Meniu

Afte bucale: cauzele aparitiei si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Aftele bucale, cunoscute și sub numele de ulcerații aftoase, sunt leziuni dureroase, superficiale, care apar în cavitatea orală. Acestea se manifestă prin răni deschise, de obicei cu un centru alb sau galben și un contur roșu, provocând disconfort semnificativ la consumul de alimente sau băuturi și chiar în timpul vorbirii.

Deși cauza exactă a apariției aftelor nu este întotdeauna clară, factori precum stresul, leziunile minore ale mucoasei bucale, anumite sensibilități alimentare sau deficiențe nutriționale pot contribui la dezvoltarea lor. Majoritatea aftelor se vindecă de la sine, însă există tratamente care pot ameliora simptomele și accelera procesul de vindecare.

Cauze și factori de risc

Identificarea cauzelor și factorilor de risc este esențială pentru prevenirea și gestionarea aftelor bucale, contribuind la îmbunătățirea calității vieții celor afectați.

Factori declanșatori potențiali

Leziuni bucale minore: Leziunile minore ale cavității orale, cum ar fi mușcarea accidentală a obrajilor sau a limbii, periajul agresiv al dinților sau utilizarea unor obiecte dentare precum aparatele ortodontice, pot duce la apariția aftelor bucale. Aceste leziuni traumatizează mucoasa bucală, creând condiții favorabile pentru formarea ulcerațiilor. De asemenea, procedurile dentare sau orice altă intervenție care afectează integritatea mucoasei pot fi factori declanșatori. Este importantă adoptarea unor măsuri de precauție, cum ar fi utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi și evitarea obiceiurilor care pot răni mucoasa bucală.

Pasta de dinți și apa de gură care conțin lauril sulfat de sodiu: Anumite substanțe chimice prezente în produsele de igienă orală, precum lauril sulfatul de sodiu (SLS), pot irita mucoasa bucală și pot contribui la apariția aftelor. SLS este un agent de spumare comun în paste de dinți și ape de gură, dar pentru persoanele cu o sensibilitate crescută, acesta poate declanșa dezvoltarea aftelor. Prin urmare, persoanele predispuse la afte bucale ar putea beneficia de utilizarea produselor de igienă orală fără SLS, pentru a reduce riscul de iritație și de formare a ulcerațiilor aftoase.

Sensibilitate alimentară și alergii: Sensibilitățile și alergiile alimentare pot juca un rol semnificativ în apariția aftelor bucale. Anumite alimente pot declanșa reacții imunologice sau inflamatorii care duc la formarea acestor leziuni dureroase. Printre alimentele frecvent asociate cu sensibilitate se numără ciocolata, cafeaua, nucile, alimentele picante sau acide, precum și unele tipuri de fructe. Identificarea și evitarea alimentelor care provoacă sensibilitate poate reduce frecvența și severitatea aftelor bucale. În cazurile în care alergiile alimentare sunt cauza aftelor, este esențială colaborarea cu un specialist pentru a dezvolta un plan de dietă care să excludă alergenii specifici.

Deficiențe nutriționale: O dietă echilibrată este crucială pentru sănătatea mucoasei bucale. Deficiențele de vitamine și minerale, cum ar fi fierul, vitamina B12, acidul folic și zincul, pot contribui la apariția aftelor bucale. Aceste deficiențe pot afecta capacitatea organismului de a repara țesuturile și de a menține un sistem imunitar sănătos, crescând susceptibilitatea la leziuni orale. Suplimentarea nutrițională și ajustarea dietei pentru a include alimente bogate în nutrienții necesari pot ajuta la prevenirea și la ameliorarea aftelor bucale.

Schimbări hormonale: Fluctuațiile hormonale, în special cele asociate cu ciclul menstrual, sarcina sau menopauza, pot influența apariția aftelor bucale. Deși mecanismul exact nu este pe deplin înțeles, se crede că schimbările în nivelurile de estrogen și progesteron pot afecta sănătatea mucoasei bucale și pot determina apariția aftelor. Gestionarea acestor schimbări hormonale prin metode naturale sau tratamente medicale poate reduce incidența aftelor bucale la persoanele sensibile la aceste fluctuații.

Stresul: Stresul este un factor de risc bine cunoscut pentru multe afecțiuni de sănătate, inclusiv pentru aftele bucale. Stresul poate slăbi sistemul imunitar și poate perturba echilibrul hormonal, creând un mediu propice pentru apariția aftelor. Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi exercițiile fizice, meditația și asigurarea unui somn adecvat, pot contribui la reducerea frecvenței și severității aftelor bucale.

