Meniu

Aditie de os dentar

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O grefă osoasă (implant os dentar) este necesară atunci când a avut loc o pierdere osoasă la nivelul maxilarului. Această procedură se efectuează în mod obișnuit înainte de plasarea unui implant dentar sau atunci când pierderea osoasă afectează în mod negativ dinții vecini. O grefă osoasă dentară este uneori necesară în cazul în care sunt necesare alte proceduri, cum ar fi implanturile dentare, sau dacă pierderea osoasă afectează sănătatea gingiilor și a dinților din apropiere.

Ce este mai exact o adiție de os dentar?

Există mai multe moduri în care se poate face implant de os dentar, dar procedura de bază este aceeași: un dentist sau un chirurg bucal face o incizie în maxilar și grefează (atașează) alt material osos la maxilar. O grefă osoasă dentară se face, de obicei, dacă cineva a pierdut unul sau mai mulți dinți adulți sau are o boală a gingiilor. Ambele afecțiuni pot cauza pierderea de os în maxilar. Abordarea preferată pentru grefa osoasă dentară este folosirea propriului os de la șold, tibie sau din partea din spate a maxilarului. Acest lucru este cunoscut sub numele de autogrefă. Autogrefele sunt, de obicei, „standardul de aur”, deoarece sporesc suportul osos în maxilar și promovează o vindecare mai rapidă și formarea de os nou.

Cum funcționează o adiție de os dentar?

Odată ce grefa osoasă a fost plasată, aceasta păstrează spațiu pentru ca organismul pacientului să efectueze lucrările de reparație. Cu alte cuvinte, o grefă osoasă dentară este ca o schelă pe care propriul țesut osos poate crește și se poate regenera. În unele cazuri, stomatologul poate combina o grefă osoasă dentară cu plasmă bogată în trombocite. Aceasta este prelevată dintr-o mostră din propriul sânge și este utilizată pentru a promova vindecarea și regenerarea țesuturilor

Există diferite tipuri de grefe osoase?

  • Conservarea crestei. Acest tip de grefă este plasat în alveolă imediat după o extracție dentară. Aceasta umple golul lăsat în urmă de dintele lipsă și împiedică ca părțile laterale ale alveolei să se prăbușească.
  • Creșterea crestei. Dacă dinții lipsesc de ceva timp, este posibil ca osul maxilar de susținere să fie mai subțire decât era înainte. Augmentarea crestei crește lățimea și volumul osului maxilar, astfel încât acesta să poată oferi o bază stabilă pentru implanturi sau alte opțiuni de restaurare.
  • Ridicarea sinusurilor. Sinusurile maxilare se află chiar deasupra dinților superiori din spate. Dacă dinții superiori din spate lipsesc, sinusurile pot să coboare și să invadeze spațiul ocupat cândva de rădăcinile dinților. În acest scenariu, nu se plasează implanturi, deoarece acestea ar penetra membrana sinusală. Pentru a rezolva această problemă, chirurgulstomatolog sau parodontologul poate efectua un lifting sinusal. Această procedură ridică sinusul înapoi în poziția sa corectă. O grefă de os dentar este apoi plasată sub sinus, creând o fundație solidă pentru implanturile dentare ulterioare.
  • Adiția de os parodontal. Infecția cauzată de boala gingivală poate eroda osul care susține dinții, acest lucru poate cauza slăbirea dinților. O grefă osoasă parodontală este plasată în jurul unui dinte existent pentru a reduce mobilitatea și pentru a oferi suport suplimentar.

În cele mai multe cazuri, adiția de os pentru implanturile dentare trebuie să se vindece complet înainte ca implantul propriu-zis să fie plasat. Deoarece fiecare persoană este unică, timpii de recuperare variază. În cazuri rare, dentistul dumneavoastră poate fi capabil să plaseze o grefă osoasă și un implant dentar în același timp. Dar acest lucru se decide de la caz la caz.

Tipuri de material pentru grefe osoase dentare

  • Autogrefe. Aceasta implică os din propriul corp, cum ar fi din șold sau din maxilar.
  • Alogrefe. Această grefă utilizează os de la o altă persoană, de obicei un cadavru.
  • Xenogrefe. Aceasta implică os de la o altă specie, cum ar fi o vacă, un porc sau un coral.
  • Aloplaste. Aceasta se ocupă cu material sintetic, cum ar fi fosfatul de calciu sau fosfosilicatul de calciu și sodiu (Bioglass).

Cine este un candidat bun pentru un implant de os dentar?

Iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care este posibil ca cineva să aibă nevoie de un implant de os dentar. 

