Meniu

Amprenta dentara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Amprentele dentare sunt amprente ale dinților, gingiilor și ale structurilor bucale înconjurătoare, fiind tradiționale sau digitale. Acestea sunt folosite pentru a crea modele de diagnosticare a gurii, precum și pentru restaurări dentare, albire, tăvițe, aparate de retenție, gutiere și multe altele. 

Ce sunt amprentele dentare?

Amprentele dentare sunt folosite pentru a crea modele sau mulaje ale gurii, acestea sunt utilizate de dentist pentru a observa cum se potrivesc arcadele dentare, precum și dimensiunea și relația dintre dinți și gingii. Amprentele sunt utilizate pentru o gamă largă de restaurări dentare și aparate orale, inclusiv:

  • Coroanele dentare
  • Punțile dentare
  • Implanturile dentare
  • Fațetele din porțelan
  • Protezele dentare
  • Aliniatoarele transparente
  • Retainerii
  • Tăvițele de albire a dinților
  • Gutierele pentru sport
  • Gutierele de noapte (pentru scrâșnirea dinților)
  • Gutierele pentru apnee în somn

Caracteristicile impresiilor dentare

Amprentele dentare trebuie să fie foarte precise, iar pentru a atinge acest obiectiv, se folosesc materiale de amprentare specifice. Acestea au capacitatea de a reproduce foarte precis situația clinică. Un material de amprentare adecvat trebuie să aibă mai multe calități:

  • Fidelitatea – capacitatea materialului de amprentare de a înregistra cele mai fine detalii.
  • Elasticitatea – proprietatea materialului de a păstra fidelitatea amprentei atunci când este îndepărtat din gură.
  • Stabilitatea – calitatea materialului de a-și păstra forma exactă pentru o anumită perioadă de timp, ceea ce înseamnă că fidelitatea amprentei va fi păstrată până când va ajunge în laboratorul dentar.
  • Timpul de stabilire trebuie să fie scurt.
  • Mirosul, gustul și culoarea plăcută
  • Țesutul bucal nu trebuie să fie iritant sau toxic

Tipuri de amprente dentare

Există trei tipuri principale de amprente dentare: cele preliminare, finale și cele de înregistrare a mușcăturii:

  • Impresiile preliminare: Sunt utilizate în scopuri de diagnosticare sau ca etapă inițială în procesul de fabricare (realizare) a diferitelor proteze, inclusiv coroane și proteze dentare. Acestea sunt adesea realizate la prima vizită la cabinet. Ele oferă medicului dentist un ajutor vizual pentru ca acesta să poată planifica tratamentul. 
  • Amprentele finale: Sunt trimise la un laborator dentar pentru fabricarea restaurărilor sau a aparatelor dentare. Acestea pot include coroane, punți, proteze dentare, aparate de retenție și multe altele.
  • Amprente pentru înregistrarea mușcăturii. Acest tip de amprentă arată modul în care dinții superiori și inferiori se potrivesc între ei.

Tehnicile utilizate pentru crearea amprentelor dentare

Tehnica selectată pentru o anumită situație poate depinde de doi factori: tipul de restaurare care va fi fabricată și expertiza clinică a fiecărui practician (fiecare medic are un set preferat de tehnici de amprentare). În funcție de mai mulți factori, există o posibilă clasificare logică a amprentelor dentare, în funcție de amploarea amprentei și de amprenta dentară completă sau integrală. 

În funcție de amploarea amprentei dentare

Amprenta dentară totală sau completă

O amprentă completă surprinde toți dinții și țesuturile înconjurătoare din interiorul cavității bucale. Practic, se iau trei amprente distincte:

  • Impresia arcadei superioară
  • Amprenta arcadei inferioare
  • Amprenta ocluziei sau înregistrarea mușcăturii

Amprentele dentare complete oferă detalii complete despre structurile orale existente, dinții și țesuturile moi din jur. Acestea pot fi utilizate în aproape orice situație clinică și, datorită informațiilor detaliate, amprentele dentare complete sunt preferate pe scară largă de către medicii stomatologi. Pentru realizarea lor se pot utiliza diverse tehnici: tehnica cu un singur pas, tehnica cu doi pași, tehnica cu tăvițe personalizate etc.

