Meniu

Tratament cu bicarbonat pentru afte bucale

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Rănile provocate de cancer se vindecă de obicei singure în timp. Dar anumite produse eliberate fără prescripție medicală, inclusiv clătirile de gură și gelurile topice, pot ameliora durerea și le pot ajuta să dispară mai repede.

Tratament pentru afte bucale cu bicarbonat de sodiu

Aftele (aftoase) apar în interiorul gurii sau pe gingii. Deși pot fi dureroase și fac dificilă vorbirea sau mâncatul, de obicei, acestea nu provoacă daune de durată. De obicei, tratamentul nu este necesar pentru aftele minore, care tind să dispară de la sine într-o săptămână sau două, dar cele mari, persistente sau neobișnuit de dureroase necesită adesea îngrijiri medicale. Mai multe remedii casnice sau produse eliberate fără prescripție medicală (OTC) pot ajuta la accelerarea procesului de vindecare, însă este puțin probabil ca vreun remediu să vindece o aftă bucală peste noapte. Multe remedii pentru stomatită nu sunt bine studiate, așa că trebuie folosite cu prudență. De asemenea, se poate consulta medicul dacă există întrebări cu privire la remediile casnice sau cele cumpărate din farmacii. În plus față de clătirile de gură și de produsele eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, aftele pot fi abordate cu diverse remedii de casă.

Cel mai folosit remediu de casă este soluția de apă sărată și bicarbonat de sodiu, care poate ajuta la vindecarea mai rapidă a aftelor prin reducerea nivelului de acid din gură. Acest lucru creează un mediu care îngreunează dezvoltarea bacteriilor, ceea ce poate ajuta procesul de vindecare. Clătirile cu apă și bicarbonat de sodiu pot promova, de asemenea, gingii sănătoase. Pentru a o prepara trebuie să amestecați 1 linguriță de sare cu o cană de apă. Învârtiți soluția în gură timp de 30 de secunde, apoi scuipați-o.

Un alt mod de a folosi bicarbonatul pentru afte este prin prepararea unei paste de bicarbonat de sodiu. Aceasta poate fi realizată prin amestecarea soluției cu picături mici de apă până când rezultă o consistență groasă. Pasta poate fi folosită pentru a acoperi ulcerul, ceea ce va ajuta la ameliorarea durerii. Aceste metode pot fi repetate ori de câte ori este nevoie.

Tratament cu bicarbonat de sodiu pentru copii și bebeluși 

Chiar dacă aftele nu sunt contagioase, ele tind să fie întâlnite în familie. De aceea, este posibil ca copilul să sufere de ele. Pe lângă medicamentele fără prescripție medicală și evitarea alimentelor care pot provoca și mai multă durere, cum ar fi cele acide, sărate sau picante, bicarbonatul de sodiu poate fi un tratament bun chiar și pentru aftele la copii. Soluția poate fi amestecată cu 200 ml de apă caldă, iar copilul o poate folosi pentru a face gargară și o poate învârti în jurul gurii de mai multe ori pe zi. Nu numai că acest remediu ameliorează durerea, dar afta ar putea dispărea în doar 24 de ore.

În cazul în care copilul este prea mic pentru a face gargare sau este un bebeluș care se confruntă cu aftele bucale, de-obicei nu se recomandă vreun tratament decât monitorizarea acestora, deoarece ele pot dispărea în câteva zile. Totuși dacă copilul sau bebelușul este deranjat de durere se recomandă utilizarea unui gel topic, care amorțește zona și hidratarea gurii prin consumul de apă. Dacă aftele nu dispar în câteva zile, trebuie sunat medicul pediatru al copilului.

Concluzie

Cele mai multe afte nu reprezintă un motiv de îngrijorare, rareori lăsând în urmă efecte secundare de durată. De aceea, remediile casnice sunt primul tratament care poate fi folosit. Bicarbonatul de sodiu este unul dintre ele, care ajută la restabilirea echilibrului pH-ului din gură și la minimizarea umflăturii, ceea ce, în schimb, poate ajuta la ameliorarea leziunilor bucale. Totuși, unele afte justifică un apel la medic, dacă bicarbonatul sau alte remedii de casă sau OTC nu ajută după câteva zile, este recomandat să se apeleze la ajutor medical.