Aparatul dentar autoligaturant există de zeci de ani, tratamentul a fost oferit inițial în anii 1930 și a devenit din ce în ce mai popular în anii ’80. După ce hype-ul din anii ’80 a scăzut, au fost preferate alte tratamente ortodontice. Abia atunci când au fost implementate noi materiale, tehnologii și metode de aplicare, aparatele ortodontice autoligaturante și-au recâștigat atracția și, de atunci, au fost mai populare ca niciodată.
Ce este un aparat dentar autoligaturant?
Aparatul dentar poate ajusta poziționarea dinților și a maxilarului. Un medic stomatolog poate recomanda alinierea dinților strâmbi, modificarea distanței dintre dinți sau corectarea unei mușcături proaste. Atunci când se poartă aparat dentar, pe dinți sunt atașate mici dispozitive de fixare numite brackets. Un fir metalic subțire, numit arc de sârmă, trece prin aceste suporturi. Arcul este ajustat treptat pentru a aplica o forță, mutând dinții în poziția dorită. Pentru ca aparatul dentar să funcționeze eficient, arcul de sârmă trebuie să rămână fixat în suporturi. Aparatul dentar tradițional realizează acest lucru folosind benzi elastice sau legături metalice. În schimb, aparatele metalice autoligaturante folosesc un sistem încorporat în bracketul însuși pentru a menține firul arcului.
În plus, întrucât nu sunt utilizate benzi elastice, igiena orală va fi mai ușoară și mai puțin dificilă. Problema cu benzile elastice este că au tendința de a face mediul bucal mai susceptibil la concentrații bacteriene, creând nu cele mai bune condiții pentru menținerea unei bune rutine de igienă orală. În schimb, acest design inovator folosește cleme speciale pe brackets pentru a ajuta arcul de sârmă să deplaseze dinții la locul lor. Clemele permit o mai mare libertate de mișcare a dinților, prin urmare, ar putea reduce disconfortul care este uneori asociat cu o bandă de cauciuc tradițională. Practic, aparatul dentar autoligaturant necesită ajustări minore pentru a avansa în fiecare etapă a tratamentului, economisind timp și provocând mult mai puțin disconfort în timpul vizitelor de rutină la ortodont. În funcție de caz, aparatele dentare autoligabile sunt, de asemenea, mai ușoare pentru dinți și ar putea reduce cantitatea de presiune și fricțiune pentru mulți dintre cei care le poartă. În plus, acestea încearcă să rezolve unele dificultăți inerente modelelor tradiționale de ligatură.
Aparate ortodontice pasive cu ligatură automată
Acest aparat dentar utilizează un arc de dimensiuni mai mici, maximizând în același timp spațiul dintre fiecare bracket. Această combinație de elemente de design ajută la reducerea considerabilă a frecării, permițând în același timp aparatului o gamă mai largă de mișcare. Cel mai probabil, ortodontul va folosi acest aparat la începutul tratamentului ortodontic. Aparatele ortodontice pasive cu ligatură automată nu folosesc aceleași clipsuri ca omologii lor aparatele dentare active cu autolegare, în efortul de a fi cât mai puțin intruzivi și de a reduce cât mai mult posibil frecarea. Această ușoară variație de design face ca orice mișcare să fie mai compatibilă cu mișcările naturale urmate de structurile individuale dentare. Cu toate acestea, ortodontul nu va putea controla cuplul la fel de mult ca în cazul aparatelor dentare active cu autolegare.
Aparat dentar activ cu autolegare
Aceste aparate ortodontice vor folosi un arc mai gros și vor exercita o presiune mai mare asupra dinților, deplasându-i astfel mai eficient spre locul unde ar trebui să fie în mod ideal. Se poate crede că aparatul dentar activ de autoligare este mai eficient, dar totul depinde de fiecare caz în parte, iar ortodontul va aborda toate posibilitățile și rezultatele care sunt cele mai bune pentru fiecare caz în parte.
Aparatele dentare autoligătoare înseamnă mai puțin disconfort și un număr minor de vizite la ortodont principala caracteristică și avantaj al tratamentului este că permite o gamă mai bună de mișcări, minimizând în același timp frecarea. Sistemele de bracket cu autoligare au prezentat un nivel semnificativ mai mic de rezistență la fricțiune, un timp de prezidiu dramatic mai mic pentru îndepărtarea și introducerea arcului și au promovat un control îmbunătățit al infecției, în comparație cu legarea cu sârmă de legare din poliuretan elastomeric și oțel inoxidabil pentru aparatele dentare ceramice și metalice.