Implanturi pentru dinți lipsă

Persoanele care urmează să primească implanturi în locul dinților lipsă sunt candidați obișnuiți pentru implantul de os dentar. Implanturile dentare sunt rădăcini artificiale în formă de șuruburi care sunt plasate în osul maxilarului. O coroană care se potrivește cu dinții din apropiere este apoi plasată deasupra implantului. Adesea, implant de os dentar este necesar pentru a oferi o bază suficient de puternică pentru un implant.

Pierderea dinților sau boli ale gingiilor

Inclusiv dacă nu primiți un implant, implantul de os dentar poate fi necesar pentru a susține o secțiune a maxilarului care a pierdut os din cauza pierderii dinților sau a bolii gingivale. Pierderea osoasă poate începe să afecteze dinții și țesutul gingival din apropiere. Stabilizarea maxilarului cu o grefă osoasă poate ajuta la prevenirea pierderii suplimentare de os și a complicațiilor de sănătate pe termen lung care vin odată cu aceasta. Dacă boala gingivală nu este gestionată eficient, poate duce la pierderea în continuare a dinților și chiar la boli de inimă.

Pierderea osoasă

Alți candidați pentru adiția de os dentar includ pe cei al căror aspect a fost afectat de pierderea de os. Pierderea masei osoase din maxilar poate face ca fața să arate mai scundă decât înainte, dacă maxilarul inferior pierde masă osoasă, acesta poate părea să iasă în față. Fără o structură osoasă sănătoasă sub ele, buzele și mușchii din jurul lor își pot schimba aspectul. Pielea din zona maxilarului poate părea mai ridată. Pierderea de os la nivelul maxilarului este mai frecventă în rândul adulților în vârstă, la fel cum șansele de a dezvolta afecțiunea de slăbire a oaselor, osteoporoza, cresc pe măsură ce îmbătrâniți. Dar și o persoană de orice vârstă care a suferit o leziune la nivelul maxilarului sau a avut probleme legate de o igienă dentară precară sau alte probleme de sănătate, cum ar fi infecții majore, poate avea nevoie de o grefă de os dentar.

Cât de dureroasă este o grefă osoasă dentară?

O adiție de os dentar care nu implică recoltarea de material osos din propriul corp al pacientului este o procedură relativ minoră. Pacientul va fi sedat în timpul procedurii, astfel încât nu va simți nicio durere până după ce efectul anesteziei dispare. Apoi, durerea este de obicei tolerabilă cu analgezice fără prescripție medicală pentru următoarele câteva zile. De asemenea, pot fi adecvate analgezicele cu prescripție medicală. În funcție de cât de multă muncă se face, este posibil să apară un oarecare disconfort timp de câteva săptămâni în timpul recuperării. Dar dacă materialul osos este obținut din propriul corp, recuperarea poate fi mai dureroasă, deoarece intervenția chirurgicală se face în două locații – de exemplu, șoldul și maxilarul. Cantitatea de os care este recoltată și apoi grefată este de obicei destul de mică, astfel încât perioada de disconfort ar trebui să fie scurtă.

Procedura de adiție de os dentar

Nu trebuie să fie luate prea multe pentru pregătirea de un implant de os dentar. Iată o scurtă listă de verificare a ceea ce trebuie să facă un pacient înainte de procedură:

  • Evită să mănânce sau să bea orice cu 8-12 ore înainte de procedură, în funcție de tipul de anestezie pe care o va primi.
  • Consultă cu medicul cu privire la medicamentele pe care le folosește, în special diluanți de sânge, care cresc riscul de complicații hemoragice în timpul operației.
  • Luarea de măsuri pentru a ajunge acasă după aceea, deoarece va fi amețit după procedură.

Cum se realizează procedura de implant de os dentar?

Iată cum se realizează implantul de os dentar tipic:

  • Va fi administrată anesteziat înainte de procedură, iar semnele vitale ale pacientului vor fi monitorizate pe tot parcursul acesteia.
  • Tehnicianul dentar va curăța zona afectată.
  • Chirurgul va face o incizie în gingie pentru a o separa de osul în care urmează să fie plasată grefa.
  • Chirurgul va plasa materialul osos între două secțiuni de os care trebuie să crească împreună.
  • Grefa osoasă este fixată cu un material sau o membrană adezivă dizolvabilă sau cu șuruburi speciale.
  • Incizia este apoi cusută pentru a începe vindecarea.

Cum este recuperarea și îngrijirea ulterioară pentru o grefă osoasă dentară?

După o grefă osoasă dentară, probabil că pacientul va părăsi cabinetul stomatologic cu un tifon în jurul inciziei din gură. Ar trebui să i se dea instrucțiuni pentru schimbarea pansamentului în următoarele 24 de ore și o rețetă pentru antibiotice pentru a preveni o infecție. De asemenea, este posibil să i se prescrie o rețetă pentru analgezice.

