordare.

Dupa ce s-a trecut peste etapa anesteziei, urmeaza inceperea lucrarii propriu-zise, primul pas constand in realizarea unei incizii la nivelul mucoasei nazale, prin intermediul careia va fi indepartat excesul de os sau de cartilaj. Doctorul va trebui sa plaseze septul nazal intr-o pozitie cat mai optima, in asa fel incat, dupa incheierea operatiei, fosele nazalate sa poata avea dimensiuni aproximativ egale.

In general, incizia va avea o dimensiune de cca. 1,5 cm si va fi realizata in interiorul nasului, caz in care nu vor exista cicatrici vizibile la exterior. Pentru ca o persoana sa fie apta de a lua parte la un asemenea tratament, trebuie sa implineasca, mai intai, varsta de 18 ani, pentru ca osul nazal si cartilajele sa poata ajunge la nivelul maxim de dezvoltare.

Perioada de dupa incheierea operatiei de septoplastie

Dupa finalizarea operatiei de septoplastie, pacientul nu va avea nevoie sa fie internat, dar va trebui sa treaca printr-o perioada de vindecare, timpul aferent putand sa varieze de la caz la caz. In prima faza, nasul va fi umflat, in zona respectiva se va resimti durere, iar narile vor fi umplute cu bureti absorbanti, acestia urmand sa fie indepartati, in medie, la 2-3 zile de la operatie, in functie de gradul sangerarilor.

Pentru a calma durerea, doctorul va prescrie doar anumite analgezice specifice, recomandarea generala fiind ca pacientul sa evite medicamente precum aspirina sau ibuprofen, deoarece acestea pot duce la complicatii, precum hemoragie accentuata. De asemenea, se recomanda ca pacientul sa nu incerce sa-si sufle nasul pe o perioade de cel putin 7 zile, cat si sa nu practice efort fizic intens pentru cateva saptamani.

In concluzie, aceasta operatie reprezinta principala modalitate de tratare a deviatiei de sept, fiecare persoana suferinda trebuind sa treaca prin aceasta pentru a se putea vindeca pe deplin.