Factori de risc

Vârsta: Aftele bucale sunt mai des întâlnite la adolescenți și adulți tineri, deși pot apărea la orice vârstă. Schimbările hormonale, stilul de viață și factorii de stres specifici acestei grupe de vârstă pot contribui la dezvoltarea aftelor. Educația privind igiena orală adecvată și gestionarea factorilor de stres pot fi strategii eficiente în prevenirea apariției aftelor bucale în această categorie de vârstă.

Genul: Femeile pot fi mai predispuse la afte bucale, posibil din cauza fluctuațiilor hormonale asociate cu ciclul menstrual, sarcina sau menopauza. De asemenea, factorii de stres și particularitățile nutriționale pot juca un rol în prevalența mai mare a aftelor bucale la femei. Înțelegerea și abordarea acestor factori specifici de gen pot ajuta la reducerea incidenței și la ameliorarea simptomelor aftelor bucale.

Istoric familial: Predispoziția genetică poate juca un rol important în apariția aftelor bucale. Dacă membrii familiei apropiate, cum ar fi părinții sau frații, au avut frecvent afte, este posibil ca și alte persoane din familie să fie mai susceptibile la această afecțiune. Deși nu este o regulă, există o tendință observată de transmitere a acestei predispoziții în rândul membrilor aceleiași familii. Cunoașterea istoricului familial poate ajuta la anticiparea riscului de apariție a aftelor și la adoptarea unor măsuri preventive adecvate.

Opțiuni de tratament pentru aftele bucale

Tratamentul aftelor bucale variază de la remedii casnice și îngrijire personală la opțiuni medicale avansate, în funcție de severitatea și frecvența episoadelor.

Remedii casnice și îngrijire personală

Evitarea alimentelor declanșatoare: Identificarea și evitarea alimentelor care pot declanșa apariția aftelor bucale este o strategie cheie în gestionarea acestei afecțiuni. Alimentele comune care pot irita mucoasa bucală sunt cele acide, picante sau sărate. De asemenea, alimentele dure sau crocante pot cauza leziuni mecanice care să ducă la formarea aftelor. Prin menținerea unui jurnal alimentar și prin observarea corelațiilor dintre consumul anumitor alimente și apariția aftelor, persoanele afectate pot învăța să recunoască și să evite alimentele problematice, contribuind astfel la reducerea ulcerațiilor aftoase.

Menținerea unei igiene orale bune: O igienă orală corespunzătoare este esențială pentru prevenirea apariției aftelor bucale. Periajul regulat al dinților, utilizarea aței dentare și clătirea gurii după mese pot ajuta la eliminarea resturilor de mâncare și a bacteriilor care pot contribui la formarea aftelor. De asemenea, este important să se evite produsele de igienă orală care conțin substanțe iritante, cum ar fi lauril sulfatul de sodiu. Vizitele periodice la dentist pentru controale și curățări profesionale sunt, de asemenea, recomandate pentru a menține sănătatea mucoasei bucale.

Gargara cu apă sărată sau bicarbonat de sodiu: Gargara cu apă sărată sau soluții cu bicarbonat de sodiu pot oferi ameliorare temporară a durerii cauzate de aftele bucale. Aceste soluții au un efect antiseptic ușor și pot ajuta la curățarea și vindecarea aftelor. Pentru a prepara o soluție, se poate dizolva o linguriță de sare sau bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă caldă și se clătește gura de mai multe ori pe zi. Această metodă simplă și accesibilă poate fi un adjuvant util în gestionarea simptomelor aftelor bucale.

Aplicarea gelurilor sau cremelor anestezice fără prescripție medicală: Gelurile și cremele anestezice disponibile fără prescripție medicală pot oferi o ameliorare rapidă a durerii asociate cu aftele bucale. Aceste produse conțin substanțe care ameliorează durerea prin amorțirea zonei afectate, facilitând astfel alimentația și vorbirea. Este important să se urmeze instrucțiunile de pe etichetă și să se testeze produsul pe o porțiune mică de mucoasă pentru a se asigura că nu există reacții alergice.

Tratamente medicale

Apă de gură prescrisă: În cazurile în care aftele bucale sunt severe sau nu răspund la tratamentele obișnuite, medicii pot prescrie ape de gură cu medicamente specifice. Aceste produse pot conține ingrediente cu proprietăți antiinflamatorii, analgezice sau antiseptice care ajută la reducerea durerii și la accelerarea procesului de vindecare. Utilizarea regulată, conform prescripției medicale, poate contribui semnificativ la ameliorarea simptomelor.

Corticosteroizi topici: Corticosteroizii topici pot fi prescriși pentru a reduce inflamația și durerea asociate cu aftele bucale. Aceste medicamente sunt aplicate direct pe aftă și pot ajuta la scurtarea duratei episodului și la prevenirea formării de noi leziuni. Este esențial ca utilizarea corticosteroizilor să fie monitorizată de un medic, deoarece utilizarea pe termen lung poate avea efecte secundare.

