Meniu

Aparat dentar ceramic vs. safir

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

În zilele noastre, oamenii sunt foarte preocupați de aspectul dinților lor. Ei verifică întotdeauna ca aceștia să fie albi și perfect aliniați. Acest lucru îi determină să facă consultații la medicul ortodont. Când vine vorba de tratamentul ortodontic, există opțiuni care păstrează estetica în timpul procesului. Bracket-urile ceramice și cele din safir sunt două alternative excelente, iar oamenii vor să știe care sunt diferențele dintre ele.

Ce este aparatul dentar ceramic vs. safir?

Aparat dentar ceramic

Aparatele dentare ceramice se caracterizează prin faptul că sunt capabile să imite culoarea dinților. Aceștia au o nuanță albă opacă sau de fildeș care îi face aproape imperceptibili atunci când o persoană zâmbește. Totuși, nu toate tipurile de aparate dentare ceramice sunt la fel. Există diverse mărci cu proprietăți și particularități diferite, deoarece calitatea materialului și designul au fost optimizate de-a lungul timpului. Noile aparate dentare ceramice avansate sunt cele care oferă proprietăți mai bune și rezultate superioare. Acest lucru se datorează faptului că ceramica de calitate inferioară nu mai este întrebată, deoarece a fost depășită de îmbunătățirile aduse de noile tehnologii. Aparatele dentare din ceramică realizate cu materiale mai învechite sunt fragile, se pătează cu alimente și cu trecerea timpului și nu aderă corespunzător. În schimb, noile aparate dentare ceramice avansate sunt mici, rotunjite și ergonomice. Suprafața este netedă și sunt cimentate fără a lăsa reziduuri. În plus, șansele de rupere și deformare au fost reduse la minimum datorită îmbunătățirii rezistenței.

O altă îmbunătățire este că în acest fel se evită colorarea sau decolorarea în timpul tratamentului. De asemenea, se evită ca aparatul dentar să se îngălbenească în timp, ceea ce poate afecta aspectul estetic pentru care este folosit de obicei. Acest tip de aparat dentar permite uneori chiar și plasarea de arcuri și ligaturi estetice în locul celor metalice. Acest lucru le face și mai discrete. În plus, dacă din motive de eficiență mecanică aceste componente trebuie să fie metalice, ele sunt de obicei foarte discrete în general. Acest tip de material este mai scump decât ortodonția metalică convențională. Cu toate acestea, prețul său este similar cu cel al aparatelor ortodontice din safir.

Beneficiile aparatului dentar ceramic

Culoarea fildeș asemănătoare cu cea a smalțului dentar este unul dintre aspectele caracteristice ale acestui material care îi poate determina pe oameni să le aleagă. Acestea se integrează foarte bine cu dinții, trecând adesea neobservate. Însă, în plus, aparatele dentare ceramice avansate oferă câteva avantaje tehnice care le permit să răspundă nevoilor ortodontice ale pacienților:

  • Nu lasă reziduuri de aderență – au o aderență ridicată la dinți și o etanșare eficientă care previne apariția cariilor și a scurgerilor. Iar atunci când sunt îndepărtate, nu rămân reziduuri pe dinți.
  • Dimensiuni mai mici ocupă o suprafață dentară mai mică, reducând disconfortul pe buze, obraji și gingii.
  • O suprafață netedă și lustruită îmbunătățește adaptarea pacientului la aparat și reduce posibilitatea de a suferi leziuni din cauza frecării și a rănilor.
  • Sunt ușor și rapid de introdus și de îndepărtat.
  • Biocompatibile – pot fi utilizate la pacienții alergici la metale.
  • Rezistente – au o probabilitate scăzută de a se rupe.

Aparate ortodontice din safir

Aparatul ortodontic din safir este o altă opțiune ortodontică estetică. Acestea se caracterizează prin faptul că sunt transparente și au un aspect asemănător cu sticla. Aceasta permite ca sub ele să se vadă culoarea originală a dintelui, făcându-le aproape imperceptibile. Acest comportament cristalin îl face cea mai bună alternativă estetică pentru pacienții cu dinți de culoare mai închisă. Aparatele dentare din safir sunt realizate cu cristale din acest material sau în forma sa sintetică. Produsul are o fixare adecvată pe dinte, nu poate fi alterat, nu se pătează sau decolorează în timpul tratamentului și este suficient de rezistent. Prin urmare, este o opțiune excelentă pentru cei ce sunt în căutarea unui aparat estetic.

