Meniu

Abces dentar la copii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Un dinte abcesat este un dinte care are o pungă de puroi în țesuturile din jurul său. Puroiul se formează atunci când organismul încearcă să lupte împotriva unei infecții cauzate de bacterii. Dacă puroiul nu se poate scurge, se formează un abces. Deteriorarea dintelui, cariile dentare netratate sau bolile gingivale pot provoca un dinte abcesat. Un dinte abcesat poate provoca gingii roșii, umflate și dureri pulsatile, în special atunci când copilul mestecă. Un copil poate avea un gust neplăcut în gură și febră, iar un alt simptom comun este umflarea maxilarului. Un dinte abcesat trebuie tratat imediat de către un medic stomatolog. În caz contrar, infecția s-ar putea răspândi în alte părți ale corpului copilului. Un dentist îi va administra copilului antibiotice pentru a opri infecția. Dacă antibioticele nu opresc infecția, ar putea fi necesare alte tratamente.

Care sunt cauzele abceselor dentare la copii?

Abcesele periapicale sunt cauzate de infecții bacteriene la nivelul pulpei dentare. Un dinte este compus din trei straturi: un strat exterior dur, un al doilea strat poros și un centru moale, plin de nervi, cunoscut sub numele de pulpă dentară. Atunci când o infecție bacteriană face ca pulpa dentară a unui copil să fie grav inflamată, copilul poate dezvolta un abces în jurul apexului (pulpei) dintelui infectat. Pulpa dentară a unui copil se poate infecta în mai multe moduri, adesea, aceste infecții sunt rezultatul unor carii netratate. Când se întâmplă acest lucru, bacteriile pot invada pulpa dentară, ceea ce duce la inflamație sau necroză pulpară (moartea pulpei dentare) și, adesea, la un abces dentar ulterior.  În unele cazuri, leziunile dentare pot duce, de asemenea, la abcese dentare. De exemplu, dacă un dinte al unui copil are o fisură adâncă, bacteriile pot pătrunde în pulpa dentară a dintelui prin acea fisură. Ca un alt exemplu, atunci când un dinte al unui copil este “împins” în timpul unui accident, nervul și vasele de sânge din interiorul dintelui pot fi secționate sau deteriorate, ceea ce poate duce la o viitoare infecție.

Simptomele abceselor dentare la copii

Dacă un copil are un abces, sunt șanse ca acesta să prezinte unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Durere intensă la nivelul dintelui afectat sau în zona gingiei. Aceasta poate să apară rapid și să se agraveze treptat. 
  • Durerea se poate extinde la ureche, maxilar și gât pe partea afectată. 
  • Disconfortul se poate înrăutăți atunci când stau culcați, pot fi nevoiți să se culce pe o anumită parte sau le poate întrerupe somnul. 
  • Fața lor poate părea roșie, umflată și sensibilă atunci când o ating. 
  • Gingia poate părea roșie, strălucitoare și umflată.
  • Este posibil să aibă respirație urât mirositoare sau un gust neplăcut în gură. 
  • Mâncatul sau băutul poate deveni dureros. 
  • Un dinte slăbit. 

În unele cazuri, infecția se poate răspândi, provocând o temperatură ridicată și un sentiment general de boală. Dacă un părinte suspectează că un copil ar putea avea un abces dentar, trebuie să contacteze imediat medicul dentist al copilului. Un medic stomatolog pediatru poate folosi raze X dentare pentru a confirma prezența abcesului și pentru a determina locația exactă a acestuia.

Tratament pentru abcesele dentare la copii

Managementul durerii la domiciliu pentru abcesul dentar la copii

Deși un părinte va trebui să facă o programare la medicul dentist pentru ca copilul să poată obține un tratament profesional pentru abces, există lucruri pe care le poate face pentru a-l ajuta între timp. Acestea includ următoarele:

  • Ameliorarea durerii cu analgezice. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt analgezicele preferate pentru abcesele dentare, deoarece ajută și la reducerea umflăturilor asociate. Asigurați-vă că medicul a prescris doza corectă în funcție de vârsta copilului. Cu toate acestea, analgezicele pe bază de paracetamol pot fi la fel de eficiente și, în cazul unor dureri grave, pot fi alternate cu AINS pentru a oferi o ameliorare mai puternică. Consultați întotdeauna medicul dacă nu sunteți siguri ce analgezice pot fi administrate. 
  • Evitarea alimentelor fierbinți/încălzite. Este probabil ca gura unui copil să fie foarte sensibilă și, prin urmare, dacă poate tolera orice fel de mâncare sau băutură, părintele trebuie să evite să îi dea ceva prea cald sau prea rece, deoarece ar putea să-i agraveze disconfortul. 
  • Curățarea delicată. Un copil va trebui în continuare să își curețe dinții, dar și acest lucru poate fi dureros. Este recomandat să se folosească o periuță de dinți moale pentru a minimiza disconfortul și să se evite folosirea aței dentare până când au fost tratați. 