Medicație orală pentru cazuri severe: În situațiile în care aftele bucale sunt deosebit de dureroase sau persistente, medicii pot prescrie medicamente orale pentru a controla simptomele. Acestea pot include agenți antiinflamatori, imunosupresori sau alte tipuri de medicamente care abordează cauzele subiacente ale aftelor. Este important ca aceste medicamente să fie luate sub supravegherea unui medic, deoarece pot avea efecte secundare și necesită monitorizare atentă pentru a asigura eficacitatea și siguranța tratamentului.

Suplimente nutritive

Vitamina B12: Deficiența de vitamina B12 poate contribui la apariția aftelor bucale, iar suplimentarea cu această vitamină esențială poate ajuta la prevenirea și vindecarea lor. Vitamina B12 joacă un rol crucial în menținerea sănătății celulelor nervoase și a celor sanguine, iar un aport adecvat este necesar pentru regenerarea mucoasei bucale și pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Folatul: Cunoscut și sub numele de acid folic, folatul este o altă vitamină B esențială pentru sănătatea mucoasei bucale. Deficiența de folat poate duce la apariția aftelor bucale, iar suplimentarea poate contribui la ameliorarea simptomelor și la accelerarea procesului de vindecare. Folatul este important pentru diviziunea celulară și pentru repararea țesuturilor, inclusiv a celor din cavitatea orală.

Zincul: Zincul este un mineral vital care susține sistemul imunitar și procesul de vindecare a rănilor. Deficiența de zinc poate fi asociată cu apariția aftelor bucale, iar suplimentarea poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului imun și la promovarea vindecării rapide a leziunilor orale.

Fierul: Fierul este esențial pentru transportul oxigenului în sânge și pentru multe procese metabolice. Deficiența de fier poate duce la anemie și la apariția aftelor bucale. Suplimentele cu fier pot fi necesare pentru persoanele cu deficiențe, contribuind la prevenirea și tratamentul aftelor bucale și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Întrebări frecvente

Sunt aftele bucale contagioase?

Nu, aftele bucale nu sunt contagioase și nu pot fi transmise de la o persoană la alta prin contact direct sau prin partajarea alimentelor sau băuturilor.

Pot aftele bucale să fie semnul unei afecțiuni mai grave?

Deși majoritatea aftelor bucale nu sunt semnul unei probleme serioase de sănătate, în cazuri rare, pot indica o deficiență nutrițională sau o boală autoimună. Consultați un medic dacă aftele sunt recurente sau dacă sunt însoțite de alte simptome neobișnuite.

Când ar trebui să consult un medic pentru aftele bucale?

Este recomandat să consultați un medic dacă aftele bucale sunt foarte dureroase, dacă nu se vindecă în două săptămâni sau dacă apar frecvent.

Poate stresul să cauzeze afte bucale?

Da, stresul este un factor cunoscut care poate contribui la apariția aftelor bucale, deoarece poate afecta sistemul imunitar.

Există remedii naturale pentru aftele bucale?

Există mai multe remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor aftelor bucale, cum ar fi clătirile cu apă sărată sau bicarbonat de sodiu și aplicarea de miere sau ulei de cocos direct pe aftă.

Pot aftele bucale să lase cicatrici?

Aftele bucale nu lasă de obicei cicatrici, dar aftele majore sau cele care se vindecă foarte lent pot lăsa uneori mici semne pe mucoasa bucală.

Sunt aftele bucale la fel ca herpesul bucal?

Nu, aftele bucale și herpesul bucal sunt două afecțiuni diferite. Herpesul bucal este cauzat de virusul herpes simplex și apare de obicei în afara gurii, pe buze, și este contagios, spre deosebire de aftele bucale.

Concluzie

Aftele bucale sunt leziuni comune și neplăcute, dar de obicei nu sunt grave și se vindecă de la sine. Înțelegerea cauzelor, simptomelor și opțiunilor de tratament poate ajuta la gestionarea disconfortului pe care îl provoacă și la reducerea impactului lor asupra vieții de zi cu zi. Menținerea unei igiene orale adecvate și a unui stil de viață sănătos sunt pași importanți în prevenirea apariției acestora.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Tuft, L., Girsh, L. S., & Ettelson, L. N. (1961). Canker sores.

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/330667

Bailey, J., McCarthy, C., & Smith, R. (2011). What is the most effective way to treat recurrent canker sores?.

https://mospace.umsystem.edu/xmlui/bitstream/handle/10355/11881/WhatTreatmentRecurrentCanker.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.