Beneficiile aparatului dentar din safir

Aparatul dentar din safir, la fel ca și aparatul dentar ceramic, are ca principal avantaj aspectul estetic. În acest caz, este vorba de transparența materialului care le permite să arate dintele dedesubt și să treacă neobservate. Transparența lor este o opțiune estetică excelentă într-o gamă largă de cazuri. Acest tip de aparat dentar funcționează foarte bine pe dinții cu colorații rare sau puțin frecvente, cum ar fi cele cenușii și maronii.

În plus față de aspectul estetic, safirul are o bună aderență la smalț și o retenție mecanică adecvată. Este dificil și accidental ca acestea să se desprindă sau să cadă. De asemenea, designul lor mic, rotunjit și finisajul lustruit permit pacientului să se adapteze bine la aparat. În plus, există un risc mai mic de frecare și de rănire a mucoasei. Un alt avantaj al acestui material este că nu pătează și nu se pigmentează. Prin urmare, chiar dacă pacientul fumează, bea ceai, cafea sau vin pe măsură ce trece timpul, aparatul dentar nu își va schimba culoarea.Aparatele dentare din safir sunt foarte rezistente și greu de rupt. Cu toate acestea, la fel ca în cazul sticlei, impacturile puternice sau loviturile uscate accidentale ar putea provoca fracturarea lor.

Diferențe dintre aparatul dentar ceramic vs. safir

În stadiile lor timpurii, aparatele dentare erau o procedură care oferea foarte puțină importanță aspectului estetic. Dar astăzi, există unele care ar putea trece neobservate oferind estetica dorită de pacienți. Ceramica și safirul sunt două astfel de opțiuni. Ambele tipuri de aparate dentare sunt opțiuni excelente pentru a realiza un tratament ortodontic fără a neglija estetica gurii. Ele pot fi folosite atât de adolescenți, cât și de adulți. Dar sunt mult mai solicitate de către tineri, deoarece, de obicei, aceștia țin mult mai mult la imaginea lor. Deși uneori bracketurile ceramice tind să reprezinte un proces mai durabil decât cele de safir, acest lucru se datorează faptului că acestea exercită o forță mai mică asupra dinților. Ambele tipuri sunt foarte asemănătoare, dar au caracteristici particulare care le fac să fie foarte solicitate de către pacienți.

Aparat dentar ceramic

  • Aparatele dentare ceramice au fost primele care au oferit o formă și o culoare mult mai discrete decât cele convenționale. Astfel, au revoluționat lumea ortodonției.
  • Acestea sunt realizate cu materiale foarte asemănătoare porțelanului.
  • Bracket-urile ceramice au o rezistență mai mică decât cele metalice, așa că unele persoane le consideră un pic fragile.
  • Acest tip de bracket are foarte puțină aderență. De aceea, se recomandă să aveți grijă la consumul de alimente tari, crocante și lipicioase dacă optați pentru acest aparat.
  • Au o nuanță albicioasă opacă, astfel încât nu se observă atunci când zâmbiți. Însă, datorită culorii lor deschise, se pot pigmenta foarte ușor. De aceea, trebuie să aveți grijă la igienă.
  • Nu sunt recomandate pacienților care fumează țigări și consumă cafea sau vin roșu foarte des. Aceste elemente fac ca piesele aparatului să se îngălbenească.
  • Acest tratament ortodontic este puțin mai scump decât bracketurile metalice.
  • Datorită dimensiunilor reduse, acestea nu generează niciun fel de disconfort la nivelul gingiilor, al părții interioare a buzei sau al obrajilor.