Alte sfaturi de îngrijire postoperatorie includ:

  • Aplicarea de pungi de gheață pentru a ajuta la reducerea durerii și a umflăturii în prima zi sau în primele două zile
  • Consumul de alimente moi și fade în primele câteva zile
  • Dormitul cu capul ușor ridicat în prima sau primele două nopți pentru a ajuta la prevenirea acumulării de sânge la locul inciziei

În timpul perioadei inițiale de recuperare, ar trebui să fie evitate:

  • Lichidele fierbinți, cum ar fi cafeaua sau supa
  • Alimentele tari sau crocante, cum ar fi nucile
  • Orice activitate fizică, cum ar fi sporturile de contact, care ar putea pune în pericol incizia

După aproximativ o săptămână, durerea surdă din maxilar ar trebui să facă loc unui ușor disconfort și ar trebui să se simtă că se ameliorează. Maxilarul ar trebui să înceapă să se simtă normal după câteva săptămâni, dar, de obicei, este nevoie de câteva luni înainte ca maxilarul să fie suficient de puternic pentru a primi implanturi. Se recomandă planificarea vizitelor periodice la dentist, inclusiv cel puțin o rundă de radiografii, pentru a verifica vindecarea în această perioadă.

Care sunt efectele secundare ale adiției de os dentar?

Cele mai frecvente efecte secundare ale unei adiții de os dentar sunt durerea și umflarea. Dar acestea pot fi menținute la minimum cu comprese cu gheață și analgezice fără prescripție medicală. Pentru unele persoane pot fi necesare medicamente cu prescripție medicală. Alte efecte secundare normale includ sângerări minore și dificultăți de masticație și vorbire în primele câteva zile. Deși această procedură este de obicei sigură și bine tolerată, există întotdeauna riscuri. Infecția este o preocupare cu orice procedură chirurgicală, așa că este extrem de important să se ia întregul tratament cu antibiotice. 

Alte efecte secundare potențiale neobișnuite (dar serioase) includ:

  • Cheaguri de sânge
  • Leziuni nervoase
  • Complicații ale anesteziei
  • Respingerea grefei osoase