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar autoligaturant va fi mai rapid?
Fiecare caz va fi ușor diferit. Eficiența tratamentului depinde în mare măsură de mai mulți factori, inclusiv de cei genetici. Biologia mișcării dinților este complexă și necesită o planificare și o execuție atentă. Unele tipuri de aparate ortodontice sunt mai eficiente în diferite etape ale tratamentului. Aparatele dentare active, cu autoligare, pot ajuta la deplasarea mai rapidă a dinților în timpul fazelor inițiale ale tratamentului, dar deplasarea acestora din rădăcină va necesita răbdare. O altă diferență este că, datorită acestui design unic, un pacient ar putea petrece mai puțin timp în cabinet pentru ajustări. Un inconvenient predominant care poate prelungi durata tratamentului este faptul că unii pacienți ignoră avertismentele cu privire la ceea ce nu trebuie să mănânce și își deteriorează mai rapid aparatul dentar. În schimb, pacienți care respectă instrucțiunile ortodontului prezintă mai puține defecțiuni ale bracketurilor.
Avantajele și dezavantajele aparatelor dentare autoligaturante
Există mai multe beneficii potențiale ale utilizării aparatelor metalice autoligaturante. Acestea includ:
- Vizite mai scurte la ortodont. În cazul aparatelor ortodontice tradiționale, ligamentele individuale trebuie înlocuite în timpul unei ajustări. În general, deschiderea și închiderea aparatelor dentare autoligaturante în timpul unei ajustări consumă mai puțin timp.
- Curățare mai ușoară. Ligaturile pot reține particule de alimente în interiorul și în jurul bracketurilor. Absența ligaturilor la aparatele ortodontice autoligaturante le poate face puțin mai ușor de curățat.
- Mai puțin disconfort. Este posibil să fie resimțit mai puțin disconfort cu aparatul dentar autoligaturant decât cu aparatul dentar tradițional.
Există unele riscuri potențiale ale aparatelor dentare autoligaturante.
- Defectarea bracketului. Este posibil ca deschiderea și închiderea repetată a aparatelor dentare autoligaturante să ducă la uzură. Din această cauză, este posibil ca acestea să nu rămână închise la fel de bine. În cazul în care bracketul trebuie înlocuit, va necesita programări mai lungi și poate prelungi durata tratamentului.
- Caria dentară. Particulele de alimente pot rămâne blocate în orice tip de aparat dentar. Acest lucru poate cauza acumularea plăcii bacteriene și poate crește riscul de apariție a cariilor dentare.
- Reversibilitate. Dacă pacientul nu poartă aparatul de reținere după ce i se scoate aparatul dentar, este posibil ca dinții să înceapă să revină la vechile poziții.
Aparat dentar autoligaturant vs. aparat dentar tradițional
Aparatele ortodontice autoligaturante utilizează un sistem încorporat pentru a fixa firul arcului de bracket, numit și brackets de autolegare. Această metodă de legare este diferită de aparatele dentare tradiționale, în care mici benzi elastice sau legături metalice sunt aplicate pe brackets pentru a menține firul arcului în poziție. Acestea se numesc ligaturi. Atunci când vine vorba de aparatele ortodontice autoligaturante, este important de știut că există, de fapt, două tipuri de brackeți: activi și pasivi. Ambele tipuri folosesc un mecanism asemănător unei porți pentru a se închide peste bracket:
- Bracket-urile active folosesc un mecanism de prindere cu arc glisant. Aceștia presează împotriva arcului, aplicând o forță activă.
- Bracket-urile pasive folosesc un mecanism glisant simplu. Spre deosebire de bracketurile active, acestea nu apasă pe firul arcului.
Au nevoie aparatele dentare autoligaturante de strângere?
Ca și în cazul aparatelor dentare tradiționale, aparatele dentare autoligaturante necesită totuși ajustări periodice. În timpul acestor ajustări, ortodontul va evalua progresul și poate, de asemenea, să ajusteze sau să înlocuiască firul de arc. Ajustările pot modifica forța exercitată asupra dinților, ajutându-i să se deplaseze treptat în noile lor poziții.
Sunt confortabile sau dor aparatele dentare autoligaturante?
La fel ca și aparatele dentare tradiționale, aparatele dentare autoligaturante pot duce la durere sau disconfort. Acest lucru poate fi deosebit de frecvent după ce îl primiți pentru prima dată sau după ce ați avut o programare de ajustare. În unele cazuri, aparatul metalic autoligaturant ar putea provoca mai puțin disconfort decât aparatul dentar tradițional, dacă cel care îl poarte are o igienă orală adecvată în timp ce îl poartă. Un studiu a descoperit că, deși persoanele cu aparat dentar tradițional au raportat mai multă durere decât cele cu aparat dentar autoligaturant, această diferență între cele două nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.
