O teamă comună pe care o împărtășesc mulți oameni este anxietatea și îngrijorarea legată de durere în timpul procedurilor dentare. Anxietatea poate întârzia obținerea tratamentului, iar acest lucru poate agrava problema. Anestezicul este un instrument important pentru a-i ajuta pe pacienți să se simtă confortabil în timpul procedurilor dentare, dar cu o mulțime de opțiuni diferite disponibile, anestezia poate fi derutantă.
Ce este anestezia și câte tipuri de anestezice dentare sunt disponibile?
Anestezia este un tratament medical care împiedică oamenii să simtă durere atunci când sunt supuși unei intervenții chirurgicale. Datorită anesteziei, oamenii beneficiază de proceduri care duc la o viață mai sănătoasă și mai lungă. Unele proceduri comune care necesită de obicei anestezie includ extracțiile dentare, îndepărtarea măselelor de minte, canalele radiculare și plombarea cariilor. Dintre toate aceste cazuri, plombarea cariilor este cea mai frecventă utilizare a anesteziei dentare.
Anestezia înseamnă o lipsă sau o pierdere a senzației. Aceasta poate fi cu sau fără conștiință. În prezent, există multe opțiuni disponibile pentru anestezicele dentare. Medicamentele pot fi folosite singure sau combinate pentru efecte mai bune. Tipul de anestezic folosit depinde și de vârsta persoanei, de starea de sănătate, de durata procedurii și de orice reacție negativă la anestezice în trecut. Succesul anesteziei dentare depinde de:
- Medicamentul folosit
- Zona care este anesteziată
- Procedură
- Factorii individuali
Anestezia dentară locală
Anestezia locală este utilizată pentru proceduri mai simple, cum ar fi plombarea cavității, care necesită un timp mai scurt pentru a fi finalizată și este, în general, mai puțin complicată. Pacientul va fi conștient și capabil să comunice atunci când primește un anestezic local. Zona va fi amorțită, astfel încât pacientul nu va simți durere. Majoritatea anestezicelor locale își fac efectul rapid (în 10 minute) și durează între 30 și 60 de minute. Uneori, la acesta se adaugă un vasopresor, cum ar fi epinefrina, pentru a crește eficiența acestuia și pentru a împiedica efectul anestezic să se răspândească în alte zone ale corpului. Anestezicele locale sunt disponibile fără prescripție medicală și pe bază de rețetă, sub formă de gel, unguent, cremă, spray, plasture, lichid și injectabil.
Sedarea
Sedarea are mai multe niveluri și este utilizată pentru a relaxa o persoană care poate avea anxietate, pentru a ajuta la ameliorarea durerii sau pentru a o menține nemișcată pentru procedura dentară. De asemenea, poate provoca amnezia procedurii. Pacientul poate fi pe deplin conștient și capabil să răspundă la comenzi, semiconștient sau abia conștient. Sedarea este clasificată ca fiind ușoară, moderată sau profundă. Cea profundă poate fi numită și îngrijire anestezică monitorizată. În sedarea profundă, pacientul nu este, în general, conștient de mediul înconjurător și poate răspunde doar la stimulare repetată sau dureroasă. Medicamentul ar putea fi administrat pe cale orală (tabletă sau lichid), inhalată, intramusculară (IM) sau intravenoasă (IV). Există mai multe riscuri în cazul sedării intravenoase. Ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația trebuie monitorizate cu atenție în cazul sedării moderate sau profunde. Medicamente utilizate pentru sedare:
- Diazepam (Valium)
- Midazolam (Versed)
- Propofol (Diprivan)
- Protoxid de azot
Anestezie dentară generală
Anestezia dentară generală este utilizată pentru proceduri mai lungi sau dacă o persoană are multă anxietate care ar putea interfera cu tratamentul. Persoana va fi complet inconștientă, nu va avea dureri, mușchii vor fi relaxați și va avea amnezie de la procedură. Medicamentul este administrat printr-o mască facială sau prin perfuzie. Nivelul de anestezie depinde de procedură și de fiecare pacient în parte. Există diferite riscuri în cazul acesteoa. Medicamente pentru anestezie generală:
- Propofol
- Ketamina
- Etomidat
- Midazolam
- Diazepam
- Metohexital
Care sunt efectele secundare ale anesteziei dentare?
Este important să se discute cu medicul stomatolog despre potențialele efecte secundare ale anesteziei dentare înainte ca un pacient să fie supus oricărei proceduri. Acest lucru îi permite persoanei să se simtă pregătită și încrezătoare în opțiunea de tratament. Efectele secundare ale anesteziei locale în stomatologie tind să fie rare.
Care sunt riscurile anesteziei dentare?
Majoritatea oamenilor nu au reacții adverse cu anestezia locală. Există riscuri mai mari cu sedarea și anestezia generală, în special la adulții în vârstă și la persoanele cu alte complicații de sănătate. Există, de asemenea, un risc crescut în cazul unui istoric de tulburări de sângerare sau în cazul medicamentelor care cresc riscul de sângerare, cum ar fi aspirina. Dacă se iau medicamente pentru durere, cum ar fi opioidele sau gabapentina, sau medicamente pentru anxietate, cum ar fi benzodiazepinele, anunțați medicul dentist sau chirurgul, astfel încât să poată ajusta anestezia în mod corespunzător.
Riscurile anesteziei includ:
- O reacție alergică
- Anestezicele articaină și prilocaină la concentrații de 4% pot provoca leziuni nervoase, cunoscute sub numele de parestezie
- Crize convulsive
- Comă
- Oprirea respirației
- Insuficiență cardiacă
- Atac de cord
- Accident vascular cerebral
- Tensiune arterială scăzută
- Hipertermia malignă
Concluzie
Anxietatea legată de procedurile dentare este comună, dar poate complica tratamentul. Este important să discutați înainte cu o echipă de îngrijire dentară toate preocupările legate de procedură și așteptările cu privire la aceasta. Puneți întrebări despre medicamentele care vor fi folosite și la ce să vă așteptați în timpul și după tratament. Împărtășiți istoricul medical, inclusiv orice alergii și alte medicamente. Asigurați-vă că acest lucru include medicamentele fără prescripție medicală, rețetele și suplimentele. Întrebați despre orice instrucțiuni speciale, dacă este necesar, de urmat înainte și după procedură. Aceasta include mâncarea și băutura înainte și după tratament.