Aparat dentar de safir

  • Aparatele ortodontice din safir sunt exact la fel ca cele metalice. Singura variație care există este capacitatea sa de a se camufla cu culoarea naturală a dinților.
  • Acestea sunt realizate din cristal de safir sau safir sintetic. Un material cu aceeași compoziție chimică a safirului.
  • Sunt complet transparente, astfel încât sunt capabile să adopte culoarea dintelui natural. Vă puteți arăta zâmbetul și aceste piese vor fi foarte puțin vizibile.
  • Au o rezistență foarte bună, apropiată de cea a celor metalice. Astfel, este destul de puțin probabil ca acestea să se deformeze, să se rupă sau să se zgârie pe parcursul procesului.
  • Spre deosebire de brackeții din ceramică, safirele își păstrează culoarea în timp. Ei nu se pigmentează în ciuda consumului de cafea, țigări, vin roșu sau alte elemente.
  • Aderența lor este mai bună decât a celor din ceramică datorită unei plase de pulbere de zirconiu pe care o posedă. Deși oricum se recomandă să fie purtate cu atenție.
  • Costul acestui tip de brackets este mai mare decât cel al celor din metal și ceramică.
  • Acestea sunt recomandate în special persoanelor care nu au dinții foarte albi. Deoarece, în cazul în care sunt puse cele ceramice, acestea ar putea ieși prea mult în evidență pe dinți din cauza pigmentației acestora.
  • Acestea nu provoacă disconfort la nivelul obrajilor și nici la nivelul gingiilor.
  • Au o dimensiune destul de mică.

Cum să aveți grijă de aparatele dentare din ceramică și safir?

Atunci când vine vorba de purtarea ortodonției estetice, există anumite măsuri de îngrijire pe care trebuie să le luați în considerare în timpul tratamentului. Indiferent dacă aparatul dentar este ceramic sau safir, acestea sunt aspecte care vă vor ajuta să păstrați aparatele în condiții optime:

  • Periajul dinților. Deși aparatele dentare din ceramică și safir au suprafețe netede și rotunjite care rețin mai puțină placă bacteriană decât aparatele convenționale, este esențial să vă spălați pe dinți după fiecare masă. Orice corp străin în gură favorizează reținerea resturilor și a germenilor, favorizând apariția cariilor.
  • Folosiți ață dentară sau periuțe interproximale. Aceasta permite curățarea zonei dintre dinți și previne acumularea de bacterii. Irigatoarele dentare sunt, de asemenea, utile pentru a îndepărta resturile din aceste locuri greu accesibile.
  • Folosiți ape de gură. Folosirea apei de gură ajută la completarea igienei dentare și la eliminarea resturilor alimentare și a bacteriilor din gură. Medicul stomatolog poate recomanda produse cu fluor sau antiseptice, în funcție de nevoile pacientului.
  • Fiți atenți la anumite tipuri de alimente. Deși aparatele dentare din safir și cele din ceramică avansată nu se pătează, există unele alimente tari sau lipicioase care trebuie evitate. Mușcatul alimentelor foarte consistente poate desprinde sau despărți aceste accesorii. Cel mai bine este să evitați nucile, ciocolata și turta, de exemplu.

Concluzie

Indiferent dacă materialul aparatului dentar este ceramic sau safir, puteți obține un rezultat optim și o mușcătură armonioasă și echilibrată. Totuși, acest lucru va depinde de diagnosticul corect și de planul de tratament realizat de ortodont. Aparatul dentar permite deplasarea dinților pentru a-i alinia și repoziționa. Între timp, materialul atașamentului îi va conferi calități și caracteristici particulare. Planificarea bună a procesului este cheia succesului. Apelarea la un ortodont este cea mai bună decizie atunci când se dorește uniformizarea dinților. Studiile amănunțite, un diagnostic precis și o planificare terapeutică adecvată fac diferența în acest tip de tratament. În cele din urmă, dacă sunteți în căutarea unor opțiuni estetice, acum știți că aparatele dentare ceramice și de safir sunt o opțiune bună pentru ca aparatul dentar să treacă neobservat. Cu ajutorul informațiilor oferite și a sfaturilor unui ortodont de încredere, veți putea alege cea mai bună alternativă pentru necesitățile dvs.