Aplicații pentru amprente dentare complete:

  • Restaurări susținute de implanturi 
  • Punți dentare extinse
  • Proteze dentare complete detașabile
  • Proteze parțiale detașabile

Amprenta dentară parțială sau segmentară

Amprenta parțială surprinde doar o parte (segment) a cavității bucale, și anume partea în care este proiectată reconstrucția protetică. Amprentele parțiale pot fi luate în tăvițe de acoperire parțială, concepute pentru a se potrivi pe mai mulți dinți, sau fără tăvițe. În cea de-a doua variantă, dinții de sus, dinții de jos și înregistrarea mușcăturii sunt captați pe aceeași amprentă. O amprentă parțială poate utiliza tehnica cu un singur pas sau cu doi pași. Amprentele parțiale nu oferă detalii complete, dar sunt mai rapide și mai ușor de realizat.

Aplicările:

  • Coroane dentare
  • Punți dentare mici

În funcție de tehnica de amprentare

Tehnica într-un singur pas

Această tehnică necesită o singură etapă și, în majoritatea cazurilor, utilizează un singur material de amprentare. Fidelitatea amprentei nu este la fel de mare ca în cazul tehnicilor în doi pași sau a celor cu tăvițe individuale, dar este mai ușor și mai rapid de realizat. Materialele de amprentă sunt de obicei rigide sau elastice, cum ar fi silicoanele de chit, alginatul, ghipsul. Se selectează o tăviță de amprentă de stoc care se potrivește cu exactitate arcadei dentare. Medicul dentist pregătește materialul apoi îl plasează în tăvița de amprentă. Tava este poziționată în gură și presată peste arcada dentară. După ce materialul se întărește, tăvița este îndepărtată, spălată și trimisă la laboratorul dentar. Dacă pe arcada dentară nu sunt localizate detalii esențiale (detalii importante pentru proiectarea restaurării), tehnica într-un singur pas este suficient de precisă.

Aplicările:

  • Amprentele preliminare pentru tehnica tăvii personalizate. Tehnica tăvii personalizate poate fi utilizată în orice situație, dar este indicată în special atunci când se confecționează punți mari, proteze sau restaurări susținute de implanturi.
  • Amprenta arcadei opuse. Aceștia sunt dinții opuși restaurării proiectate. 
  • Impresii pentru studii de caz. Acestea sunt folosite dacă se proiectează reconstrucții complexe sau se cere o estetică foarte înaltă.

Tehnica în două etape

În cazul tehnicii în doi pași, procedura utilizează două materiale de amprentare distincte, unul pentru fiecare etapă, iar acuratețea și fidelitatea acestor amprente este excelentă. Materialele de amprentare sunt, de obicei, un material de amprentare rigid pentru prima etapă și un material fluid pentru a doua etapă. Combinația de chit și silicoane fluide poate fi o alegere bună. În prima etapă, medicul dentist realizează o amprentă cu un material rigid. Procesul se desfășoară similar cu tehnica într-o singură etapă. După ce materialul se întărește, amprenta devine dură și solidă, practic, formează o tavă (sau un recipient) pentru materialul fluid care este folosit în a doua etapă. Înainte de a doua amprentă, mulți practicieni preferă să plaseze un cordon de retracție pe liniile gingivale din jurul dinților pregătiți. Cordonul va retrage temporar gingia de pe dinte, permițând materialului fluid de amprentare să capteze o reprezentare exactă a preparatului dentar (care merge ușor sub gingie). Pentru a doua amprentă, materialul fluid este plasat în interiorul tăvii formate din material rigid. Amprenta este apoi repoziționată peste arcada dentară. Materialul fluid care rulează va capta toate detaliile fine ale dinților pregătiți și ale structurilor înconjurătoare. După fixare, materialul fluid capătă de obicei o consistență elastică, iar fidelitatea reproducerii este remarcabilă. Amprenta este apoi spălată și trimisă către laboratorul dentar.