Este tratamentul cu aparatul dentar autoligaturant mai rapid sau mai eficient?
Este posibil să fi auzit că utilizarea aparatului dentar autoligaturant este mai rapidă sau mai eficientă decât utilizarea aparatului dentar tradițional. Cu toate acestea, cercetările actuale care sunt disponibile nu susțin această afirmație. Cât timp durează tratamentul depinde în mare măsură de afecțiunea individuală specifică. Un studiu nu a constatat nicio diferență între cele două tipuri de aparate dentare, în ceea ce privește durata tratamentului sau numărul total de vizite ortodontice. Este posibil ca aparatul dentar autoligaturant să accelereze unele aspecte ale tratamentului. Un alt studiu a constatat că alinierea dinților superiori a fost semnificativ mai rapidă în primele 4 luni de tratament cu aparatul dentar autoligaturant. O altă preocupare după ce vă puneți aparat dentar este stabilitatea pe termen lung a dinților nou aliniați. Cu privire la acest aspect, un studiu nu a constatat nicio diferență între cele două tipuri de aparat dentar. O analiză de cercetare a analizat 20 de studii care au evaluat eficacitatea aparatelor ortodontice autoligaturante. Cercetătorii au constatat că nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește eficiența aparatelor ortodontice tradiționale și a celor autoligaturante.
Păstrarea unei bune igiene orale
La fel ca în cazul aparatului dentar tradițional, aparatele autoligaturante sunt lipite de dinți cu un adeziv special și nu pot fi îndepărtate pe toată durata procedurii ortodontice. Prin urmare, o bună igienă orală este imperativă pentru un rezultat de succes. Se recomandă evitarea excesului de zahăr, alimentele tari, alimentele și băuturile care pot păta dinții, precum și alimentele și băuturile foarte acide. Ori de câte ori un pacient trebuie să utilizeze aparate ortodontice, acesta prezintă un risc crescut de a dezvolta carii. Particulele de alimente vor rămâne blocate în aparatul dentar sau între bracket și fire și dinți. Vestea bună este că aparatele dentare autoligaturante pot fi curățate mai ușor deoarece nu au legături elastice, de cauciuc sau de metal. Cu toate acestea, va trebui totuși să se acorde timpul necesar pentru spălatul pe dinți și utilizarea aței denare. Cu sau fără aparat dentar, periajul și folosirea aței dentare este în continuare o parte necesară și benefică a rutinei zilnice.
Cât costă aparatul dentar autoligaturant?
În general, aparatele dentare autoligaturante sunt mai scumpe decât aparatele dentare tradiționale. Acest lucru se datorează faptului că utilizează un tip de tehnologie mai avansată. Alți factori care pot contribui la cost includ lucruri precum cantitatea de corecție necesară și durata totală a tratamentului. În plus, costurile pot varia între ortodonți individuali. Este posibil ca un ortodont să ofere un plan de plată pentru a face tratamentul mai accesibil financiar. Dacă sunteți interesat să folosiți un plan de plată, întrebați ortodontul dacă oferă aceste planuri și ce tipuri sunt disponibile. Este posibil ca asigurarea stomatologică să acopere, de asemenea, unele costuri ale tratamentului ortodontic. Dacă credeți că aveți nevoie de aparat dentar, asigurați-vă că verificați dacă beneficiile ortodontice sunt incluse în asigurarea dvs.
Întrebări frecvente
- Cât timp durează aparatul dentar autoligaturant?
Durata tratamentului variază în funcție de fiecare pacient, dar vă puteți aștepta la o fereastră medie între 12 și 30 de luni. Asigurați-vă că îi cereți ortodontului dvs. o estimare a duratei. - Ce afecțiuni tratează aparatul dentar autoligaturant?
Aparatele metalice autoligaturante pot corecta o mare varietate de afecțiuni ortodontice. Acestea sunt foarte asemănătoare cu aparatele ortodontice metalice tradiționale, ceea ce înseamnă că malocluziile ortodontice care pot fi tratate cu aparatele tradiționale, în general, pot fi tratate și cu cele autoligaturante. Afecțiuni precum înghesuiala, decalajele, supraputerea excesivă și suprapunerea răspund bine la tratamentul cu aparatele ortodontice autoligaturante. Acestea sunt o bună opțiune de tratament pentru cazurile severe care pot să nu răspundă la fel de bine la tratamentele cu aliniatoare transparente precum sistemul Invisalign sau în combinație cu aliniatoarele transparente Invisalign. - Care sunt dezavantajele aparatului dentar autoligaturant?
