Meniu

Afte bucale la copii: Tratamente eficiente pentru limba, gat si gura

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O aftă se poate forma în urma unei leziuni sau a unei întinderi a țesuturilor din gură. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, în timpul unei proceduri dentare sau a unei curățări dentare. Copilul poate face o aftă dacă își mușcă limba sau interiorul obrazului. Alte cauze sunt infecțiile, anumite alimente și stresul. Aftele nu se răspândesc de la o persoană la alta.

Durerea provocată de afte la copii ar trebui să se amelioreze în aproximativ o săptămână și ar trebui să se vindece complet în câteva săptămâni. În majoritatea cazurilor, o aftă va dispărea de la sine. Tratamentul la domiciliu poate atenua durerea și disconfortul. Dacă copilul are o aftă mare sau profundă care nu pare să se amelioreze după câteva săptămâni, medicul poate prescrie medicamente. 

Ce sunt aftele?

Aftele sunt leziuni mici și superficiale care se dezvoltă pe țesuturile moi din gură sau la baza gingiilor. Medicii se pot referi la afte și sub denumirea de stomatită aftoasă recurentă (SAR). Acestea pot apărea ca niște pete inflamate alb-roșiatice pe buze sau în interiorul obrajilor. Mai rar, aftele se pot dezvolta pe limbă, pe gingii sau pe cerul gurii, însă niciodată nu apar pe suprafața buzelor și nu sunt contagioase. Deși aftele afectează atât adulții, cât și copiii, cele mai multe cazuri apar în primii ani de viață. Cu toate acestea, pot fi dureroase și pot îngreuna mâncatul și vorbitul.

Ce poate provoca afte la copii?

Copiii pot face o aftă o singură dată sau destul de rar, de exemplu, de la mușcarea buzei. Cu toate acestea, ei se pot confrunta, de asemenea, cu afte recurente, care se pot forma de 3-6 ori pe an, cu 2-4 leziuni care se dezvoltă la un moment dat.

Următorii factori sunt considerați a fi cel mai mult legați de aceste ulcerații:

  • O infecție virală. Dacă copilul mic sau școlarul primar continuă să dezvolte afte, cauza ar putea fi un virus. Boala mâinii, piciorului și gurii este un virus comun (și foarte contagios) care afectează bebelușii, copiii mici și preșcolarii. Dacă copilul are această boală, veți observa afte bucale, precum și pete similare care apar sub formă de bășici pe mâinile și picioarele copilului.
  • Deficiențe nutriționale. Feritina scăzută, un indicator al fierului stocat în corpul copilului, este legată de afte recurente în gură. Deficiența de fier este frecventă la copii și s-ar putea să observați și alte semne ale acestei deficiențe, cum ar fi pielea palidă, cearcănele de sub ochi și oboseala, chiar dacă copilul doarme bine. Deficiențele de vitamina B12 și de acid folic sunt, de asemenea, legate de aftele la copii.
  • O afecțiune autoimună. Aftele recurente care nu au o cauză evidentă, cum ar fi o boală virală sau o deficiență de nutrienți, pot fi un semn al unei boli autoimune care se dezvoltă. Mulți copii cu boală celiacă, o tulburare intestinală gravă cauzată de o sensibilitate la gluten, și afecțiuni inflamatorii intestinale, se luptă cu afte frecvente, pe lângă multe alte simptome precum oboseală, tulburări cerebrale și dureri articulare.

Aftele pot apărea și din cauza anumitor afecțiuni și boli, cum ar fi:

  • boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă
  • boala Behcet, o afecțiune rară care provoacă inflamații în tot corpul, inclusiv în gură
  • un sistem imunitar defectuos care atacă celulele sănătoase din gură în locul agenților patogeni, cum ar fi virușii și bacteriile
  • HIV/SIDA, care suprimă sistemul imunitar

Ce simptome pot provoca aftele la copii?

Simptomele exacte ale aftelor variază în funcție de tipul lor. La copii pot apărea trei tipuri de afte:

  • Aftele minore. Acesta este cel mai frecvent tip, reprezentând aproximativ 80% din cazuri. Aftele minore sunt, de obicei, mici și au marginile ușor ridicate și roșiatice. Acestea se vindecă în general în 1-2 săptămâni și este puțin probabil să lase o cicatrice.
  • Afte majore. Acest tip reprezintă aproximativ 10% din cazuri și sunt foarte dureroase. Aftele majore sunt mai mari și mai adânci decât aftele minore și afectează țesutul gingiilor. Ele sunt de obicei rotunde, cu margini definite, dar pot avea margini neregulate atunci când sunt foarte mari. Ele pot dura 6 săptămâni și pot duce la cicatrizare.
  • Afte herpetiforme. Acest tip reprezintă aproximativ 5% din cazuri. Plăgile seamănă cu plăgile cu vârf de ac pe care medicii le-ar putea asocia cu infecția herpetică. Cu toate acestea, rănile respective nu implică virusul herpesului. Aftele herpetiforme se pot vindeca în 2 săptămâni și este puțin probabil să lase o cicatrice.

Tratamentul pentru afte la copii

Un medic poate prescrie medicamente pentru un copil în funcție de:

  • vârsta și starea generală de sănătate a copilului
  • gravitatea afecțiunii
  • toleranța sau alergiile specifice ale copilului la anumite medicamente
  • așteptările privind evoluția bolii
  • opinia sau preferința părinților

Tratamentul poate include:

  • Apa de gură 
  • Medicamente topice
  • Medicamente orale
  • Cauterizarea 

Există câteva metode pe care părinții le pot folosi acasă pentru a ușura durerea produsă de afte. Acestea includ:

  • Prepararea unui amestec din jumătate de linguriță de sare și aproximativ 240 ml de apă. Puneți-l pe copil să facă gargară și să-l învârtă în jurul gurii de mai multe ori pe zi. Nu numai că acest remediu ameliorează durerea, dar afta ar putea dispărea în doar 24 de ore.
  • Aplicarea unei paste de bicarbonat de sodiu direct pe aftă.
  • Plasarea unui pliculeț de ceai umed pe aftă și menținerea lui acolo timp de câteva minute, de mai multe ori pe zi. Acest remediu va ajuta cu durerea și va vindeca rapid rana.
  • Evitarea produselor alimentare abrazive, cum ar fi nucile și semințele.

Concluzie

Aftele sunt ulcerații dureroase care sunt frecvente în rândul copiilor. În cele mai multe cazuri, ele dispar de la sine. Cu toate acestea, unii copii dezvoltă răni multiple și frecvente care le pot afecta negativ calitatea vieții.

Sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament pentru a reduce durerea și frecvența aftelor. Există diverse abordări pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi încurajarea copilului să practice o bună igienă sau administrarea de medicamente fără prescripție medicală pentru durere. Părinții ar trebui să ducă copilul la medic dacă aftele persistă pentru o perioadă lungă de timp sau dacă provoacă simptome severe.