Aplicările:

  • Coroane dentare
  • Punți dentare fixe
  • Unele restaurări susținute de implanturi dentare

Tehnica de tavă personalizată

Tehnica tăvii personalizate este o variantă specială a tehnicii în doi pași care implică participarea laboratorului dentar. Tehnica este utilizată pe scară largă datorită preciziei și fidelității sale ridicate, iar singurul dezavantaj este că necesită o ședință suplimentară. Materialele de amprentare sunt fluide, cum ar fi silicoane fluide, polieter etc. În prima etapă, practicianul realizează o amprentă preliminară cu un material rigid sau elastic folosind tehnica one-step. După ce materialul este fixat, amprenta este trimisă la laboratorul dentar. Tehnicianul dentar toarnă gips în amprentă pentru a obține un mulaj dentar. Pe acest mulaj, tehnicianul confecționează o tăbliță de amprentă care se potrivește cât mai exact cu arcada dentară. Această tăviță specială se numește tăviță individuală sau personalizată și poate fi fabricată din diferite materiale plastice sau compozite. Tăblița personalizată este trimisă înapoi la cabinetul stomatologic, iar medicul dentist o ajustează în gură și plasează materialul fluid în interiorul tăvii personalizate. Tăvița este repoziționată și presată pe arcada dentară până când ajunge în poziția finală. După ce materialul se întărește, tăvița este îndepărtată și trimisă înapoi la laboratorul dentar.

Aplicările:

  • Amprente funcționale pentru diferite tipuri de proteze dentare detașabile
  • Restaurări complexe susținute de implanturi dentare
  • Punți dentare extinse, proteze complete din ceramică sau zirconiu
  • Orice altă situație clinică care necesită o amprentă de mare precizie

În funcție de mișcările funcționale din timpul amprentării

Impresie statică

În timpul amprentelor statice, nu se efectuează mișcări funcționale.

Aplicările:

  • Coroane dentare sau punți fixe atunci când nu este nevoie de nicio mișcare funcțională

Impresie funcțională

În timpul amprentării funcționale, pacientul, ajutat de medicul dentist, execută anumite mișcări ale obrajilor, limbii sau buzelor care încearcă să imite mișcările din timpul proceselor funcționale: masticația și vorbirea. În acest fel, marginile amprentei sunt modelate în mod activ de către pacient.

Aplicări:

  • Atunci când se proiectează proteze detașabile sau alte restaurări mari, este foarte important să se știe cât de mult se pot extinde marginile acestor restaurări.

Procedura de a face o impresie bună

Procedura de amprentare dentară este relativ lipsită de complicații. Este posibil ca un medic stomatolog să fie nevoit să șlefuiască partea superioară și laterală a dintelui afectat dacă pacientului i se montează o coroană. Acest lucru va asigura o potrivire sigură. Este important de reținut că această șlefuire poate provoca un oarecare disconfort, în special dacă dintele are nevoie de o obturație înainte de a accepta o coroană. Chiar dacă un pacient are un dinte crăpat, acesta nu este prea mic pentru a susține o coroană, astfel încât dintele rămas să fie protejat.

Cât timp durează obținerea amprentelor dentare?

Procedura de obținere a amprentelor dentare nu durează mult timp, odată ce dintele este gata, medicul stomatolog folosește un material alginat dens și lipicios pentru a crea amprenta. Materialul pe care un profesionist dentar îl folosește pentru a fabrica amprenta poate fi rigid sau elastic. Alginatul este elastic și, odată ajuns în gură, se întărește rapid. Aceasta este apoi îndepărtat din gură în doar câteva minute. După ce alginatul a stat în afara gurii timp de o jumătate de oră, acesta devine forma ideală în care poate fi turnat materialul final al aparatului dentar. Amprentarea ar trebui să fie rapidă și nedureroasă, deoarece un medic stomatolog nu face decât să așeze acest material de amprentare peste dinte sau dinți și apoi să îl îndepărteze. Dincolo de abordarea tradițională a amprentelor dentare, cele digitale sunt în creștere, s-au înregistrat rezultate pozitive în utilizarea amprentelor digitale. Amprenta tradițională s-a dovedit a surprinde mai puține zone interdentare decât opțiunile de amprentare digitală în cazul dinților compromiși din punct de vedere parodontal.