Unele dintre dezavantajele aparatului metalic autoligaturant includ faptul că designul poate să nu fie la fel de eficient în cazurile complexe de probleme ortodontice sau să rotească dinții mai mari cu atâta precizie ca aparatele tradiționale. În plus, acestea pot costa mai mult și nu se bucură de prea multă acoperire în cadrul planurilor tradiționale de asigurare dentară. - Care sunt opțiunile de culori ale aparatului dentar autoligaturant?
Spre deosebire de aparatele ortodontice convenționale, bracketurile de autoligare nu au nevoie de elastice, ceea ce înseamnă că nu vă puteți personaliza culorile așa cum ați putea face cu opțiunile tradiționale. - Care sunt tipurile de aparate dentare autoligaturante?
Cele două tipuri principale de aparate metalice autoligaturante sunt cele pasive și cele active. Diferența constă în arcada folosită pentru a vă deplasa dinții și cât de agresivi sunt cu mișcarea dentară planificată. - Cine ar trebui să își pună aparat dentar autoligaturant?
Faptul că vă puneți sau nu aparat dentar autoligaturant poate depinde de factori precum starea dvs. specifică, planul de tratament și bugetul. Ortodontul poate lucra cu dvs. pentru a determina dacă aparatul dentar autoligaturant este o opțiune bună pentru dvs. - Aparatele ortodontice autoligaturante au nevoie de benzi de cauciuc?
Nu. Design-ul aparatelor metalice autoligaturante se bazează pe cleme cu arc care țin arcul în poziție fără a fi nevoie de elastice suplimentare. - Cum funcționează aparatele dentare autoligaturante?
La fel ca aparatele ortodontice convenționale, aparatele dentare autoligaturante efectuează mișcări simultane pentru a repoziționa dinții și maxilarele. Spre deosebire de aparatul dentar tradițional, această opțiune nu va necesita ligaturi suplimentare pentru a menține firul arcului în poziție. - Aparatele dentare autoligaturante sunt mai puțin dureroase?
Unele surse raportează mai puțin disconfort la pacienții care folosesc această soluție. Cu toate acestea, orice pacient trebuie să se aștepte la un anumit nivel de disconfort. Cât de multă durere veți simți depinde de fiecare pacient în parte, și nu de tipul de aparat dentar utilizat. - Cum se îndepărtează aparatele metalice autoligaturante?
Aparatele dentare autoligaturante nu trebuie îndepărtate în niciun caz de către pacient. Consultați întotdeauna un ortodont dacă aveți nevoie să vă scoateți bracketurile din orice motiv. - Este necesar ca aparatele ortodontice de autoligare să fie strânse?
Toate aparatele ortodontice necesită un anumit tip de ajustare, iar aparatele dentare autoligaturante nu fac excepție. Cu toate acestea, ele nu se “strâng” în același mod în care se strâng aparatele dentare convenționale. - Aparatele ortodontice de autotratament sunt mai scumpe?
Da. Luați în considerare cu atenție costul aparatelor ortodontice autoligaturante împreună cu ortodontul și analizați orice opțiuni de finanțare cu cabinetul acestuia sau cu furnizorul dvs. de asigurări dentare. - Cât costă un aparat dentar autoligaturant?
Costul aparatului dentar autoligaturant poate varia foarte mult în funcție de factori, cum ar fi severitatea problemei dvs. ortodontice. Cu toate acestea, vă puteți aștepta la un preț mediu cuprins între 2500 și 4600 de lei.
Concluzie
Aparatele dentare autoligaturante folosesc un mecanism încorporat în bracket pentru a menține firul arcului în poziție. Acest lucru este în contrast cu aparatul dentar tradițional, care utilizează legături elastice sau fire metalice pentru a fixa arcul. Persoanele cu aparat dentar autoligaturant pot avea programări mai scurte la ortodont, o curățare mai ușoară și mai puțin disconfort. Cu toate acestea, cercetările indică în prezent că nu există o diferență semnificativă în ceea ce privește eficiența între aparatele dentare tradiționale și cele cu autoligare. Dacă sunteți interesat de aparatul dentar autoligaturant, discutați cu ortodontul dvs. Acesta vă poate ajuta să determinați dacă aparatul dentar respectiv este potrivit pentru dvs.