Întrebări frecvente

  1. Cum funcționează implanturile de os dentar?
    Implanturile de os dentar sau grefa osoasă este indicată atunci când nu se poate trece direct la plasarea unui implant dentar. Realizarea acesteia presupune punerea în aplicare a unei proceduri specifice.
    Înainte de grefa osoasă dentară. Înainte de orice grefă osoasă, medicul stomatolog execută o evaluare preimplant. Această evaluare pre-implant cuprinde mai multe examinări (scanner 3D, radiografie panoramică dentară etc.) efectuate pentru a determina cu precizie cantitatea și calitatea osului din zona care va primi implantul. Abia după această consultație, medicul stomatolog va putea stabili necesitatea unei intervenții chirurgicale preimplant.
    Grefa de os. Procedura se realizează sub anestezie locală a zonelor care urmează să fie tratate. Protocolul chirurgical pentru o grefă osoasă preimplant este definit de la caz la caz, în funcție de starea inițială a crestelor osoase ale pacientului. În general, osul prezent este tăiat cu precizie în funcție de necesitățile grefei, țesutul moale este împins înapoi și se plasează grefa osoasă.
    După operație. Recuperarea postoperatorie variază în funcție de procedură și de pacient (vârsta acestuia, starea generală de sănătate etc.). Grefa osoasă dentară necesită o perioadă de repaus. De la caz la caz, pot fi prescrise analgezice și antibiotice pentru a ameliora orice durere postoperatorie. De asemenea, sunt necesare spălături bucale din ziua următoare până la vindecarea completă (5-8 zile) pentru a permite o vindecare corespunzătoare. Indiferent de prescripția făcută, este esențial să o respectați pentru a evita disconfortul și durerea temporară.
  2. Care este timpul de recuperare după o adiție de os dentar?
    Timpul de recuperare depinde de o multitudine de factori. Se estimează că acest timp de recuperare este cuprins între 2 săptămâni și 2 luni. O igienă orală excelentă este esențială. În primele câteva zile după operație, se recomandă să nu vă angajați în activități fizice și să fiți foarte atent atunci când vă spălați pe dinți. De asemenea, medicul stomatolog poate sfătui pacientul să aplice gheață pe obrazul opus zonei operate. Este posibil să apară umflături care pot persista câteva zile după grefa de os dentar. Pentru a evita coagularea, trebuie evitate tutunul și alcoolul. De asemenea, pentru a evita presiunea pe zonele operate anterior, este de preferat să se evite mestecarea alimentelor moi.
  3. Implanturile de os dentar sunt dureroase?
    După o grefă osoasă, este normal să simțiți disconfort sau chiar durere în jurul zonei grefate. Durerea resimțită poate varia de la o persoană la alta. În timp ce unii pacienți vor simți durere imediat după operație, alții vor simți durere în zilele care urmează operației. În cele mai multe cazuri, durerea va dispărea aproape complet după 5 până la 7 zile. Se prescriu în mod obișnuit analgezice pentru a reduce disconfortul.
  4. Cine are nevoie de implant de os dentar?
    Orice persoană care suferă de pierdere osoasă poate avea nevoie de o grefă osoasă înainte de a primi un implant dentar sau de a-și înlocui un dinte lipsă. De exemplu, aproape întotdeauna veți avea nevoie de o grefă osoasă dentară pentru a ajuta la vindecarea cavității sinusale după o procedură de ridicare a sinusurilor. Sau dacă aveți zone agresive de os pierdut din cauza infecțiilor parodontale. În cabinetul nostru de implanturi dentare din Leawood, KS, vă putem recomanda o grefă osoasă dacă nu vă calificați altfel pentru terapia cu implanturi. De exemplu, dacă osul dvs. dentar s-a resorbit atât de mult încât înălțimea maxilarului dvs. este prea mică pentru un implant, atunci o grefă osoasă poate ajuta la regenerarea osului dentar în punctele de instalare dorite. Grefa osoasă dentară deschide o varietate de opțiuni pentru persoanele care se pot simți frustrate de protezele dentare sau cărora li s-a spus că nu se califică pentru implantarea de implanturi dentare.
  5. Pot eșua adițiile de os dentar?
    Grefele de os dentar au rate de succes impresionant de ridicate. Cu toate acestea, ca în cazul oricărei proceduri, eșecul este o posibilitate – în special în rândul persoanelor care fumează sau care au anumite afecțiuni medicale. Semnele de eșec al grefei osoase dentare includ:
    – Durere sau umflături care se agravează după prima săptămână.
    – Puroi sau drenaj de la locul grefei osoase.
    – Recesiune gingivală (când gingiile se îndepărtează de dinți).
    – Nicio îmbunătățire a volumului osului maxilar.
  6. Care sunt avantajele adițiilor de os dentar?
    Grefele de os dentar pot crește eligibilitatea dumneavoastră pentru implanturi dentare și alte tratamente de restaurare. Această procedură vă readuce maxilarul la forma sa inițială în urma unui traumatism, a pierderii dinților sau a unei boli gingivale (parodontale).
  7. Care sunt riscurile sau complicațiile implanturilor de os dentar?
    Implanturile de os dentar în gură sunt, în general, sigure. Cu toate acestea, procedura implică unele riscuri, printre care:
    – Infecție
    – Sângerări abundente
    – Leziuni nervoase
    – Complicații din cauza anesteziei
  8. Cât durează recuperarea după o adiție de os dentar?
    Deși probabil că vă veți simți din nou normal într-o săptămână sau două, vindecarea completă a grefei osoase dentare poate dura între trei și nouă luni – uneori mai mult. Timpii de recuperare depind de mai mulți factori, inclusiv de tipul de grefă, de zona în care a fost plasată grefa și de capacitatea de vindecare a organismului dumneavoastră.
  9. Când se poate reveni la activitățile de zi cu zi după procedura de adiție de os dentar?
    În majoritatea cazurilor, oamenii se pot întoarce la muncă sau la școală a doua zi după procedură. Dacă alegeți sedarea, este posibil să fie nevoie de o zi sau două în plus pentru a vă recupera acasă.
  10. Care sunt etapele de vindecare a grefei osoase dentare?
    Timpii de recuperare pot varia semnificativ pentru fiecare persoană. Odată ce grefa osoasă este plasată, medicul dentist vă va monitoriza vindecarea. Dacă așteptați să vă supuneți unei intervenții chirurgicale de implant dentar, vă va anunța când noul os este suficient de puternic pentru a susține implanturile dentare.

Concluzie

Grefele de os dentar se fac pentru a ajuta la prevenirea problemelor de sănătate pe termen lung asociate cu pierderea dinților și cu bolile gingivale, precum și pentru a furniza suficient material osos pentru a susține implanturile dentare. Această procedură obișnuită este de obicei sigură și bine tolerată, deși există riscuri de efecte secundare și complicații. Urmarea îndrumărilor medicului în timpul recuperării ajută la minimizarea șanselor de a avea probleme după procedură și îmbunătățește șansele de a menține o sănătate dentară bună în anii următori.