Meniu

Anestezia dentara in sarcina: Este sigura sau nu?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Sarcina este, evident, un moment entuziasmant în viața unei persoane. Toate viitoarele mămici pot fi de acord că, odată ce au aflat că sunt însărcinate, încep imediat să se întrebe dacă există lucruri care înainte erau sigure, dar acum nu mai sunt din cauza copilului. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de procedurile dentare.

Puteți merge la dentist cât sunteți însărcinată?

Multe femei însărcinate își fac iluzia că ar trebui să renunțe la vizita la dentist până după ce nasc. Realitatea este că îngrijirea dentară de rutină poate fi făcută pe tot parcursul sarcinii unei femei, fără să provoace probleme pentru ea sau pentru copilul ei. În plus față de curățările programate în mod regulat, o femeie însărcinată poate merge la dentist pentru o serie de proceduri sigure, inclusiv radiografii dentare, obturații dentare în timpul sarcinii și chiar extracții dentare. 

Riscurile de a nu consulta un dentist în timpul sarcinii

În general, femeile sunt mai predispuse la afecțiuni orale în timpul sarcinii. Potrivit unor studii aproape 75% dintre femeile însărcinate au gingivită, care se crede că este cauzată de schimbarea hormonilor în timpul sarcinii. Aproximativ 40% dintre femeile însărcinate au o formă de boală parodontală. Dacă nu se vizitează un dentist, gingivita va face ca osul care susține dintele și gingia să se slăbească, ceea ce poate escalada într-o parodontită dacă nu este tratată la timp. Schimbarea comportamentelor alimentare asociate cu sarcina poate contribui, de asemenea, la problemele dentare. 

Este anestezia dentară sigură în timpul sarcinii?

În timpul primului trimestru, în timp ce bebelușul este încă în curs de dezvoltare a organelor vitale, dentistul se va abține probabil să efectueze orice fel de lucrări dentare, deși, un studiu a constatat că tratamentul dentar cu utilizarea anesteziei locale în timpul primului trimestru al sarcinii este sigur. Cu toate acestea, dacă medicul dentist recomandă să se aștepte până în al doilea trimestru, odată ce bebelușul și-a dezvoltat majoritatea organelor, cel mai bine este să urmați sfatul acestuia. Studiul a concluzionat, de asemenea, că efectuarea unei proceduri dentare cu anestezie locală în timpul sarcinii nu a provocat anomalii sau un risc crescut de avort spontan sau de naștere prematură. 

Chirurgia orală în timpul sarcinii este întotdeauna ultima soluție, cu excepția cazului în care beneficiile potențiale depășesc riscul potențial. Acesta poate fi cazul unui tratament de canal. Dacă pacienta are un dinte grav infectat care provoacă și multă durere, trebuie să fie îndepărtat cât mai repede posibil. Dacă este lăsată netratată, infecția se poate răspândi la dinții din jur și chiar poate ajunge în sânge. 

Pericolele lucrărilor dentare în timpul sarcinii

Deși majoritatea tratamentelor dentare sunt sigure și eficiente pentru femeile însărcinate, pot exista situații în care aceste opțiuni de tratament nu sunt recomandabile. Unele proceduri elective, cum ar fi albirea dinților, sunt de obicei recomandate după încheierea sarcinii, deoarece pot utiliza o concentrație mare de peroxid de hidrogen și alte substanțe chimice. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă acestea sunt nesigure din exterior. Teoretic, albirea dinților ar putea provoca deteriorarea țesuturilor, datorită măririi umflăturilor și inflamațiilor la nivelul gingiilor în timpul sarcinii.

Cum puteți să vă protejați dinții și gingiile în timp ce sunt însărcinată?

În perioada sarcinii este și mai important să vă periați de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute de fiecare dată. De asemenea, ar trebui să folosiți ața dentară o dată pe zi pentru a curăța particulele de alimente dintre dinți și să beți multă apă plată între mese. S-ar putea să vi se pară puțin mai dificil să vă mențineți rutina dentară obișnuită în timp ce sunteți însărcinată, mai ales dacă vă simțiți obosită sau ocupată. S-ar putea să aveți un reflex mai sensibil la căscat sau gingii sensibile care fac periajul puțin mai incomod. Dacă aveți nevoie de o motivație suplimentară, rețineți că sănătatea bebelușului depinde de sănătatea mamei. Obiceiurile proaste de sănătate în timpul sarcinii au fost legate de nașterea prematură, preeclampsie, diabet gestațional și alte probleme. A avea o dietă echilibrată, a hidrata organismul și a avea o grijă deosebită de dinții și gură sunt practici esențiale pentru femeia însărcinată și copilul său.

Concluzie

Îngrijirea dentară nu se oprește doar pentru că sunteți însărcinată. De fapt, este chiar mai important să vă țineți sănătatea orală sub control în această perioadă. Când sunteți însărcinată, aveți un risc mai mare de a dezvolta carii dentare, boli ale gingiilor și alte probleme. Este o idee bună să vă programați curățări dentare și alte proceduri necesare (cum ar fi plombarea cariilor) înainte de venirea pe lume a bebelușului. Consultându-vă dentistul acum vă asigurați, de asemenea, că primiți îngrijirea de care aveți nevoie pentru a face față simptomelor legate de sarcină pe care le-ați putea experimenta.