Tratamente profesionale pentru abcese dentare

Atunci când părintele își duce copilul la o programare, medicul dentist poate recomanda una dintre mai multe căi de acțiune diferite. Tratamentul care i se oferă copilului va depinde de localizarea abcesului și de gravitatea infecției, dar poate implica:

  • Drenaj. Această tehnică presupune efectuarea unei incizii în gingie pentru a drena abcesul, ceea ce, în unele cazuri, poate rezolva problema. Cu toate acestea, uneori, aceasta este doar o măsură temporară până când poate fi programată o soluție mai permanentă. 
  • Terapia de canal. Acesta este cazul în care un tratament stomatologic invaziv îndepărtează abcesul de la rădăcina dintelui, înainte de a-l obtura și sigila, astfel încât infecția să nu mai poată recidiva. 
  • Extracția. În cazul în care infecția a început să se extindă și dintele este grav afectat/dureros, atunci extracția poate fi cea mai bună soluție. Copilului i se va administra un anestezic adecvat pentru a se asigura că rămâne calm și confortabil pe tot parcursul procedurii. 

Tratamentul la domiciliu al dintelui abcesat la copil după dentist

Odată ajuns acasă de la dentist, există câteva lucruri pe care un părinte le poate face pentru a ușura orice disconfort pe care îl poate simți copilul. Așezarea unei pungi de gheață sau un pachet rece în interiorul unei cârpe pe față, pentru a reduce durerea și umflarea de la procedură. Ținerea unei pungi cu gheață timp de 10 până la 20 de minute și scoaterea timp de 20 de minute. Dacă medicul dentist al copilului a prescris orice medicament pentru durere în plus față de antibiotice, părintele trebuie să se asigure că administrează pastilele conform instrucțiunilor. Este important să nu se întrerupă antibioticele chiar și după ce copilul se simte mai bine, trebuie să termine întregul tratament.

Prevenirea abcesului dentar la copii

Cel mai bun mod de a preveni un dinte abcesat este o igienă orală adecvată. Un copil ar trebui să se spele pe dinți timp de două minute întregi, de două ori pe zi, cu pastă de dinți cu fluor. De asemenea, trebuie să folosească ața dentară o dată pe zi. Acest lucru este deosebit de important, deoarece îndepărtează orice alimente prinse între dinți și gingii. Dacă un copil este suficient de mare, poate folosi, de asemenea, apă de gură pentru a îmbunătăți sănătatea lor orală. Deși nu înlocuiește periajul și folosirea aței dentare, după ce aceste două sarcini sunt îndeplinite, o clătire finală cu apă de gură poate ajuta la desprinderea oricăror bucăți de mâncare care persistă, precum și la uciderea bacteriilor. Pentru a evita ca un copil să aibă un dinte abcesat, părintele trebuie să se asigure, de asemenea, că merge la dentist la fiecare șase luni. Cu aceste controale regulate, medicul dentist al unui copil nu numai că va oferi o curățare profundă, dar poate depista potențialele probleme înainte ca acestea să se agraveze.

În plus, dacă copilul se plânge de sensibilitate dentară sau de dureri de gingii, sau dacă își deteriorează sau își fracturează un dinte, se recomandă programarea unei vizite la dentist cât mai curând posibil. Dinții deteriorați sunt deosebit de susceptibili ca bacteriile să infecteze pulpa și să provoace un abces, așa că îngrijirea cât mai curând posibil este esențială pentru prevenire.