Disconfort asociat cu luarea amprentelor dentare

Singurele două aspecte pe care un pacient le poate găsi inconfortabile în timpul luării unei amprente dentare sunt gustul materialului alginat și posibila declanșare a reflexului de căscat. Materialul de amprentare nu are aromă adăugată, astfel încât aroma sa naturală durează doar cât timp amprenta se află în gură. 

Dacă un pacient este îngrijorat de reflexul de căscat, este important de știut că mulți oameni sunt îngrijorați în legătură cu obținerea unei amprente dentare din cauza așteptării ca un material străin să stea în gură timp de câteva minute. Se recomandă să se respire pe nas sau să se întrebe medicul dentist dacă este permis să se stea în picioare în timpul procedurii (înclinarea poate pune gâtul într-o poziție incomodă). Acestea sunt câteva practici care pot ajuta un pacient să se simtă mai confortabil în timpul rapid în care este nevoie de realizarea amprentei.

Este important de reținut faptul că medicul stomatolog poate considera necesar să plaseze o coroană, o punte sau o proteză provizorie odată ce amprenta este gata. Acest lucru se datorează faptului că poate exista un decalaj de câteva săptămâni până când aparatul permanent este finalizat de către un laborator dentar și trimis la cabinetul stomatologic. Toate procesele vor depinde de motivul pentru care o persoană își ia o amprentă dentară în primul rând.

Întrebări frecvente

  1. Ce este o amprentă dentară în stomatologie?
    Amprenta în stomatologie este folosită pentru a copia dinții și structurile orale înconjurătoare prin crearea unei amprente dentare turnate cu ipsos dentar pentru a fabrica un mulaj. Această procedură oferă o replică tridimensională și precisă a gurii.
  2. Care sunt cele 3 tipuri de amprente dentare?
    Există trei tipuri principale de amprente dentare: preliminare, finale și de înregistrare a mușcăturii. 
  3. Amprentele dentare sunt dureroase?
    Amprentele dentare nu sunt o procedură dureroasă, dar unele persoane se pot simți puțin inconfortabil atunci când alginatul este plasat în gură. Pentru unele persoane, amprentele dentare pot declanșa reflexul de greață. Există modalități de a evita acest lucru, așa că asigurați-vă că vorbiți cu medicul dentist dacă sunteți îngrijorați în acest sens.
  4. Ce înseamnă o amprentă dentară bună?
    O amprentă bună ar trebui să aibă o suprafață facială clară a dinților/marginilor, fără goluri, fără tragere sau transparență a tăvii.
  5. Care sunt cele trei lucruri pe care trebuie să fie capabilă să le ofere o tavă de amprentare?
    Stabilitate: O tavă de amprentare trebuie să fie rigidă în timpul utilizării.
    – Extensie: Tăvița trebuie să se extindă suficient pentru a susține o amprentă a tuturor structurilor necesare.
    – Retenție: Alături de caracteristicile care ajută la reținerea amprentei, tăvița trebuie să includă stopuri ocluzale.

Concluzie

Scopul amprentelor dentare este de a crea o matriță exactă a dintelui sau a dinților pentru restaurări, aparate ortodontice sau tratamente protetice. Așadar, chiar dacă procesul de obținere a amprentei dentare poate părea puțin inconfortabil sau este ceva ce o persoană nu așteaptă cu nerăbdare, scopul final al unui zâmbet sănătos și fără durere este satisfăcător.