Întrebări frecvente

  • Ce este un abces dentar?
    Un abces este o pungă de puroi. Abcesele se pot forma în multe zone ale corpului, inclusiv în jurul dinților și gingiilor. Poate că cel mai frecvent tip de abces pe care îl văd stomatologii pediatri sunt abcesele periapicale, care se formează în jurul apexului unui dinte – adică vârful rădăcinilor dintelui. 
  • Cum arată un abces în gura unui copil?
    Abcesul poate provoca roșeață sau umflături la nivelul feței, iar gingiile pot arăta strălucitoare, umflate și roșii la copii. De asemenea, copilul se poate plânge de un gust ciudat în gură sau părintele poate observa că respirația îi miroase urât.
  • Cât de frecvente sunt abcesele dentare la copii?
    Numărul total de copii afectați de abcese dentare este în general foarte mic. Din fericire, semnele de avertizare, inclusiv durerea bucală și umflarea feței, sunt indicatori clari și ușor de observat.
  • Este un abces dentar o urgență dentară?
    Da. Dacă bănuiți că un copil ar putea avea un abces dentar, este important ca părintele să solicite asistență medicală cât mai curând posibil. Dacă nu este tratat, un abces dentar se poate răspândi în alte părți ale corpului, putând duce la complicații medicale grave. În cazuri rare, abcesele dentare pot duce chiar la afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi abcesele cerebrale și angina lui Ludwig.
    Dacă copilul se confruntă cu dificultăți de respirație, dificultăți de înghițire, umflături la nivelul gâtului, umflături faciale severe sau alte afecțiuni care pot pune viața în pericol, trebuie să se solicite mai întâi tratament imediat de la departamentul de urgență al unui spital pentru a ajuta la controlul infecției și la stabilizarea copilului.
  • Abcesul dentar al copilului va dispărea de la sine?
    Nu, un abces dentar nu se va vindeca de la sine. Dacă bănuiți că copilul ar putea avea un abces dentar, solicitați tratament profesional de la un medic dentist cât mai curând posibil pentru a preveni răspândirea infecției și transformarea acesteia într-o urgență medicală. Nu încercați niciodată să tratați abcesul dentar al copilului acasă.
  • Ce se întâmplă dacă simptomele copilului încep să se amelioreze de la sine?
    Chiar dacă simptomele copilului par să se amelioreze, un dinte abcesat necesită totuși un tratament stomatologic de urgență. Uneori, unul sau mai multe dintre simptomele unui abces dentar vor dispărea brusc, dar acest lucru nu înseamnă că abcesul se vindecă de fapt. Așa cum am menționat mai sus, un abces dentar nu se va vindeca fără tratament.
  • Cum se tratează un dinte abcesat la un copil?
    Pentru a trata un abces periapical și pentru a preveni răspândirea infecției, un medic dentist trebuie să îndepărteze țesutul infectat. În funcție de gravitate, acest lucru poate fi realizat fie printr-un tratament de canal, fie prin extracția dintelui. În unele cazuri, umflătura din jurul dintelui copilului poate fi atât de severă încât aceste proceduri nu pot fi efectuate în siguranță. În astfel de cazuri, copilului i se pot prescrie mai întâi antibiotice pentru a controla infecția și a reduce umflarea, astfel încât să se poată efectua apoi canalul radicular sau extracția dintelui.
  • Un abces dentar se sparge întotdeauna?
    De obicei, puroiul poate fi drenat, iar dintele poate fi salvat dacă nu este foarte distrus. Dacă este lăsat netratat, abcesul poate izbucni pe pielea feței sau în gură.
  • Este normal ca cei mici să facă abcese?
    Copiii sunt mai predispuși la abcese deoarece este mai puțin probabil să își curețe și să își îngrijească dinții sau rănile bucale, ceea ce îi expune la riscul acestor tipuri de infecții. Obiectele străine care ajung în interiorul unei răni, cum ar fi nisipul sau fibrele de îmbrăcăminte, pot duce, de asemenea, la abcese, la fel ca și foliculii de păr iritați.

Concluzie

Un abces dentar este o colecție de puroi care se poate forma în interiorul dinților, gingiei sau maxilarului și este cauzat de o infecție bacteriană. Din păcate, abcesele dentare nu afectează doar adulții, copiii au la fel de multe șanse să se confrunte cu un abces dentar la un moment dat în primii lor ani de viață.  Abcesele au denumiri ușor diferite în funcție de locul în care sunt localizate. Dacă un copil are un abces periapical, acesta se află la capătul unui dinte, cu toate acestea, un abces parodontal se referă la unul în interiorul gingiei. Niciunul dintre cele două tipuri nu se va vindeca de la sine, așa că este important ca tratamentul să nu fie amânat și să se programeze imediat o vizită pentru copil la medicul dentist.